Φόρμα αναζήτησης

Το θανάσιμο αμάρτημα του υπουργού Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, προέβη σε μια πολύ σωστή και εποικοδομητική δήλωση. Αναφερόμενος στην κρίση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έστειλε μήνυμα για συμμετοχή της Τουρκίας στις δομές συνεργασίας των χωρών της περιοχής, κάτι που θα αποβεί προς όφελος της περιοχής, αλλά και της ίδιας της Τουρκίας, όπως είπε. Πολύ ορθά και διά της χρήσης της ιστορικής αναλογίας ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη συνέχεια στη μόνιμη γραμματεία που θα εδρεύει στη Λευκωσία, για συντονισμό της συνεργασίας των χωρών της περιοχής, σημειώνοντας πως, όπως ο χάλυβας αποτέλεσε την αφορμή για τη συνεργασία των χωρών της Ευρώπης, έτσι μπορεί να λειτουργήσει το φυσικό αέριο και για τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης κάλεσε την Τουρκία να αποκλιμακώσει την ένταση και να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία και ως εκ τούτου απαιτείται συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής.

Με βάση την πιο πάνω δήλωση, για μια στιγμή ο κ. Χριστοδουλίδης μας θύμισε τη μετριοπάθεια του Ιωάννη Κασουλίδη. Επικρίθηκε μάλιστα για τις δηλώσεις του και από μια εθνικιστική ιστοσελίδα στην Αθήνα. Για μια στιγμή όμως. Διότι -ίσως λόγω του νεαρού της ηλικίας, ίσως και λόγω απειρίας- ο υπουργός Εξωτερικών διαχρονικά δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το κυριότερό του ελάττωμα. Που είναι η διγλωσσία. Με λίγα λόγια, αναλόγως περίστασης και κυρίως ακροατηρίου (σαφέστατα στην Αθήνα μιλούσε ενώπιον ενός σοβαρού ακροατηρίου και όχι στους θαμώνες των καφενείων της Γεροσκήπου), λέει με μεγάλη ευκολία αυτά που θέλει το ακροατήριό του να ακούσει.

 

Τι έλεγε

Αν επιστρέψουμε αρκετούς μήνες πιο πίσω ο κύριος Χριστοδουλίδης και ο μέντορας Πρόεδρός του έδιναν τη μάχη μέσω των τριμερών, ποντάροντας στην ανικανότητα της Τουρκίας να υλοποιήσει τους στόχους της.

 

  • Μας έλεγαν ότι οι τριμερείς έχουν θωρακίσει την ΑΟΖ μας από κάθε επιβουλή της Τουρκίας. Με λίγα λόγια, μας πωλούσαν τις τριμερείς ως αμυντική συμμαχία και κατ’ επέκταση ως αντίδοτο κατά της προκλητικότητας της Τουρκίας.
  • Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορούσε να το εκμεταλλευθεί. Ο κ. Χριστοδουλίδης έλεγε δεξιά-αριστερά ότι η Τουρκία δεν μπορεί να βρει πλατφόρμα και γεωτρύπανο.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών σε συνομιλίες με δημοσιογράφους έλεγε ότι η Τουρκία -ακόμα κι αν βρει γεωτρύπανο- δεν θα βρει προσωπικό να εργαστεί στην πλατφόρμα της.
  • Έλεγε επίσης ότι ακόμα κι αν όλα τα πιο πάνω γίνουν η Τουρκία θα χρειαστεί πολλές υποστηρικτικές διεθνείς εταιρείες για να κάνει τις γεωτρήσεις, κάτι που η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπλοκάρει εύκολα διότι όλες αυτές οι εταιρείες συνεργάζονται με τις εταιρείες-κολοσσούς που δρουν στην κυπριακή ΑΟΖ και τις έχουν περισσότερη ανάγκη.
  • Μετά δε τις γεωτρήσεις, απτόητος συνέχισε να δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι στις τουρκικές πλατφόρμες θα συλληφθούν μέσω ενταλμάτων που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία και ότι η ΕΕ θα λάμβανε μέτρα εναντίον της Τουρκίας, όπως αυτά που λήφθηκαν εναντίον της Ρωσίας όταν αυτή εισέβαλε στην Ουκρανία.

 

Η σύγκριση

Συγκρίνοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών στο συνέδριο του Economist με τις προηγούμενές του δηλώσεις, τι συμπέρασμα συνάγεται; Για να είμαστε δίκαιοι, το συμπέρασμα δεν αφορά μόνον τον κ. Χριστοδουλίδη αλλά και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, οι οποίοι αποτέλεσαν τους κατ’ εξοχήν εκφραστές της πολιτικής μας σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο.

Ίσως την απάντηση τη δίνουν τα δεδομένα επί της θαλάσσης. Η Τουρκία βρήκε πλατφόρμα, όχι μία αλλά δύο. Εκπαίδευσε προσωπικό, συνεργάζεται με διεθνείς εταιρείες και τη στιγμή που μιλάμε τρυπά σε δύο στόχους εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Κυκλοφορεί μάλιστα και η πληροφορία, που τελικά έχει διαψευσθεί, ότι στην πρώτη γεώτρηση το «Fatih» έχει βρει κοίτασμα 6 τρισ. κυβ. πόδια φυσικό αέριο.

Με λίγα λόγια, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έπεσε 100% έξω στην εκτίμησή του, απέτυχε να προστατεύσει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και εν γένει αποδείχθηκε ένας ακόμα φλύαρος Κύπριος πολιτικός ο οποίος πρόσκαιρα μπορεί να πείθει και να ξεγελά την κοινή γνώμη της Κύπρου, αλλά στην πορεία τα γεγονότα τον διαψεύδουν. Ως εκ τούτου θα μπορούσε κάποιος να τον χαρακτηρίσει και επικίνδυνο.

 

Οι προοπτικές

Αυτά βέβαια μάλλον είναι ψιλά γράμματα, επισημάνσεις δηλαδή για πολύ περιορισμένα, για να μην πω περιθωριακά, ακροατήρια. Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ένας πολιτικός ο οποίος ξέρει να επιβιώνει και δεν αποκλείεται σύντομα να τον δούμε και σε ανώτερα αξιώματα. Παρότι έπεσε σε όλα έξω, δηλαδή κανένας δεν μας προστάτεψε και επιπλέον η Τουρκία αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ, μετέβη προχθές στην Αθήνα και με ύφος χιλίων καρδιναλίων αποφάσισε να καλέσει την Άγκυρα να συνεργαστεί με την Κύπρο. Θυμήθηκε μάλιστα και τις απαρχές της ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρώντας ότι το φυσικό αέριο μπορεί να είναι η δική μας ένωση χάλυβα και άνθρακα. Ξέχασε βέβαια ότι η ΕΕ δεν κτίστηκε με τριμερείς και αποκλεισμούς, αλλά στη λογική των συνομιλιών και του συμβιβασμού. Ξέχασε ότι από το Κραν Μοντανά η ε/κ πλευρά και με δική του υπαιτιότητα έφυγε τουλάχιστον ως συνυπεύθυνη για το αδιέξοδο και το ναυάγιο των συνομιλιών.

Εν ολίγοις, ο κ. Χριστοδουλίδης και ο κάθε παρόμοιου τύπου πολιτικός -και έχουμε πολλούς- μπορούν να ποντάρουν στην αφέλεια του κυπριακού λαού και να του σερβίρουν ό,τι θέλουν και κυρίως να τη βγάζουν καθαρή. Σε σοβαρά κράτη η διγλωσσία είναι θανάσιμο αμάρτημα. Στην Κύπρο είναι ο δρόμος προς την επιτυχία. Ο Νίκος Αναστασιάδης άνοιξε διάπλατα αυτή τη λεωφόρο του λαϊκισμού. Εξελέγη ως Πρόεδρος λύσης, ενώ σήμερα τα πλήθη παραληρούν διότι έχει υιοθετήσει πλήρως τις θεωρίες του Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο κ. Χριστοδουλίδης είναι ο καλύτερος μαθητής και η update έκδοση του Νίκου Αναστασιάδη. Στο πολιτικό του λογισμικό έχει προστεθεί η ευγένεια, περισσότερη μόρφωση και μια καταπληκτική δυνατότητα να μεταδίδει αυτά που θέλει, ακόμα κι αν τα λεγόμενά του αλληλοσυγκρούονται βαναύσως. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης φαίνεται να έχει τη συμπάθεια και την έγκριση του 70% του κυπριακού λαού. Στην περίπτωσή του επιβεβαιώνεται πλήρως η ρήση ότι κάθε λαός έχει τους πολιτικούς που του αξίζουν.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.