Φόρμα αναζήτησης

Η ατιμωρησία και το σκοτάδι στην κυπριακή διαιτησία!

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο «ΓΗΠΕΔΟ» της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» (έκδοση Τρίτης 11/12)

Έκπληξη προκάλεσε ο ορισμός του Βασίλη Δημητρίου ως τέταρτου διαιτητή στον αγώνα Ανόρθωση – Δόξα που διεξήχθη προχθές στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» (12η αγωνιστική).

Όχι γιατί εξέφρασαν παράπονα ο Απόλλωνας και ο ΑΠΟΕΛ μετά τη μεταξύ τους αναμέτρηση στο ΓΣΠ την περασμένη αγωνιστική (11η), αλλά γιατί ο ρέφερι πήρε χαμηλό βαθμό από τον παρατηρητή της συνάντησης.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας balla.com.cy, ημερομηνίας 5/12/2018, ο Ανδρέας Γεωργίου, παρατηρητής του ντέρμπι της 11ης αγωνιστικής, βαθμολόγησε τον Δημητρίου με 7,6.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο παρατηρητής «εντοπίζει το λάθος του στη φάση Βάλε – Ζαχίντ που ήταν άσπρο-μαύρο, όπως επίσης στη μη αποβολή του Μαγκλίτσα και άλλες λάθος αποφάσεις του στον πειθαρχικό έλεγχο».

Εγείρονται λοιπόν διάφορα ερωτήματα: Ποια είναι η τιμωρία των διαιτητών ή των βοηθών, όταν αξιολογούνται από τους καθ’ ύλην αρμόδιους με χαμηλή βαθμολογία; Πώς θα συνετιστούν οι ρέφερι όταν δεν τιμωρούνται μετά από μια ανεπαρκή διαιτησία, όπως αυτή προκύπτει από τη βαθμολόγησή τους και πώς θα σταλεί στους υπόλοιπους διαιτητές το μήνυμα ότι τα λάθη τους θα έχουν επιπτώσεις;

Με ποιο τρόπο θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη του κόσμου σε έναν από τους κυριότερους θεσμούς της ΚΟΠ, τη διαιτησία, όταν εξακολουθεί να υπάρχει η κουλτούρα της ατιμωρησίας;

Αυτές είναι αποφάσεις που ρίχνουν νερό στον μύλο της προκατάληψης. Σε σχέση με τις βαθμολογήσεις των παρατηρητών προς τους διαιτητές, θεωρούμε ότι η ΚΟΠ πρέπει να αλλάξει πολιτική και να ανακοινώνει τόσο τις βαθμολογίες των διαιτητών όσο και τον αριθμό των αγωνιστικών στις οποίες θα μένουν εκτός ορισμών αν προκύπτει τιμωρία.

Σοβαρά λάθη διαπιστώνονται και σε δύο τελευταίους αγώνες (Πάφος – ΑΕΚ, Αλκή – Ομόνοια), αλλά κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η ετυμηγορία των παρατηρητών ούτε αν θα τιμωρηθούν διαιτητές και βοηθοί.

Κάθε φορά που υπάρχει μια κακή ή καλή διαιτησία ο κόσμος δεν γνωρίζει ούτε πώς αξιολογήθηκαν οι ρέφερι ούτε τι επιπτώσεις έχουν οι τελευταίοι όταν η διαιτησία τους κρίνεται ανεπαρκής.

Γιατί τόση μυστικοπάθεια από πλευράς ομοσπονδίας; Θεωρούμε πολύ σημαντικές για την πρόοδο του κυπριακού ποδοσφαίρου τις αξιολογήσεις των παρατηρητών προς τους διαιτητές, ενώ οι φίλαθλοι, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κυπριακού ποδοσφαίρου, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Με τη δημοσιοποίηση θα αποκτήσει νόημα η διαφάνεια, η οποία θα αποτελέσει ένα γερό κτύπημα κατά της προκατάληψης που μολύνει το κυπριακό ποδόσφαιρο.