«Χρηματοκιβώτιο για τους Ρώσους ολιγάρχες, σημείο παράκαμψης των κυρώσεων και σύστημα για 'χρυσές' βίζες. Δεν είναι σειρά του Netflix, είναι όσα αναφέρονται στα Cyprus Confidential. Υπάρχουν άνθρωποι που βοηθούν τον Πούτιν να παρακάμπτει τις διαδικασίες, είναι στην ουσία συνένοχοι στο έγκλημα», ανέφερε στη δική της ομιλία η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντουμπράβκα Σουίτσα.
Τα πιο πάνω είναι λίγα από τα πολλά απαξιωτικά που ακούστηκαν για την πατρίδα μας κατά τη συζήτηση των αποκαλύψεων της OCIJ στο Ευρωκοινοβούλιο. Τουλάχιστον να έχουμε τον νου μας όταν γίνουμε σειρά στο Netflix να εξασφαλίσουμε τα πνευματικά μας δικαιώματα.
Παρ' όλα αυτά τα πρωτοφανή ρεζιλίκια, εδώ, στον ομφαλό της γης, δεν μας αγγίζει τίποτα.
«Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω», δήλωσε ενοχλημένος ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός. Δηλαδή, όλοι οι Ευρωπαίοι είναι απατεώνες και συνεπώς προκαλεί ενόχληση και απορία το γεγονός ότι μας «στοχοποιούν». Για να είμαστε όμως σωστοί, ο κύριος υπουργός έμεινε σε κόσμια πλαίσια και δεν έστειλε τους δημοσιογράφους στον διάβολο όπως άλλοι όταν και πάλι μας «στοχοποιούσαν» για το ΚΕΠ. Το αν ενοχλήθηκε ο κ. Κεραυνός ή όχι δεν νομίζω να ενδιαφέρει κανέναν, όμως το να αποκαλείς τους Ευρωπαίους εταίρους σου αμαρτωλούς είναι ατόπημα μεγατόνων και θα έπρεπε είτε ο ίδιος να παραιτηθεί άμεσα είτε να τον αποπέμψει ο ΠτΔ.
Βέβαια, τίποτα από τα πιο πάνω συνέβη. Το ευτύχημα είναι ότι δεν ασχολήθηκαν με έναν υπουργό μιας χώρας η οποία, μέσα από τις αποκαλύψεις 270 δημοσιογράφων από 55 χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, χαρακτηρίζεται διεθνές κέντρο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Ίσως, από την άλλη, να λέμε τέτοιες αρλούμπες για να διαπιστώσουμε τα όρια της υπομονής των Ευρωπαίων. Μας έβαλαν στην ενωμένη Ευρώπη ως πλήρες μέλος και ισότιμο εταίρο, με άλυτο το εθνικό μας θέμα, και εμείς αντί θα επικεντρωθούμε στην επανένωση της πατρίδας μας επιδοθήκαμε σε κάθε είδους διεθνούς εμβέλειας απατεωνιά. «Χρυσά» διαβατήρια, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και παράκαμψη των ευρωπαϊκών κυρώσεων, οι τομείς στους οποίους ειδικευόμαστε.
Το πρόβλημά μας δεν είναι μόνο το ότι μας αποκαλούν διεθνούς εμβέλειας απατεώνες άλλα και η διαχείριση αυτής της κατάστασης. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάντια και το ρεζίλεμά μας.
Μόνο μεγάλα λόγια. Δηλαδή οι γνωστές ατάκες περί του μαχαιριού που θα φτάσει στο κόκκαλο, διάσωση της φήμης της χώρας μας και άλλα στερεότυπα.
Απόδειξη του ότι η διαφθορά έγινε μέρος της καθημερινότητάς μας είναι το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν τις αποκαλύψεις του OCIJ απογοητευτικές γιατί τις περίμεναν πιο συγκλονιστικές. Μα επιτέλους τι άλλο περίμεναν; Μήπως ότι είμαστε κέντρο εμπορίας λευκής σαρκός, διακίνησης σκληρών ναρκωτικών και άλλων εγκλήματων του υποκόσμου. Ένα είναι το σίγουρο. Δεν είμαστε υπόκοσμος αλλά κάτι σοβαρότερο, διεθνούς φήμης απατεώνες λευκού κολάρου, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις είναι χειρότερο και από τα γνωστά εγκλήματα του υποκόσμου. Το να παρακάμπτεις τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και έτσι να δίνεις την οικονομική δυνατότητα στον Πούτιν να συνεχίζει τη γενοκτονία των Ουκρανών είναι το χείριστο έγκλημα που μπορείς να διαπράξεις.
Σωστή η κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ανάκληση διεθνούς φήμης ειδικών για τις αποκαλύψεις του OCIJ. Αυτή η πράξη δείχνει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση για την πάταξη της διαφθοράς. Δυστυχώς, όμως μισές δουλειές. Γιατί δεν αναθέτει στους ίδιους ειδικούς και τη διερεύνηση των ισχυρισμών του Μακάριου Δρουσιώτη που καταγράφονται στα βιβλία του «Κράτος Μαφία» και «Συμμορία»; Στα βιβλία αυτά καταγράφονται γεγονότα πολύ χειρότερα από τα ευρήματα των 270 δημοσιογράφων από 55 χώρες. Η διερεύνηση των ισχυρισμών Δρουσιώτη από τους ίδιους, έγκριτους εμπειρογνώμονες αφορά και προσωπικά τον ίδιο τον ΠτΔ. Ιδού η Ρόδος για τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Να αποδείξει ότι κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση δεν ήταν «το παιδί για όλες της δουλειές», όπως αναφέρθηκε τις προάλλες σε άρθρο έγκριτου δημοσιογράφου. Εναλλακτικά, γιατί δεν διορίζει στο Υπουργικό Συμβούλιο ποινικούς ανακριτές με ανοιχτούς όρους εντολής για να τελειώνει επιτέλους ο διασυρμός της χώρας από το εξωτερικό αλλά και από το εσωτερικό;
Η καλή φήμη μιας χώρας δεν εξαρτάται μόνο από τις νομοθεσίες και τις διαδικασίες αποτροπής οικονομικών ή άλλων εγκλημάτων, αλλά και από την καλή φήμη της εκάστοτε ηγεσίας της. Δεν μπορεί η μεν χώρα να διατηρεί καλή φήμη και την ίδια στιγμή ο ηγέτης της να αποκαλείται από διεθνή Μέσα «Offshore President», όπως συνέβη με τον τέως ΠτΔ.
Οι τάτσες δεν «πλένονται» επιλεκτικά. Ή όλες ή καμία. Η φήμη της χώρας δεν μπορεί να αποκατασταθεί αν δεν ερευνηθούν όλα ανεξαιρέτως και, σε περίπτωση τεκμηρίωσης των ισχυρισμών, δεν οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης.
«Σήμερα προβάλλει πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να διεξαχθεί συλλογικά, πέρα από μικροπολιτικές, μια καθολική και επισταμένη προσπάθεια για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας μας. Αναφέρομαι σε ένα πανευρωπαϊκό και διεθνές πλάνο διαφώτισης, μέσα από το οποίο θα προβάλλονται όλες οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις για την αυστηροποίηση του πλαισίου παροχής υπηρεσιών, για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος και την εφαρμογή των κυρώσεων», δήλωσε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.
Σίγουρα χρειάζεται εκστρατεία διαφώτισης. Όμως, νομίζω, βιάζεται πολύ η κυρία πρόεδρος. Πρώτα κάθαρση και μετά αυστηροποίηση. Πρώτα απολογία γιατί όλα αυτά τα αίσχη που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και μας ντροπιάζουν συνέβησαν επί διακυβέρνησης της παράταξης της οποίας ηγείται και επί προεδρίας του επίτιμου προέδρου του κόμματός της. Αυτή η προσέγγιση ότι όλοι φταίνε στόχο έχει τη συγκάλυψη. Οι υπεύθυνοι έχουν διευθύνσεις και ονόματα.
Επιπρόσθετα, προκαλεί απορία γιατί η κ. Δημητρίου δεν είχε την ίδια ευαισθησία ως βουλεύτρια για τη διερεύνηση των ισχυρισμών που περιέχονται στο βιβλίο «Κράτος Μαφία». Μήπως τότε δεν ήταν επιτακτική ανάγκη να διεξαχθούν έρευνες; Μήπως οι τότε αντιδράσεις του ΔΗΣΥ δεν ήταν μνημείο μικροπολιτικής; Μήπως και τότε δεν θα έπρεπε όλα να διερευνηθούν σε βάθος και εκεί και όπου προκύπτουν ποινικές ευθύνες να οδηγηθούν οι συγκεκριμένες περιπτώσεις ενώπιον της δικαιοσύνης;
Είναι καιρός να υιοθετήσουμε τον καθαρό λόγο και να μην προσπαθούμε να αλλάζουμε τις λέξεις για να δικαιολογήσουμε τα αίσχη που έχουν διαπραχθεί. «Και την ειωθυίαν αξίωσιν των ονομάτων ες τα έργα αντήλλαξαν τη δικαιώσει» (Άλλαξαν ακόμα και την καθιερωμένη σημασία των λέξεων για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους), έλεγε ο Αθηναίος ιστορικός Θουκυδίδης.
Να αφήσουμε κατά μέρος την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Δεν υπάρχει κόκκινο, μπλε ή κίτρινο οικονομικό έγκλημα. Αυτά είναι μόνο στα τραγούδια. Ένα χρώμα μόνο έχει, το λευκό γιατί διαπράττεται από ορισμένους ευρηματικούς απατεώνες του λευκού κολάρου.
[Στο Χ (twitter) Theodoros1958]
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.