Φόρμα αναζήτησης

Βρετανία: Κανονικά σήμερα θα ήταν εκτός EE…

Όταν στις 23 Ιουνίου του 2016 οι Βρετανοί ψήφιζαν υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σίγουρα δεν πίστευαν ότι ο δρόμος προς την έξοδο θα ήταν τόσο δύσκολος.

Δυόμιση χρόνια μετά η Βρετανία βρίσκεται ακόμη σε μία περίοδο αβεβαιότητας, οι φωνές για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος αυξάνονται, ενώ οι πολιτικές αντιπαραθέσεις για το θέμα οδηγούν σε ένα συνεχές αδιέξοδο. Ενδεικτική για το κλίμα που επικρατεί ήταν και η δημοσκόπηση προ ημερών του SkyNews, σύμφωνα με την οποία το 90% των Βρετανών θεωρεί τις εξελίξεις γύρω από το Brexit έναν «εθνικό εξευτελισμό».

Το timeline με τα σημαντικότερα γεγονότα του Brexit

Στις 29 Μαρτίου του 2017, η βρετανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποιούν το Άρθρο 50 για έξοδο της χώρας από την Ένωση, ανοίγοντας πλέον κύκλο διαπραγματεύσεων γεμάτο ένταση και διαφωνίες. Άλλωστε οι παραιτήσεις δύο υπουργών Αρμόδιων για θέματα Brexit (Ντέιβιντ Ντέιβις και Ντομινίκ Ράαμπ) καταδεικνύει ότι οι συνομιλίες κάθε άλλο παρά εύκολες μπορούν να θεωρηθούν. Με τη σύμφωνο γνώμη και των δύο πλευρών, η ημερομηνία εξόδου ορίστηκε στις 29 Μαρτίου του 2019.

Στις 18 Απριλίου της ίδιας χρονιάς, η Τερέζα Μέι προκηρύσσει βουλευτικές εκλογές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 8 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, με τους Συντηρητικούς να εξασφαλίζουν τις περισσότερες θέσεις στη Βουλή και την Τερέζα Μέι να συγκροτεί κυβέρνηση.

Στις 19 Ιουνίου του 2017 αρχίζει ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων για το Brexit μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, ενώ στις 14 Ιουλίου οι δύο πλευρές περνούν στη δεύτερη φάση και στις 28 Αυγούστου ξεκινά ο τρίτος γύρος συνομιλιών. Τους επόμενους μήνες ακολούθησαν και άλλες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Στις 24 Ιουλίου του 2018 η Τερέζα Μέι δίνει στη δημοσιότητα τη «Λευκή Βίβλο» του Brexit, ενώ λίγες μέρες αργότερα η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε ένα οδηγό προετοιμασίας για την έξοδο από την ΕΕ.

Στις 14 Νοεμβρίου ανακοινώνεται και δημοσιοποιείται η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Στις 16 Ιανουαρίου του 2019 η Τερέζα Μέι βγαίνει αλώβητη από την πρόταση μομφής που κατατέθηκε σε βάρος της και στις 21 Ιανουαρίου παρουσιάζει στη Βουλή το πλάνο για το Brexit, το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε στις 14 Φεβρουαρίου. Στις 12 Μαρτίου η Βρετανίδα πρωθυπουργός επαναφέρει το πλάνο ενώπιον των βουλευτών, όμως και πάλι εισπράττει αρνητική απάντηση.

Στις 20 Μαρτίου, η Τερέζα Μέι και ο Ντόναλντ Τουσκ, συμφωνούν να δοθεί παράταση στο Brexit, το αργότερο μέχρι τις 22 Μαΐου.

Όλα ρευστά

Σε μία τελευταία προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία της, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραιτηθεί σε περίπτωση που η Βουλή εγκρίνει το σχέδιό της. Η κίνησή της αυτή φαίνεται να έπεισε μία μικρή μερίδα των Συντηρητικών που άλλαξαν τη γνώμη τους, ωστόσο ακόμη δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία.

Θέλουν νέο δημοψήφισμα ή και ακύρωση του Brexit

Την ίδια στιγμή, οι Βρετανοί δείχνουν απογοητευμένοι με την τροπή που παίρνει η όλη διαδικασία αποχώρησης, με πολλούς να ζητούν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, κάτι που ωστόσο η βουλή απέρριψε σε σχετική ψηφοφορία. Παράλληλα, διαδικτυακό ψήφισμα που συγκέντρωσε περισσότερες από 6.000.000 υπογραφές, καλούσε τη βρετανική κυβέρνηση να ακυρώσει το Brexit. Η σχετική πρόταση επίσης απορρίφθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων.