Φόρμα αναζήτησης

Η ώρα της κρίσης για ΚΟΠ και διαιτησία

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο «ΓΗΠΕΔΟ»
της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» (έκδοση Κυριακής 14/1)

 

Το πρωτάθλημα μπαίνει σε μια κομβική καμπή με κρίσιμα παιχνίδια και συνεχόμενα ντέρμπι. Και επειδή μέχρι τώρα είδαμε παιδαριώδη λάθη από τους διαιτητές και τους βοηθούς (γκολ που έπρεπε να μετρήσουν και δεν μέτρησαν, οφσάιντ από πλάγια άουτ (!), πέναλτι – «μαΐμού», κ.ά.) οφείλουμε να επανέλθουμε στο θέμα της διαιτησίας και να επιστήσουμε την προσοχή των διαιτητών τώρα που το πρωτάθλημα μπαίνει στην ίσως πιο κρίσιμη στροφή.

Και επειδή δεν ισοπεδώνουμε τα πάντα, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι είδαμε μέχρι τώρα και καλές διαιτησίες (κυρίως από τους Λεόντιο Τράττο, Λούκα Σωτηρίου και Γιώργο Νικολάου). Ας γίνουν αυτές οι διαιτησίες το όχημα για όλους τους ρέφερι με σκοπό να απονέμεται δικαιοσύνη στους αγωνιστικούς χώρους.

Διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι η διαιτησία, ως μέρος του παιχνιδιού που είναι, μπορεί να κρίνει αναμφίβολα ένα αποτέλεσμα και τον τελικό στόχο των ομάδων. Το «ό,τι δίνει μια ομάδα μέσα στο γήπεδο παίρνει» είναι μια άποψη που ακούμε συχνά και δεν μας βρίσκει πάντα σύμφωνους. Μάλιστα, πολλές φορές τέτοιου είδους τοποθετήσεις είναι επικίνδυνες, αφού δίνουν άλλοθι σε αποδεδειγμένα εγκληματικές διαιτησίες.

Τώρα, λοιπόν, όσο ποτέ άλλοτε, οφείλουν η ΚΟΠ και η Επιτροπή Διαιτησίας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ορίζουν τους πιο άξιους και καλύτερους και όχι αυτούς που ευνοεί το σύστημα και επιθυμούν οι διοικήσεις.

Οφείλουν οι διαιτητές να μοιράζουν το καρπούζι ίσα και δίκαια, ώστε να μειωθεί η δικαιολογημένη -σε πολλές περιπτώσεις- προκατάληψη που επικρατεί εδώ και δεκαετίες στους κόλπους των φιλάθλων.

Ο πρωταθλητής, οι ομάδες που θα κερδίσουν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, αυτές που θα παραμείνουν στην πρώτη κατηγορία, επιβάλλεται να φτάνουν στον στόχο μέσα από ακριβοδίκαιες διαιτησίες. Στο γήπεδο κρίνονται εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, καθώς και η υπολήψη και η ιστορία των ομάδων, γι’ αυτό η ΚΟΠ επιβάλλεται να δώσει τη δέουσα σοβαρότητα στην προστασία του αθλήματος.

Σε αντίθεση περίπτωση, η απαξίωση του κόσμου προς τον θεσμό του ποδοσφαίρου θα μεγεθύνεται, με ποικίλες συνέπειες για το άθλημα.