Φόρμα αναζήτησης

Το φωτομοντέλο και ο Αρχιεπίσκοπος

Αν το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα και οι 5.000 περίπου ξένοι υπήκοοι που ήρθαν στη χώρα μας και πήραν κατ’ εξαίρεση διαβατήριο επένδυαν τα 7 δισ. ευρώ που μπήκαν στην κυπριακή αγορά με τρόπο ορθολογιστικό και προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας, όχι μόνο θα είχαμε βγει από την κρίση, όχι μόνο δεν θα είχαμε μισθούς των 800 ευρώ για χιλιάδες νέους, αλλά η Κύπρος θα πετούσε πραγματικά. Με τα λίγα οικονομικά που γνωρίζω, αν σε μια μικρή οικονομία με πληθυσμό 800.000 κατοίκους, με προϋπολογισμό γύρω στα 9 δισ. ευρώ και συνολικό ΑΕΠ γύρω στα 17-18 δις τον χρόνο, η πολλαπλασιαστική δυνατότητα μιας επένδυσης 7 δις σε διάστημα 5 χρόνων θα μπορούσε να αποφέρει τρομακτικό όφελος.

Επενδυτικό πρόγραμμα βέβαια είχε και η Μαλαισία. Πάντα με βάση τα λίγα οικονομικά του μπακάλη που κατανοώ, η χώρα αυτή που βρίσκεται στην επικαιρότητα αυτό τον καιρό, με πληθυσμό 33 εκατ. κατοίκους και με ένα τρισεκατομμύριο δολάρια Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, δημιούργησε ένα επενδυτικό ταμείο 8 δισ. δολ., το οποίο ονόμασε Μαλαισιανό Ταμείο Ανάπτυξης. Πίστευαν οι Μαλαισιανοί ότι θα αποτελέσει την ατμομηχανή της οικονομίας μέσα από περαιτέρω μοχλεύσεις κεφαλαίων, καινοτόμων επενδύσεων και άλλων έργων υποδομής ώστε να αναμορφώσει τη χώρα.

Με λίγα λόγια, Μαλαισία και Κύπρος κατά κάποιο τρόπο είχαμε τους ίδιους στόχους και περίπου αντλήσαμε τα ίδια χρήματα μέσω προγραμμάτων για επενδύσεις, παρά την τεράστια διαφορά στους πληθυσμούς. Η Μαλαισία ίδρυσε το ταμείο το 2009 για να διαπιστώσει ότι το 2015 ήταν χρεωκοπημένο. Το χρεωκόπησαν ο πρωθυπουργός της χώρας και ο Κύπριος –πλέον υπήκοος– Τζο Λόου. Εμείς ξεκινήσαμε το 2013 με το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα για να διαπιστώσουμε ότι κάποιες σημαντικές επενδύσεις μας γίνονται με κλεμμένα χρήματα. Οπότε και το δικό μας πρόγραμμα –ας μην έχουμε αυταπάτες– έχει επίσης χρεωκοπήσει.

Η Κύπρος

Ποια η διαφορά μας με τη Μαλαισία; Στη χώρα αυτή τους τα έκλεψε ένας απατεώνας σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό της χώρας. Βεβαίως και επωφελήθηκαν και κάποιοι άλλοι. Όπως θα έλεγαν κάποιοι Κύπριοι πολιτικοί, δούλεψαν τα εστιατόρια, από τα γεύματα που παρέθετε ο κ. Λόου, εργάστηκαν αρκετοί στην οικοδομική βιομηχανία, δούλεψαν τα σουπερμάρκετ και τα ξενοδοχεία. Το μαλαισιανό ταμείο ξεκίνησε με 8 δισ. δολάρια και σήμερα είναι χρεωμένο με 12 δισ. δολάρια. Με λίγα λόγια, κάποιοι έφαγαν με χρυσά κουτάλια, κάποιοι ίδρωσαν και έβγαλαν έναν μισθό και στο σύνολό του ο λαός της Μαλαισίας καταχρεώθηκε με 12 δισ. δολάρια.

Στην Κύπρο; Σαφέστατα και δεν είμαστε Μαλαισία. Κατ’ αρχάς στην Κύπρο δεν είχαμε εμπλοκή δύο ατόμων στο πρόγραμμα. Είχαμε καμιά 100αριά. Η στόχευση ήταν εξάλλου σαφής εξαρχής, παρά το ότι το πρόγραμμα θεωρητικά ήταν ανοικτό για πολλές και διαφορετικές επενδύσεις. Κατά κύριο λόγο θέλαμε να ξελασπώσουμε μια ομάδα επιχειρηματιών της οικοδομικής βιομηχανίας και κάποιες τράπεζες οι οποίοι από το 1999 μας οδήγησαν από φούσκα σε φούσκα. Από το ΧΑΚ στη φούσκα της γης, στα αξιόγραφα και στους πύργους. Μερικοί από αυτούς αν η Νομική Υπηρεσία και ο γενικός εισαγγελέας έκαναν καλά τη δουλειά τους μάλλον στη φυλακή θα έπρεπε να ήταν σήμερα. Αντί τούτου, αφέθηκαν ανέλεγκτοι να μας οδηγήσουν σε ένα νέο οικονομικό θαύμα. Η νοοτροπία είναι πάντα η ίδια. Μιλούμε για επενδύσεις άρπα-κόλλα, χωρίς μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Διαβατήριο και έπαυλη

Κάποιοι κατηγορούν αυτή την εφημερίδα καθώς και άλλα διεθνή ΜΜΕ ότι μέσω των αποκαλύψεών τους καταστρέφουν την κυπριακή οικονομία και τις επενδύσεις της. Το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, όμως, όπως αποδεικνύεται σήμερα, κατά κύριο λόγο δεν ήταν επενδυτικό, αλλά χρησιμοθηρικό. Ας εξετάσουμε μερικές περιπτώσεις χορήγησης διαβατηρίων που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

  • Ο Κενυάτης επιχειρηματίας Χαμφρέι Καριούκι πήρε κυπριακό διαβατήριο στις 19 Μαΐου 2016. Είχε προβλήματα με τις αρχές της χώρας του παρότι ζούσε στο Λονδίνο. Στις 10 Φεβρουαρίου 2019 κατηγορήθηκε επίσημα για φοροδιαφυγή 30 εκατ. δολαρίων, αλλά και για παράνομη εισαγωγή στη χώρα αλκοόλ με αιθανόλη. Συγκεκριμένα οι αρχές της χώρας επέδραμαν στα υποστατικά του κ. Καριούκι στην περιοχή Thika και κατέσχεσαν 312.000 λίτρα παράνομο αλκοόλ και 21 εκατ. πλαστές αποδείξεις πωλήσεων. Με σχετική απόφαση το εργοστάσιό του έκλεισε, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του και έκτοτε αναζητείται από την Αστυνομία. Προφανώς έχει διαφύγει από τη χώρα και με το κυπριακό διαβατήριο ανά χείρας μπορεί να διακινείται σε 156 χώρες. Τι ήταν γι’ αυτόν το κυπριακό διαβατήριο; Ήρθε στην Κύπρο, αγόρασε μια έπαυλη και στη συνέχεια δεν τον ξανάδαμε. Προφανώς λοιπόν το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποκτήθηκε για να επενδύσει στην Κύπρο.
  • Το 2016 επίσης δώσαμε διαβατήρια σε μέλη της οικογένειας του πρωθυπουργού Χουν Σεν και του υπουργού Οικονομικών της Καμπότζης. Δώσαμε διαβατήριο και στον αρχηγό της Αστυνομίας του δικτατορικού καθεστώτος της Καμπότζης. Το καθεστώς αυτό, που είναι μετεξέλιξη των Χμερ Ρουζ, κατηγορείται για δολοφονίες 150.000 πολιτών, ενώ η ηγεσία της αντιπολίτευσης έχει εξοριστεί στο εξωτερικό. Η ΕΕ, της οποίας είμαστε μέλη, από το 2014 επιβάλλει κυρώσεις στο καθεστώς αυτό. Πρόσφατα ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ζήτησε να επιστρέψει και του απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα. Γιατί η δικτατορική ελίτ της Καμπότζης ζήτησε και πήρε κυπριακό διαβατήριο; Για να επενδύσει στην Κύπρο ή για να έχει έξοδο διαφυγής μαζί με τα λεφτά της σε περίπτωση εκπαραθύρωσής της;
  • Ο Τζο Λόου γιατί επέλεξε την Κύπρο τον Ιούνιο του 2015; Ανακάλυψε τα μεγάλα πλεονεκτήματα του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος ή μήπως έκρινε ότι ήταν εύκολο να αγοράσει ένα διαβατήριο, αφού η κυπριακή πολιτεία συντεταγμένα ήταν έτοιμη να κάνει τα στραβά μάτια; Μάλλον το δεύτερο. Τον Μάρτιο του 2015 ξεκίνησε διερεύνηση εναντίον του κ. Λόου για την κλοπή 8 δισ. δολαρίων από το επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας. Αμέσως εγκατέλειψε τη χώρα. Η Μαλαισία του πήρε το διαβατήριο. Το δεύτερο διαβατήριο που είχε του το αφαίρεσαν και οι νήσοι του Αγίου Χριστοφόρου. Τον Σεπτέμβριο όμως του 2015 ο κ. Λόου, με παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου, απέκτησε κυπριακό διαβατήριο. Αγόρασε μια έπαυλη 5 εκατ. ευρώ που κτίστηκε σε οικόπεδο της Αρχιεπισκοπής, έκανε μια εισφορά 300.000 ευρώ στην Αρχιεπισκοπή και επίσης έκοψε ακόμη ένα τσεκ 10.000 στην Αρχιεπισκοπή, το οποίο ακόμα δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο προέκυψε. Με βάση τα πιο πάνω, ο κ. Λόου ήρθε στην Κύπρο να επενδύσει ή μήπως ήρθε επειδή μας θεωρούσε μια χώρα Μπανανία;

Έχω ενώπιόν μου έναν μακροσκελή κατάλογο με τις υπηκοότητες που δώσαμε τα τελευταία χρόνια. Μέσα από μια πολύ πρόχειρη έρευνα (ναι, από το ίντερνετ) διαπιστώνει κανείς με έκπληξη ότι όπου αγγίξεις λερώνεσαι. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των πολιτογραφήσεων μέσα από ένα απλό search έχει πρόβλημα εκ πρώτης όψεως. Βρίσκει κανείς δεκάδες ιστορίες και σκάνδαλα πίσω από πολιτογραφημένους Κύπριους. Και διερωτάται: Πώς στον διάολο δεν είδε κανείς τίποτα; Πώς όταν προέκυψε το σκάνδαλο του Λόου μέσα σε 24 ώρες βρήκαμε 26 προβληματικές περιπτώσεις; Έπρεπε να έρθει ο νέος υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης το 2018 να βάλει κριτήρια για να τους βρίσκουμε; Αλλά όλους αυτούς που πολιτογραφήσαμε προηγουμένως τι θα τους κάνουμε; Θα κυκλοφορούν και θα διασύρουν τη χώρα μας επ’ άπειρον χωρίς κανένα πρόβλημα;

Το ψάρι από πού βρομά;

Το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα υπό τις συνθήκες που εφαρμόστηκε το 2013 θα μπορούσε να είχε βοηθήσει μια πρωτόγνωρα κλυδωνιζόμενη οικονομία όπως η κυπριακή. Ήταν τραβηγμένο μεν, αλλά είχαμε την τεράστια ανοχή και της Κομισιόν που είδε τις δυσκολίες μας μετά τα κουρέματα του 2013.

Το πρόγραμμα ωστόσο μολύνθηκε εξαρχής από την κυπριακή ελίτ που κλήθηκε να το υιοθετήσει.

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη σοβαρότερη ίσως ευθύνη γι’ αυτή τη μόλυνση. Το δικηγορικό του γραφείο πριν γίνει Πρόεδρος ασχολήθηκε με πολιτογραφήσεις. Κυρίως όμως εκμεταλλεύθηκε τα τεράστια παράθυρα της κυπριακής νομοθεσίας για μετακίνηση και ξέπλυμα κεφαλαίων από τη Ρωσία. Στην Κύπρο είμαστε ειδικοί σε αυτές τις λαμογιές (μαθαίνουμε, βλέπετε, πολύ γρήγορα από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς) τις οποίες εισήγαγε από τη δεκαετία του 1990 ο Τάσσος Παπαδόπουλος με τα κεφάλαια του Μιλόσεβιτς. Κάνουμε μια νομοθεσία διάτρητη, κάνουν κάποιοι τα παλούκια τους χρυσά και όταν μας ανακαλύψουν βελτιώνουμε τις νομοθεσίες μας. Μέχρι την επόμενη λαμογιά. Αυτής της λογικής ήταν και το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα που εισήγαγε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το 2013. Μπήκε στο πρόγραμμα οικογενειακώς συγχέοντας την ιδιότητα του Προέδρου με αυτήν του επιχειρηματία. Βλέπετε, δεν είναι μόνο ο Χάσικος που «φωτογραφιζόταν με επενδυτές όπως τη μαϊμούνα στο γραφείο του», όπως αποκάλυψε προχθές από τηλεοράσεως. Όπως τον γορίλα φωτογραφιζόταν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό με επενδυτές που τον επισκέπτονταν με τα κοντοπαντέλονα και ανέβαζαν μετά τις φωτογραφίες τους στα social media. Ας μην μπούμε σε πιο θλιβερά θέματα για τον Πρόεδρο τα οποία αφορούν προσωπικές σχέσεις, οικογενειακά ταξίδια με τζετ από πολιτογραφημένους φίλους του και άλλα πολλά τα οποία χρειάζεται κανείς να γράψει βιβλίο για να τα πει.
  • Σοβαρή ευθύνη για τη μόλυνση του προγράμματος φέρουν και οι πάροχοι των διαβατηρίων. Ατζέντηδες λογιστές, δικηγόροι, επιχειρηματίες που δρούσαν σε προσωπικό επίπεδο για να προσελκύσουν επενδυτές. Ρώτησα κάποιον πάροχο αυτές τις μέρες αν έχουμε καλό μέλι σε αυτή τη χώρα και γι’ αυτό προσελκύουμε τόσους πολλούς απατεώνες. Η απάντησή του ήταν αφοπλιστική, η οποία επιπλέον ανοίγει ένα ακόμα τεράστιο κεφάλαιο: «Δεν μας προτιμούν οι σοβαροί επιχειρηματίες». Όσοι από αυτούς επιχείρησαν να έρθουν στην Κύπρο, έπεσαν πάνω τους κόμματα, παράγοντες και άλλοι διεφθαρμένοι Κύπριοι για να τους βοηθήσουν δήθεν. Για να ξεπεράσουν τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία της Δημόσιάς μας Υπηρεσίας. Για να τους κάνουν προσωπικές επαφές. Τους ζητούσαν μίζες για τα αυτονόητα που ένα κράτος οφείλει και πρέπει να παρέχει σε επενδυτές. Με λίγα λόγια οι σοβαροί επενδυτές, ακόμα και αν έρθουν, την επόμενη μέρα μπαίνουν στο αεροπλάνο και εξαφανίζονται. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο προσελκύουμε πολλούς προβληματικούς. Οι απατεώνες μπορούν να συνεννοηθούν τέλεια με τους εγχώριους απατεώνες. Πώς γίνεται αυτό; Ο διεθνής ατζέντης φέρνει στην Κύπρο πελάτες με 25% προμήθεια. Για ένα σπίτι π.χ. των 2 εκατ. ευρώ θα πάρει 500.000 ευρώ. Επίσης θέλει εγγύηση ότι για 4 χρόνια θα έχει απόδοση 4%, δηλαδή άλλες 300.000 ευρώ. Πώς θα βγάλει και ο δικός μας ντιβέλοπερ το χρήμα του; Φουσκώνει το ακίνητο. Το πουλάει 5 εκατ. ευρώ! Θα μου πείτε, χρεώνει ο καθένας ό,τι θέλει; Βεβαίως, και μάλιστα υπό την κάλυψη του κράτους, αφού στον φάκελο δεν υπάρχει πρόνοια για εκτίμηση ακινήτου. Πήγαν κάποιοι επιχειρηματίες πριν μερικά χρόνια στον Πρόεδρο και το τακτοποίησαν. Με λίγα λόγια εν γνώσει μας υπάρχει μια τεράστια φούσκα στις αξίες των πολυτελών διαμερισμάτων που στην πορεία μετακυλίσθηκε και στις απλές κατοικίες και εν γένει τις αξίες της γης. Με τους πολίτες αυτής της χώρας να μην μπορούν, πλέον, όχι να αγοράσουν σπίτι, αλλά να ενοικιάσουν.

Ο κλεπταποδόχος πάσης Κύπρου

Δεν θα μπορούσε κανείς να μην αναφερθεί στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Αν με βάση όσα διαβάσαμε τις τελευταίες βδομάδες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον ενώπιον ερευνητικής επιτροπής για κατάφωρη παραβίαση της πολιτικής δεοντολογίας που ο ίδιος επέβαλε στους υπουργούς του, ο Αρχιεπίσκοπος θα έπρεπε να βρισκόταν ενώπιον ποινικού δικαστηρίου. Ζήτησε ρουσφέτι κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας και ενήργησε ως κλεπταποδόχος. Ο Μακαριότατος δημόσια παραδέχτηκε ότι έχει παραλάβει 300.000 ευρώ από έναν κλέφτη, οι οποίες όπως είπε έχουν κατατεθεί σε τράπεζα και τοκίζονται. Ας μην μπούμε στην ηθική διάσταση του θέματος. Ότι αυτά τα λεφτά, όπως και τα λεφτά από τα οικόπεδα της έπαυλης που του πούλησε, έχουν κλαπεί από τον λαό της Μαλαισίας. Διά των δηλώσεών του τις τελευταίες μέρες ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έχει καταρρακώσει κάθε ίχνος ηθικής σε αυτή τη χώρα. Στη θέση του τον βάζει ένα φωτομοντέλο από την Αυστραλία. Η Miranda Kerr πήρε δωράκια 8 εκατ. ευρώ από τον Τζο Λόου. Μόλις έμαθε ότι ήταν κλέφτης τα επέστρεψε και απολογήθηκε δημόσια. Βεβαίως ο Μακαριότατος δεν είναι φωτομοντέλο. Είναι ένας κοτζάμπασης που επιβιώνει το 2019 στην Κύπρο από τα βάθη της Τουρκοκρατίας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.