Φόρμα αναζήτησης

Οι θρύλοι να τιμούν τους… νέους θρύλους!

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο «ΓΗΠΕΔΟ» της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» (έκδοση Σαββάτου 26/5)

Στην εκδήλωση της ΚΟΠ, στην κορυφαία γιορτή του κυπριακού ποδοσφαίρου, επιβραβεύτηκαν όλοι όσοι κόπιασαν και ίδρωσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς για να φτάσουν στον στόχο τους, από τις μικρές ηλικιακές ομάδες μέχρι τις μεγαλύτερες.

Δικαίως χειροκροτήσαμε τον ΑΠΟΕΛ γιατί μίλησε η καρδιά τού πρωταθλητή στα πιο κρίσιμα παιχνίδια και ιδίως στον αγώνα με τον Απόλλωνα, τον πρώτο σκόρερ Ματ Ντάρμπισαϊαρ, ο οποίος αποτέλεσε την όαση της φετινής Ομόνοιας, τον προπονητή του Απόλλωνα Σωφρόνη Αυγουστή για τη φοβερή μπάλα που έπαιξε η ομάδα του, την γκολάρα του Γιώργου Εφραίμ, την οποία όσο και να τη βλέπεις δεν τη χορταίνεις.

Αυτοί κι άλλοι πολλοί που παρέλασαν στη σκηνή αξίζουν τον έπαινό μας. Συγχαρητήρια στην ΚΟΠ και στους διοργανωτές της εκδήλωσης.

Όμως, έλειπε κάτι από το παζλ για να γίνει πιο λαμπερή η βραδιά, για να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία και ουσία. Ό,τι λείπει από τις περισσότερες παρόμοιες εκδηλώσεις. Ως επί το πλείστον, τις βραβεύσεις έκαναν για ακόμη μια φορά οι επίσημοι προσκεκλημένοι του κράτους ή οργανισμών και όχι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου, που χάρη στην προσπάθειά τους στηρίχτηκε το κυπριακό ποδόσφαιρο. Αυτοί που έτρωγαν ελιά και ψωμί και πήγαιναν μετά να παίξουν ποδόσφαιρο για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ή για τις ομάδες τους. Σε κάθε δεκαετία η Κύπρος αναδείκνυε παικταράδες των οποίων η φήμη έφτανε μέχρι το εξωτερικό.

Αλήθεια, τι όμορφο θα είναι να βλέπεις τον Πανίκο Κρυστάλλη, τον μέγιστο παικταρά του Απόλλωνα, της ΑΕΛ και της ΑΕΚ Αθηνών να βραβεύει τον Γιώργο Εφραίμ; Πόση περισσότερη αξία θα είχε η βράβευση αν ο Ματ Ντάρμπισαϊαρ παραλάμβανε την τιμητική πλακέτα από τον γητευτή των γηπέδων, τον άσο της Ομόνοιας, του ΑΠΟΕΛ και του Παναθηναϊκού Ανδρέα Πάκκο ή τον Δημήτρη Ζάγκυλο, έναν από τους κορυφαίους εξτρέμ όλων των εποχών;

Παλιοί θρύλοι που αγωνίζονταν με τα παλιοπάπουτσα και έθελγαν με την απόδοσή τους να βραβεύουν τους νέους θρύλους. Θα είναι πραγματική μαγεία! Για να φτάσουμε στις επόμενες γενιές, τον μεγάλο Σωτήρη Καϊάφα, τον παικταρά Γιώργο Σαββίδη, τον αρχισκόρερ Γιάννο Ιωάννου. Η λίστα είναι πραγματικά ατέλειωτη. Αυτοί κι άλλοι πολλοί άνοιξαν λεωφόρους για τις επόμενες γενιές, για το ίδιο το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Γιατί τους παραγκωνίζουμε; Γίνεται να παρελαύνουν όλοι οι επίσημοι για τις βραβεύσεις και όχι αυτοί που κόπιασαν για να μείνει το κυπριακό ποδόσφαιρο ζωντανό μέσα από τη φτώχεια, την αγγλική αποικιοκρατία, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά;

Και αυτοί είναι πάρα πολλοί. Ας τους εκτιμήσουμε έστω και τώρα. Περιμένουμε την επόμενη χρονιά από την ΚΟΠ να προσθέσει αυτό το κομμάτι στο παζλ της γιορτής. Το παρελθόν, η Ιστορία μας, θα μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε το παρόν και όσα θα έρθουν στο μέλλον…