Την Παρασκευή που μας πέρασε, ανακοινώθηκε από αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η πρόθεση να ανοίξει παράρτημα στην Κύπρο, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Αθηένου. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει ότι ανοίγουν παράρτημα στην Κύπρο, το Καποδιστριακό, το Μετσόβιο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τέσσερα δηλαδή εκπαιδευτικά ιδρύματα και πάμε.
Το θέμα είναι προς τα πού πάμε. Προς το να μετατραπεί η Κύπρος σε διεθνές κέντρο ανώτερης εκπαίδευσης θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς. Αυτός είναι ο στόχος. Τώρα, τι θα πετύχουμε στην πράξη, αυτό είναι άλλη ιστορία.
Ακούγοντάς όλες αυτές τις εξαγγελίες για τα παραρτήματα, και δεδομένου ότι ήδη είμαστε μια χώρα με 12 πανεπιστήμια και δεκάδες κολέγια, απορώ πραγματικά εάν υπάρχει «χώρος» για όλα αυτά τα ιδρύματα και για τους φοιτητές που αυτά θα προσελκύσουν.
Ας αρχίσουμε από το ότι ενδεχομένως να μην υπάρχουν οι αριθμοί εκείνοι των φοιτητών στην Κύπρο προκειμένου να συντηρηθούν όλα αυτά τα ιδρύματα. Ας υποθέσουμε τώρα ότι θα προσελκύσουν φοιτητές από το εξωτερικό, και κάπως έτσι θα γίνει η Κύπρος διεθνής προορισμός για σπουδές. Πού θα τους βάλουμε όμως τους φοιτητές;
Ακούω κάτι για παραρτήματα που θα ανοίξουν στο κέντρο της Λευκωσίας, στην Πάφο, στην Αμμόχωστο, στην Αθηένου και πραγματικά η πρώτη και βασική μου απορία ως προς την αδειοδότησή τους είναι πού θα βρουν χώρο να δημιουργήσουν εστίες για να στεγάσουν τους φοιτητές τους.
Αν δεν το πήραν χαμπάρι οι αρμόδιοι εκεί στο Υπουργείο Παιδείας αλλά και οι διάφοροι δήμαρχοι και τοπικοι παράγοντες των πόλεων που τους τελευταίους μήνες έχουν μπει σε έναν άτυπο πόλεμο λες και διαγωνίζονται στο ποια πόλη θα αποκτήσει τα περισσότερα παραρτήματα, να τους ενημερώσουμε ότι με τα ενοίκια να έχουν φτάσει στον Θεό, οι φοιτητές των υφισταμένων πανεπιστημίων δυσκολεύονται να βρουν μια αξιοπρεπή στέγη. Δεν είναι εύκολο, επομένως, κάποιος να επιλέξει να σπουδάσει σε κάποιο παράρτημα, τα οποία να σημειωθεί ότι θα λειτουργούν όπως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, άρα θα έχουν δίδακτρα. Και δίδακτρα, και ενοίκιο, και όλα τα υπόλοιπα έξοδα δεν το λες και το πιο ελκυστικό πακέτο για να προσελκύσεις φοιτητές. Για να το πετύχεις αυτό χρειάζεσαι εστίες. Πού θα βρεις χώρο για εστίες στην Αθηένου ή στην παλιά Λευκωσία; Ακόμη και στη Λάρνακα ή στην Αμμόχωστο, που και εκεί ανακοινώθηκε ότι θα ανοίξουν παραρτήματα, και πάλι δεν είναι εύκολο να εξευρεθούν χώροι για εστίες.
Και δεν είναι μόνο οι εστίες. Το να έρθεις και να ενοικιάσεις ένα κτήριο, 2-3 αίθουσες και ακόμα ένα κτήριο που θα το βαφτίσεις εστίες, δεν σημαίνει ότι παρέχεις ποιοτικές υπηρεσίες στους φοιτητές σου. 'Ενα πανεπιστήμιο, ή έστω ένα παράρτημα, δεν είναι μόνο οι αίθουσες διδασκαλίας. Σε άλλες χώρες όταν λένε πανεπιστήμιο εννοούν ολόκληρες κοινότητες-Πανεπιστημιουπόλεις στις οποίες υπάρχει φοιτητική ζωή. Με εστίες, με χώρους άθλησης και συνάθροισης για τους φοιτητές, με ανεπτυγμένα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.λπ. κ.λπ. Στην Κύπρο αυτό πώς μπορεί να γίνει;