POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Δύο πιθανοί τόποι ταφής στην Άσπρη Μούττη και το Μπογάζιcaramel_cy@yahoo.com

Τηλ: 99 966518

Ένας από τους αναγνώστες μου από το εξωτερικό επικοινωνεί μαζί μου για να μου πει ότι πριν από τρία χρόνια είχε έρθει στην Κύπρο για να δείξει δύο πιθανούς τόπους ταφής στους λειτουργούς της Κυπριακής Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους και θέλει να μάθω τι έγινε σχετικά με τα μέρη αυτά. Έχουν γίνει εκσκαφές σε αυτά; Βρήκαν οστά στα δύο σημεία που είχε δείξει; Κατά την έρευνά μας διαπιστώνουμε ότι, ναι, η ΔΕΑ είχε σκάψει το μέρος που ο αναγνώστης είχε δείξει στους λειτουργούς της στην Άσπρη Μούττη και είχε βρει ανθρώπινα οστά, τα οστά «αγνοούμενων» Ελληνοκυπρίων. Αλλά το μέρος που είχε δείξει ο αναγνώστης μας στην περιοχή για πικνίκ στο Μπογάζι Κερύνειας δεν είχε σκαφτεί. Ο λόγος; Ο λόγος που δόθηκε ήταν ότι εφόσον είχαν κάνει προηγουμένως κάποιες εκσκαφές σε αυτή την περιοχή και δεν βρήκαν τίποτε δεν θα έκαναν νέες εκσκαφές εκεί. Όταν μεταφέρω τις πληροφορίες αυτές στον αναγνώστη μου, επιμένει ότι η ΔΕΑ θα πρέπει να ερευνήσει ξανά την περιοχή στο Μπογάζι Κερύνειας. Στο αρχικό του email δίνει επίσης λεπτομέρειες για αυτά που είχε δει εκεί. Δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος, αλλά ένας αυτόπτης μάρτυρας, έτσι πιστεύω ότι οι πληροφορίες του θα πρέπει να επανεκτιμηθούν.

Η περιγραφή

Στο email του μου περιγράφει τι είχε συμβεί:

«Καλησπέρα κυρία Sevgul.

Είμαι ο παιδικός φίλος του κυρίου… και ζω στην..

Πριν από τρία χρόνια είχα έρθει στην Κύπρο για να δείξω κάποιους τόπους ταφής «αγνοούμενων» Ελληνοκυπρίων και ελπίζω ότι θα μπορείς να με ενημερώσεις σχετικά. Το προξενείο εδώ μου είχε ζητήσει να πάω και να δείξω και είχα έρθει με δική τους διευθέτηση και είχα δείξει στις αρχές δύο πιθανούς τόπους ταφής. Δεν ξέρω αν έχεις οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με αυτά τα δύο μέρη. Ξέρεις αν είχαν οποιαδήποτε αποτελέσματα από αυτά τα δύο μέρη; Το ένα από αυτά τα μέρη ήταν η περιοχή πικνίκ στο Μπογάζι Κερύνειας και το άλλο ήταν η Άσπρη Μούττη. Θα χαρώ αν με ενημερώσεις… Από τότε δεν έχω λάβει οποιαδήποτε νέα από αυτούς, είχαν πάρει τις συντεταγμένες και μου είχαν πει μόνο ότι θα σκάψουν εκεί. Δεν είμαι μάρτυρας, είδα μόνο τα νεκρά σώματα. Είχα υπηρετήσει τη στρατιωτική μου θητεία στο Bozdagh – υπήρχε ένα τουρκοκυπριακό Bozdagh και ένα ελληνοκυπριακό. Νομίζω ότι οι Ελληνοκύπριοι αποκαλούσαν την περιοχή αυτή ‘Άσπρη Μούττη’. Στη διάρκεια του πολέμου ήμουν αιχμάλωτος στο νότιο μέρος του νησιού μας. Μετά τον πόλεμο συνέχισα τη στρατιωτική μου θητεία στο Μπογάζι και είδα αυτούς τους ‘αγνοούμενους’ σκεπασμένους με πολύ λίγο χώμα. Θυμούμαι την ακριβή τοποθεσία και οι αρχές είχαν σημειώσει τις συντεταγμένες της περιοχής όταν τους την είχα δείξει. Ελπίζω ότι μπορούν να έχουν αποτελέσματα.

Λυπούμαι πολύ για τους στρατιώτες εκείνους που είχαν σκοτωθεί –είχαμε υπηρετήσει ο ένας απέναντι στον άλλον–, δεν τους ήξερα αλλά εξακολουθώ να τους λυπούμαι, ήταν όλοι νεαροί άνθρωποι. Αν πεις στους λειτουργούς της ΔΕΑ ότι είχα έρθει από την πόλη και τους είχα δείξει τα μέρη αυτά, σίγουρα θα ξέρουν. Η ελληνοκυπριακή πλευρά με είχε καλέσει. Το μόνο που θέλω είναι εκείνοι οι ‘αγνοούμενοι’ να έχουν έναν κατάλληλο τάφο. Και αν έρθω στην Κύπρο, σίγουρα θα θέλω να σε δω. Είχα δείξει αυτά τα δύο μέρη πριν από τρία χρόνια, τον Ιούλιο. Αφού είχα επικοινωνήσει με το προξενείο εδώ, με είχαν καλέσει έναν χρόνο μετά και με ρώτησαν αν μπορούσα να πάω στην Κύπρο. Μου είπαν ότι θα καλύψουν τα έξοδά μου. Και είπα ‘εντάξει’.

Δύο βδομάδες μετά, μου είχαν αγοράσει το αεροπορικό μου εισιτήριο και με υποδέχτηκαν εκεί και με πήραν σε ένα ξενοδοχείο. Επισκέφτηκα επίσης και τα γραφεία της ΔΕΑ στην Κύπρο και συναντήθηκα με τον Ελληνοκύπριο μέλος της ΔΕΑ. Είχαμε πάει μαζί με τρεις νεαρούς Ελληνοκύπριους για να δείξω τα μέρη και ένας από εκείνους τους νεαρούς μιλούσε τουρκικά. Ο ένας από αυτούς ονομαζόταν Τ.

Οι Ελληνοκύπριοι αποκαλούν το Bozdagh ‘Άσπρη Μούττη’. Εκεί είχα δει πέντε ή έξι νεκρά σώματα Ελληνοκυπρίων. Υποθέτω ότι τους είχαν πάρει και είχαν θάψει κάπου αφού όταν πήγαμε δεν βρήκαμε τίποτα. Το μέρος στο οποίο αναφέρομαι είναι πάνω από το Δίκωμο, ο λόφος ακριβώς απέναντι από το Bozdagh, όπου ήταν τοποθετημένες κάποιες ελληνοκυπριακές μονάδες.

Όσο για την περιοχή πικνίκ, το μέρος αυτό είναι περίπου 100-150 μέτρα απέναντι από τη διασταύρωση στο Μπογάζι όπου υπάρχει ένας δρόμος που πάει πάνω προς στον Άγιο Ιλαρίωνα. Υπάρχουν δύο ή τρεις ‘αγνοούμενοι’ εκεί».

Μεταφέρω αυτά που μου είπε ο αναγνώστης μου από το εξωτερικό στον κύριο Λεωνίδα Παντελίδη, Ελληνοκύπριο, μέλος της ΔΕΑ, και στην κυρία Mine Balman, βοηθό του Τουρκοκύπριου μέλους της ΔΕΑ. Τους ζητώ ευγενικά να ρωτήσουν αφού ο αναγνώστης μου επιθυμεί να λάβει πληροφορίες.

Η ΔΕΑ δεν έσκαψε το μέρος που είχε δείξει ο αναγνώστης

Κάνω και τις δικές μου έρευνες λόγω του αιτήματος του αναγνώστη μου και μαθαίνω ότι η ΔΕΑ όντως έκανε κάποιες εκσκαφές στο μέρος που είχε δείξει ο αναγνώστης μας και βρήκε κάποια οστά κάποιων «αγνοούμενων» Ελληνοκυπρίων. Ζητούμε επίσης από τη ΔΕΑ να μας πει πόσοι «αγνοούμενοι» βρέθηκαν εκεί και αν έχουν ταυτοποιηθεί και ενημερωθεί οι οικογένειές τους, για να μας πουν ποιοι ήταν. Πριν από πολλά χρόνια ένας άλλος αναγνώστης μου είχε δείξει την ίδια περιοχή στους λειτουργούς της ΔΕΑ.

Μαθαίνουμε επίσης ότι η ΔΕΑ δεν έσκαψε το μέρος που τους είχε δείξει ο αναγνώστης μας από το εξωτερικό. Ο λόγος ήταν ότι είχε σκάψει στην περιοχή πιο πριν και δεν βρήκε τίποτα. Αλλά όταν μεταφέρω τις πληροφορίες αυτές στον αναγνώστη μας, επιμένει ότι πρέπει να ερευνήσουν ξανά και να κάνουν περισσότερες εκσκαφές εκεί.

Η έκκληση και το αίτημά μας προς τη ΔΕΑ παραμένουν: Η ΔΕΑ θα πρέπει να ξαναεπισκεφτεί την περιοχή που της είχε δείξει ο αναγνώστης μας πριν από τρία χρόνια και να επαναξιολογήσει τις πληροφορίες που έχει. Ίσως να μπορεί να επεκταθεί και να κάνει περισσότερες εκσκαφές εκεί. Ή αν, όπως σε άλλα μέρη, το μέρος αυτό έχει αδειάσει και τα οστά μεταφέρθηκαν, μπορούν να κάνουν περαιτέρω έρευνες για να προσπαθήσουν να βρουν πού μπορεί να έχουν μεταφερθεί τα οστά.

Το πιο σημαντικό σημείο εδώ είναι ότι ο αναγνώστης αυτός από το εξωτερικό είναι αυτόπτης μάρτυρας και είχε δει εκείνους τους «αγνοούμενους» με τα ίδια του τα μάτια. Επομένως, δεν είναι φήμες –κάτι που να άκουσε–, είναι η ζωντανή απόδειξη και αυτόπτης μάρτυρας αφού είδε τα νεκρά σώματα εκεί. Γι’ αυτό οι πληροφορίες που είχε δώσει πρέπει να αντιμετωπιστούν με απόλυτη προσοχή και να επαναξιολογηθούν. Καλούμε τη ΔΕΑ να επανεκτιμήσει τις πληροφορίες αυτές και θα προσπαθήσουμε να παρακολουθήσουμε στο μέλλον να δούμε τι εξελίξεις θα υπάρξουν.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αναγνώστη μου που παρακολουθεί αυτό το θέμα και επιμένει να μάθει τι έχει συμβεί. Χάρη στην ανθρωπιά του, χωρίς να αναμένει τίποτε σε αντάλλαγμα, πολλοί συγγενείς θα βρουν λίγη γαλήνη όταν θάψουν τους αγαπημένους τους σε κατάλληλο τάφο. Και αυτό είναι ένα σοβαρό βήμα για την επούλωση των πληγών της γης μας. Τον συγχαίρουμε και τον ευχαριστούμε που επικοινώνησε μαζί μας.

Παρόλο που το έργο της ΔΕΑ έχει τώρα σταματήσει λόγω της νόσου COVID-19, όταν βελτιωθούν τα πράγματα θα παρακολουθήσουμε το θέμα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.