POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Το «συγκαταβατικό» ΑΚΕΛ και ο ανυπόληπτος Πρόεδρος«Αν είχε την ελάχιστη συναίσθηση των ευθυνών του ο Νίκος Αναστασιάδης, θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί προ πολλού», τόνισε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ σε συνεντεύξεις του τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με το σκάνδαλο με τις πολιτογραφήσεις και τα «χρυσά» διαβατήρια. Αυτές οι τύπου δηλώσεις, λογικώς εχόντων των πραγμάτων θα έπρεπε να είχαν καθορίσει πλήρως την κομματική αντιπαράθεση ενόψει των βουλευτικών εκλογών σε τρεις βδομάδες. Παρ’ όλα αυτά σε όλες τις δηλώσεις, κυρίως των στελεχών του ΑΚΕΛ, αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα επιλέγεται η «συγκαταβατική» έκκληση προς τον ανυπόληπτο πλέον Αναστασιάδη. Δεν ζητά ευθέως από τον Νίκο Αναστασιάδη να παραιτηθεί ή από το κυβερνών κόμμα να ασκήσει την αναγκαία πίεση ώστε ο Νίκος Αναστασιάδης να πάψει από το να ασκεί τα καθήκοντά του, αφού κανένας ηθικός κώδικας δεν του επιτρέπει να παραμένει σε ένα πόστο το οποίο αμαύρωσε, όπως διαπιστώνεται από το τεκμηριωμένο ενδιάμεσο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής. Ορισμένα στελέχη του ΑΚΕΛ, κυρίως έξω από το Πολιτικό Γραφείο, εκφράζουν απορία για το γεγονός ότι η ηγεσία του κόμματος είναι τόσο συγκρατημένη και τόσο αιχμάλωτη στους «τύπους και τις λέξεις» σε σημείο που αποτρέπει την καταγραφή ενός ξεκάθαρου πλέον λόγου στην κριτική που ασκείται κατά Αναστασιάδη. «Απορούμε πραγματικά», έλεγαν στον γράφοντα σημαντικά στελέχη του κόμματος, «πώς ακόμη δεν σηκώσαμε γη και ουρανό και να μιλήσουμε πλέον με μια γλώσσα ξεκάθαρη, ότι η συνέχιση αυτής της διακυβέρνησης είναι όνειδος για όλους μας».

Ωστόσο, όπως ο «Π» αντιλαμβάνεται, δεν υπάρχει επί του παρόντος οποιαδήποτε απόφαση, είτε Πολιτικού Γραφείου είτε Κεντρικής Επιτροπής, για μεθόδευση μιας κομματικής εκστρατείας στην οποία να τίθεται ξεκάθαρα το ζήτημα της παραίτησης Αναστασιάδη. Ο λόγος ή οι λόγοι μιας τέτοιας απόφασης δεν είναι διαυγείς, αλλά στο κόμμα γνωρίζουν πως θα πρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με όριο την επομένη των βουλευτικών εκλογών, να εξηγήσουν στους φίλους τους, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία, γιατί ως η βασική αντιπολίτευση δεν τίθεται επικεφαλής μιας εκστρατείας άμεσης και σκληρής κριτικής κατά του σημερινού Προέδρου που να ζητά εδώ και τώρα την παραίτησή του από την προεδρία. Γιατί η συμβιβαστική πρεμούρα εκ μέρους του να είναι αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο των κινήσεων του κόμματος και να μην είναι κυρίαρχο το σύνθημα που έφερε στους δρόμους πρόσφατα το μεγάλο κίνημα της νέας γενιάς με τους «Ως δαμαί» πως «διαφθορά και διχοτόμηση πάνε μαζί»

 

Η ατολμία

Στο ίδιο μοτίβο μιας κριτικής, αλλά με συγκεκαλυμμένες διαθέσεις, κινούνται και οι αναφορές του ΑΚΕΛ στους χειρισμούς του Προέδρου στο Κυπριακό. «Δεν πρέπει να υποχωρήσει σε ζητήματα επί των οποίων υπάρχει σύγκλιση και ιδιαίτερα σε βασικά ζητήματα», μας λένε συνεχώς από το κόμμα. Ωστόσο, δεν προτάσσουν με φραστική καθαρότητα το γεγονός πως ακόμη και τώρα στη Γενεύη ο Πρόεδρος επέδειξε αναποφασιστικότητα και σειρά παλινδρομήσεων και αντιφατικών προσεγγίσεων, ενώ εισήγαγε στοιχεία εδώ και μια τετραετία τα οποία αποτέλεσαν τη γέφυρα για την τουρκική πλευρά να φέρει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας θέματα κυριαρχικής ισότητας και αναγνώρισης δύο κρατών. Στο ΑΚΕΛ θεωρούν ότι συμπεριφέρονται υπεύθυνα και με «πολιτική αβρότητα» απέναντι στον Αναστασιάδη για να σωθεί, αν είναι ακόμη δυνατόν, κάτι από τη διαδικασία το επόμενο διάστημα. Προσποιούνται ωστόσο, μέσα από τη λεγόμενη «αντιπολιτευτική ορθότητά» τους, ότι ο σημερινός Πρόεδρος δεν έχει ούτε το όραμα ούτε την τόλμη ούτε και την έξωθεν καλή μαρτυρία για να αποτελέσει το εφαλτήριο διάσωσης της παρτίδας σε σχέση με το Κυπριακό. Ότι ο χειρισμός του Κυπριακού, κυρίως την τελευταία πενταετία, έχει να κάνει και εγγενείς υποκειμενικές αδυναμίες ενός τύπου στο Προεδρικό ο οποίος έχει πλήρως απαξιωθεί στη συνείδηση της πλειοψηφίας του κόσμου.

 

 Χωρίς υπέρβαση

Το ΑΚΕΛ σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία δεν έκανε βεβαίως την υπέρβαση. Σε όλα σχεδόν τα μέτωπα κινήθηκε στην πεπατημένη και στην ασφάλεια ορισμένων δεδομένων. Εξαίρεση, η καθαρή του θέση στο Κυπριακό, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα επιδοκιμαστεί από τους νουνεχείς ανθρώπους της ευρύτερης Αριστεράς, τουλάχιστον σε σχέση με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, δεν κατάφερε να προσδώσει χαρακτήρα δυναμισμού σε αυτές τις θέσεις, οι οποίες απλώς επιπλέουν στην κοινωνία. Αυτό διαφάνηκε και από το καθαρώς κομματικό ψηφοδέλτιο που παρουσίασε. Στόχος του ήταν, και φαίνεται εκ της στάσης του, να αποτρέψει την περαιτέρω μείωση των ποσοστών του, κάτι που πιθανώς να πετύχει. Ακολουθεί, με λίγα λόγια, μια ιδιαίτερα «συντηρητική» τακτική οχύρωσής του σε γνώριμα μονοπάτια, χωρίς υπερβάσεις, χωρίς μεγάλα οράματα, χωρίς ρήξεις με το πρόσφατο παρελθόν του και χωρίς ουσιαστική αυτοκριτική.

Με λίγα λόγια, ενώ αποτέλεσε και αποτελεί τη δύναμη κρούσης και στήριξης των προσπαθειών λύσης, εντούτοις δυστυχώς εξακολουθεί να πελαγοδρομεί σε λογικές εσωστρέφειας, ιδεολογικής αγκύλωσης και άτεγκτων πρακτικών, κυρίως επειδή δεν καταφέρνει ακόμη, με το κοινωνικοοικονομικό του πρόγραμμα, αλλά κυρίως με τη σκληρή δομή του, να ελκύσει ανθρώπους τόσο από την Αριστερά οι οποίοι βρίσκονται για διάφορους λόγους και αιτίες μακριά από το κόμμα, όσο και από την Κεντροαριστερά.

 

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.