Φόρμα αναζήτησης

Το στίγμα του Νέου Κύματος

Toυ Κωνσταντίνου Χριστοφίδη

 

Το Νέο Κύμα δε θα μπορούσε παρά να ξεκινήσει από την εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας και ειδικά μέσα σε αυτόν εδώ τον ιστορικό μεσαιωνικό χώρο. Μερικά μέτρα από την πράσινη γραμμή, δίπλα από τα βαριά βήματα της Ιστορίας της Κύπρου.

Είμαστε ένα μικρός λαός, μα με μεγάλη ψυχή. Ένας λαός που πολεμά αιώνες για να ζήσει σε αυτή την πανέμορφη γωνιά της Μεσογείου, πολλές φορές μόνοι, ξεχασμένοι!

Ατέλειωτοι αγώνες, από γενιά σε γενιά, από τον Ονήσιλο με τις μέλισσες, το Λεόντιο Μαχαιρά με τη «Γλυκεία χώρα Κύπρο» και τα «Γράμματα στη Μητέρα» του Κώστα Μόντη! Σε στιγμές σαν τη σημερινή, καταφεύγουμε στην ιστορία μας για να πάρουμε μια ανάσα.

Και τότε γύρω από αυτή την πόλη, η Ιστορία της πατρίδας γίνεται ένα μοναδικό μωσαϊκό, ένα σημείο συνεύρεσης των αιώνων, ένα σημείο συνάντησης των ανθρώπων της Κύπρου! Εδώ στην καρδιά της Μεσαορίας που λάτρευε και ζωγράφιζε ο Αδαμάντιος Διαμαντής!

«Ο Κόσμος της Κύπρου», του Διαμαντή, μιλά για τη σοφία του κόσμου μιας εποχής που πιέστηκε από αιώνες σκλαβιάς, στέρησης και ταπείνωσης και έμεινε σιωπηλός, αφού δεν μπορούσε να αντισταθεί. Ο κόσμος αυτός τραβήχτηκε στον εαυτό του, πήρε τα λιγοστά μέσα και δημιούργησε μια ζωή πλέρια, ρύθμισε την ηθική του, το δίκαιο, φύλαξε σιωπηλά το σπόρο, τη προσήλωση στο έθνος και το όραμα του. Λέει ο Διαμαντής:

«Ότι έκανε ο άλλος με εκατό, ο κόσμος αυτός το έκανε με πέντε, με δέκα, το έκανε όμως πλέρια και ολοκληρωμένα».

«Αυτό το όραμα πάμε εμείς να χαλάσουμε με την παραφροσύνη μας, την επιπολαιότητά μας, με την απουσία κάθε συνετής σκέψης και αυτοσυγκράτησης, με την κατάρα του στενού εγωισμού και της αλληλοεξόντωσης».

Αυτά τα λόγια του Αδαμάντιου Διαμαντή είναι σήμερα πιο επίκαιρα όσο ποτέ στο παρελθόν. Δημιουργούμε σήμερα το Νέο Κύμα. Θέλουμε να πάρουμε ξανά την Πατρίδα μας στα χέρια μας και να τη ξαναφτιάξουμε σωστά.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Γιατί Νέο Κύμα μας ρωτούν πολλοί;

Το Νέο Κύμα όπου εμφανίστηκε στον Κόσμο, ήταν κίνημα αλλαγής, ανανέωσης και αναζήτησης βαθιών μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς της ζωής. Για παράδειγμα, το Νέο Κύμα ήταν μουσικό κίνημα στην Ελλάδα, κινηματογραφικό στη Γαλλία, και πολιτιστικό κίνημα στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’60. Συνέπεσε χρονικά με την ανεξαρτησία της Κύπρου, όταν οι γονείς μας είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν ένα σύγχρονο κράτος. Δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν. Στη δεκαετία του ’60 που ο κόσμος άλλαζε, εμείς στην Κύπρο, εγκλωβισμένοι στο δικό μας μικρόκοσμο, αδυνατούσαμε να αποκωδικοποιήσουμε ορθολογικά τις διεθνείς εξελίξεις.

Το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» πιστεύει σε μια άλλη καλύτερη πατρίδα κοιτάζοντας μπροστά. Ότι μπορούμε να ξαναφτιάξουμε την χώρα μας! Όχι σε νέες βάσεις, γιατί οι βάσεις έχουν μπει από την ιστορία μας. Αλλά σε νέες αξίες και γιατί όχι, να μη φοβηθούμε να το πούμε, σε νέα ιδανικά, γιατί αυτά που κληρονομήσαμε τα αφήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες να φθαρούν και να ξεθωριάσουν.

Πολλοί μας ρωτούν ποια είναι ιδεολογία μας

Ιδεολογία μας είναι η πρόοδος της Κύπρου και των ανθρώπων της. Ιδεολογία μας είναι μία καλύτερη και πιο δημιουργική Κύπρος. Στόχος μας είναι η αφύπνιση και η κινητοποίηση της κοινωνίας για την ετοιμασία ενός νέου, οραματικού και υλοποιήσιμου σχεδίου-προγράμματος για τον τόπο μας. Σχέδιο που προβλέπει βαθιές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και τομές που φέρνουν νέες προοπτικές στην κυπριακή κοινωνία. Το Νέο Κύμα θέλει να δημιουργήσει τη δεύτερη ευκαιρία για να φτιάξουμε ένα σύγχρονο κράτος, με βιώσιμα λυμένο το Κυπριακό, με μία αειφόρο οικονομία διαφορετική από τη σημερινή και μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, βασισμένη στη δημιουργικότητα.

Τι είστε μας λένε, δεξιά ή αριστερά;

Κατ’ αρχάς, το Νέο Κύμα δεν είναι ούτε Δεξιά ούτε Αριστερά. Οι προσδιορισμοί Αριστερά και Δεξιά καθορίζουν μια ευθεία, δηλαδή μια μόνο πολιτική διάσταση και είναι όροι ξεπερασμένοι από την εποχή μας. Σήμερα οι κοινωνίες, τα κράτη, τα έθνη ζουν στις τρεις διαστάσεις, ζουν στον τρισδιάστατο πολιτικό χώρο, και ως φυσικός επιστήμονας θεωρώ σημαντική και μια τέταρτη διάσταση, αυτή του χρόνου. Στην εποχή μας δίπολα αριστερά-δεξιά και οι απλές ευθείες έχουν ξεπεραστεί. Η διάσταση του χρόνου που σας ανέφερα αντικατοπτρίζει ένα κόσμο που συνεχώς είναι σε κίνηση και συνεχώς αλλάζει.

Η κλιματική κρίση, λ.χ. που εντάσσεται στον άξονα Δεξιάς-Αριστεράς; Η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα και η επιστημονική έρευνα τι ιδεολογικό πρόσημο έχουν; Το έθνος και η πολυπολιτισμικότητα πώς εξηγούνται με στενά ιδεολογικούς όρους; Τα μείζοντα προβλήματα της εποχής μας συνθέτουν καινούριες προκλήσεις που οι παραδοσιακοί όροι αδυνατούν να τις αντιμετωπίσουν.

Σήμερα στην Κύπρο δεν έχουμε ανάγκη από άλλους προσδιορισμούς. Γιατί οι προσδιορισμοί διχάζουν. Αντίθετα έχουμε ανάγκη από φρέσκιες ιδέες και δημιουργικές προτάσεις που ενώνουν την κοινωνία.

Ένα από τα ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία έτσι ώστε να πάει μπροστά ο τόπος μας είναι ότι χρειάζεται καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Το δικό μας όραμα είναι να φτιάξουμε ένα στιβαρό κοινωνικό κράτος από τη μια και μια σύγχρονη επιχειρηματικότητα από την άλλη. Μια επιχειρηματικότητα η οποία συνεχώς να επενδύει, να αναπτύσσεται αλλά και να τροφοδοτεί οικονομικά το κοινωνικό κράτος.

Θέλουμε να αγγίξουμε ζητήματα στην ουσία τους. Πιστεύουμε πολύ στους νέους ανθρώπους, στην έρευνα, στις καινοτόμες ιδέες, στις νέες μορφές παραγωγής, στη ρομποτική, στην τεχνητή νοημοσύνη, στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, στην αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη σε κάθε σχέση του με το κράτος. Όλα αυτά ενισχύουν τη νέα επιχειρηματικότητα και δημιουργούν συνθήκες ευημερίας. Όραμα μας είναι μια δυναμική επιχειρηματικότητα με ισχυρό κοινωνικό αντίκρισμα.

Το Νέο Κύμα είναι ένα εργαστήριο ενός μοναδικού, πρωτοποριακού κοινωνικού πειράματος, πρωτόγνωρο για την Κύπρο. Είναι  ένα κοινωνικό-πολιτικό start-up!

Έχουμε τις ιδέες, έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε το σχέδιο! Θέλουμε μια καινούργια αρχιτεκτονική βιώσιμης ανάπτυξης. Ένα σύγχρονο brand name για την Κύπρο!

Είναι χρήσιμο να θυμόμαστε, ότι πάντα οι μεγάλες αλλαγές προέρχονται από εκείνους που αφουγκράζονται τον καλπασμό της Ιστορίας. Οι μεγάλες αλλαγές προέρχονται από αυτούς που έχουν την δυνατότητά να συγχρονίζουν το εσωτερικό τους ρολόι με το ρολόι της Ιστορίας.

Η πρόταση του Νέου Κύματος για την Άλλη Κύπρο γράφεται μαζί με τους πολίτες, για τους πολίτες. Όχι χωρίς αυτούς. Σας καλώ λοιπόν όλους να συμμετέχετε στις 15 θεματικές επιτροπές του Νέου Κύματος. Η κάθε θεματική επιτροπή με τους εμπειρογνώμονες της αποτελεί δεξαμενή σκέψης παραγωγής πολιτικής, θέσεων και προτάσεων. Αυτές θα περάσουν από την Οικονομική Επιτροπή και αφού κοστολογηθούν θα αποτελέσουν στην ουσία τη δική μας πρόταση-σχέδιο για την Άλλη Κύπρο στην οποία αναφερόμαστε. Η Άλλη Κύπρος είναι αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε για το μέλλον του τόπου μας.

Το Νέο Κύμα λοιπόν δεν είναι απλά ένα κοινωνικό κίνημα είναι επίσης και ένα συνεχές ερευνητικό εργαστήριο παραγωγής καινοτόμων ιδεών και πρωτότυπων προτάσεων, στο οποίο όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να συμμετάσχουν. Το Νέο Κύμα είναι εδώ για να συνθέτει προτάσεις, απόψεις και επιχειρήματα. Το ταξίδι είναι πιο ενδιαφέρον από τη θέση του οδηγού. Στο σενάριο που γράφουμε για το μέλλον του τόπου μας μπορούμε όλοι να είμαστε πρωταγωνιστές, παρά θεατές.

 

Κάποιοι άλλοι μας λένε ότι για να γίνει κατορθωτό αυτό το εγχείρημα χρειαζόμαστε πολλά χρήματα.

Που θα τα βρείτε ρωτούν;

Έχω απαντήσει. Το τονίζω λοιπόν και πάλι, Αναζητούμε μόνο εθελοντικούς πόρους σε μια λογική ‘λίγα από πολλούς’. Δεν θέλουμε πολλά από λίγους και δεν μας αφορά αυτό. Θα αναζητήσουμε την εθελοντική προσφορά, ειδικά με τους νέους, και θα κτίσουμε χρησιμοποιώντας κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Μα πώς θα κάνετε τις αλλαγές που θέλετε χωρίς παρουσία στην βουλή μας λεν κάποιοι άλλοι!

Τα κόμματα, τα τελευταία εξήντα χρόνια, απέδειξαν πως δεν μπορούν να αφουγκραστούν την κοινωνία. Από το 1960 μέχρι και σήμερα, η Κύπρος έφτασε στο σημείο όπου έφτασε κυρίως λόγω της τραγικής ανεπάρκειας των παραδοσιακών κομματικών σχηματισμών – κομμάτων που οδήγησαν επιτυχημένους Ημικρατικούς οργανισμούς στη χρεοκοπία και όλη τη χώρα ένα βήμα πριν την οικονομική καταστροφή.

Στόχος του Νέου Κύματος είναι να παρουσιάσει τολμηρές προτάσεις που δεν θα μπορούν να αγνοηθούν, που θα προκαλούν πολιτικούς κραδασμούς. Να δώσουμε δηλαδή νέες παραστάσεις στους ανθρώπους. Εξάλλου αν κοιτάξετε την παγκόσμια πολιτική ιστορία οι  μεγαλύτερες αλλαγές δεν έγιναν από τα κόμματα αλλά από μαζικά κοινωνικά κινήματα. Όχι ότι τα κόμματα είναι περιττά, κάθε άλλο. Αλλά τα κόμματα λειτουργούν καλά όταν εκφράζουν ζωντανά κινήματα.

Οι πολίτες αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο πως το σημερινό πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας. Το δικό μας μήνυμα είναι πως «ο καθένας μόνος του είναι μια σταγόνα, μαζί είμαστε ένας ωκεανός».

 

Είμαστε εδώ μερικά μέτρα από την πράσινη γραμμή. Όμως στην δική μας πατρίδα δεν έχουμε μόνο το τείχος της κατοχής, υπάρχει και ένα άλλο, εσωτερικό τείχος που χτίζεται διαχρονικά από το 1960 μέχρι σήμερα. Χτίζεται από όλο το φθαρμένο πολιτικό σύστημα.

Είναι το τείχος που χωρίζει τους ανθρώπους στους  δικούς μας και τους άλλους.

Σε αυτούς που έχουν πρόσβαση στην εξουσία και σε αυτούς που δεν έχουν.

Σε αυτούς που νέμονται κρατικές και τουρκοκυπριακές περιουσίες και σε αυτούς που κοιτάζουν από μακριά τις δικές τους περιουσίες στο Βορρά.

Σε αυτούς που διορίζονται ανελλιπώς σε συμβούλια και αυτούς που θα περιμένουν για πάντα έστω και αν είναι προσοντούχοι και καταλληλότεροι.

Σε αυτούς που βαφτίζονται αυθημερόν ως έκτακτοι και μπαίνουν στο δημόσιο και σε αυτούς που θα περάσουν από πολλές εξετάσεις και συνεντεύξεις από κομματικούς κομισάριους.

Ε λοιπόν, μαζί με το τείχος της κατοχής θέλουμε να γκρεμίσουμε και αυτό το τείχος που εδώ και δεκαετίες διαχωρίζει την Κυπριακή κοινωνία.

Το κράτος μας είναι θεμελιωμένο στην αναξιοκρατία, τη διαπλοκή και συχνά στην διαφθορά σε πολλά επίπεδα. Η ανωμαλία αυτή δεν είναι μόνο αδικία έναντι προσώπων, αλλά είναι τελικά μάστιγα και κίνδυνος για την ευημερία ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου.

Είναι ένα σύστημα που παράγει συνεχώς χαμένες ευκαιρίες σε πολλά επίπεδα, που κοστίζει πολύ, μεταφορικά και κυριολεκτικά, που ανακυκλώνει τις χαμηλές προσδοκίες και τελικά προκαλεί την απάθεια και την αποστασιοποίηση των πολιτών.

Είναι ένα σύστημα που αφήνει πολλά από τα καλύτερα νέα παιδιά έξω από την παραγωγική διαδικασία και, συχνά, εκτός της χώρας!

Κυρίες και Κύριοι

Τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο ακαδημαϊκών ερευνητικών μου προγραμμάτων, ήμουν στην Ολλανδία και πριν λίγες μέρες στο Ισραήλ. Διερωτώμαι γιατί άραγε η Ολλανδία – λίγο μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο – παράγει πολύ περισσότερα αγροτικά προϊόντα από ότι η Ελλάδα; Μα για έναν απλό λόγο, εκεί χρησιμοποιούν την επιστήμη για την παραγωγή.

Η Ολλανδία παράγει περίπου σε αξία (εννοώ στην πρωτογενή αγορά) 1700 ευρώ ανά στρέμμα.

Το Ισραήλ παράγει περίπου σε αξία 1290 ευρώ ανά στρέμμα.

Η Ελλάδα παράγει περίπου σε αξία 190 ευρώ ανά στρέμμα.

Η Κύπρος δεν απέχει πολύ από την Ελλάδα. Είμαστε 1 προς 9 σε σχέση με την Ολλανδία.

 

Γιατί άραγε; Και όμως η απάντηση είναι σκληρή αλλά και απλή:

Η Ολλανδία ακολουθεί πολιτική ανταγωνιστικής αγοράς!

Tο Ισραήλ πολιτική καινοτομίας!

Kαι εμείς, ως συνήθως, πολιτικές σκοπιμοτήτων!

Τώρα μερικά λόγια για τους πύργους που φυτρώνουν γύρω μας!

Όπως προσπαθεί να κάνει η Λεμεσός, και τώρα η Λευκωσία, πρόσεξα πριν λίγες μέρες στο Ισραήλ ότι και η Χάιφα αλλά και το Τελ-Aβιβ κτίζουν συνεχώς πύργους.

Με μια διαφορά βέβαια από εμάς, αυτοί χτίζουν πύργους για να εγκαταστήσουν την Microsoft, την Dell, την Google, πολλές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, εταιρείες βιοτεχνολογίας, με αποτέλεσμα να έχουν πετύχει μηδενική ανεργία στους νέους και να επαναπατρίζουν συνεχώς νέους επιστήμονες.

Δημιουργούν δηλαδή συνθήκες συνεχούς πρόσθετης αξίας για τη χώρα τους. Εμείς από την άλλη πλευρά χτίζουμε πύργους στην άμμο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, απλά για να πουλήσουμε μερικά διαβατήρια, και μαζί με αυτά να εισάξουμε μερικούς διεθνείς απατεώνες, για να πλουτίζουν λίγοι και συγκεκριμένοι. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη, αυτό είναι απλά ξεπούλημα πατρίδας!

Κυρίες και Κύριοι, αντιλαμβάνεστε από τι μας έχει περάσει η ανικανότητα του φθαρμένου πολιτικού Συστήματος εδώ και χρόνια.

Χάθηκαν μέσα στην κρίση συνολικά 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Ένας τεράστιος πλούτος εξαφανίστηκε. Φανταστείτε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε με όλα αυτά τα χρήματα. Καινούργια σχολεία, νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα, σύγχρονες συγκοινωνίες. Θα δίναμε ευκαιρίες σε χιλιάδες νέους! Θέλουμε αυτούς που έφυγαν να επιστρέψουν γιατί στην οικονομία της γνώσης, ο σημαντικότερος πόρος είναι οι ταλαντούχοι άνθρωποι, που μορφώνουμε και προσελκύουμε στη χώρα μας. Χρειαζόμαστε να εκπαιδεύσουμε και να προσελκύσουμε τους άριστους!

Κάθε φορά που ακούω κάποιους να ονειρεύονται μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου για να λύσουμε τα προβλήματά μας, με πιάνει έντονη απελπισία. Κανένα κοίτασμα πετρελαίου, κανένα κοίτασμα φυσικού αερίου δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει την ευφυΐα, την εξυπνάδα, τη φαντασία και την εφευρετικότητα νέων δημιουργικών ανθρώπων. Εκεί βρίσκεται ο πραγματικός πλούτος μιας χώρας. Το αληθινά μεγάλο κοίτασμα δημιουργίας είναι μέσα μας! Και εξαρτάται μόνο από εμάς τους ίδιους αν θα το αξιοποιήσουμε.

Στο σύγχρονο κόσμο της γνώσης και της αλλαγής δεν υπάρχει πλέον θέση για εκείνους που αδυνατούν να προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές. Το μέλλον ανήκει στους προσαρμοστικούς, τους καινοτόμους, τους τολμηρούς, τους οραματιστές.

Ακόμα και η πολυπόθητη λύση του Κυπριακού, η επανένωση, περνά από τη λογική της ανταγωνιστικότητας της πατρίδας μας. Η θέληση των νέων ανθρώπων της άλλης πλευράς για επανένωση θα γίνεται μεγαλύτερη όσο η πατρίδα μας καθίσταται πιο ελκυστική και ανταγωνιστική. Η ανταγωνιστικότατα, η αριστεία, και το κράτος δικαίου γκρεμίζει σύνορα και διαχωριστικές γραμμές. Οι Ανατολικο-Γερμανοί γκρέμισαν το τοίχος γιατί ήξεραν ότι με την άλλη πλευρά θα ζήσουν καλύτερα.

Ζώντας με τη μεγάλη προσδοκία της επιστροφής, αξίζει να θυμόμαστε ότι όσο και να προχωράμε ως άτομα και ως χώρα, χωρίς λύση του Κυπριακού δεν θα μπορέσουμε να πάμε πολύ μακριά. Γιατί, η γη μας είναι ένα ζωντανός οργανισμός, έχει το δικό της πνεύμα, το δικό της πεπρωμένο. Χωρίς τη γενέθλια γη των πατεράδων μας, είναι αδύνατο να βρεις τον εαυτό σου και την ψυχή σου. Δεν θα ολοκληρωθούμε ποτέ ως άνθρωποι. Θα είμαστε πάντα χαμένοι και κυνηγημένοι, γιατί διχοτόμηση, σημαίνει ένα σκληρό σύνορο με την Τουρκία που θα μας ταπεινώνει διαχρονικά και θα βάζει κυρίως σύνορα στο μυαλό και τη σκέψη μας.

Η Κύπρος θα γίνει και πάλι ελεύθερη αν εμείς το πιστέψουμε. Η Κύπρος θα αλλάξει, αν εμείς αλλάξουμε. Ονειρευόμαστε την άλλη Κύπρο, την Κύπρο της επινόησης, της εφευρετικότητας και της επιχειρηματικότητας.

Πολλές φορές, αισθάνομαι ότι στο συλλογικό μας αφήγημα απουσιάζει η βούληση για να ξεκινήσει η μεταμόρφωση της χώρας.

Απευθύνομαι σήμερα σε εσάς με ένα ισχυρό μήνυμα. Να τολμήσουμε! Καμία αποτυχία δεν είναι μοιραία, καμία επιτυχία δεν είναι δεδομένη και τελική. Το μόνο που έχει σημασία είναι η τόλμη και ο αγώνας της κάθε μέρας.

Αυτό που μετρά δεν είναι το πελώριο του στόχου ή του καθήκοντος, αλλά το μέγεθος της τόλμης!

Καμία βουνοκορφή δεν είναι απόρθητη, κανένας στόχος δεν είναι άφταστος.

Χάσαμε μια μεγάλη μάχη το 1974.

Αυτή η μάχη όμως δεν τέλειωσε. Θα κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, αν φέρουμε στην επιφάνεια τις αστείρευτες και ατέλειωτες δυνάμεις της πατρίδας μας.

Αυτή είναι η φιλοδοξία του Νέου Κύματος!

Ο ιστορικός του ρόλος, είναι να φέρει στο προσκήνιο ανθρώπους, που θα θεμελιώσουν την επιτυχία και όχι να εμπεδώσουν τη μιζέρια και την ιστορική μας ήττα.

Είναι δύσκολος ο δρόμος, θέλει πολλή δουλειά, ο Θουκυδίδης μας προειδοποιεί από τα βάθη των αιώνων:

Ή θα είστε ελεύθεροι ή θα είστε ήσυχοι!

Θα πολεμήσουμε λοιπόν γι’ αυτή τη σκοτεινή αλλά συνάμα φωτεινή πατρίδα!

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.