Φόρμα αναζήτησης

Τα πέντε δεδομένα

Το μπαράζ πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων ημερών, που συνθέτει το σκηνικό μιας ελλοχεύουσας κρίσης αδιεξόδου, εδράζεται σε πέντε δεδομένα:
Πρώτον: Στην γεώτρηση που, πλέον, δεν αμφισβητείται ότι πραγματοποιεί ο Πορθητής.
Δεύτερον: Στο γεγονός της παρουσίας και του Γιαβούζ στην περιοχή.
Τρίτον: Στην (σε αρχικό στάδιο ως διακήρυξη) πρόθεση δημιουργίας νέων τετελεσμένων με επίκεντρο την Αμμόχωστο με τη δήλωση για απόφαση διάνοιξης των Βαρωσίων, με τρόπο ο οποίος ουδόλως παραπέμπει στα ψηφίσματα των ΗΕ.
Τέταρτον: Στην επίδειξη ισχύος του Κουντρέτ Όζερσαϊ στα κατεχόμενα, ο οποίος δεν περιμένει καν τις «εκλογές» για να υπερισχύσει του Μουσταφά Ακιντζί και
Πέμπτον: Στη βούληση της ΕΕ να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω ισχυρής διατύπωσης στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, η οποία περιλαμβάνει και την έκκληση προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης για στοχευμένα μέτρα.

Τα υπ’ αριθμόν ένα μέχρι τέσσερα δεδομένα, τα οποία στην κλισέ δημοσιογραφική γλώσσα αποκαλούνται στο σύνολό τους «μπαράζ προκλήσεων», είναι ταυτόχρονα και το μήνυμα ότι το υπ’ αριθμόν πέντε δεδομένο, δύσκολα θα καταφέρει να αναχαιτίσει τον τουρκικό σχεδιασμό, χωρίς καμία διάθεση επίκρισης ή μείωσης της αξίας της διπλωματικής μάχης που δόθηκε στις Βρυξέλλες από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το όλο σκηνικό μάς φέρνει ξανά μπροστά στο κλισέ της πολιτικής, αυτήν τη φορά, γλώσσας ότι «σε περιόδους στασιμότητας στο Κυπριακό είναι που σημειώνονταν ανέκαθεν κρίσεις ή και τετελεσμένα».

Και πριν προλάβουμε να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και να πούμε ότι βρισκόμαστε ενώπιον αδιεξόδου, ας θυμηθούμε τον στόχο. Ονομάστε τον απελευθέρωση, ονομάστε τον επανένωση, ονομάστε τον λύση, ονομάστε τον όπως θέλετε. Στο τραπέζι θα επιτευχθεί. Του διαλόγου. Εκεί. Πουθενά αλλού. Με επιμονή, με προσήλωση, με συνέπεια στις θέσεις μας. Με προσπάθεια αν μη τι άλλο. Αλλιώς, θα αναγκαστούμε να υποκύψουμε στο να αλλάξουμε τον στόχο. Κι αυτό, θα είναι μια οδυνηρή ήττα.