Κάθε φορά που η συζήτηση έρχεται στην οικονομία, αναδεικνύεται η μετριότητα που διέπει το πολιτικό προσωπικό της χώρας, όχι λόγω των προτάσεων των κομμάτων ή της -σεβαστής- οικονομικής φιλοσοφίας της κάθε πολιτικής δύναμης, αλλά λόγω του αποπροσανατολισμού που επιχειρείται από την πραγματική ουσία του ζητήματος.
Πιο συγκεκριμένα, η συχνή αναφορά σε «αριθμούς που πρέπει να ευημερούν» ή η αναφορά σε «αριθμούς που ευημερούν αλλά δεν ευημερούν οι άνθρωποι» είναι πέρα για πέρα άστοχες, επικίνδυνες και υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών, διότι πλέον η κοινή γνώμη δεν προσφέρεται για κοροϊδία, ούτε για γελασιό. Και αυτό διότι είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι η ευημερία των αριθμών αποτελεί προϋπόθεση για την ευημερία των πολιτών και η ευημερία των πολιτών αποτελεί προϋπόθεση για μια υγιή αγορά/οικονομία που ευημερεί. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως άλλωστε είχε διαπιστώσει τα προηγούμενα χρόνια και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, «η αυξανόμενη συσσώρευση πλούτου στο κορυφαίο 10% της εισοδηματικής διαστρωμάτωσης επιδεινώνει τις ανισότητες» (αντιλαμβάνεστε τι έγινε στο βάζο με το μέλι, όταν μέχρι και το ΔΝΤ αναγκάστηκε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου).
Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι αν οι αριθμοί πρέπει να ευημερούν, διότι οι αριθμοί πρέπει να ευημερούν, και ας μπει ένα τέλος σε αυτή τη γελοία συζήτηση, σε αυτό το γελοίο μη δίλημμα. Το θέμα έγκειται στον τρόπο με τον οποίο οι ευημερούντες αριθμοί συνδέονται πρακτικά με την ευημερία των πολιτών, με το βιοτικό επίπεδο του κόσμου, το οποίο με τη σειρά του είναι συνυφασμένο με την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, τα υψηλά επιτόκια κ.λπ. Συνεπώς, το ζήτημα και το στοίχημα είναι πώς αυτή η ευμάρεια κατανέμεται και διοχετεύεται σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας και της οικονομικής πυραμίδας, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η αγορά, οι κανόνες της οποίας παραβιάστηκαν τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγες φορές.
Η συζήτηση για την επιβολή έκτακτου τέλους στα υπερκέρδη των τραπεζών αποτελεί ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα της προσπάθειας αποπροσανατολισμού, αφού το ενδιαφέρον περιστράφηκε γύρω από τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της οικονομίας και των μηνυμάτων που θα στέλνονταν στις διεθνείς αγορές εν μέσω αναβαθμίσεων. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο πραγματικός κίνδυνος για τον οποίο θορυβήθηκαν πολλοί είχε να κάνει με τον φόβο δημιουργίας προηγούμενου.
Στην Ελλάδα, πάντως, ο Πρωθυπουργός της χώρας και ηγέτης της παράταξης της Δεξιάς, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έπαψε να σκέφτεται την ευημερία των αριθμών όταν αποφάσιζε να ανακοινώσει τα εξής μέτρα, που αφορούν τις τράπεζες, με στόχο την ανακούφιση των πολιτών και την ενίσχυση της οικονομίας:
Εν κατακλείδι, η σύγχρονη οικονομία δεν σηκώνει δεινοσαυρίσιμες αναλύσεις, και ούτε ο Μητσοτάκης θέλει να αποσταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία. Εκτός κι αν θέλει…
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.