Φόρμα αναζήτησης

Του χαρίστηκε η ερευνητική

Τουλάχιστον ας… δεσμευτεί ο Πρόεδρος ότι δεν θα διορίσει ξανά ερευνητική επιτροπή ή ερευνώντες λειτουργούς, ούτε θα ζητήσει από τον γενικό εισαγγελέα να διορίσει ο ίδιος. Φτάνει. Ό,τι μπορούν ας κάνουν μόνες τους η Εισαγγελία και η Αστυνομία για τα ποινικά, και τις πολιτικές ευθύνες ας τις αποδίδει ο κάθε πολίτης όποτε του δίνεται η ευκαιρία, στον βαθμό που την αξιοποιεί.

Αν έμειναν στον Νίκο Αναστασιάδη αποθέματα σεβασμού του θεσμού που εκπροσωπεί, ας βρει το θάρρος να πει «σόρι, τότε με το Μαρί πίστευα πως ήταν αναπόφευκτο για τον Χριστόφια να σεβαστεί το πόρισμα και να παραιτηθεί, αλλά τώρα που κατ’ αναλογία βρέθηκα στην ίδια θέση το βρίσκω αδύνατο να αποπέμψω τον υπουργό Οικονομικών, γιατί μετά θα μου λέτε ότι ήταν επιφανές μέλος της κυβέρνησής μου και δεν μπορώ εγώ ως Πρόεδρος να βγάζω την ουρά μου απ’ έξω».

Για να ’μαστε δίκαιοι, και ο Πρόεδρος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποδέχθηκαν με τις δηλώσεις τους πως δεν έκανε τίποτε μόνος του ή τυχαία ο Χάρης. Κυβερνητική πολιτική εφάρμοσε ο άνθρωπος. Και είναι κραυγαλέο λάθος της ερευνητικής να αθωώνει τον Πρόεδρο, επειδή τάχα δεν ήταν ενημερωμένος. Ήξερε και συμφωνούσε -και συμφωνεί- με τις ουσιαστικές αποφάσεις. Και η ερευνητική απροκάλυπτα του χαρίστηκε.

Ο κ. Αναστασιάδης φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων. Επανέλαβε κάτι που έπραξε το 2011 ο Δ. Χριστόφιας και είχε κατακριθεί έντονα και από τον ίδιο τον νυν Πρόεδρο και από τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Είχε την ευκαιρία ο κ. Αναστασιάδης να κάνει μια νέα αρχή για να μπουν σε ένα διαφορετικό πλαίσιο ο εντοπισμός, η απόδοση και η ανάληψη πολιτικών ευθυνών. Μπορούσε η Κύπρος να περνούσε σε μια νέα εποχή, έστω με καθυστέρηση δεκαετιών σε σύγκριση με άλλες προοδευμένες πολιτείες, αν ο κ. Αναστασιάδης δεν αποφάσιζε να μείνει στάσιμος και να κρατήσει στάσιμη και την πολιτική ζωή του τόπου. Μπορούσε και ο ίδιος ο υπουργός να έδινε συνέχεια στα ελάχιστα φωτεινά παραδείγματα του παρελθόντος, αλλά προτίμησε να μείνει υπουργός με τάτσα.

Όχι άλλες έρευνες, λοιπόν. Το πρόβλημα με αυτές είναι ότι σπάει κάποτε ο διάολος το ποδάρι και καταλήγουν σε πορίσματα ενοχλητικά για την εξουσία. Εκτός εάν ψηφιστεί κάποιος νόμος που να επιβάλλει αυτόματη ανάληψη πολιτικής ευθύνης με παραίτηση ή παύση αξιωματούχου. Όσο το αφήνουμε στην κρίση των ερευνώμενων, θα συνεχίσουν να χαίρουν της εμπιστοσύνης ο ένας του άλλου. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η εξουσία που δεν μπορεί να διαχειριστεί έντιμα τις έρευνες και τα πορίσματα. Δείτε τι συμβαίνει κάθε φορά με τα κόμματα, αλλά και την κοινή γνώμη. Το πόρισμα που πλήττει τους «άλλους» πρέπει να γίνει σεβαστό και οι πολιτικές ευθύνες να αναληφθούν έμπρακτα. Το πόρισμα που πολυβολεί τους «δικούς μας» έγινε καθ’ υπέρβαση των όρων εντολής και υπόκειται σε κριτική, δεν είναι θέσφατο. Όπως έγραψε χθες ο Ντίνος Οδυσσέως, τα θέλει ο κώλος μας.