Ο παράνομος ποιμενάρχης Κύκκου Νικηφόρος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Η συγκεκριμένη γη ανήκει στην Ιερά Μονή Κύκκου, συνορεύει με το κρατικό δάσος, βρίσκεται σε μια περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς.

Την απύθμενη αλαζονική διάθεση των εκκλησιαστικών αρχών που θεωρούν πως εξαιρούνται των κανόνων της Δημοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα και τη σιωπηρή ανοχή της εκτελεστικής εξουσίας που τους επιτρέπει να αυθαιρετούν και προσπαθεί να βρει τρόπο να τους νομιμοποιήσει, καταμαρτυρούν τα γεγονότα που εκτυλίσσονται με επίκεντρο παράνομη μάντρα με αιγοπρόβατα που δημιουργήθηκε σε ιδιωτική γη στο Δάσος της Πάφου.

Η γη ανήκει στην Ιερά Μονή Κύκκου, συνορεύει με το κρατικό δάσος, βρίσκεται σε μια περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς, απ’ τις λίγες που διαθέτει η Κύπρος, έχει χαρακτηριστεί Natura 2000 και εντάσσεται σε ζώνη ειδικής προστασίας γνωστή ως «Κρεμμοί του Χανουτάρη».

Η Ιερά Μονή Κύκκου μετά την πρώτη απόπειρα -που έπεσε στο κενό- να λάβει αδειοδότηση της μάντρας από την Πολεοδομία (τα αιγοπρόβατα φαίνεται να ανήκουν σε κάποιον κτηνοτρόφο Γ.Κ. από την Πέγεια), έχει υποβάλει αίτηση για έκδοση άδειας κατά παρέκκλιση. Η προσπάθεια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκου Κουγιάλη, όπως τουλάχιστον διαφάνηκε μέσα από τη συνομιλία που είχε μαζί του ο «Π» την Παρασκευή, είναι να βρεθεί τρόπος να αδειοδοτηθεί η μάντρα παρότι οι αρμόδιες υπηρεσίες -τόσο του υπουργείου του όσο και του υπουργείου Εσωτερικών- διαφωνούν κάθετα. Προειδοποιούν μάλιστα με ανεπανόρθωτη ζημιά που θα υποστεί η χλωρίδα και η πανίδα.

Συγκεκριμένα οι υπηρεσίες κάνουν λόγο για μετάδοση παρασιτικών και μολυσματικών ασθενειών από τα αιγοπρόβατα στα αγρινά τα οποία ζουν στην περιοχή, για σοβαρότατες ζημιές στη δασική βλάστηση και στα προστατευόμενα φυτά της περιοχής και φυσικά για υποβάθμιση της περιοχής Natura 2000 καθώς τα αιγοπρόβατα τρώνε τα πάντα και ρημάζουν το περιβάλλον.

 

Πιέσεις και για δρόμο

Από τη διερεύνηση του θέματος φαίνεται πως ο μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας ασκεί σοβαρές πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να νομιμοποιήσει τη μάντρα, ενώ μέσω της κοινότητας Μηλικουρίου, ο επίσκοπος φαίνεται να επιχειρεί την ασφαλτόστρωση του δρόμου από το Μηλικούρι προς το γεφύρι Τζιελεφού, ο οποίος αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μονοπατιών Ε4. Με επίκληση της ρύπανσης από τη σκόνη που προκαλείται από τα αυτοκίνητα τα οποία περνούν από τον δρόμο με προορισμό το γεφύρι Τζιελεφού, η κοινότητα Μηλικουρίου, που αριθμεί 17 κατοίκους, με πρωτεργάτη τον επίσκοπο, ζητούν την ασφαλτόστρωσή του. Κάτι που προφανώς θα εξυπηρετήσει πρωτίστως την κτηνοτροφική μονάδα…

Από πληροφορίες που έχουμε, φαίνεται πως καμία υπηρεσία του κράτους δεν θα συναινέσει σε κάτι τέτοιο, όσες πιέσεις κι εάν δεχτούν, διότι αυτό θα συνεπάγεται αμέσως και την καταστροφή ενός μοναδικού τοπίου, ενός από τα 3-4 πολύτιμα φυσικά τοπία που διαθέτει ο τόπος μας. 

 

Η καταγγελία 

Οι καταγγελίες που έφτασαν στον «Π» από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Λευκωσίας (ΕΟΣ) συνοδεύονται και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Παρουσιάζουν μια μάντρα με 500-600 αιγοπρόβατα, η οποία, όπως καταμαρτυρείται από τα στοιχεία που έχουμε, κτίστηκε παράνομα εντός της εκκλησιαστικής γης της Ιεράς Μονής Κύκκου στον Άγιο Ιωάννη Πάφου (περιοχή Σαουρής), και έχει οδηγήσει στο κλείσιμο μέρους του ιστορικού μονοπατιού μελέτης της φύσης που συνδέει τα ενετικά γιοφύρια Τζιελεφού - Ρούδια. Το μέρος αυτό του μονοπατιού μεταξύ των δύο μεσαιωνικών γεφυριών είναι γύρω στα 7 χλμ. Μέρος του μονοπατιού έκλεισε και ανοίχθηκε χωματόδρομος 2 χλμ. ώστε να μην περνούν οι περιπατητές δίπλα από την μάντρα.

Ας σημειωθεί πως η διαδρομή των ενετικών γεφυριών προτείνεται στο έντυπο του ΚΟΤ και του Τμήματος Δασών που καταγράφει τη διαδρομή του ευρωπαϊκού δικτύου μονοπατιών μελέτης της φύσης -Ε4- στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τα όσα μας παρέθεσε ο ΕΟΣ, μέλη του οποίου περπατούν στα μονοπάτια της Κύπρου σχεδόν κάθε Κυριακή, όταν στις 26 περασμένου Μαρτίου μια ομάδα μετέβη στην περιοχή για να κάνει αναγνώριση του μονοπατιού για την επικείμενη εκδρομή του συλλόγου, διαπίστωσε πως σε κάποιο σημείο υπήρχε μια ταμπέλα με την επιγραφή «κλειστό». Όπως μας περιγράφουν τα μέλη του ΕΟΣ Θεοδοσία Χατζηλοή και Μάρω Δημητρίου, υπήρχε ένας χωματόδρομος ο οποίος παράκαμπτε το μονοπάτι και καλούνταν οι περιπατητές να το ακολουθήσουν. Παρά την απαγόρευση, μέλη του ΕΟΣ περπάτησαν το μονοπάτι για να διαπιστώσουν τελικά πως στα σύνορά του είχε κτιστεί μια τεράστια κτηνοτροφική μονάδα με τις αίγες να βόσκουν και εκτός της περίφραξης μέσα στο δάσος. Άμεση αντίδραση του ΕΟΣ Λευκωσίας ήταν να στείλει επιστολές προς την Πολεοδομία και το Τμήμα Δασών ζητώντας εξηγήσεις για την απαράδεκτη κατάσταση, αλλά και άμεση άρση της παρανομίας η οποία οδηγεί σε μια πρωτόγνωρη περιβαλλοντική καταστροφή.

Οι κυρίες Χατζηλοή και Δημητρίου σημείωσαν στην παρέμβασή τους στον «Π» τη θέση του ΕΟΣ πως τυχόν αδειοδότηση της κτηνοτροφικής μονάδας θα αποτελέσει ουσιαστικά επιβράβευση μιας σοβαρής παρανομίας με πολλές προεκτάσεις. Τόνισαν πως θα είναι ένα κακό προηγούμενο για μια ανάπτυξη η οποία ούτως ή άλλως είναι προβληματική. 

 

Αυθαιρεσία σε Natura

Στις 9 Μαΐου ο ΕΟΣ έλαβε από το Τμήμα Δασών μια απαντητική επιστολή μέσα από την οποία επιβεβαιώνεται πως η γη όπου κτίστηκε η μάντρα εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000 και ανήκει στην Ιερά Μονή Κύκκου. Όπως επισημαίνεται σε αυτήν, λόγω της παράνομης κατασκευής της μάντρας, η δασική περιφέρεια Πάφου είναι αυτή που προχώρησε στην εκτροπή της πορείας του μονοπατιού τοποθετώντας παράλληλα την απαραίτητη σήμανση.

Σημειώνεται επίσης πως η Ιερά Μονή Κύκκου είχε καταθέσει αίτημα το 2015 στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για δημιουργία μάντρας αιγοπροβάτων στον χώρο αυτό, η οποία έχει απορριφθεί. Το Τμήμα Δασών είχε ταχθεί κάθετα εναντίον αυτής της ανάπτυξης, σημειώνει η επιστολή του τμήματος προς τον ΕΟΣ όταν του ζητήθηκε να καταθέσει απόψεις, «γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε η εν λόγω ανάπτυξη στην περιοχή.»

 

 

Όχι Τμήματος Δασών

Επισυνάπτεται μάλιστα επιστολή ημερομηνίας 23 Απριλίου 2015 του Τμήματος Δασών προς την Πολεοδομία Πάφου όπου καταγράφονται τα επιχειρήματα του τμήματος κατά της κατασκευής της μάντρας. Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η μεταφορά ενός τόσο μεγάλου αριθμού αιγών στην περιοχή αναμένεται να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στο κρατικό δάσος και στα προστατευόμενα είδη του Natura 2000. Σημειώνεται επίσης πως θα υπάρξει αλλοίωση του τοπίου γύρω από τη «Μάντρα του Μίτα» και το ενετικό γεφύρι του Ρούδια χωρίς να αποκλείονται και φθορές στο γεφύρι. Προβλέπεται δε πως θα υπάρξουν έντονα προβλήματα διάβρωσης στην αντιπυρική λωρίδα και στο δασικό οδικό δίκτυο που θα τα καταστήσουν ακατάλληλα για χρήση με ό,τι κι εάν αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος της Πάφου.

 

 

Αντίδραση Κομισιόν

Το Τμήμα Δασών αναφέρει και την εξής λεπτομέρεια στην επιστολή του προς την Πολεοδομία με την οποία εκφράζει την αντίθεσή του στην αδειοδότηση της μάντρας. «Η απομάκρυνση των αιγών από τα κρατικά δάση ήταν μια επίπονη προσπάθεια που ξεκίνησε από το Τμήμα Δασών επί αποικιοκρατικής κυβέρνησης προ της δεκαετίας του ’40 και σε ορισμένες περιοχές συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Το Τμήμα Δασών τάσσεται κάθετα ενάντια στην αδειοδότηση των εν λόγω υποστατικών αφού κάτι τέτοιο θα μας γυρίσει πολλά χρόνια πίσω, ενώ ενδέχεται να προκαλέσει την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

 

 

Η γραφειοκρατία

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Τμήμα Δασών, όταν περιέπεσε στην αντίληψή του το θέμα της μεταφοράς της μάντρας του Γ.Κ. από τα Βρέτσια στην περιοχή «Σαουρής» (επιστολή προς ΕΟΣ 6/6/2016), εισηγήθηκε την επιλογή άλλης περιοχής μακριά από το κρατικό δάσος. Αυτό έγινε το 2004.  Σε συνεργασία με την υπηρεσία Τ/κ περιουσιών βρέθηκε άλλη γη προς ενοικίαση στον κτηνοτρόφο (στα Βρέτσια), αλλά λόγω της καθυστέρησης που οφειλόταν στις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ο κτηνοτρόφος είχε ήδη προχωρήσει στη συνεργασία με τον επίσκοπο Κύκκου Νικηφόρο. 

 

 

Ο Νικηφόρος

Λέγεται πως ο επίσκοπος, λόγω και της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιπέσει η Μονή Κύκκου, αναζητά νέους τρόπους για να ενισχύσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της μητρόπολης ή και χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά ταμεία. Μία από αυτές είναι η κτηνοτροφία, όπως όλα δείχνουν, ενώ λέγεται πως εντός της μάντρας έχει αναπτυχθεί και τυροκομική μονάδα.

Λέγεται επίσης ότι ο Νικηφόρος έχει συμφάγει με διάφορους αξιωματούχους στη φάρμα αυτή κάνοντάς τους το τραπέζι. Την «επικοινωνία» σε αυτό το θέμα φαίνεται να έχει αναλάβει γνωστός συνταξιούχος δημοσιογράφος. Δυστυχώς, παρά την προσπάθειά μας να εντοπίσουμε τον ίδιο τον επίσκοπο ή εκπρόσωπό του για να λάβουμε απαντήσεις, αυτό στάθηκε αδύνατον. 

 

 

Η Υπ. Περιβάλλοντος

Στο μεταξύ απαντήσεις δεν καταφέραμε να λάβουμε ούτε από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Παρά το γεγονός ότι καλέσαμε επανειλημμένα τον διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστα Χατζηπαναγιώτου, για να λάβουμε τη θέση του τμήματος γύρω από το θέμα της αδειοδότησης κατά παρέκκλιση της μάντρας, και παρότι γνώριζε για ποιο θέμα τον καλέσαμε, δεν ανταποκρίθηκε στα μηνύματά μας. Η εκτίμησή μας είναι πως το θέμα είναι «λεπτό» και λόγω και της προσωπικής παρέμβασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο ζήτημα γίνεται ακόμα πιο «λεπτό».

 

 

Ο υπουργός θέλει να ικανοποιήσει τον… Δεσπότη;

Επιθυμία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκου Κουγιάλη είναι να ικανοποιήσει τον επίσκοπο Κύκκου Νικηφόρο; Οι πληροφορίες μας απαντούν καταφατικά στο ερώτημα. Φυσικά όταν ρωτήσαμε τον ίδιο τον υπουργό ευθέως, φάνηκε να πιάστηκε εξ απροόπτου. Όπως μας είπε, ασχολήθηκε «λίγο» με το θέμα. Κι όταν του θέσαμε τις διαφωνίες της Υπηρεσίας Θήρας για την αδειοδότηση της μονάδας ως τις πιο σοβαρές αντιρρήσεις πάνω στο θέμα, μας είπε πως δεν είναι βέβαιος πως όλοι οι προβληματισμοί της Θήρας ισχύουν.

Ο Νίκος Κουγιάλης μας ανέφερε πως το όλο θέμα βρίσκεται ενώπιον του Τμήματος Πολεοδομίας το οποίο ζήτησε τη θέση των τμημάτων του υπουργείου του. Ανέφερε πως δεν γνωρίζει εάν πίσω από τη μάντρα είναι ο επίσκοπος Κύκκου, σημειώνοντας πως η μάντρα ανήκει σε έναν ιδιώτη. «Υπάρχει ένα αίτημα που πρέπει να μελετηθεί. Ζήτησα τις απόψεις όλων των αρμοδίων τμημάτων του υπουργείου (Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Τμήματος Δασών και Υπηρεσίας Περιβάλλοντος) τις οποίες θα λάβω μέχρι την Τρίτη -Τετάρτη. Ακολούθως θα τις στείλω στην Πολεοδομία», κατέληξε ο κ. Κουγιάλης. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί πως είναι αδιανόητο να μην γίνει προσπάθεια αδειοδότησης την ώρα που το κράτος θέλει να ενισχύσει τον κτηνοτροφικό τομέα.

Ρωτήσαμε τον υπουργό εάν προσκλήθηκε στη μάντρα από τον επίσκοπο για φαγητό. Μας απάντησε αρνητικά προσθέτοντας πως είδε τον επίσκοπο όταν τον κάλεσε η κοινότητα Μηλικουρίου για να δει από κοντά το αίτημα ασφαλτόστρωσης του χωματόδρομου Ε4 από το Μηλικούρι στο γεφύρι Τζιελεφού. 

 

 

Υπηρεσία Θήρας: Κίνδυνος-θάνατος οι αίγες για τα αγρινά

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Θήρας Παντελής Χατζηγέρος, μιλώντας στον «Π», ανέφερε πως η θέση της υπηρεσίας για το θέμα τής κατά παρέκκλιση άδειας στην κτηνοτροφική μονάδα είναι καταγεγραμμένη σε επιστολή προς την Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Όπως σημείωσε, η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί μία τις πιο σημαντικές περιοχές που αποτελούν βιότοπο για τα αγρινά. «Εμείς δεν θέλουμε τα αγρινά να έρχονται σε επαφή με άλλα οικόσιτα ζώα όπως τα αιγοπρόβατα, διότι είναι δυνατόν να μεταφέρουν ασθένειες και μάλιστα μολυσματικές».

Παρόμοια περίπτωση υπήρξε κατά την περίοδο 2001-2003 με απώλεια το 20-30% του πληθυσμού των αγρινών.

Τότε, μια ασθένεια που μεταδόθηκε από συνύπαρξη προσβεβλημένων οικόσιτων μηρυκαστικών (στην περίπτωση αυτή αιγοπροβάτων) με άγρια, επηρέασε 38 αγρινά, οδηγώντας τα στην τύφλωση και στον θάνατο.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγέρου, η ύπαρξη άλλων ζώων θα μειώσει τον ωφέλιμο βιότοπο του αγρινού με αποτέλεσμα το κυπριακό αγρινό, σύμβολο της Κύπρου λόγω της μοναδικότητάς του και της σπανιότητάς του, να μην μπορεί να τραφεί. «Είναι ευθύνη του κράτους να προστατεύσει το αγρινό», τόνισε, σημειώνοντας πως αυτό προκύπτει κι από τις υποχρεώσεις της Κύπρου έναντι της ΕΕ.


Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπηρεσία Ασύλου: Μηχανισμός αλληλεγγύης

Πολίτης News, 02:50 (τελευταία ενημέρωση 02:50)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άνω κάτω τους έκανε ο Κοτζιάς

Πολίτης News, 02:35 (τελευταία ενημέρωση 02:35)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα πρώτα βίντεο από τον ισχυρό σεισμό στο Μεξικό

Πολίτης News, 19.09.2017

Επιστροφή
στην αρχή