Φόρμα αναζήτησης

Τυχόν αναβολή θα ρίξει μάσκες

Από το 2014 έχουμε έναν νόμο, τον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των Θυμάτων, ο οποίος προέβλεπε, υποτίθεται, «για πρώτη φορά ποινικοποίηση της χρήσης υπηρεσιών των θυμάτων από πρόσωπα που γνωρίζουν ότι είναι θύματα». Ξέρετε πόσες καταδίκες «πελατών» είχαμε από το 2014 μέχρι σήμερα από τη χρήση υπηρεσιών των θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης; Μηδέν. Και αυτό γιατί το άρθρο 17 του νόμου προβλέπει πως «όποιος εύλογα δύναται να υποθέσει ότι η εργασία που χρησιμοποιεί ή οι οποιεσδήποτε υπηρεσίες θύματος αποτελούν αντικείμενο των αδικημάτων που προβλέπονται, είναι ένοχος αδικήματος… ». Αυτή η ’εύλογη υποψία’ ουσιαστικά ξεδόντιασε το νόμο και εξουδετέρωσε το σκοπό, ήτοι την πάταξη της ζήτησης.

Των πιο πάνω λεχθέντων, από το 2016 επιχειρείται να απαλειφθεί η «εύλογη υποψία» και να θεωρείται ότι διαπράττει αδίκημα όποιος χρησιμοποιεί υπηρεσίες θύματος με πρόταση νόμου της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ, η οποία αυξάνει και τις ποινές σε κάποια αδικήματα. Πρόταση η οποία μετά από πολλές παλινδρομήσεις βρήκε την περασμένη Παρασκευή τον δρόμο για την ολομέλεια, ωστόσο η ψήφισή της αναβλήθηκε «αιφνιδίως» επειδή κρίθηκε ότι πρέπει να την εξετάσει «για κάποιες νομικές διευκρινίσεις» και η Επιτροπή Νομικών (πράγματι έχει οριστεί συνεδρία για το θέμα αύριο). Αυτή ήταν η θέση του ΑΚΕΛ διά του Γ. Λουκαϊδη για την αναβολή, με τον ΔΗΣΥ διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου να αποδέχεται το αίτημα- είθισται να γίνεται αυτό- για να δεσμευτεί την ίδια ώρα υπέρ της ψήφισης της πρότασης νόμου του ΔΗΚΟ (άρα υπάρχει ήδη η πλειοψηφία για να περάσει). Το θέμα ωστόσο δεν είναι που χρειάστηκαν τρία χρόνια για να πάει η πρόταση στην ολομέλεια. Δεν είναι έτι περαιτέρω που ζητήθηκε αναβολή για μια βδομάδα για να πάει «οριστικά» για ψήφιση αυτή την Παρασκευή, παρότι όλα τα κόμματα γνώριζαν το περιεχόμενό της, και μάλιστα συνέβαλαν, όπως είπε η εισηγήτρια -για να διερωτηθεί προς τι η αναβολή- στο τελικό κείμενο της πρότασης νόμου.

Το θέμα είναι να μην σκαρφιστούν κάποιοι κάποια άλλα ζητήματα, ή να κολλήσουν στις ποινές, και να προκύψει νέα αναβολή. Ανησυχία διόλου τυχαία αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι σήμερα η συζήτηση αντί να επικεντρώνεται στην προστασία των θυμάτων και για τις γυναίκες και παιδιά που βρίσκονται μέσα σε αυτό το πλαίσιο βίας, καταπιάνεται με το κατά πόσο όλοι ή οι μισοί άνδρες της Κύπρου θα πάνε φυλακή. Ναι, δυστυχώς αυτό είναι η έγνοια κάποιων βουλευτών. «Εάν είναι αυτό το πλαίσιο της συζήτησης και το σημείο εκκίνησης για την καταπολέμηση του φαινομένου, τότε όσο και να τροποποιήσουμε τη νομοθεσία μας, όσο καλό νομικό πλαίσιο έχουμε και εάν έτσι οραματιζόμαστε την κοινωνία μας, τότε δεν θα πετύχουμε πολλά», ήταν το συμπέρασμα σε πρόγευμα εργασίας που είχε προσκαλέσει εκπροσώπους ΜΜΕ το MIGS παρουσία της κ. Μύριας Βασιλειάδου, Ευρωπαίας Συντονίστριας κατά της Εμπορίας Προσώπων η οποία παρέστη και σε πρόσφατη συνεδρία της επ. Ανθρωπίνων για την πρόταση νόμου. Η κ. Βασιλειάδου, ήταν αυτή που διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν αυτός που αγοράζει μια τσάντα μαϊμου να είναι υπόλογος στο νόμο αλλά αυτός που αγοράζει «υπηρεσίες» θυμάτων όχι.

ΥΓ: Αυτή την Παρασκευή ευχόμαστε να μην χρειαστεί να δούμε να πέφτουν μάσκες. Ας αναλογιστούν οι βουλευτές πριν από μια νέα αναβολή τι θα έπρατταν αν στη θέση του θύματος ήταν δικό τους παιδί. Θα άντεχε η ποινικοποίηση από Σεπτέμβριο;