Φόρμα αναζήτησης

To ΓεΣΥ θέλει τον χρόνο του

Το ΓεΣΥ πέρασε το πρώτο τεστ αντοχής. Επιτυχώς. Πέρασε και το δεύτερο τεστ. Με επιτυχία, επίσης. Θα περάσει και το τρίτο, το τέταρτο, το πέμπτο. Το λογισμικό δεν κατέρρευσε, όπως υποστήριζαν με σθένος οι ψευδοπροφήτες της υγείας. Γκρίνια υπήρχε και θα υπάρχει. Το ’χουμε σαν λαός να μην αποδεχόμαστε εύκολα μια αλλαγή. Φοβόμαστε, ίσως, το νέο και τ’ άγνωστο. Έχουμε, η αλήθεια, και το παράπονο στην άκρη των χειλιών μας.

To ΓεΣΥ όμως αποτελεί πλέον πραγματικότητα. Είναι η καθημερινότητα των χιλιάδων πολιτών που επισκέπτονται τον γιατρό τους ή κάποιο νοσοκομείο. Θα ήταν ουτοπικό να ισχυριστεί κανείς πως τα όποια προβλήματα θα εκλείψουν εν μια νυκτί. Υπερβολικά αισιόδοξη, θεωρώ, και την τοποθέτηση αρμόδιων λειτουργών ότι σε έναν μήνα θα αντιμετωπιστούν όλα τα τεχνικά προβλήματα.

Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι τα κακώς έχοντα να αντιμετωπίζονται. Άμεσα και αποτελεσματικά. Να μην μπαίνουν κάτω από το χαλί. Γιατί, εάν γίνει αυτό, θα ξημερώσει η μέρα που το σύστημα, πνιγμένο στα προβλήματα, δεν θα μπορεί να αποδώσει.

Το χθεσινό κρίσιμο τεστ του ΓεΣΥ έδειξε -και πάλι- την άγνοια των πολιτών γύρω από το σύστημα αλλά και την ανεπαρκή εξοικείωση των παρόχων υγείας με το λογισμικό. Ο κόσμος, όμως, απέδειξε εμπράκτως ότι θέλει το ΓεΣΥ. Το ανέμενε αγωνιωδώς. Τις λεπτομέρειες της εφαρμογής του θα τις γνωρίσει σιγά σιγά. Οι δε πάροχοι υγείας χρησιμοποιώντας το λογισμικό θα εξοικειωθούν με τη χρήση του. Έχουν, άλλωστε, όλη την υποστήριξη που χρειάζονται από τις ομάδες τεχνικών του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Το ΓεΣΥ χρειάζεται τον χρόνο του και την ψυχραιμία μας. Χρειάζεται την αφοσίωση και τη στήριξη όλων μας. Η γκρίνια, τα νεύρα και τα παράπονα, απ’ όπου και αν προέρχονται, δεν δίνουν λύση στα προβλήματα. Αντιθέτως, τα επιδεινώνουν. Θετικά και αισιόδοξα, λοιπόν, ας καλωσορίσουμε αυτή τη νέα αλλαγή αναμένοντας υπομονετικά τους καρπούς της. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε αναβαθμισμένες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Αυτός είναι ο στόχος του ΓεΣΥ.