Φόρμα αναζήτησης

Στην πόλη των ιδεών του Αβέρωφ

Σε ένα ποίημα του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη προσέφυγε ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος για να παρουσιάσει τον αριστίνδην υποψήφιό του για τις ευρωεκλογές. Μεταγράφοντας στίχους από το ποίημα «Το Πρώτο Σκαλί», ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε on camera για τον έκτο υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ: «εδώ που έφτασες λίγο δεν είναι, αυτά που έκανες μεγάλη δόξα, εις το σκαλί για να πατήσεις τούτο, πρέπει με το δικαίωμά σου πολίτης να είσαι εις των ιδεών την πόλη».

Ο κ. Νεοφύτου θεωρεί ότι προσφέρει ένα σκαλί «εις των ιδεών την πόλη» παραχωρώντας μία θέση σε ένα ψηφοδέλτιο. Αν όμως έχει την εξουσία να πολιτογραφεί πολίτες «εις των ιδεών την πόλη», τότε ο ίδιος πρέπει να βρίσκεται πολύ ψηλά στην ιεραρχία αυτής. Πού ακριβώς; Συσκοτίζεται στον λόγο του ποιητή, υποστηρικτές του οποίου στο κόμμα κοινοποιούσαν σε ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2016, προτιμητέους σταυρούς για τα επαρχιακά ψηφοδέλτια. Σε ένα τέτοιο email για την επαρχία Λευκωσίας, η λίστα προτίμησης του προέδρου για την κατάληψη μιας θέσης «εις των ιδεών την πόλη» περιλάμβανε τρεις υποψηφίους, και οι τρεις σήμερα βουλευτές.

Αν ο κ. Νεοφύτου έπαιρνε ώς το τέλος τη μεταγραφή του ποιήματος «Το Πρώτο Σκαλί», θα σκόνταφτε στο τετράστιχο που καταγράφει το καθεστώς εξαίρεσης «εις των ιδεών την πόλι»: «Και δύσκολο στην πόλι εκείνην είναι / και σπάνιο να σε πολιτογραφήσουν. / Στην αγορά της βρίσκεις Νομοθέτας / που δεν γελά κανένας τυχοδιώκτης». Σε αντιδιαστολή με τους Νομοθέτες του Αλεξανδρινού, οι νομοθέτες του Αργακιώτη ξεγελιούνται και τηρούν αποχή από την ψηφοφορία για το σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, για να μην επηρεαστούν τα ρωσικά κεφάλαια. Επιπλέον, πολιτογραφούν ασυστόλως. Ανάμεσα στους παρόχους ανάλογων υπηρεσιών, και ένας εκ των στενών συνεργατών του προέδρου «εις την πόλη των ιδεών», ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του ΔΗΣΥ Αλέξανδρος Σίνκα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας που ο κ. Νεοφύτου παραχώρησε ένα «σκαλί» «εις των ιδεών την πόλη», ο κ. Σίνκα ήταν ομιλητής σε εκδήλωση της νεολαίας του κόμματος σε ξενοδοχείο της Λάρνακας με θέμα «Συζητούμε για την Ευρώπη». Στο ίδιο ξενοδοχείο, όπου ο κ. Νεοφύτου συγκέντρωσε εκείνο το απόγευμα τους Βαρωσιώτες δημοτικούς συμβούλους του κόμματος για να τους θυμώσει επειδή θέλουν ακόμα να επιστρέψουν στην πόλη τους. Προτάσσοντας την υποκριτική πολιτική ορθότητα περί κομματικής αποχής από ένα κοινωνικό φαινόμενο όπως το ποδόσφαιρο, ο κ. Νεοφύτου δεν είχε τι να απαντήσει στους Αμμοχωστιανούς για την εγκατάλειψη της πραγματικής πόλης τους από την κυβέρνηση και για την εξαφάνισή τους από τον χάρτη. Ούτε σκέφτηκε εκείνη τη στιγμή πόσο πιο αρμόδιοι να περιγράψουν τη δική του «πόλη» είναι κάποιοι άλλοι στίχοι του Καβάφη, εκείνοι που «συλλογίζονται την τύχη του Ηρώδη» του Αττικού, «οι Έλληνες (οι Έλληνες!) να τον ακολουθούν, / μήτε να κρίνουν ή να συζητούν, / μήτε να εκλέγουν πια, ν’ ακολουθούνε μόνο».