Φόρμα αναζήτησης

Το γεράκι και το περιστέρι

Πού είμαστε τώρα; Σε ποιο λιμάνι; Σε ποιον σταθμό. Την ώρα που ο Κουτρέτ διέψευσε τις ελπίδες όσων έλπιζαν κάποτε σε αυτόν και έγινε ο πιο ευνοούμενος πρίγκιπας του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο λαός περιμένει από τον Ακιντζί μια κίνηση που θα αντικρούσει αυτά τα παιχνίδια. Ο Ακιντζί είχε πει για την Τουρκία ότι «είναι το μοναδικό και το τελευταίο λιμάνι που θα καταφύγουμε». Φαίνεται ότι ο Κουτρέτ κατέφυγε σε αυτό το λιμάνι πριν απ’ αυτόν. Αφέθηκε στην αγκαλιά της Άγκυρας και προκαλεί όλους σαν τον νταή. Ο Μουσταφά Ακιντζί φαίνεται πολύ καλός με φόντο τον Κουτρέτ Όζερσαϊ. Ο Κουτρέτ είναι γεράκι. Και εκείνος περιστέρι. Όταν κάποτε η Άγκυρα επέλεγε ανάμεσα στον δρ Κιουτσιούκ και τον Ραούφ Ντενκτάς, μας είχε πει ότι «μας χρειάζεται ένας άνδρας επιθετικός» και διάλεξε τον Ντενκτάς. Και ο Κουτρέτ τώρα θεωρείται ως «επιθετικός άνδρας». Ο Ακιντζί χρωστά την ιδιότητα του περιστεριού στον χαρακτήρα του γερακιού του Όζερσαϊ. Αν δεν ήταν ο Κουτρέτ, πάλι έτσι θα φαινόταν; Κάποτε όλοι είχαν την τύχη να φαίνονται οπαδοί της λύσης, της ειρήνης και «καλοί άνθρωποι» με φόντο τον πρωτομάστορα της μη λύσης Ραούφ Ντενκτάς. Μήπως είναι πολύ διαφορετικές οι πολιτικές απόψεις του Ακιντζί και του Κουτρέτ; Τι θέλει ο Ακιντζί; Ομοσπονδία. Ο δε Κουτρέτ πιστεύει ότι έχει λήξει η προθεσμία των συζητήσεων για ομοσπονδία και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα την δεχθεί ποτέ στις συνθήκες που εμείς επιθυμούμε. Θέτει στο τραπέζι τα δύο κράτη. Δεν κρύβει ότι επιθυμεί δύο κράτη. Ο Ακιντζί, που έχει ως πρώτη προτίμηση την ομοσπονδία, ως θέμα αρχής δεν αντιτίθεται στα δύο κράτη. «Αν θέλει η ελληνοκυπριακή πλευρά, να τα φέρει στο τραπέζι, να συμπληρώσει το περιεχόμενό τους και να το συζητήσουμε», λέει. Μήπως διαφέρουν οι κόκκινες γραμμές του Ακιτζί για λύση από τις κόκκινες γραμμές του Κουτρέτ; Δεν διαφέρουν. Εγγυήσεις. Πολιτική ισότητα. Εκ περιτροπής προεδρία. Η προτεινόμενη κοινή επιτροπή στο θέμα της ενέργειας είναι κοινή πρόταση της τουρκικής πλευράς. Δηλαδή πρόταση της Τουρκίας και του Κουτρέτ. Κοντολογίς, οι ομοιότητες είναι πολύ περισσότερες από τις διαφορές. Ελκύει την προσοχή μια διαφορά στο θέμα των Βαρωσίων, αλλά είμαι περίεργος για την κατάληξη του θέματος. Ο Ακιντζί λέει ότι το Βαρώσι πρέπει να ανοίξει στο πλαίσιο του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου. Ο Κουτρέτ λέει «να μην ανακατέψουμε τον ΟΗΕ σε αυτό». Επιμένει στο άνοιγμα του Βαρωσιού υπό τουρκική διοίκηση. Ο Ακιντζί ακόμα δεν είπε ότι «δεν μπορεί να ανοίξει υπό τουρκική διοίκηση». Μήπως θα το πει από δω και μπρος; Σίγουρα όχι. Περιμένω με ενδιαφέρον τι είδους στάση θα πάρει σε αυτό το θέμα, κατά την αυριανή συνάντηση με τον Αναστασιάδη.

Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, αλλά η Τουρκία θέλει τον Κουτρέτ και δεν θέλει τον Ακιντζί. Αν ο Ακιντζί κατέλθει ξανά υποψήφιος στις εκλογές που θα διεξαχθούν του χρόνου, δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι η Άγκυρα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τον κάνει να χάσει αυτές τις εκλογές. Η Άγκυρα διέγραψε τον Ακιντζί. Πότε; Στις 22 Ιανουαρίου 2018. Όταν διεξαγόταν η επίθεση λιντσαρίσματος κατά της εφημερίδας μας, ως γνωστόν, βγήκε από τη βουλή εκείνη την ημέρα και κατέβηκε στον δρόμο για να επέμβει. Ιδού εκεί διαγράφηκε. Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι πολύ μνησίκακος άνθρωπος. Ποτέ δεν ξεχνά τέτοια πράγματα. Επιπλέον, μετά από τα γεγονότα απαίτησε κάτι από τον Ακιντζί. Να μας τιμωρήσει. Ο Ακιντζί είπε ότι «τα δικαστήριά μας είναι ανεξάρτητα, δεν μπορώ να κάνω κάτι». Ιδού εκεί διαγράφηκε.

Τα γράφουμε και τα συζητάμε όλα αυτά και ουσιαστικά δεν ενδιαφέρουν καθόλου τον κόσμο. Παίζουμε συνοικιακό ματς μεταξύ μας. Τουλάχιστον κάποτε υπήρχε μια αγωνία στον κόσμο όταν θα συναντιόντουσαν οι ηγέτες. Γέμιζε το νησί με ανταποκριτές των μεγάλων πρακτορείων και όλοι ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για να πάρουν συνεντεύξεις από όλους. Τώρα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Διότι κανείς δεν περιμένει τίποτα από αυτή τη συνάντηση. Μήπως εσείς είδατε οποιανδήποτε αλλαγή στις θέσεις των πλευρών; Εγώ δεν είδα. Τότε αυτή η συνάντηση μήπως μπορεί να πάει πέρα από κουβέντα; Ο Ακιντζί πάλι θα πει αυτά που ξέρει. Και ο Αναστασιάδης το ίδιο. Ο Ακιντζί είναι πολύ παλαιότερος και έμπειρος πολιτικός από τον Κουτρέτ. Και είχε υποβάλει και εκείνος κάποτε την ερώτηση που υποβάλλει τώρα ο Κουτρέτ. Σε ποιον; Σε έναν αξιωματούχο του ΟΗΕ σε μια δεξίωση. Ήταν η εποχή που θα άρχιζαν ξανά οι διαπραγματεύσεις. Ο Ακιντζί ρώτησε: «Θα γίνει κάτι αυτή τη φορά;» «Δεν θα γίνει», του είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ. «Αφού δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα, τότε τι θα συζητήσουν;» ρώτησε ο Ακιντζί. Ιδού εκείνη την στιγμή ο αξιωματούχος του ΟΗΕ έδωσε την εξής απάντηση: «Show must go on!» Το έργο πρέπει να συνεχιστεί!

Δεν υπάρχει τίποτα το νέο στην Κύπρο, εκτός από τον πλούτο που ανακαλύφθηκε στις θάλασσές μας. Αλλά ο πλούτος είναι πλούτος. Οι λύκοι μας άρπαξαν αμέσως από το σβέρκο. Βρεθήκαμε εν μέσω μπελάδων ξαφνικά. Η έγνοια δεν είναι η λύση και άλλα παρόμοια. Είναι καβγάς για μοιρασιά. Μήπως από τον φόβο της θα προβεί σε υποχωρήσεις η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία φοβάται τις ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσα και ανησυχεί ότι θα μπορούσε να εξαπλωθούν και στην ξηρά αυτές; Η τουρκική πλευρά εναπόθεσε τις ελπίδες της σε αυτό τον φόβο. Εκείνοι που λένε «να μην πολεμήσουμε, να μοιραστούμε αδελφικά» δεν προβαίνουν σε καμία απολύτως συγκεκριμένη πρόταση. Μήπως κατά την αυριανή συνάντηση ο Ακιντζί μπορεί να υποβάλει στον Αναστασιάδη οποιανδήποτε πρόταση που δεν εγκρίνει η Άγκυρα; Δεν μπορεί. Ο λαός θέλει ειρήνη; Τότε γιατί δεν κάνει τίποτα; Αν θα αρχίσαμε τον καβγά πριν βγει το αέριο, σκεφτείτε τι θα κάνουμε μετά που θα βγει!

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.