Φόρμα αναζήτησης

Βοηθήστε το ΓεΣΥ

Κάποιος έγραψε στο τουίτερ ότι χωρίς τη συνέργεια του ασθενή, ο γιατρός δεν μπορεί να κάνει κατάχρηση του Γενικού Συστήματος Υγείας. Όμως, ένας ειδικός γιατρός μπορεί για παράδειγμα να υποβάλει τον ασθενή σε αχρείαστες εξετάσεις ή αναλύσεις ή θεραπείες, αυξάνοντας τα εισοδήματά του. Πώς μπορεί να αντιδράσει ο ασθενής στη θεραπευτική ή προληπτική αγωγή που επιλέγει ο γιατρός; Μάλλον δεν μπορεί. Άστε που στο πρώτο εξάμηνο του ΓεΣΥ είδαμε να συμβαίνει πολλάκις το αντίθετο: Ο ασθενής να πιέζει τον γιατρό γι’ αυτή ή την άλλη εξέταση/ανάλυση… «για να είμαστε σίγουροι, γιατρέ». Συνεπώς, καταχρήσεις, υπό τη μορφή αχρείαστων ιατρικών ενεργειών, μπορεί να γίνουν και χωρίς ευθύνη του ασθενή ή κατόπιν δικής του πίεσης. Και θα ήταν πολλαπλάσιες αν και οι προσωπικοί γιατροί πληρώνονταν για κάθε πράξη και όχι για κάθε δικαιούχο στη λίστα τους.

Όμως υπάρχει και ο κίνδυνος εξαπάτησης του συστήματος, με επισκέψεις ή εξετάσεις ή θεραπείες που καλείται να αποζημιώσει ο ΟΑΥ χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ασθενής είτε θα πρέπει να συναινέσει στην προσκόμιση ψεύτικων στοιχείων στον ΟΑΥ ή θα πρέπει να μην πάρει είδηση για την ψευδή καταχώρηση.

Ωστόσο, το ΓεΣΥ δεν είναι τυφλό. Υπάρχουν τρόποι να εντοπιστούν οι ψευδείς χρεώσεις, αν βοηθήσει και ο δικαιούχος.
Μετά από κάθε επίσκεψη στον γιατρό του ΓεΣΥ ή σε άλλο πάροχο, ο δικαιούχος λαμβάνει μέσω του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου επιστολή από τον ΟΑΥ και ενημερώνεται ότι ο τάδε ειδικός γιατρός ή χημικός ή ακτινολόγος κ.λπ., τον οποίο επισκέφτηκε την τάδε μέρα και ώρα, υπέβαλε αίτημα αποζημίωσής του. Σε αυτό το στάδιο η ενημέρωση δεν περιλαμβάνει την ακριβή περιγραφή της ιατρικής πράξης, αλλά ο ασθενής ενημερώνεται για όλες τις απαιτήσεις των γιατρών που τον αφορούν και μπορεί να διαπιστώσει αν ο ΟΑΥ καλείται να πληρώσει για επίσκεψη/πράξη που στην πραγματικότητα δεν έγινε.

Από εκεί και πέρα, ο ΟΑΥ ενημερώνει τον δικαιούχο, μέσω της ίδιας επιστολής, ότι μπορεί να ελέγξει με ακρίβεια από τον λογαριασμό του στο ΓεΣΥ τις πράξεις για τις οποίες ζητά να πληρωθεί ο πάροχος. Αυτή είναι μια απαραίτητη λειτουργία ελέγχου, για την οποία η συμβολή του ασθενή είναι αποφασιστικής σημασίας. Ενεργοποιώντας τον λογαριασμό του (με κωδικούς που θα του δώσει ο προσωπικός του γιατρός αλλά και αυτόματα το ίδιο το ΓεΣΥ) ο δικαιούχος έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να εισέρχεται στον ηλεκτρονικό του φάκελο και να διαπιστώνει αν οι ιατρικές πράξεις, ακόμα και οι συνταγές φαρμάκων, που καταχώρησαν στο σύστημα οι πάροχοι για να πληρωθούν, έγιναν πράγματι και, αν όχι, να ενημερώσει αμέσως τον ΟΑΥ.

Δεν αρκεί να δυσανασχετούμε ότι κάποιοι μπορεί να μας κλέψουν και να υπονομεύσουν το ΓεΣΥ. Κανένας πάροχος δεν μπορεί να πληρωθεί για κάτι που δεν έκανε, αν δεν του το επιτρέψουμε με την αδιαφορία μας. Οφείλουμε να συνδράμουμε, ώστε κάθε σεντ του ΓεΣΥ να καταλήγει στον ιερό σκοπό που εξυπηρετεί το σύστημα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.