POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Τι Πρόεδρος είναι τελικά ο Νίκος Αναστασιάδης;Ο Γιαννάκης Καρεκλάς ως έμπειρος δημοσιογράφος κατάφερε να κάνει μια ελεύθερη και ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Σίγμα την περασμένη Δευτέρα. Ήταν κατάλληλο και το timing για το φιλοθεάμον κοινό μια και ο κ. Πρόεδρος είχε πολλά από μέσα του να βγάλει και να πει, όπως μας λέχθηκε από το Προεδρικό. Ποια από αυτά που είπε ο κ. Πρόεδρος είναι ακριβή και ποια ανακριβή; Πού ο κ. Πρόεδρος πωλούσε φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους ιθαγενείς και πού είπε μεγάλες αλήθειες; Από το σύνολο της συνέντευξης επικεντρωνόμαστε σε δύο ενδεικτικά αποσπάσματα τα οποία και σχολιάζουμε.

 

Απόσπασμα 1

«Ήρθα πλουσιότερος και θα φύγω φτωχότερος. Καλό είναι όσοι ενδιαφέρονται να ελέγξουν τις εργασίες του πρώην δικηγορικού μου. Αν παρουσιάζουν αύξηση ή κάθετη μείωση. Συνεπώς, στο ερώτημα τι πρόσφερα και τι πήρα, πρόσφερα μια ζωή ολόκληρη στο να αγωνίζομαι για να δω τον τόπο μου να πηγαίνει καλύτερα. Πήρα ικανοποίηση από τις επιλογές του λαού και την επιβράβευση».

 

Η δήλωση θυμίζει ολίγον από Χριστόδουλο Χριστοδούλου, τον πρώην ΥΠΟΙΚ, μετά την καταδίκη του για την υπόθεση FOCUS, όταν επίσης μας πληροφορούσε ότι προσέφερε περισσότερα από όσα πήρε από αυτή τη χώρα. Ο δικηγόρος Νίκος Αναστασιάδης μπήκε στην πολιτική ζωή ως βουλευτής Λεμεσού το 1985. Συνέχισε να εκλέγεται από τότε αδιαλείπτως έως ότου εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2013. Από το 1981 έως και το 2001 πραγματικά υπήρξε ένας δικηγόρος που αναλώθηκε στην πολιτική χωρίς σοβαρά εισοδήματα από το δικηγορικό του γραφείο. Ζούσε κυρίως με τα λεφτά του βουλευτή, για να σπουδάσει δε τα παιδιά του η γυναίκα του, η κ. Άντρη, πούλησε την πατρική της περιουσία στην Αγία Φύλα. Το Δικηγορικό Γραφείο Νίκος Αναστασιάδης άρχισε να αναπτύσσεται μετά την ανέλιξή του στην προεδρία του ΔΗΣΥ το 1997. Το 1999 ο Νίκος Αναστασιάδης και η εταιρεία που ίδρυσε ο ΔΗΣΥ μπήκαν για τα καλά στο χρηματιστήριο. Ο ίδιος επίσης με βάση τα στοιχεία της εποχής έκανε μεγάλες αγοραπωλησίες μετοχών με το όνομα Νίκος Χρυσάνθου Αναστασιάδης. Τα πάρα πολλά λεφτά άρχισαν να ρέουν όταν το Δικηγορικό Γραφείο Νίκος Αναστασιάδης ανακάλυψε με διάφορους άλλους Κύπριους δικηγόρους τη Ρωσία και τους Ρώσους επενδυτές. Ο ίδιος μετέβαινε τακτικά στη Μόσχα και εκπροσωπούσε δεκάδες ρωσικές εταιρείες που έκαναν δουλειές μέσω Κύπρου. Το δικηγορικό του με βάση τη σημερινή ορολογία θα μπορούσαμε να πούμε ότι “ξέπλενε” δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, με βάση ωστόσο την τότε ισχύουσα και κατά νόμο ορολογία επένδυε εκατομμύρια μέσω των πελατών του. Εν ολίγοις ο κ. Πρόεδρος έχει δίκιο να λέει ότι μέχρι το 2013 που έγινε Πρόεδρος ήταν ήδη πολυεκατομμυριούχος. Συνεργαζόμενος και με Ρώσους επιχειρηματίες που τότε ήταν νόμιμοι, αλλά σήμερα είτε διώκονται είτε είναι φυγάδες. Από τον Λέμπεντεφ όπως ο ίδιος παραδέχτηκε στον Γιαννάκη Καρεκλά, ο οποίος ακόμα δικάζεται με συγκατηγορούμενο τον συνεταίρο του κ. Αναστασιάδη στο δικηγορικό τους γραφείο, έως και τον Αμπράμοφ ο οποίος καταδικάστηκε πληρώνοντας ένα απλό πρόστιμο. Επίσης διάφοροι άλλοι που διετέλεσαν και μέτοχοι τραπεζών για τους οποίους ο Νίκος Αναστασιάδης ήρθε σε ρήξη -μεταξύ άλλων- και με τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη.

Ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ ο κ. Αναστασιάδης είχε εμπλοκή και σε μυστήριες υποθέσεις. Μιλούμε για την υπόθεση FOCUS. Μια υπόθεση με πρωταγωνιστή τον Βγενόπουλο η οποία ξεβράκωσε πολιτικά τόσο τον ίδιο όσο και τον Δημήτρη Χριστόφια λίγο πριν τις προεδρικές του 2008. Τότε ο ΔΗΣΥ έλαβε γύρω στο μισό εκατ. ευρώ δήθεν από κάποιους πλοιοκτήτες στην Αθήνα, στην πραγματικότητα όμως -αν είχαμε βέβαια γενικό εισαγγελέα μετά το 2014 όταν ξέσπασε το σκάνδαλο- επρόκειτο για μια διαδικασία ξεπλύματος μέσω διαφόρων εταιριών. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου από την ντροπή του υποσχέθηκε να επιστρέψει τα χρήματα γιατί προέρχονταν από την κλοπή των καταθετών της Λαϊκής. Επέστρεψε τις πρώτες 50 χιλιάδες. Θα ανέμενε κάποιος τις υπόλοιπες 450.000 να τις επιστρέψει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιας και σήμερα δηλώνει εκατομμυριούχος.

Σταμάτησε ο Πρόεδρος να ασχολείται με το δικηγορικό του μετά το 2013; Ο ίδιος ισχυρίζεται πως ναι. Σχεδόν κάθε Σάββατο όμως το προεδρικό αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο έξω από το δικηγορικό του γραφείο, για να βλέπει, βέβαια, τους φίλους και τους υποστηρικτές του, όπως δήλωσε κατά κόρον. Έκανε διαβατήρια το δικηγορικό του γραφείο ενόσω ήταν Πρόεδρος; Μπορεί να μην έκανε τα περισσότερα, αλλά έκανε αρκετά. Η οικογενειακή επιχείρηση είχε εμπλοκή με τα διαβατήρια; Η απάντηση είναι ναι. Ήταν σωστό να κάνει διαβατήρια; Η απάντηση είναι όχι. Εφόσον ο ίδιος ο Πρόεδρος δημιούργησε και έλεγχε το πρόγραμμα πώλησης διαβατηρίων δεν έπρεπε να κάνει ούτε ένα. Είχε άλλη εμπλοκή το δικηγορικό του γραφείο σε άλλες υποθέσεις; Το όνομά του αναμείχθηκε στην υπόθεση της αεροπορικής εταιρείας Ryanair.

Το θέμα εξέτασε ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος και τον αθώωσε. Όπως τον αθώωσε και με την ανάπτυξη οικογενειακής του περιουσίας στο Πέρα Πεδί, αλλά και στην υπόθεση της χρήσης του τζετ του Σαουδάραβα. Ο κ. Πρόεδρος απολογήθηκε για τη χρήση του τζετ, αλλά κάποιοι στο Προεδρικό επιμένουν ότι ακόμα το χρησιμοποιεί. Ισχύει; Στη συνέντευξή του στον Γιάννη Καρεκλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη άψογο, παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες τους, όπως είπε.

 

Εν κατακλείδι, ο Νίκος Αναστασιάδης μπήκε στην πολιτική φτωχός και φεύγει πολυεκατομμυριούχος. Στο Πόθεν Έσχες του βέβαια δεν φαίνεται τίποτα από αυτά που λέει δημόσια. Εκεί δηλώνει τον μισθό του Προέδρου, μερικές μετοχές χωρίς πλέον αξία και ένα-δυο αυτοκίνητα. Χαρακτηριστικά στη δήλωσή του το 2018 τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία του Προέδρου Αναστασιάδη ήταν 213.500 ευρώ. Όταν όμως δημόσια δηλώνει πλούσιος αυτά τα πλούτη δεν πρέπει να εμφανίζονται στο Πόθεν Έσχες του; Πού είναι δηλωμένα αυτά τα πλούτη; Τα έχει δηλώσει στη σύζυγό του η οποία δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει δήλωση Πόθεν Έσχες; Τα έχει στην Ελβετία; Τα μετέφερε με βαλίτσες σε τράπεζα στις Σεϋχέλλες; Τα έχει επενδύσει μέσω τρίτων; Τα έδωσε στους γαμπρούδες του να κάνουν επενδύσεις και να κτίζουν πύργους; Εμείς ερωτήματα υποβάλλουμε. Δεν θα έπρεπε άραγε μετά από αυτές τις δημόσιες δηλώσεις του ότι είναι πλούσιος να μας δώσει κάποιες εξηγήσεις από τη στιγμή που τα πλούτη του ξεκίνησαν να συσσωρεύονται από την ανάληψη της προεδρίας του ΔΗΣΥ και στη συνέχεια την προεδρία της Δημοκρατίας; Και μια τελευταία ερώτηση: Στ’ αλήθεια ποιος πολιτικός αξιωματούχος σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να κάνει αυτές τις δηλώσεις και να μην γίνει σεισμός; Πραγματικά διερωτόμαστε σε τι κράτος ζούμε!

 

Απόσπασμα 2

«Παρέλαβα», είπε ο Πρόεδρος, «ένα κράτος σε χρεωκοπία». «Αν δεν είχαμε σωστή δημοσιονομική πολιτική», σημείωσε, «δεν θα ήταν σε θέση το κράτος να σώσει εργασίες σε περίοδο πανδημίας». Πρόσθεσε πως «δεν θα υπήρχε ΓεΣΥ που εκκρεμούσε για δεκαετίες».

Στο σημείο αυτό της συνέντευξής του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει αλήθειες. Δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνει κούρεμα μεν, δεν μπόρεσε να τηρήσει τη δέσμευσή του δε, αλλά στην πορεία ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε όσα όλοι οι Πρόεδροι μαζί σε μεταρρυθμίσεις, έχοντας δίπλα ένα ικανό επιτελείο υπουργών. Πέρα από τη διαχείριση μιας χρεωκοπημένης οικονομίας, κατάφερε να ελέγξει τα δημόσια οικονομικά, μείωσε την ανεργία και τα ΜΕΔ και στην πορεία, αφού η χώρα βγήκε από το μνημόνιο σε χρόνο ρεκόρ, άρχισε να επαναφέρει μισθούς και ωφελήματα. Περιόρισε το ύψος του προϋπολογισμού που κατέστη πλεονασματικός παγώνοντας τις προσλήψεις στη Δημόσια Υπηρεσία, προχώρησε σε ιδιωτικοποιήσεις, μείωσε τη στρατιωτική θητεία στους 14 μήνες, λειτούργησε το πρόγραμμα Εξάντας και προγραμμάτισε έργα σε όλες τις επαρχίες. Την ίδια στιγμή μεταρρύθμισε το σύστημα διορισμών στο δημόσιο σχολείο, καθιέρωσε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, καθιέρωσε το αρχείο επιδομάτων, μεταρρύθμισε τις φυλακές, δημιούργησε υφυπουργεία στους τομείς της ναυτιλίας και της καινοτομίας.

Στη δεύτερή του θητεία στα υπέρ του Προέδρου είναι η εφαρμογή της επανάστασης του ΓεΣΥ και βεβαίως η καλή διαχείριση της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορωνοϊού μέσα από μια σειρά προγραμμάτων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Με λίγα λόγια ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ένας πετυχημένος Πρόεδρος; Η απάντηση είναι ότι παρά τα πρωτόγνωρα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει τα πήγε πολύ καλύτερα από όλους τους προκατόχους του.

 

Τι Πρόεδρος είναι;

Πώς αξιολογείται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης; Μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε κατά την άποψή μου εξετέθη. Αν υπήρχε κάποιος στον περίγυρό του με στοιχειώδη επικοινωνιακή γνώση και αντίληψη της περιρρέουσας, θα τον άφηνε να δώσει αυτή τη στιγμή συνέντευξη στον Γιαννάκη Καρεκλά και κυρίως να πει αυτά που είπε; Από την άλλη, όσο κι αν μας δυσαρεστεί ο προσωπικός βίος και πολιτεία του Νίκου Αναστασιάδη οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι όταν φύγει από την προεδρία της χώρας θα έχει να επιδείξει σημαντικό έργο. Είναι όμως αυτό αρκετό ώστε να τον κατατάξει κανείς στην κατηγορία των σοβαρών ηγετών; Ο Νίκος Αναστασιάδης λόγω του στρεβλού μας Συντάγματος, όπως και όλοι οι προκάτοχοί του, έχει στα χέρια του τεράστιες εξουσίες. Είναι σχεδόν ανέλεγκτος. Χρησιμοποίησε αυτές τις εξουσίες και για να βοηθήσει σε δύσκολες στιγμές την κοινωνία, αλλά και για να εκπληρώσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες που ήταν “να σαστεί”, να γίνει εκατομμυριούχος.

Εμπότισε, περισσότερο από κάθε άλλο Πρόεδρο, με αυτό το αρχοντοχωριάτικο όραμα τους Κυπρίους. Με βάση αυτό το όραμα εγκατέλειψε τα εθνικά μας θέματα, κατέστησε την Κύπρο σούργελο διεθνώς και κυρίως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έκανε τους Κυπρίους να ντρέπονται να δείξουν τα διαβατήριά τους κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στο εξωτερικό. Επί των ημερών του έχουμε καταστεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά μια κοινωνία αρπακολλητζήδων που θέλει να πιάσει την καλή. Του αξίζει άραγε να τον θυμόμαστε γι’ αυτό;

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.