POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Το φαινόμενο Νίκος ΝουρήςΟ Νίκος Νουρής, συντηρώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα χαμηλό προφίλ, ανέβηκε γρήγορα την ιεραρχία, χωρίς κανείς να καταλάβει πώς και γιατί. Από δημοτικός σύμβουλος, εκλέγηκε βουλευτής, αναρριχήθηκε στη θέση του αντιπροέδρου στον ΔΗΣΥ, διορίστηκε υπουργός. Ποτέ δεν χαρακτηριζόταν από δημαγωγική δεινότητα. Δεν είχε οποιοδήποτε χάρισμα που τον καθιστούσε ξεχωριστό. Οι πολιτικές του θέσεις δεν έγιναν ποτέ κομμάτι της δημόσιας σφαίρας. Κανείς δεν γνώριζε π.χ. τι πρεσβεύει στα θέματα της οικονομίας, πού κινείται στο Κυπριακό, τις αντιλήψεις του στα διάφορα κοινωνικά ζητήματα. Ήταν όμως ο άνθρωπος που -κατά πολλούς- έπρεπε να δεις εφόσον χρειαζόσουν κάποιον για να δείξει κατανόηση στα αιτήματά σου. Κάποιοι λένε πως αυτή η ανέλιξη χτίστηκε στις διαπροσωπικές σχέσεις που διαμόρφωνε όλα αυτά τα χρόνια. Αυτές εξαργύρωνε.

Ούτε η πολιτική του διαδρομή χαρακτηρίζεται απ’ οποιοδήποτε σημαντικό έργο ή επιτυχίες.

Ως βουλευτής έγινε μέρος διαφόρων ρεπορτάζ συνήθως για λάθος λόγους. Όπως πριν δύο χρόνια με το ξενοδοχείο στην Πόλη Χρυσοχούς, το οποίο χτίστηκε κατά παράβαση των αρχικών σχεδίων που είχαν εγκριθεί από την Πολεοδομία, με αποτέλεσμα από τους 2 ορόφους, το κτήριο να φτάσει τους πέντε, με τον ίδιο, αφού υποδείκνυε στη Βουλή ότι ουδέποτε κατεδαφίστηκε οποιοδήποτε παράνομο κτήριο, να ζητάει να εξεταστεί το ενδεχόμενο χορήγησης καλυπτικών αδειών. Ήταν, επίσης, ο εμπνευστής εκείνης της ευφάνταστης ιδέας να παρέχεται στους ιδιοκτήτες γης/ντιβέλοπερ, δημόσια γη για να μην μένει σε αχρησία, προτείνοντας κατάργηση ρυακιών, μονοπατιών και ό,τι άλλου συνόρευε με τις περιουσίες τους, και έμπαινε εμπόδιο στην «ανάπτυξη». Ως αντιπρόεδρος του κόμματος ηγήθηκε εκείνης της άθλιας προεκλογικής εκστρατείας των ευρωεκλογών. Μιας προεκλογικής η οποία, με άλογο κούρσας την Ελένη Σταύρου, επικεντρώθηκε στο αν θα έμπαινε στη Βουλή ο Τ/Κ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και ποιους θα εκπροσωπούσε. Το χαρτί που επέλεξε, όχι μόνο δεν βγήκε, αλλά, έριξε τον ΔΗΣΥ στο 29% (εννέα μονάδες κάτω από τις προηγούμενες ευρωεκλογές) και την αξιοπιστία του κόμματος στα Τάρταρα. Κι όμως εξαργύρωσε την αποτυχία εκείνη με υπουργοποίησή του σ’ ένα εκ των τριών σημαντικότερων υπουργείων.

Όταν διορίστηκε υπουργός ήταν καιρός να δώσει το πολιτικό του στίγμα και το έδωσε. Αποτέλεσε σημείο αναφοράς της διαχείρισης της πανδημίας όταν, ερωτώμενος αν ήταν νόμιμο να μπαίνει η Αστυνομία στα σπίτια χωρίς διάταγμα και να ελέγχει την τήρηση των μέτρων, απάντησε πως «αυτό θα το δείξει ο χρόνος», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η νομιμότητα είναι σχετική. Λίγες βδομάδες αργότερα κατάφερε να εκνευρίσει τον μέσο πολίτη, όταν στον ενάμιση μήνα του lockdown θεώρησε ότι ήταν ορθό να τον ειρωνευτεί -χαρακτηρίζοντάς τον υπεραθλητή- επειδή έκανε χρήση του δικαιώματος που του έδινε το κράτος για να βγει να αθληθεί. Η τελευταία βδομάδα, με αφορμή τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που προκάλεσε η κράτηση μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας υπό άθλιες συνθήκες, ήταν αυτή που ήρθε να ολοκληρώνει την ασαφή μέχρι χθες εικόνα του. Μια εικόνα που ξεκίνησε ως αδιάφορη και εξελίσσεται σε επικίνδυνη. Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών εμφανίστηκε προβληματισμένο από τις συγκεντρώσεις, ενημερώνοντας πως «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να συνεχιστούν φαινόμενα αναρχίας στη χώρα». Και ξεσπάθωσε εναντίον όσων την ώρα που το κράτος μας κάνει «υπερπροσπάθεια για τη διαχείριση του τεράστιου αριθμού μεταναστών… υποκινούμενοι θέλουν να εκτροχιάσουν την κατάσταση». Την ίδια στιγμή ο ίδιος ο Νίκος Νουρής ανέλαβε ρόλο συνωμοσιολόγου. Σε τηλεοπτικές παρουσίες του, αναφερόταν σε 17 άτομα που συμμετείχαν σε τρομοκρατικές οργανώσεις, σε μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και δικηγόρους οι οποίοι εκμεταλλεύονται το μεταναστευτικό για να πλουτίσουν, και σε ομάδες που διαμαρτύρονται έξω από Κέντρα Υποδοχής που είναι οι ίδιες με αυτές που πριν από λίγες εβδομάδες ήταν στα οδοφράγματα και προκαλούσαν επεισόδια. Δεν έσπευσε απλά να ταυτίσει τους πρόσφυγες με τους τζιχαντιστές. Κατηγόρησε όσους μέμφονται τις ενέργειες του κράτους στο μεταναστευτικό ότι «θησαυρίζουν», και ταύτισε αυτούς που «θησαυρίζουν», με όσους βρέθηκαν στα οδοφράγματα. Με αυτόν τον τρόπο ενέταξε όσους αντιδρούν, διαμαρτύρονται, ενοχλούν την κυβέρνηση, στους υποκινούμενους και αυτούς που εξυπηρετούν αλλότρια, και ξένα προς τη χώρα συμφέροντα. Έριξε αδιακρίτως λάσπη και την άφησε να κολλήσει όπου βρει. Σβήνοντας παράλληλα κάθε σκιά για το τι τελικά πρεσβεύει ως πολιτικός.

Ο Νίκος Νουρής δεν είναι ο μόνος. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι είναι η εικόνα του μέσου βουλευτή, όπως είναι το κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα η εικόνα της χώρας. Μιας παλιάς κοπής πολιτικός που μ’ έναν παράξενο τρόπο επιβεβαιώνει την πορεία της χώρας, την ίδια όμως στιγμή διαμορφώνει και τη νέα πολιτική πραγματικότητα. Που θέλει πολιτικούς όπως ο Νίκος Νουρής πρωταγωνιστές σ’ ένα να κράτος που επικαλείται φορτικά το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, που όμως το ίδιο παραβιάζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Ένα κράτος που δείχνει διάθεση να κάνει τα πάντα ώστε να μην τηρεί τη νομιμότητα. Που χρησιμοποιεί 17 άτομα (ή ακόμα και τα κενά στη νομοθεσία) για να σπρώξει χιλιάδες ανθρώπους στην εξαθλίωση. Που επιδιώκει να καταστήσει τις συνθήκες διαβίωσης γι’ αυτούς στην Κύπρο, χειρότερες από αυτές στη χώρα τους. Αγκαλιάζει τη ρητορική μίσους, απαξιώνει κάθε μορφής αντίλογο, αισθάνεται ότι δεν λογοδοτεί και ρίχνει λάσπη σε όσους αντιδρούν. Κι ένα κράτος για το οποίο αναρχικοί (που προβληματίζουν το ΥΠΕΣ), είναι αυτοί που ντρέπονται από τις εικόνες στα κέντρα φιλοξενίας, που δεν θεωρούν τη νομιμότητα σχετική, που επιμένουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Όσοι προασπίζονται τη Δημοκρατία.

Αυτό νομίζω είναι που θα πρέπει να προβληματίσει περισσότερο από την παράνομη μετανάστευση ή τους αριθμούς μεταναστών που συνεχώς επικαλείται η κυβέρνηση. Η εικόνα ενός κράτους κομμένου και ραμμένου στα μέτρα του κάθε λαϊκιστή. Πλέον, και του κάθε ρατσιστή.

antopoly@cytanet.com.cy

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.