Από το 2013 και μετά, λίγα πράγματα ήταν πιο τοξικά στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου από τα τραπεζικά. Με την ομόφωνη ψήφιση από τη Βουλή της αναστολής των πλειστηριασμών, όσο εξετάζεται η αίτησή τους για το σχέδιο «Ενοίκιο έναντι δόσης», έγινε ένα πραγματικό βήμα για να επιστρέψει η «κανονικότητα» στη διαχείριση των τραπεζικών ζητημάτων. Και δεν το γράφουμε αυτό γιατί ήταν μόνο η ομοφωνία.
Ήταν η υπευθυνότητα που όλοι επέδειξαν. Από το ΑΚΕΛ που κατέθεσε την πρόταση για να λύσει ένα πρακτικό ζήτημα, τα άλλα κόμματα που «συνέπλευσαν» και το υπουργείο Οικονομικών που βοήθησε με το πλαίσιο αλλά και τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς που επηρεάζονται και που και αυτοί λειτούργησαν εποικοδομητικά. Ίσως να γυρίσαμε σελίδα! Αυτό και αν είναι κέρδος για την οικονομία της χώρας.
Όταν φτάνει στην ολομέλεια της Βουλής ένα θέμα που περιέχει τράπεζες και αναστολή εκποιήσεων, συνήθως το μείγμα είναι εκρηκτικό. Τεχνοκράτες της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών συνήθως εξηγούν για σημαντικές συνέπειες στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για το ηθικά διλήμματα που δημιουργούνται και που δεν βοηθούν στην κουλτούρα αποπληρωμής των δανείων. Λαϊκιστές βουλευτές να ρίχνουν στο μείγμα τροπολογίες «μολότοφ» που να δυναμιτίζουν τον όποιο συμβιβασμό και μεγάλα κόμματα να ανταγωνίζονται στο ποιος είναι υπεύθυνος για τον τόπο και ποιος επικίνδυνος για τους πολίτες. Αυτή τη φορά, τίποτα από αυτά τα γραφικά αλλά και επικίνδυνα δεν συνέβη. Ήρθε στο τραπέζι αναστολή εκποιήσεων ως μέρος της διαδικασίας και τελείωσε έτσι χωρίς να γίνει του «Κουτρούλη ο γάμος», όπως είχαμε συνηθίσει. Χωρίς να «ξεχειλώσει» το πράγμα και να πάμε νέο γύρο για να πάρουμε τη ρεβάνς για τα όσα συνέβησαν του 2013.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Τραπεζών, Ανδρέας Κωστουρής, μετά από ερώτησή μου στη ραδιοφωνική εκπομπ «Show me the money» στον «Π» 107,6, απέδωσε την υπεύθυνη στάση από όλους, και στην εμπειρία της πανδημίας, όπου οι τράπεζες «έδωσαν λύσεις στα προβλήματα των πελατών τους» και πως αυτό «εκτιμήθηκε από όλους». Σίγουρα, οι τράπεζες κέρδισαν «πόντους» στην κοινωνία με το να είναι μέρος της «λύσης του προβλήματος και όχι μέρος του προβλήματος». Ωστόσο, είναι και η απόσταση μεγάλη από το 2013. Μια απόσταση που αμβλύνει τα πάθη. Είναι βέβαια και τα πολλά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ για την προστασία των δανειοληπτών από το κράτος, αλλά και η αναπροσαρμογή των τραπεζών με τη δημιουργία υποδομών, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Δυστυχώς το 2013, πέρα από καθαρό μυαλό, μας έλλειπαν οι εμπειρίες και οι γνώσεις. Το «Εστία» άργησε, όπως άργησε και η εφαρμογή του «Ενοικίου έναντι δόσης». Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του χρηματοοικονομικού επιτρόπου στην επίλυση διαφορών ήταν τελικά αναγκαία, όπως και η πώληση δανείων σε ταμεία διαχείρισής τους. Με αυτά τα εργαλεία και με μια κοινωνία που κουράστηκε από την τοξικότητα στα τραπεζικά, η υπευθυνότητα, η συνεννόηση και η σύνθεση αποτελούν μονόδρομο και για την πολιτική ζωή του τόπου. Καλό είναι να το θυμόμαστε αυτό και σε προεκλογικές περιόδους, αλλά και όταν θα έχουμε εκποιήσεις.
Γιατί θα έχουμε και εκποιήσεις τα επόμενα χρόνια. Όσο και αν τα μέτρα κάλυψαν ευάλωτους και μέρος της μεσαίας τάξης, το ζήτημα θα επιστρέψει για όσους είναι σε «γκρίζες ζώνες». Για όσους έμειναν έξω στις λεπτομέρειες και όχι σε όσους εξόφθαλμα εξαπατούσαν το σύστημα. Είναι για αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις που η εμπειρία της αναστολής εκποιήσεων για όσους έχουν ανοιχτές διαδικασίες με το σχέδιο «Ενοίκιο έναντι δόσης» θα πρέπει να είναι οδηγός. Είναι μέσα από τη συνεννόηση και όχι την άγονη αντιπαράθεση που θα βρίσκονται λύσεις στα τραπεζικά και στα θέματα οικονομίας γενικότερα. Αυτή την ωριμότητα είναι που χρειάζεται η κοινωνία και η οικονομία. Ο χρόνος θα δείξει αν τη βρήκαμε ή αν η εβδομάδα που πέρασε ήταν απλά μια αναλαμπή.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.