Φόρμα αναζήτησης

Όλα ξαφνικά (…) αρχίζουν και τελειώνουν μέσα μας

Ο χρόνος είναι από τις αγαπημένες μου έννοιες. Για έναν πολύ απλό λόγο. Είναι ακατανόητος. Και όπως κάθε ακατανόητο, επιθυμεί ή γεννά την επιθυμία να λύσει τον γρίφο να γίνει κατανοητό.

Ο χρόνος δεν έχει φύλο. Ας γράφεται κι ας λέγεται όπως τον μάθαμε. Πέραν τούτου, δεν ξέρουμε τίποτα άλλο. Κατορθώσαμε όμως κάτι πολύ σπουδαίο ως ανθρωπότητα. Επειδή είναι πέρα από μας, σκεφτήκαμε να τον φέρουμε στα μέτρα μας.

Απίστευτο άλμα του ανθρώπινου πνεύματος. Δευτερόλεπτο, λεπτό, ώρα, μήνες, χρόνια… Χωρίς αυτήν την εφεύρεση, πολιτισμός δεν θα μπορούσε να υπάρξει σε αυτήν τη γαλάζια κουκκίδα στο αχανές άπειρο.

Για να συνεννοούμαστε. Αυτός ήταν ο σκοπός. Γεννήθηκαν έτσι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Κι αυτές λέξεις μπαστούνια για να στηρίξουν τον μετέωρο άνθρωπο που βρέθηκε σε έναν πλανήτη να έχει ζωή και να χρειάζεται νόηση!

Χθες ήταν από τις στιγμές που για κάποιον λόγο μου δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσω τον χρόνο των άλλων. Ο Παύλος, ένας παλιός φίλος και καθηγητής Φιλοσοφίας, πριν πολλά-πολλά χρόνια, μού πέταξε το γάντι. «Βλέπεις κάτι γύρω σου που να μην κυριαρχείται από το παράλογο;»

Τον θυμήθηκα. Ένα βαρύ γκρίζο σύννεφο από σκόνη, ομίχλη και συννεφιά είχε απλωθεί από πάνω. Τριγύρω οι άνθρωποι αγκομαχούν να αναπνεύσουν. Ζούμε στιγμές χωρίς χρόνο; Η συνεννόηση είναι που δίνει ζωή στον χρόνο. Χωρίς συνεννόηση, η επικοινωνία λούζεται το κώνειο και αυτοκτονεί. Σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως και σε τοπικό. Ατομικό. Η παγκοσμιοποίηση ξαναθέτει τα ζητήματα καταγωγής. Ποιοι είμαστε, πού πάμε…

Παγκόσμια Βαβέλ

Μια παγκόσμια Βαβέλ ξεφύτρωσε μέσα μας και μας τρώει τα σωθικά. Διψάμε για επικοινωνία, αλλά τη σκοτώνουμε με την πρώτη ευκαιρία. Ευκαιρίες δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι. Όπλα για την αλληλοεξόντωση. Κοιτάζω τον ουρανό. Βαρύς και σκονισμένος. Ορίζοντας πουθενά. Σκοτεινιά γκρίζα. Όπως ο Μάνος στον Κεμάλ: «αλλά πικρές οι βουλές του Αλλάχ και σκοτεινές οι ψυχές των ανθρώπων…».

Όταν ο Μάνος συνθέτει για τη σκοτεινιά, το μόνο που θα «βλέπει» είναι την ασχήμια. Η ασχήμια θέλει να προσπεράσει την εποχή μας. Θα κρατήσει εκατό χρόνια; Χίλια; Κανείς δεν μπορεί να μετρήσει έστω και με την επινόηση του χρόνου. Πόσα χρόνια θα κρατήσει αυτή η ασχήμια που μπορεί να ονομάζεται ανασφάλεια, άγχος, κατάθλιψη;…

Μοιάζει με θάνατο

Η ασχήμια απορροφά, όπως τα κόκκαλα απορροφούν την κούραση και οι μύες παραδίδονται στην αφέλεια της χρησιμότητάς τους. Μοιάζει με θάνατο η επικράτησή της.

Η απορία αν ο αναγνώστης ενδιαφέρεται για τέτοια κείμενα με σαστίζει. Γύρω έχει στηθεί ένας δημόσιος καβγάς. Όλοι φταίνε, όλοι δικάζουν, όλοι είναι υπεράνω… Ένα τεράστιο “νομίζω” έχει καταβροχθίσει τη νοοτροπία μας. Ψαχτείτε… Δοκιμάστε να μετρήσετε πόσες φορές ακούτε τη λέξη νομίζω. Ή πόσες φορές τη λέτε. Είναι η πιο συνηθισμένη λέξη μας. Αν μας ρωτήσουν, νομίζουμε πως απαντούμε. Αν μας απαντήσουν, νομίζουμε πως καταλάβαμε. Με το νομίζω στην άκρη της γλώσσας και στον πυρήνα του μυαλού είμαστε… σίγουροι πως κατακτήσαμε τη γνώση. Κι αν ακόμα διατηρούμε μια επιφύλαξη, “νομίζουμε” πως έτσι κρατάμε αποστάσεις από το λάθος.

Το χαλί μαζεύτηκε

Ο λόγος που τα γράφω όλα αυτά είναι η περιρρέουσα από το διπλό φονικό και μετά. Απλώθηκε σαν σύννεφο τού νομίζω και τα παραμέρισε όλα, βάζοντας στον θρόνο μια άκρατη αβεβαιότητα. Ο θάνατος του δεκάχρονου πυρπόλησε και το πολιτικό σκηνικό. Το χαλί μαζεύτηκε απότομα και τα προβλήματα χαζεύουν τώρα απέναντί μας απειλητικά.

Υπουργοί αιφνιδιάστηκαν, πολίτες αγρίεψαν και οι συντεχνίες δοκίμασαν να τρίξουν τα δόντια. Η καταβόθρα που ονομάζεται facebook ξεχείλισε. Η λέξη κλειδί, το «νομίζω», επιβλήθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά. Ελάχιστοι δεν τη χρησιμοποιούσαν. Το νομίζω είναι το εκκολαπτήριο κάθε ασχήμιας που μας επιβάλλεται. Στο νομίζω απουσιάζει ολοκληρωτικά η γνώση. Ούτε καν η εμπειρία δεν το σώζει. Οι υποψιασμένοι και μπολιασμένοι με λίγη έστω λογική αναβαθμίζονται στο πιστεύω και από το βάθρο αυτό εξακοντίζουν βεβαιότητες στο χαώδες περιβάλλον.

Η εποχή της ασχήμιας έχει διάρκεια κι αντέχει. Δεν ξεκίνησε χθες και δεν θα τελειώσει αύριο. Ζούμε όμως το τέλος αυτής της πρώιμης παγκοσμιοποίησης. Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους αρχίζουν να εμφανίζονται και οι βαθιές ρωγμές στο τείχος του ψυχισμού μας. Ό,τι νομίζαμε, ό,τι πιστεύαμε, κατέρρευσε ή καταρρέει. Ο χρόνος μας είναι ένας ξεπερασμένος χρόνος που διψά να ανανεωθεί. Αυτό αρχίζει να συμβαίνει τώρα.

Ο παραλογισμός τραντάζει τα φυλλοκάρδια μας. Και δειλά-δειλά σκεφτόμαστε πως πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Κάθε σκέψη που κάναμε μέχρι τώρα την άρπαζε το… παρελθόν και μας την επέστρεφε ανάπηρη και τραυματισμένη.

Τι είναι το αύριο;

Τι να νομίσουμε πλέον; Σε τι να πιστέψουμε; Δύο αγωνιώδη ερωτηματικά που μάς εξακοντίζουν στο αύριο. Τι είναι το αύριο. Είναι το παρελθόν που συνεχίζει να συμβαίνει! Θέλει πολλή δουλειά αυτή η φράση. Ψυχανάλυση ξανά και ξανά. Ο κόσμος εκτοξεύτηκε και μετεωριζόμαστε άβουλοι και μοιραίοι. Κι όμως όχι όλοι. Ψύχραιμοι άνθρωποι με κόπο και γνώση μάς καταθέτουν τι θα είναι αυτό το παρελθόν που ήδη άρχισε να συμβαίνει. Ο δρ Robert Goldman σε άρθρο του στον ιστότοπο worldhealth, με τίτλο «Προβλέψεις στην τεχνολογία και την υγεία» τον Ιούνιο του 2016, είναι ήδη μέσα στην εξέλιξη του παρελθόντος που εμείς νομίζουμε (πάλι!) πως έρχεται «αργά-αργά».

Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια της εποχής θα διαρκεί όσο δεν προσπαθούμε να κατανοήσουμε πως όλα αυτά που παρακολουθούμε, περιδεείς και άναυδοι, είναι οι οδύνες ενός τοκετού για έναν νέο κόσμο που έχει συλληφθεί στα ερείπια του ψυχρού πολέμου. Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους αρχίζει και καταρρέει μέσα μας όλη εκείνη η παλιά ψυχολογία. Ο κόσμος χωρίς προβλήματα είναι αδιανόητος. Αλλά ο κόσμος χωρίς γνώση πια είναι αδύνατος.

Όλα ξαφνικά (…) αρχίζουν και τελειώνουν μέσα μας. Αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα αυτού του τοκετού. Η αυτογνωσία που μας λείπει μάς ζητά τώρα τα ρέστα. Επιτέλους.

Το παρελθόν δεν περνά, αλλά συμβαίνει!

Τα… προβλεπόμενα του δρος Robert Goldman σχολιάζει ο Ευάγγελος Μίχος σε συνέδριο που έγινε στην Ελλάδα στις 12 Μαΐου 2018 με θέμα: «Ο Επίκουρος στην ψηφιακή εποχή».

 • Το Uber είναι απλώς ένα εργαλείο λογισμικό, δεν διαθέτει ούτε ένα αυτοκίνητο. Σήμερα, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ταξί στον κόσμο.
 • Η Airbnb είναι πλέον η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή εταιρεία στον κόσμο, αν και δεν διαθέτει ούτε ένα δωμάτιο ιδιόκτητο.
 • Η συσκευή της IBM Watson, στις ΗΠΑ, έχει αφήσει χιλιάδες δικηγόρους χωρίς δουλειά, γιατί μπορεί και δίνει νομικές συμβουλές σε ελάχιστο χρόνο με αξιοπιστία 90% σε σχέση με αυτήν των ανθρώπων που έχει μετρηθεί στο 70%.
 • Το facebook έχει τώρα ένα λογισμικό αναγνώρισης σχεδίων που μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα καλύτερα από κι άνθρωπο.
 • Το 2018 θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά τα πρώτα αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης. Περί το 2020 το σύνολο της βιομηχανίας αυτοκινήτου θα αρχίσει να διαταράσσεται. Δεν θα θέλουμε πια να έχουμε αυτοκίνητο. Θα καλούμε ένα αυτοκίνητο από το κινητό μας, θα εμφανίζεται εκεί που είμαστε και θα μας πηγαίνει στον προορισμό μας. Δεν θα χρειάζεται να αναζητούμε θέση στάθμευσης. Θα πληρώνουμε μόνο για την απόσταση που το χρησιμοποιήσαμε και αφού δεν θα οδηγούμε, θα μπορούμε να εργαζόμαστε.
 • Τα παιδιά μας δεν θα χρειάζεται να βγάλουν ποτέ τους δίπλωμα και να αποκτήσουν ποτέ τους αυτοκίνητο.
 • Οι ασφαλιστικές εταιρείες -κομμάτι των οποίων είμαι κι εγώ- θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τον κλάδο του αυτοκινήτου. Σήμερα, λέει ο κύριος Dieter, έχουμε ένα ατύχημα κάθε εκατό χιλιάδες χιλιόμετρα. Με την αυτόνομη οδήγηση θα έχουμε ένα ατύχημα σε κάθε δέκα εκατομμύρια χιλιόμετρα. Αυτό θα σώζει ένα εκατομμύριο ζωές κάθε χρόνο.
 • Η ακίνητη περιουσία θα αλλάξει. Οι πόλεις θα αλλάξουν. Οι άνθρωποι θα αναζητήσουν καλύτερο και ομορφότερο περιβάλλον για να ζήσουν, μακριά από τις πόλεις, μιας και θα μπορούν να εργάζονται κατά τη μετακίνησή τους.
 • Ηλιακή ενέργεια: Πέρσι παράχθηκε παγκοσμίως περισσότερη ηλιακή ενέργεια απ’ ό,τι ορυκτά.
 • Πόσιμο νερό: Με τόσο φθηνή ηλιακή ενέργεια έρχεται και η λύση για το πόσιμο νερό. Η αφαλάτωση του θαλασσινού νερού χρειάζεται μόνο 2 kwh ανά κυβικό μέτρο – 0,25 σεντ).
 • Υγεία: Υπάρχουν εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν σήμερα συσκευές που ονομάζονται Tricorder. Θα ενσωματώνονται στο κινητό μας τηλέφωνο. Θα σαρώνουν τον αμφιβληστροειδή μας, θα παίρνουν δείγμα αίματος, θα φυσάμε να μετράνε τον αέρα από τα πνευμόνια μας και θα αναλύουν 54 βιοδείκτες που θα εντοπίζουν για οποιαδήποτε ασθένεια. Θα είναι τόσο φθηνή εξέταση, που θα έχουν πρόσβαση οι πάντες σε αυτόν τον πλανήτη. Μπορείτε να διανοηθείτε τι σημαίνει για τα ασφαλιστικά ταμεία αυτή η εξέλιξη.
 • Ψυχολογική διάθεση. Υπάρχει μια εφαρμογή που ονομάζεται moodies, η οποία μπορεί ήδη να πει σε τι διάθεση είμαστε. Μέχρι το 2020 θα υπάρχουν εφαρμογές στα κινητά μας που θα μπορούν να ανακαλύψουν αν λέμε ψέματα. Αλίμονο στους πολιτικούς!
 • Τρισδιάστατη εκτύπωση. Η τιμή του φθηνότερου εκτυπωτή 3D μειώθηκε από 18.000 δολάρια σε 400 δολάρια μέσα σε 10 χρόνια. Ταυτόχρονα, έγινε 10 φορές πιο γρήγορος. Όλες οι μεγάλες εταιρείες υποδημάτων αρχίζουν και παράγουν παπούτσια 3D εκτύπωσης. Στο τέλος του τρέχοντος έτους όλα τα σύγχρονα κινητά θα έχουν σαρωτή 3D. Θα σαρώνουμε τα πόδια μας και θα εκτυπώνουμε τέλεια παπούτσια στο σπίτι. Στην Κίνα έχουν κτίσει ήδη κτήριο γραφείων 6 ορόφων κάνοντας χρήση αυτής της τεχνολογίας.
 • Γεωργία. Ρομπότ θα καλλιεργούν τα χωράφια μας και η υδροπονική καλλιέργεια θα χρειάζεται πολύ λιγότερο νερό.
 • Κτηνοτροφία. Υπάρχουν ήδη έτοιμες νεοσύστατες εταιρείες που θα φέρνουν πρωτεΐνες εντόμων στην αγορά. Θα ονομαστεί «εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών» για να προωθήσουν το εμπόρευμά τους και να μην είναι αποκρουστικό σε όσους δεν μπορούν να συνηθίσουν την τροφή εντόμων.
 • Εργασία. Προβλέπεται, όταν εξελιχθούν όλα αυτά, να έχουν χαθεί 70 με 80% των θέσεων εργασίας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.