POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Το κράτος μας ξηπαίθκιωσε αλλά το δίδυμο γιαγιά-παππούς πότε; (Της Ρένας Γιαβάση)Ξέρετε πώς ονομάζεται το κράτος πρόνοιας για τους νέους γονείς; Γιαγιά-παππούς ονομάζεται. Γιατί αυτό το δίπτυχο είναι το ισχυρότερο στήριγμα όλων όσων θελήσουν να αποκτήσουν παιδιά στο νησί μας. Και αλίμονο σε όσες και όσους δεν διαθέτουν γιαγιά-παππού. Μα ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Ζούμε σε μια χώρα που εδώ και χρόνια καταλαμβάνει ιδιαίτερα ψηλές θέσεις στις παγκόσμιες κατατάξεις υπογεννητικότητας με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να μετατραπούμε σε ένα κράτος γερόντων. Αυτή η δημογραφική γήρανση προκαλεί πολλά προβλήματα, κοινωνικά, οικογενειακά, οικονομικά, συνταξιοδοτικά ασφαλιστικά κ.ά., που θα προσλάβουν εκρηκτικές διαστάσεις στις προσεχείς δεκαετίες.
Θαρραλέα απόφαση 
Ασφαλώς θα ανέμενε κανείς ότι αυτό θα έκρουε άμεσα το καμπανάκι κινδύνου της πολιτείας ώστε να αναχαιτίσει το εν λόγω  φαινόμενο. Αντ’ αυτού, η απόκτηση έστω και ενός παιδιού στην Κύπρο αποτελεί μια θαρραλέα απόφαση, καθώς ελάχιστες είναι οι υποστηρικτικές δομές και υποδομές.
Προσωπικά είχα την τύχη και την ευλογία να αποκτήσω τα τελευταία χρόνια δύο αγόρια. Αλλά από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκα ότι το κράτος μας εδώ και χρόνια έχει «ξηπαιθκιώσει». Διότι στην εποχή μας η απόκτηση παιδιού, από τη σύλληψη μέχρι και τη γέννησή του, συνοδεύεται από πολλά έξοδα. Αντί λοιπόν το κράτος να στέκεται αρωγός σε αυτή την πολυέξοδη φάση της ζωής ενός ζευγαριού, αρκείται στο να προσφέρει κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας, ως επίδομα, το 72% του εβδομαδιαίου μέσου όρου των βασικών ασφαλιστικών αποδοχών της μητέρας κατά το προηγούμενο έτος εισφορών. Μάλιστα, τουλάχιστον σε μένα και στις δύο φορές που γέννησα, το επίδομα αυτό μου καταβλήθηκε ένα τρίμηνο μετά τον τοκετό. Συνεπώς, αν δεν έχεις τη δυνατότητα να αποταμιεύσεις χρήματα για αυτή την περίοδο, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Εκτός και αν υπάρχει γιαγιά-παππούς που θα στηρίξουν το όλο εγχείρημα!
Άμεσα εφαρμογή
•Να εφαρμοστεί διαδικασία γρήγορης καταβολής του επιδόματος.
• Να αυξηθεί το ποσό που λαμβάνεται από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις από το 72% των αποδοχών που είναι σήμερα στο 100% όπως στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες. Το κράτος οφείλει να αποζημιώνει πλήρως τον αιτητή άδειας μητρότητας και πατρότητας. Περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχουν το 100% των εισοδημάτων του αιτητή κατά τη διάρκεια της άδειά του, ενώ η Κύπρος με το 72% βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα μαζί με την Τσεχία και τη Σλοβακία.
• Να αυξηθεί η περίοδος διάρκειας της πληρωμένης άδειας μητρότητας από τις 18 εβδομάδες που είναι σήμερα. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στις 20 εβδομάδες.
• Να εφαρμοστεί και στην Κύπρο το σύστημα ευέλικτης εργασίας εκεί και όπου είναι εφικτό για νέους γονείς. 
Και έρχεται η μέρα που πρέπει να αφήσεις το βρέφος και να επιστρέψεις πίσω στην εργασία σου. Πού αφήνεις αυτό το πλασματάκι; Αν υπάρχει γιαγιά-παππούς, σώθηκες. Δωρεάν άφθονη αγάπη, στοργή και απεριόριστος χρόνος φύλαξης. Σε διαφορετική περίπτωση τι κάνεις; Ψάχνεις για βρεφοκομικούς σταθμούς. Υπάρχουν δημόσιοι, φθηνοί βρεφοκομικοί σταθμοί; Ασφαλώς και όχι. Υπάρχουν μόνο λίγοι ιδιωτικοί στους οποίους πρέπει να καταβάλλεις ένα σεβαστό, αξιοσέβαστο θα έλεγα καλύτερα, ποσό ώστε να αφήνεις το παιδί για όσες ώρες εργάζεσαι, ίσως και λιγότερες. Το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται και στο επόμενο στάδιο, αυτό του νηπιαγωγείου.
• Για αυτό και το κράτος οφείλει να βοηθήσει στην αύξηση των βρεφοκομικών σταθμών και νηπιαγωγείων καθώς και στην επέκταση των ωρών λειτουργίας τους, έτσι ώστε να βοηθηθούν σημαντικά οι εργαζόμενοι γονείς. 
Τα χρόνια γρήγορα περνούν και έρχεται η στιγμή που τα παιδιά ξεκινούν τη φοίτηση στα δημόσια δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Εκεί είναι που το δίδυμο γιαγιά-παππούς «χτυπάει ρέστα». Γιατί, πόσοι γονείς έχουν τη δυνατότητα να σχολάνε η ώρα 1:00 μ.μ. για να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο και να τα προσέχουν το απόγευμα; Πόσοι μπορούν να τους πηγαινοφέρνουν σε φροντιστήρια και άλλες απογευματινές δραστηριότητες;
Ολοήμερο για όλους
Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για το ολοήμερο σχολείο για όλους. Ένα ενιαίο ολοήμερο δημόσιο σχολείο, με τη συμμετοχή όλων των παιδιών μέχρι και τις 5:00 μ.μ., με παροχή γεύματος σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο και βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής σε κάθε σχολείο, δυνατότητα παραμονής στο σχολείο μετά τις 5:00 μ.μ. και παροχή δωρεάν μεταφορικού μέσου για όλα τα παιδιά. Ένα δημόσιο ολοήμερο σχολείο το οποίο:
• Να βελτιώνει τις γνώσεις της κάθε μαθήτριας και του κάθε μαθητή σε θέματα που παρουσιάζει χαμηλές και υψηλές μαθησιακές επιδόσεις. 
• Να εισαγάγει τη μάθηση ξένων γλωσσών, ηλεκτρονικών προγραμμάτων, νέες δραστηριότητες σε διάφορους τομείς όπως η Αγωγή Υγείας, η Συναισθηματική Αγωγή, η Σεξουαλική Αγωγή, η Αγωγή του Καταναλωτή, η Κυκλοφοριακή Αγωγή, η Περιβαλλοντική Αγωγή και η Διαπολιτισμική Αγωγή.
• Να διδάσκει αθλοπαιδιές, χορούς, θέατρο, λογοτεχνία, μουσική και καλές τέχνες.
• Να εφαρμόζει καινοτόμα προγράμματα για την επίτευξη αριστείας και την απόκτηση εξειδίκευσης από τους μαθητές.
Μπορεί κάποιοι να με χαρακτηρίσουν ονειροπόλα διαβάζοντας όλα αυτά που προτείνω και θέλω να εφαρμοστούν. Έχω πλήρη αντίληψη ότι το εγχείρημα είναι μεγάλο και δύσκολο. Όμως, όταν υπάρχει όραμα και στρατηγική όλα μπορούν να γίνουν. Και ασφαλώς το άρθρο αυτό επ’ ουδενί δεν έχει σκοπό να τρομοκρατήσει οποιονδήποτε θέλει να γίνει γονιός. Τουναντίον, η απόκτηση παιδιών είναι ό,τι πιο μαγικό μπορεί να συμβεί στη ζωή ενός ανθρώπου. Η ζωή γεμίζει με μια άνευ ορίων αγάπη που σου δίνει τη δύναμη να ξεπερνάς όλα τα προβλήματα.
Υ.Γ.: Στη δική μας περίπτωση το δίδυμο γιαγιά-παππούς μεγάλωσε και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους ρυθμούς δυο υπέροχων πλην ζωηρών αγοριών και έτσι βρήκαμε λύση σε μια πολύ καλή γυναίκα από τις Φιλιππίνες, η οποία φροντίζει τα παιδιά μας όταν σχολάνε από το νηπιαγωγείο μέχρι που να καταφθάσουμε και εμείς στο σπίτι. Είναι για αυτό που τρέφω απέραντο σεβασμό σε αυτές τις γυναίκες που έρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου για να καλύψουν τα κενά ώστε να μπορούμε να ισορροπούμε μεταξύ οικογένειας και εργασίας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.