Φόρμα αναζήτησης

Τελείωσαν τα καρναβάλια

Εχει από την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος που μοιρολογούμε τον πεθαμένο Συνεργατισμό και κλαίμε την κακή μας μοίρα και το ζαβό το ριζικό μας, όπως τις νοικιασμένες μοιρολογίστρες από την εταιρεία «Ουδείς άκλαφτος». Δύο παραδείγματα, ένα από το πρόσφατο παρελθόν κι ένα από το κοντινό μέλλον:

(Α) Το 1981, τριμελής ερευνητική επιτροπή που εξέτασε τα περί κακοδιαχείρισης του Συνεργατισμού είπε ότι: «Κτυπητό παράδειγμα είναι αυτό της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας που, όπως γράψαμε, τα περισσότερα μέλη της επιτροπείας της ήσαν και μέλη των επιτροπειών των άλλων συνεργατικών εταιρειών που δανείσθηκαν από την τράπεζα υπέρογκα ποσά. Αποτέλεσμα αυτού ήτο η αλόγιστη δανειοδοτική πολιτική που ακολούθησε η τράπεζα αναφορικά με τις εταιρείες αυτές, που την οδήγησε στην οικονομική κατάρρευση […] Με την ικανότητα και ανευθυνότητα των επιτροπειών διαπιστώσαμε ότι σε όλες σχεδόν τις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνεργατικές εταιρείες που εξετάσαμε δεν υπήρχε στοιχειωδώς ικανή διεύθυνση που θα εφάρμοζε ένα ικανοποιητικό σύστημα διευθύνσεως των διαφόρων δραστηριοτήτων των εταιρειών αυτών. Ειδικότερα, παρατηρήσαμε στις εταιρείες αυτές την έλλειψη επαρκούς εσωτερικού ελέγχου, τη μη ετοιμασία προϋπολογισμών, ακριβών μηνιαίων λογαριασμών και ταμιακών προβλέψεων που θα βοηθούσαν τη διεύθυνση στο να προγραμματίζει ορθά». Όλοι μας, λίγο πολύ, το γνωρίζαμε ότι για δεκαετίες είχε στηθεί ένα τεράστιο πάρτι στον Συνεργατισμό που συνεχίστηκε μέχρι τη διάλυσή του. Γι αυτό, ας μην μας κάνουν τώρα κυβέρνηση και κόμματα τις αγνές και αθώες κορασίδες που είδαν τον Καίσαρα γυμνό και σοκαρίστηκαν από το θέαμα.

(Β) Αρχές του Σεπτέμβρη του 2016, ο τότε υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, στο πλαίσιο συνέντευξής του στον «Π», ερωτήθηκε κατά πόσον έχει καθαρίσει το υπουργείο του από τις «εστίες διαφθοράς», στις οποίες αναφέρθηκε μόλις είχε διορισθεί υπουργός: «Όχι. Ελάχιστα μπορώ να επιδείξω επί αυτού του θέματος, γι’ αυτό και η προσήλωσή μου στην εξαγωγή των νοσηλευτηρίων και των υπηρεσιών υγείας από το σύστημα του Δημοσίου και η υπαγωγή τους σε ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, για μένα πλέον είναι νομοτέλεια. Αλλιώς είμαι πεπεισμένος ότι οποιοδήποτε εγχείρημα θα είναι καταδικασμένο σε αποτυχία». Και στην ερώτηση «Πώς θα προχωρήσει το ΓεΣΥ με αυτά τα κατεστημένα στο Υπουργείο Υγείας», ο κ. Παμπορίδης απάντησε ως εξής: «Διά της εξαγωγής ολόκληρου του συστήματος υπηρεσιών υγείας εκτός δομών του Δημοσίου. Είμαι πεπεισμένος ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία έχει ως πηγή του το Δημόσιο εντός του οποίου λειτουργεί. Μεταφέροντας την υγεία εκτός δομών Δημοσίου, ειλικρινά πιστεύω ότι τα περισσότερα προβλήματά μας θα επιλυθούν». Και στα της υγείας ξέρουμε πάνω-κάτω τι συμβαίνει. Γι’ αυτό κυβέρνηση και κόμματα ας μην υποδύονται τις χαμηλοβλεπούσες σιγανοπαπαδιές που σκάνε κρυφά χαμογελάκια ακούγοντας σόκιν ανέκδοτα, κι ας ασχοληθούν σοβαρά με τα καραγκιοζιλίκια που λαμβάνουν χώρα στα του ΓεΣΥ/ΟΑΥ/ΟΚΥπΥ, αντί να περιμένουν την ολοκληρωτική κατάρρευση του σχεδιασμού/συστήματος, οι μεν για να φχαριστηθούν αντιπολίτευση και οι δε για να δικαιωθούν.

Πέρα, όμως, από την κριτική, τις δικαιολογίες και τα «εγώ εν τζ’αι», το ζητούμενο είναι η λύση του προβλήματος. Είναι σίγουρο ότι αυτό το πολιτικό σύστημα είναι ληγμένο, δεν πρόκειται να αυτοακυρωθεί και να αλλάξει. Ούτε ξέρει, ούτε θέλει, ούτε μπορεί. Γι’ αυτό πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τους επόμενους. Πρέπει να αρχίσουν να ετοιμάζονται οι επόμενοι. Μακάρι να είναι νέοι.