POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Συνασπισμός δυνάμεων για ανατροπές στην οικονομίαΟι πρόσφατες εξελίξεις αναδεικνύουν την αναγκαιότητα για άμεση υιοθέτηση σημαντικών και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων με στόχο τον εκσυγχρονισμό του συνόλου της οικονομίας και τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού και σύγχρονου περιβάλλοντος που θα ευνοεί τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα προσελκύει ξένες επενδύσεις. Αυτό αποφαίνεται το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου (ΣΟΑΚ), το οποίο στις αρχές της εβδομάδας δημοσιοποίησε προτάσεις για την προσέλκυση ξένων ποιοτικών και παραγωγικών επενδύσεων. Αν και το ζήτημα της αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα του δημοσίου διαλόγου μετά το μπαράζ των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα -και την κατάργησή του – οι συστάσεις του ΣΟΑΚ έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι το έργο του επαναπροσδιορισμού του παραγωγικού μοντέλου δεν είναι απλό. Απαιτεί στρατηγικές αποφάσεις και κυρίως ισχυρή πολιτική υποστήριξη. Το ΣΟΑΚ εισηγείται μία σειρά φορολογικών και διοικητικών διευκολύνσεων, αλλά και άρση των εμποδίων στην είσοδο νέων παικτών στην αγορά και περιορισμό των μονοπωλιακών καταστάσεων.

Το συμβούλιο τονίζει και την ανάγκη «Θεσμικής Ανάπτυξης». Και στο μέτωπο αυτό χρειάζεται ισχυρή πολιτική υποστήριξη – βούληση.

«Η απουσία αξιόπιστων θεσμών παραγκωνίζει την αποτελεσματική εφαρμογή των νόμων, προκαλεί αβεβαιότητα και αρνητικό κλίμα για επενδύσεις και δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του φαινομένου της διαφθοράς, η οποία με τη σειρά της επιδεινώνει το πρόβλημα της ορθής κατανομής των πόρων, υποσκάπτει τα δικαιώματα ιδιοκτησιών, υπονομεύει το κράτος δικαίου και φθείρει την ίδια τη δημοκρατία. Η δημιουργία ενός ισχυρού θεσμικού πλαισίου θα εξασφαλίσει ένα αξιόπιστο πλαίσιο πάνω στο οποίο θα βασιστεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, που θα οδηγήσει στην κοινωνική πρόοδο, στη διάχυση των ευκαιριών, στην κοινωνική ευημερία και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη δημόσια διοίκηση», αναφέρει ο ΣΟΑΚ.

Οι πλείστοι από εσάς μάλλον προσυπογράφετε τα παραπάνω, αλλά η μετάβαση σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο, το οποίο θα οδηγήσει σε αλλαγές και στην κοινωνία και στους πολιτικούς συσχετισμούς (καθώς θα αναδυθούν νέες παραγωγικές δυνάμεις που θα επιδιώξουν να εκφραστούν και πολιτικά) απαιτεί πράξεις και κινήσεις από το πολιτικό προσωπικό. Το παράδειγμα του ΓεΣΥ δείχνει ότι το πολιτικό προσωπικό δραπετεύει από την ασφάλεια της αδράνειας όταν η πίεση της κοινής γνώμης είναι ισχυρή και οργανωμένη.

Η αλλαγή του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας και η «θεσμική ανάπτυξη» δεν είναι ένα πρόβλημα που θα λυθεί απλά με την εκπόνηση μίας στρατηγικής και την ψήφιση νόμων. Απαιτεί και τη συγκρότηση ενός συνασπισμού δυνάμεων που θα απαιτήσει η στρατηγική να γίνει πράξη.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.