Φόρμα αναζήτησης

Στροφή του Τζύκλου: Ένας πιθανός τόπος ταφής

Τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2018, ένας από τους αναγνώστες μας έδειξε στους λειτουργούς της κυπριακής Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων έναν πιθανό τόπο ταφής στον κύριο δρόμο Λευκωσίας-Κερύνειας που τώρα επισκευάζεται.

Μου τηλεφώνησε ένα Σάββατο βράδυ και μου είπε ότι ήταν με κάποιον που ήταν αυτόπτης μάρτυρας στην ταφή τριών «αγνοουμένων» Ελληνοκυπρίων. Είπε ότι με την ανακατασκευή που γίνεται ο δρόμος θα περάσει πάνω από το σημείο αυτό, άρα θα είναι πολύ πιο δύσκολο να σκάψουμε μελλοντικά εκεί, όταν τελειώσουν τα έργα και παραδοθεί ο δρόμος…

Ενημέρωσα αμέσως το τουρκοκυπριακό γραφείο της κυπριακής Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων για αυτή τη μαρτυρία του αυτόπτη μάρτυρα αναγνώστη μου και κινήθηκαν γρήγορα για να λάβουν τις αναγκαίες άδειες για να σκάψουν εκεί. Ήταν μια πολύ επικίνδυνη στροφή κοντά στον «Τζύκλο» και η εκσκαφή εκεί ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, αλλά παρά ταύτα, η ομάδα της ΔΕΑ έκανε κάθε προσπάθεια για να ξεκινήσει και να συνεχίσει την εκσκαφή εκεί.

Στο μεταξύ οι τουρκοκυπριακές αρχές πίεζαν για να «τελειώσει σύντομα» αυτή η εκσκαφή από τη ΔΕΑ, εφόσον η μία λωρίδα του κύριου δρόμου Λευκωσίας-Κερύνειας είχε κλείσει για τις επισκευές και δέχονταν πολλά παράπονα από άτομα που χρησιμοποιούσαν τον δρόμο αφού η κυκλοφορία είναι τόσο δύσκολη.

Τρεις αγνοούμενοι

Ήμασταν απασχολημένοι ολόκληρη εκείνη τη βδομάδα και τις επόμενες μέρες και ο μάρτυρας πήγαινε εκεί ο ίδιος αρκετές φορές για να δει πώς πήγαιναν οι εκσκαφές και αν αυτό ήταν το ακριβές σημείο της ταφής. Επιβεβαίωνε ξανά ότι ναι, αυτό ήταν το μέρος και θα έπρεπε να συνεχίσουν να σκάβουν για ακόμα 10 περίπου μέτρα για να δουν αν μπορέσουν να βρουν τα οστά των τριών «αγνοούμενων» Ελληνοκυπρίων που είχε δει να θάβονται εκεί… Υπήρχε εκεί ένας μικρός τοίχος που καμπύλωνε σε κάποιο σημείο, και θυμάται ότι αυτό ήταν το μέρος όπου είχαν θαφτεί οι τρεις «αγνοούμενοι». Έτσι οι εκσκαφές επικεντρώθηκαν στο να προσπαθήσουν να βρουν το ακριβές σημείο όπου καμπύλωνε ο τοίχος.

Ένας από εκείνους τους τρεις Ελληνοκύπριους ονομαζόταν «ο Κώστας ο νερουλάς» και ζούσε στην Κερύνεια ακριβώς απέναντι από το κτήριο των «Εθνικών Αρχείων». Φορούσε κόκκινο πουκάμισο. Εκείνοι που έθαψαν τους τρεις «αγνοούμενους» είχαν πει «Αυτός μπορεί να είναι ο νερουλάς ο Κώστας» αλλά δεν ξέρουμε τίποτε αφού δεν έχουμε ένα επίθετο για να ελέγξουμε…

Τότε επικοινώνησα με τον Γλαύκο Καριόλου, πρώην δήμαρχο Κερύνειας, και έλεγξε και αμέσως θυμήθηκε για τους τρεις Ελληνοκύπριους «αγνοούμενους» κοντά στη στροφή του Τζύκλου και βρήκε τη μαρτυρία του αυτόπτη και μου τη μετέφρασε στα αγγλικά για να καταλαβαίνω και μου την έστειλε…

Ανείπωτες ιστορίες

Τη μετάφρασα στα τουρκικά και τη δημοσίευσα στην εφημερίδα YeniDuzen στις σελίδες μου με τίτλο «Κύπρος: Οι Ανείπωτες Ιστορίες» για να δω αν μπορούσαμε να μαζέψουμε περισσότερες πληροφορίες για τους «αγνοούμενους» Ελληνοκύπριους από την περιοχή κοντά στον «Τζύκλο».

Αυτή είναι η μαρτυρία που μου μετέφρασε και μου έστειλε ο κύριος Γλαύκος Καριόλου. (Δεν δημοσιεύω το όνομα του μάρτυρα για να μην τον θέσω σε κίνδυνο ή απειλή, όπως είναι η αρχή μου…) Συνοπτικά λέει:

«Πληροφορίες που δόθηκαν από: Μ. από την Κερύνεια: Το πρωί της Δευτέρας 21 Ιουλίου 1974 ήμουν με τον Χαμπή (τον σύζυγο της Νίνας), τη Νίνα και τον Mustafa Sierbederis («Shehbender») (ήταν πάνω από 80 χρονών και ήταν ο κηπουρός του σπιτιού του Spinney). Ήμασταν τέσσερις όλοι μαζί, και κρυβόμασταν στο σπίτι του Spinney. Το σπίτι του Spinney ήταν κοντά στο δικό μου στα νότια της Κερύνειας, στην ανατολική πλευρά του κύριου δρόμου Κερύνειας-Λευκωσίας, νοτιοανατολικά της κυκλικής βραχώδους κορυφής, που ονομάζεται «Τζύκλος» (Κύκλος). Όταν πλησίασε ο τουρκικός στρατός κρυβόμασταν στο σπίτι και ζήτησα από τον Mustafa να τους πει ότι όλοι μας εργαζόμασταν για τον Spinney. Όταν μας ανακάλυψαν, μας έδεσαν τα χέρια με έναν λεπτό σπάγκο, μαζί και τον Mustafa, που φοβόταν τόσο πολύ που έπαθε νευρικό κλονισμό και δεν μπορούσε να μιλήσει! Μας έσπρωξαν έξω από το σπίτι και πυροβολούσαν συνεχώς στα πόδια μας για να μας φοβίσουν. Ακριβώς απέναντι, στο δρομάκι μεταξύ του σπιτιού μου και του σπιτιού του Spinney, είδα τρεις νεαρούς άντρες που φορούσαν μαύρα παντελόνια και άσπρα πουκάμισα. Προφανώς πρέπει να ήταν προσωπικό εστιατορίου ή ξενοδοχείου. Ένας από αυτούς, παρά τις δύσκολες συνθήκες, ήταν σχετικά ήρεμος και μου χαμογέλασε σαν να με αναγνώρισε. Τότε θυμήθηκα ότι ανήκε στο προσωπικό του ξενοδοχείου «Σωκράτης» στην οδό Ελλάδος στην Κερύνεια. Νομίζω ήταν από τη Μόρφου.

Τρεις νεκροί

Η περιοχή ήταν γεμάτη με Τούρκους στρατιώτες και ήταν φανερό από τα άγρια βλέμματά τους και τις νευρικές κινήσεις τους ότι πρέπει να βγήκαν από πεδίο μάχης. Πάνοπλοι στρατιώτες βρίσκονταν και στις δύο πλευρές του δρόμου και μας έστησαν στη σειρά και μας διέταξαν να κινηθούμε προς την Κερύνεια. Ένας από αυτούς που έδειχνε να είναι αξιωματικός, υποψιάζομαι από τα λίγα τουρκικά που ξέρω ότι με ρωτούσε πόσο μακριά είναι η Κερύνεια. «Απ’ εδώ» (“burda tarafindan”) είπα! O Mustafa φοβόταν τόσο πολύ που δεν μπορούσε να μιλήσει! Απλά περπατήσαμε για ένα ή δύο λεπτά και μετά μας διέταξαν να σταματήσουμε «Dur, Dur!» και σε δευτερόλεπτα είδαμε ότι έστησαν στη σειρά τους τρεις νεαρούς με τα μαύρα παντελόνια και τα άσπρα πουκάμισα στην αρχή του παράδρομου και ξαφνικά άρχισαν να τους πυροβολούν και τους είδα να πέφτουν στο έδαφος και ακόμα και τότε συνέχισαν να τους πυροβολούν ασταμάτητα για ένα ή δύο λεπτά!.. Τότε το άτομο που φαινόταν να είναι υπεύθυνος διέταξε εμένα και τους άλλους τρεις να πάμε πίσω στο σπίτι του Spinney, πράγμα που κάναμε. Προσπάθησα να κοιμηθώ και μετά την Τρίτη ξαφνικά κτύπησε το τηλέφωνο και η «Μουσιέστρα» (παρατσούκλι της θείας της Νίνας) μας τηλεφωνούσε από το ξενοδοχείο Dome.

Μόλις τελείωσε η Νίνα, άρπαξα το τηλέφωνο και ρώτησα «ο θείος μου ο Άρης βρίσκεται στο Dome;». «Ναι» μου απάντησε και τότε της είπα να κλείσει το τηλέφωνο και να πάει αμέσως να του πει να μου τηλεφωνήσει. Πράγμα που έκανε. Ο θείος Άρης μου τηλεφώνησε και του έδωσα μια καλή περιγραφή της κατάστασης και του ζήτησα να κάνει κάτι για να μας βγάλει έξω. Του ζήτησα επίσης να μας τηλεφωνεί κατά διαστήματα για να μας δίνει κουράγιο και να βλέπει αν είμαστε ακόμα ζωντανοί. Ωστόσο, αυτό ήταν το τελευταίο τηλεφώνημα καθώς υποπτεύομαι ότι στις πέντε το απόγευμα οι Τούρκοι πρέπει να έκοψαν τις τηλεφωνικές γραμμές στην Κερύνεια.

Άθαφτοι

Η Τρίτη πέρασε χωρίς κανένα συμβάν αλλά την Τετάρτη ακούσαμε ένα μεγάφωνο να καλεί τα ονόματά μας και ένα όχημα των Ηνωμένων Εθνών να προσεγγίζει το σπίτι του Spinney. Μέσα στο αυτοκίνητο των ΗΕ είδα τον κύριο Καρεφυλλίδη, επίσης Κερυνιώτη, έτσι ξεκινήσαμε να περπατούμε προς το αυτοκίνητο των ΗΕ. Καθ’ οδόν είδαμε τα σώματα των τριών νεαρών αντρών να βρίσκονται ακόμα στην ίδια θέση, αλλά λόγω της καλοκαιρινής ζέστης τα σώματά τους είχαν πρηστεί και ήταν ένα τρομερό θέαμα. Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήτα δυνατόν να τους θάψουν με τα χέρια! Ο μόνος πιθανός τρόπος ήταν να χρησιμοποιήσουν μπουλντόζα-εκσκαφέα. Η θέση των τριών σωμάτων δεν ήταν πιο μακριά από 100 μέτρα κάτω από το σπίτι του Spinney. (Πιθανές συντεταγμένες σημείου: …Υ.Γ. Έχω δώσει τις συντεταγμένες αυτές στη ΔΕΑ. S.U.)

Λήφθηκε και μεταφράστηκε από τον Γλαύκο Καριόλου 2/4/2018 για την κυρία Sevgul Uludag»

Αυτοί οι τρεις ή άλλοι

Θέλω να ευχαριστήσω τον αναγνώστη μου που είναι στενός φίλος του αυτόπτη μάρτυρα της ταφής στον δρόμο Λευκωσίας-Κερύνειας για όλη τη βοήθεια που προσέφερε ώστε να πάρουμε τις σημαντικές πληροφορίες για έναν πιθανό τόπο ταφής στον δρόμο Λευκωσίας-Κερύνειας, θέλω να τον ευχαριστήσω που βεβαιώθηκε ότι ο αυτόπτης μάρτυρας πήγε στην περιοχή των εκσκαφών και μοιράστηκε αυτά που ήξερε με την κυπριακή Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων… Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Γλαύκο Καριόλου που μοιράστηκε μαζί μου τη μαρτυρία ενός αυτόπτη μάρτυρα για την περιοχή αυτή… Την έχω προωθήσει στη ΔΕΑ, όπως επίσης και τις συντεταγμένες που μου έστειλε. Οι τρεις «αγνοούμενοι» Ελληνοκύπριοι από την περιοχή αυτή μπορεί να είναι αυτοί ή τρεις άλλοι «αγνοούμενοι» Ελληνοκύπριοι, αλλά θέλω να το μοιραστώ αυτό και με τους αναγνώστες του «Πολίτη», έτσι ώστε αν γνωρίζετε ή αν έχετε δει ή έχετε ακούσει κάτι περισσότερο, μπορείτε να μου τηλεφωνήσετε ανώνυμα ή επώνυμα στον αριθμό μου 99 966518. Μπορείτε επίσης να τηλεφωνήσετε στη ΔΕΑ στο 22 400142.

Ας δούμε αν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για εκείνους τους Ελληνοκύπριους «αγνοούμενους» από τον κύριο δρόμο Λευκωσίας-Κερύνειας, ιδιαίτερα τη στροφή του «Τζύκλου»… Όταν έγραψα το άρθρο αυτό στα αγγλικά και το έστειλα στην υπέροχή μου μεταφράστρια για να το μεταφράσει στα ελληνικά, δεν ήταν ξεκάθαρο το πώς θα συνέχιζε η εκσκαφή λόγω των βροχών που ξεκίνησαν τη Δευτέρα και αναμένεται να συνεχιστούν για τις επόμενες μερικές μέρες… Όμως η ΔΕΑ είναι αποφασισμένη και εργάζεται πολύ σκληρά για να σκάψει την περιοχή που μας υπέδειξε ο μάρτυράς μας…

Υ.Γ. Την Πέμπτη το βράδυ μάθαμε ότι οι εκσκαφές στον Τζύκλο τελείωσαν χωρίς να βρεθούν ίχνη από τα οστά των τριών «αγνοουμένων». Ίσως να έχουν μεταφερθεί αλλού, όπως έχει συμβεί σε κάποιες άλλες περιπτώσεις. Δεν ξέρουμε, αλλά θα συνεχίσουμε τις έρευνες…

caramel_cy@yahoo.com

Τηλ: 99 966518

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.