Φόρμα αναζήτησης

Τα γιασεμιά ακόμα μυρίζουν

Στις 26 Μαΐου προσερχόμαστε για τέταρτη φορά στις κάλπες για εκλογή των μελών του Ευρωκοινοβουλίου, μετά την πλήρη ένταξη της πατρίδας μας στην ΕΕ το 2004. Ως Κίνημα Γιασεμί γιατί συμμετέχουμε σε αυτές τις εκλογές; Είμαστε έξι Κύπριοι υποψήφιοι που μιλούν τουρκικά και όλοι μας είμαστε πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν και εντάχθηκε στην ΕΕ ολόκληρη η Κύπρος, το βόρειο τμήμα του νησιού αφέθηκε εκτός Ευρώπης στα χέρια και στο έλεος της Τουρκίας. Οι δε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι οπαδοί του στάτους κβο, σαν να έχουν συμφωνήσει να συγκαλύψουν αυτή την πραγματικότητα που είναι πολύ ξεκάθαρη εδώ και χρόνια. Κατερχόμαστε ως υποψήφιοι για να άρουμε αυτό το κάλυμμα. Ενώ στο νότιο τμήμα της Κύπρου ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στο βόρειο της τμήμα ισχύει το κεκτημένο της Άγκυρας. Δεν χρειάζεται να εξηγήσει κανείς επί μακρόν σε τι αντιστοιχεί το κεκτημένο της Άγκυρας. Στην ισλαμοφασιστική δικτατορία που ίδρυσε το ΑΚΡ και ο Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έχει καταστεί μια χώρα στην οποία έχουν εκμηδενιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δικαιοσύνη έχει μετατραπεί σε ράβδο κατά της αντιπολίτευσης και οι φυλακές έχουν γεμίσει με ανθρώπους που διέπραξαν το αδίκημα της έκφρασης άποψης.

Αν αναλογιστούμε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι αυτή που έχει τον τελευταίο λόγο σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται στον βορρά, βλέπουμε ότι θα έρθει και η σειρά της μετατροπής του βορρά σε Τουρκία, αφού έχει ήδη μετατραπεί σε Τουρκία από την άποψη του πληθυσμού. Είμαστε υποψήφιοι για να αναφέρουμε αυτό τον κίνδυνο τον οποίο αντιλαμβανόμαστε. Αντιλαμβανόμαστε ότι πεθαίνει και η ίδια η Κύπρος καθώς γίνονται μειονότητα οι Τουρκοκύπριοι στον βορρά. Είμαστε υποψήφιοι για να αναφέρουμε τις πραγματικότητες πριν είναι πολύ αργά.

Το νησί μας βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας από το 1974, που είναι η πιο τραγική ημερομηνία για την πατρίδα μας. Η Τουρκία, που βάσει των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου του 1960 είχε δικαίωμα να διατηρεί 650 στρατιώτες στο νησί, βρίσκεται εδώ με 40 χιλιάδες στρατιώτες. Αλλά αυτή η κατοχή έπαψε πλέον να είναι μόνο στρατιωτική, έχει μετατραπεί και σε μια μη στρατιωτική κατοχή με τον πληθυσμό που μεταφέρεται από την Τουρκία εδώ και χρόνια. Ο πληθυσμός μας αλλοιώθηκε με συστηματικό τρόπο, η δημογραφική μας δομή διασαλεύθηκε. Ο πληθυσμός των εποίκων που μεταφέρθηκε από την Τουρκία έχει καταστεί πενταπλάσιος από τον ντόπιο πληθυσμό των Κυπρίων. Εμείς ως Κίνημα Γιασεμί ξεκινήσαμε αυτή την πορεία για να πούμε τις αλήθειες που αποκρύβονται σε αυτές τις συνθήκες που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο οι έποικοι να γίνουν ντόπιοι και οι ντόπιοι να μείνουν χωρίς τόπο και πατρίδα, που ο πληθυσμός είναι άγνωστος ακόμα και στις αρχές, οι οποίες θεωρούνται οι πλέον αρμόδιες και με τον διαμοιρασμό ψεύτικων τίτλων ιδιοκτησίας, ενώ ακόμα συνεχίζεται η λεηλασία των εδαφών τα οποία πάρθηκαν με τη βία των όπλων το 1974 από τους Ελληνοκύπριους.

Δεν έμεινε μορφή καταπίεσης και βίας την οποία δεν υπέστη μέχρι σήμερα η εφημερίδα «Αφρίκα» επειδή αποκαλεί την Τουρκία κατοχική δύναμη. Η εφημερίδα δέχτηκε δύο φορές επιθέσεις με βόμβα, δύο φορές επιθέσεις με σφαίρες και καταχωρίστηκαν εναντίον της δεκάδες αγωγές μέχρι σήμερα. Και πιο πρόσφατα, κατόπιν στοχοποίησής της από τον Έρντογαν, ένας όχλος εποίκων διοργάνωσε επίθεση λιντσαρίσματος με πέτρες και ρόπαλα κατά της «Αφρίκα» στις 22 Ιανουαρίου υπό την προστασία της αστυνομίας.

Είμαστε υποψήφιοι για να ξεσκεπάσουμε αυτό το καθεστώς που προκαλεί αγανάκτηση και φόβο στην κοινωνία. Τασσόμαστε υπέρ μιας Κύπρου συνεχόμενης, όχι ενωμένης. Θέλουμε μιαν Κύπρο χωρίς σύνορα και που δεν χωρίζεται σε τουρκική και ελληνική περιοχή. Υποστηρίζουμε κάθε λύση που θα βρεθεί εκτός των δύο κρατών, δηλαδή της διχοτόμησης. Δεν είμαστε αντίθετοι με την ομοσπονδιακή λύση, αλλά βλέπουμε την ομοσπονδία ως μέσο δημιουργίας μιας ενιαίας Κύπρου και όχι ως εφαλτήριο για τα χωριστά κράτη. Ήταν και η Κυπριακή Δημοκρατία δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά αντίθετα με αυτό που ζητείται τώρα, ήταν με μια περιφέρεια όχι διζωνική.

Η Κύπρος είναι ένα νησί και είναι ενιαία. Είναι παραλογισμός να ζητείται η δημιουργία δύο χωριστών χωρών σε ένα νησί. Πιστεύουμε ότι όσοι λένε πως υποστηρίζουν την ομοσπονδιακή λύση και στις δύο πλευρές του νησιού πρέπει να συμπληρώσουν το περιεχόμενό της και να μιλήσουν ξεκάθαρα, ειδικά για το θέμα των εγγυήσεων. Μέχρι σήμερα οι ηγεσίες και τα πολιτικά κόμματα δεν έκαναν σοβαρά βήματα στον δρόμο της λύσης και της ειρήνης. Μόνο μερικά παραδείγματα είναι η παράταση επί μακρόν του θέματος των αγνοουμένων, το γεγονός ότι δεν πήγαν ούτε μια φορά μαζί οι δύο ηγέτες σε έναν ομαδικό τάφο, το γεγονός ότι δεν άνοιξε το Βαρώσι και το γεγονός ότι δεν δικάστηκαν τα εγκλήματα πολέμου. Υποχρεούμαστε να τα λέμε αυτά.

Το 1974 έκανε μεγάλο κακό στην Κύπρο η ελληνική χούντα. Τώρα υπάρχει και στην Τουρκία μια φασιστική δικτατορία. Η επιθετική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στη Συρία είναι απόδειξη των κακών που θα μπορούσε να κάνει και στην Κύπρο.

Είμαστε υποψήφιοι επειδή αντιλαμβανόμαστε αυτό τον κίνδυνο. Παρακολουθούμε με έκπληξη ότι, όχι μόνο στον βορρά αλλά και στον νότο, υπάρχουν κύκλοι που αγκαλιάζουν αυτή τη φασιστική δικτατορία και ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι, που μας ανακήρυξαν «εχθρούς της Τουρκίας» επειδή αντιτιθέμεθα στον ισλαμοφασισμό, αγκαλιάζουν αυτούς τους κύκλους στον νότο.

Όσο επικίνδυνη ήταν κάποτε για το νησί μας η ελληνική φασιστική χούντα, άλλο τόσο επικίνδυνο είναι για όλους μας και το φασιστικό καθεστώς που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Τουρκία. Γι’ αυτό είμαστε υποψήφιοι. Η ισχυρή φωνή κατά της κατοχής και του φασισμού είναι το «Κίνημα Γιασεμί»…