POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Υβριδικά επαγγέλματα, υβριδικά προσόντα και υβριδικοί υπάλληλοιΓΡΑΦΕΙ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΡΓΑΤΟΥΔΗΣ*

Υβρίδιο είναι το αποτέλεσμα της διασταύρωσης δύο γενετικά ανόμοιων ατόμων, τα οποία όμως εκφράζουν κάποιο κοινό χαρακτηριστικό, με διαφορετικό τρόπο.

Υβριδικό αυτοκίνητο είναι εκείνο που χρησιμοποιεί δύο ή περισσότερες διαφορετικές τεχνολογίες προκειμένου να πετύχει την κίνησή του.

Υβριδικό σύστημα ισχύος είναι ένα δυναμικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί περισσότερες από μία, μεθόδους παραγωγής ενέργειας για να καλύπτει την απαιτούμενη ενέργεια.

Υβριδικά επαγγέλματαείναι τα επαγγέλματα για τα οποία απαιτούνται υβριδικά προσόντα, που αποτελούνται από έναν συνδυασμό τεχνικών γνώσεων (hard skills) και προσωπικών χαρακτηριστικών (soft skills). Τα πρώτα (τεχνικά προσόντα) είναι αυτονόητα. Τα δεύτερα (προσωπικά χαρακτηριστικά) περιλαμβάνουν ικανότητες που αφορούν τις διαπροσωπικές σχέσεις, την επικοινωνία, τη συναισθηματική νοημοσύνη, τις ηγετικές ικανότητες, την ικανότητα λήψεως αποφάσεων κ.λπ.

Πρόλογος

Το ενδιαφέρον για τα υβριδικά επαγγέλματα κορυφώθηκε ύστερα από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων έρευνας που διενήργησαν οι αναλυτές αγοράς εργασίας Burning Glass, κατ’ εντολή του Πανεπιστημίου Bentley. Η έρευνα κάλυψε θέματα τεχνολογίας, μάρκετινγκ, ανθρώπινου δυναμικού, ανάλυσης δεδομένων κ.λπ. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι εργοδότες προτιμούν τους υβριδικούς υπαλλήλους, δηλαδή αυτούς που συνδυάζουν τις τεχνικές γνώσεις και τα κατάλληλα προσωπικά χαρακτηριστικά.

Γιατί οι εργοδότες προτιμούν τους υβριδικούς υπαλλήλους

  • Το σημερινό περιβάλλον εργασίας είναι πολύπλοκο, δυναμικό και ευέλικτο. Απαιτεί τεχνολογική επάρκεια, συνεργασία και πολυδιάστατη σκέψη. Ανεξάρτητα από τον σκοπό για τον οποίο προσλαμβάνεται ένας υπάλληλος, ο εργοδότης του αναμένει από αυτόν να είναι σε θέση να ερμηνεύει δεδομένα, να αξιοποιεί την τεχνολογία, να είναι καινοτόμος και να συνεργάζεται με τους συναδέλφους του με στόχο την πρόοδο του οργανισμού.
  • Το σημερινό εργατικό δυναμικό, συν τω χρόνω, γίνεται πολυεθνικό προερχόμενο από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικό μορφωτικό και κοινωνικό υπόβαθρο. Το γεγονός αυτό δημιουργεί προκλήσεις όσον αφορά τα προσόντα, τη συμπεριφορά, τις δραστηριότητες, τις συγκρούσεις κ.λπ. Οι εργαζόμενοι που είναι άνω των 60, σύντομα θα αφυπηρετήσουν και φεύγοντας θα πάρουν μαζί τους και τις παραδοσιακές αρχές και αξίες, στις οποίες βάσιζαν την εργασία τους τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη, οι νεαροί υπάλληλοι, προσλαμβανόμενοι φέρνουν μαζί τους πολύτιμες γνώσεις τεχνολογίας και καινοτομίας. Ένας υβριδικός υπάλληλος μπορεί να διαχειριστεί με άψογο τρόπο όλες αυτές τις αλλαγές, εφαρμόζοντας τις γνώσεις του και αξιοποιώντας τα προσωπικά του χαρακτηριστικά.
  • Υπάρχει άμεση ανάγκη για υπαλλήλους που να μπορούν να αναλάβουν ή να ηγηθούν ενός έργου, από την αρχή μέχρι το τέλος. Στις περιπτώσεις αυτές δεν υπάρχουν πιο κατάλληλοι άνθρωποι από τους υβριδικούς υπαλλήλους. Χρησιμοποιώντας τους, ένας οργανισμός, μειώνει τις ανάγκες του σε προσωπικό και τα έξοδά του.

Νέες προκλήσεις

Όσο αυξάνονται τα υβριδικά επαγγέλματα τόσο αυξάνεται και η ζήτηση υβριδικών υπαλλήλων. Με τον τρόπο αυτόν, δημιουργούνται νέες προκλήσεις στην αγορά, αφού οι υπάλληλοι που μέχρι τώρα κατείχαν συγκεκριμένα προσόντα και ασχολούνταν με συγκεκριμένη εργασία, θέλουν τώρα να αποκτήσουν νέες γνώσεις και εμπειρίες ούτως ώστε να εξελιχθούν κι αυτοί σε υβριδικούς υπαλλήλους. Όμως οι νέες γνώσεις δεν καθιστούν έναν υπάλληλο υβριδικό. Πέραν της αναβάθμισης των τεχνικών του γνώσεων, πιθανόν, ανάλογα με τη νέα θέση στην οποία στοχεύει, να χρειαστεί να βελτιώσει και τα προσωπικά του χαρακτηριστικά. Π.χ. ένας αναλυτής τεχνολογίας ο οποίος επιθυμεί να μετατεθεί στην Υπηρεσία Ανθρώπινου Δυναμικού, πρέπει να είναι ή να γίνει πιο ανθρωποκεντρικός, ούτως ώστε να μπορεί να χειρίζεται καλύτερα θέματα που έχουν σχέση με τον άνθρωπο.

Πλεονεκτήματα για τους υπαλλήλους

Ο υβριδικός ρόλος είναι μια αναδυόμενη πραγματικότητα, την οποία οι υπάλληλοι πρέπει να αποδεχτούν. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να προετοιμαστούν για τα αυριανά επαγγέλματα. Διευρύνοντας τις γνώσεις τους και βελτιώνοντας την προσωπικότητά τους, θα γίνουν περισσότερο περιζήτητοι στον οργανισμό στον οποίο εργάζονται και θα ανταποκρίνονται καλύτερα στην ευελιξία που χαρακτηρίζει το νέο περιβάλλον εργασίας. Πέραν της βελτίωσης της θέσης του στον οργανισμό στον οποίο εργάζεται, ένας υβριδικός υπάλληλος αυξάνει και σημαντικά τις δυνατότητές του να εργοδοτηθεί κάπου αλλού, με καλύτερους όρους. Αυτό θα το αντιληφθούν οι σημερινοί εργοδότες του και θα προσπαθούν πάντοτε να ικανοποιούν τις ανάγκες του, φοβούμενοι μήπως τον χάσουν.

Πώς αποκτώνται τα υβριδικά προσόντα

Ανάλογα με τους στόχους του, ένας υπάλληλος που θέλει να αποκτήσει υβριδικά προσόντα, μπορεί να παρακολουθήσει κάποια επιμορφωτικά προγράμματα, σεμινάρια κ.λπ., τόσον αναφορικά με τις τεχνικές του γνώσεις όσον και αναφορικά με τα προσωπικά του χαρακτηριστικά (π.χ. ηγετικές ικανότητες, λήψη αποφάσεων, επικοινωνία κ.λπ.). Ενδοϋπηρεσιακά, μπορεί να συμμετέχει ή να αναλάβει κάποιο έργο, το οποίο να συνδυάζει και τα δύο προσόντα.

Επίλογος

Σήμερα είναι η εποχή της τεχνολογίας, η οποία αξιοποιείται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ τεχνικών γνώσεων και προσωπικών χαρακτηριστικών, άρχισε να εξασθενίζει αφού για μια θέση ένα προσόν μπορεί να θεωρείται τεχνικής φύσεως ενώ για μια άλλη να θεωρείται προσωπικό χαρακτηριστικό. Γι’ αυτό και ο υβριδικός υπάλληλος πρέπει να κατέχει ή να αποκτήσει και τα δύο: και τις κατάλληλες τεχνικές γνώσεις και τα κατάλληλα προσωπικά χαρακτηριστικά, που απαιτούνται για τη συγκεκριμένη θέση. Όσοι δεν ακολουθήσουν τον δρόμο αυτό, σε λίγα χρόνια θα δουν τον εαυτόν τους να μένει στάσιμος.

* Αφυπηρετήσαντος (2006) ανώτερου διευθυντή της Λαϊκής Τράπεζας και fellow του Ινστιτούτου Τραπεζιτών Λονδίνου

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.