POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

«Το IQ του Αρχιεπισκόπου» του Γιώργου Κουμουλλήευθαρσώς Γιώργος Κουμουλλής*

Στο βραδινό δελτίο του ΡΙΚ της 26ης Ιανουαρίου φιλοξενήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος, λίγες ώρες μετά την κατάθεσή του στην ερευνητική επιτροπή. Μεταξύ άλλων, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας προέβαλε το επιχείρημα ότι οι Ε/Κ στρατιώτες έχουν υψηλότερο IQ από τους Τούρκους, που θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Μας είπε ότι εκείνο που έχει αξία σήμερα δεν είναι οι πολλοί που πολεμούν αλλά το IQ του στρατιώτη. «Ευτυχώς οι νεαροί μας σήμερα και μορφωμένοι είναι ,και υψηλό IQ έχουν. Είναι πολύ υψηλότερο από τους Τούρκους. Αν έχουμε και μοντέρνα οπλικά συστήματα είναι αυτά που πολεμούν μαζί με το IQ του στρατιώτη», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος. Είναι θλιβερό που ο Αρχιεπίσκοπος, όπως και μερικοί άλλοι ακροδεξιοί πολιτικοί, αναφέρονται στα τεστ IQ για να υποστηρίξουν τις ρατσιστικές και σεξιστικές θεωρίες τους.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτός που παίρνει το τεστ IQ πρέπει να ολοκληρώσει ένα παζλ, ή μια δύσκολη εργασία μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο. Αν κάποιος δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με κάτι τέτοιο, όπως π.χ. ένα φτωχό παιδί που δεν είχε την ευκαιρία πρόσβασης σε τέτοιου είδους ασκήσεις, είναι φυσικό να μην έχει το ίδιο καλό σκορ με κάποιο πλούσιο παιδί, πλήρως εξοικειωμένο με τέτοια παζλ. Παλαιότερα, στις εισαγωγικές εξετάσεις της Αγγλικής Σχολής εκτός από τα μαθήματα των Αγγλικών, Ελληνικών, Μαθηματικών, υπήρχε και το τεστ IQ. Ένας πρώην διευθυντής της Σχολής, ο David Humphreys, έκανε μια ενδελεχή έρευνα μεταξύ 1981-83 και διαπίστωσε ότι τα παιδιά που έκαναν ιδιαίτερα μαθήματα για 1-2 χρόνια (που συμπεριλάμβαναν εξοικείωση με τεστ IQ) για να εισαχθούν στη Σχολή επιτύγχαναν πολύ πιο υψηλό βαθμό από τα παιδιά, κυρίως από χωριά, που πρώτη φορά υποβάλλονταν σε τέτοιο τεστ. Όμως, τελικά, δεν υπήρχε διαφορά αυτών των δύο κατηγοριών στην επίδοσή τους στη Σχολή.

Βέβαια, αυτό δεν πάει να πει ότι τα τεστ IQ δεν είναι χρήσιμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μετρηθούν ικανότητες στα Μαθηματικά, στη Φυσική, την Πληροφορική, τα οποία μετρούν παρόμοια πράγματα με αυτά που μετρούν τα τεστ. Εκείνο όμως που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες, η εκπαίδευση, η κοινωνικοποίηση μπορούν να αλλάξουν το IQ μας. Δεν είναι κάτι σταθερό. Κι ας μην ξεχνάμε ότι η νοημοσύνη έχει πολλές πλευρές και ότι τα πολύπλευρα πράγματα δεν μπορούν στην πραγματικότητα να μετρηθούν με έναν απλό αριθμό που δίνει το τεστ IQ. Γι’ αυτό είναι μεγάλο σφάλμα να συμπεράνουμε ότι το ΙQ είναι το ίδιο με την εξυπνάδα. Υπάρχουν άλλοι δείκτες ευφυίας όπως η συναισθηματική, η πρακτική, η πολύ καλή μνήμη, η σοφία, η ικανότητα κάποιου να απαλλαγεί από τα δόγματα που δεν μετριούνται. O διάσημος Αμερικανός συγγραφέας και καθηγητής David Shenk στο βραβευμένο βιβλίο του «Τhe Genius in all of us», εξηγεί ότι η ευφυΐα είναι κατά 49% γενετικά κληρονομήσιμη και κατά 51% διεγέρσιμη από τους γονείς και το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει το παιδί.

Περιοδικά, ρατσιστές πολιτικοί καταβάλλουν προσπάθεια να συγκρίνουν τα τεστ IQ μεταξύ των εθνών με σκοπό να δικαιολογήσουν τις διακρίσεις με βάση τη φυλή, την εθνικότητα και την εθνική καταγωγή. Ο Αρχιεπίσκοπος με σοβινιστική έπαρση κομπορρημονεί για την υποτιθέμενη υπέρτερη γονιδιακή καταγωγή μας. Η αλήθεια όμως είναι ότι τέτοιες συγκρίσεις είναι «utterly meaningless» (εντελώς άνευ σημασίας) όπως λέει ο ψυχολόγος Leon Kamin στο Κεφάλαιο Δ΄ του βιβλίου του «The Science and Politics of IQ».

Αν, όμως, κάποιος επιμένει να ερευνηθεί, τουλάχιστο εμπειρικά, η σύγκριση του IQ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο σε σχέση με τα επιτεύγματά τους είναι δύσκολο να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η εξυπνάδα μας υπερτερεί, όπως πιστεύει ο Αρχιεπίσκοπος. Κατ’ ακρίβεια με τους Τ/Κ παίξαμε μια παρτίδα σκάκι που, φυσικά, προϋποθέτει υψηλό IQ. Το αποτέλεσμα για μας είναι αποκαρδιωτικό κοιτάζοντας την πολιτικο-στρατιωτική σκακιέρα. Εμείς χάσαμε τους πύργους, τα άλογα, τους αξιωματικούς, τη βασίλισσά μας και μας έμειναν μόνο ελάχιστα πιόνια να υπερασπίζονται τον βασιλιά μας. Οι απώλειες των Τ/Κ είναι αμελητέες και προβλέπεται, δυστυχώς, ότι ούτε ισοπαλία θα επιτύχουμε – είναι θέμα χρόνου να μας κάνουν τσεκ ματ και να τελειώσει το παιχνίδι. Άρα ο ισχυρισμός του Αρχιεπισκόπου για το υψηλότερό μας IQ τίθεται εν αμφιβόλω βάσει των ιστορικών γεγονότων. Έχουμε αποδεκατιστεί λόγω κινήσεων που υποδηλώνουν χαμηλό IQ. Δεν ήταν πνευματική ευστροφία ο ένοπλος αγώνας της ΕΟΚΑ εν μέσω αποικιοποίησης. Δεν ήταν πνευματική ευστροφία η πλήρης παραγνώριση των Τουρκοκυπρίων. Δεν ήταν πνευματική ευστροφία η αποδοχή εγγυητριών δυνάμεων. Δεν ήταν πνευματική ευστροφία η υπόσκαψη της ανεξαρτησίας, έστω κολοβωμένης, της ΚΔ. Θα μπορούσα να συνεχίσω μέχρι αύριο απαριθμώντας τις γκάφες που κάναμε λόγω μειωμένης αντίληψης.

Εν κατακλείδι, το μη ευχάριστο συμπέρασμα είναι ότι, έστω και να υποθέσουμε ότι οι Ε/Κ υπερέχουν διανοητικά των Τούρκων (που δεν μπορεί να αποδειχθεί) ουδόλως επηρεάζει τη συντριπτική οπλική υπεροχή των Τούρκων. Τι να κάνεις το υψηλό IQ όταν δεν έχεις πολεμικό ναυτικό; Όταν δεν έχεις πολεμική αεροπορία; Όταν η Τουρκία μπορεί με την επιστράτευση να έχει 3.000.000 στρατό; Αυτές τις πραγματικότητες δεν θέλουμε να τις ακούμε. Απεναντίας, παρασυρόμαστε από τις αντιεπιστημονικές αντιλήψεις και εθνικιστικά φληναφήματα του Αρχιεπισκόπου και άλλων μητροπολιτών που μας συναρπάζουν, μας κολακεύουν, μας γλυκαίνουν τα αφτιά μας και παρασύρουν ουκ ολίγους να πιστεύουν ότι είναι «εξαίρετοι εκ κληρονομίας». Μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον είναι όντως δύσκολο να φυτρώσει ένα υψηλό IQ.

* Οικονομολόγος, κοινωνικός επιστήμονας

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.