Της Αναστασίας Πέτρου
«Δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία για νέο αιματοκύλισμα», δήλωσε την Τετάρτη το πρωί στους δημοσιογράφους ο αρχηγός των Ζαπτιέδων Κύπρου Στέλιος Παπαθεοδώρου, ο οποίος επισκέφθηκε τη σκηνή όπου διαπράχθηκε η δολοφονία του 45χρονου Αλέξη Μαυρομιχάλη.
Αντιλαμβανόμαστε ότι ο δαιμόνιος αρχηγός της Αστυνομίας ήταν ανά πάσα στιγμή on top of things. Για να μιλά με τοιούτην αυτοπεποίθηση, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τουλάχιστον είχε έγκυρη πληροφόρηση από τους εκτελεστές για τις δύο πρώτες εκτελέσεις. Προφανώς του στάλθηκε το μήνυμα: «Mr Stelios, πρώτα θα φάμε τον Καλογερόπουλο και μετά το Αλεξούδιν. Don't worry, επληρώσαν μας μόνο για δκυο, δεν θα φάμε άλλους». Μετά από αυτό, ο κ. Στέλιος έκρινε φρόνιμο να μας καθησυχάσει.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δήλωση του αρχηγού της Αστυνομίας, η οποία, για να κατανοήσουμε επιτέλους πού ζούμε, θα πρέπει να συνδυαστεί με μια επίσης πολύ σημαντική και σίγουρα inside πληροφορία του «Φιλελεύθερου» την Πέμπτη ότι, πέρα από την Αστυνομία, «ανησυχεί και ο υπόκοσμος» για τις δολοφονίες. Η ανησυχία πηγάζει, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του «Φιλελευθέρου», στο τι θα ακολουθήσει. Ποιος θα αναλάβει, άραγε, νέος CEO του υποκόσμου; Ποια θα είναι η ιδεολογία του; Θα είναι συγκεντρωτικός και υπέρ του κεντρικού σχεδιασμού της υπόγειας οικονομίας, ή νεοφιλελεύθερος και υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας; Μάλλον το πρώτον, αν κρίνουμε από την εξάρθρωση των ελεύθερων branch της Λευκωσίας και της Λεμεσού. Προς αυτή την κατεύθυνση σίγουρα ανήσυχος θα είναι και ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, σε σχέση με τους δείκτες κυρίως της λιανικής κατανάλωσης οι οποίοι επηρεάζουν τα έσοδα από τον ΦΠΑ. Ειδικότερα, οι επιτελείς των Υπουργείων Οικονομικών και Εμπορίου, σε συνεργασία με την Πρωθυπουργό κυρία Ειρήνη Πική, ανησυχούν για το πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η αλυσίδα τροφοδοσίας και να ορισθούν οι νέοι επόπτες ανά πόλη. Ίσως χρειαστούν εβδομάδες έως ότου ανακάμψει η αγορά, κυρίως σε ό,τι αφορά τις αγορές εμφιαλωμένου νερού, χυμών και διαφόρων οινοπνευματωδών ποτών, όπως ουίσκι, βότκα, σαμπάνια κ.λπ.
Η άλλη Κύπρος
Εν ολίγοις, το βασικό ερώτημα είναι τι θα γίνει με το νέο αφεντικό της άλλης Κύπρου, ίσως της πραγματικής Κύπρου. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θεωρεί ότι είναι ο εκλεγμένος ηγέτης της χώρας μας, μάλλον όμως υπάρχουν και άλλοι ηγέτες και διευθυντές τους οποίους δεν έχει εκλέξει κανένας. Έτσι συνέβαινε πάντα σε αυτό τον τόπο, από τον καιρό που όλες οι αρχές κυνηγούσαν τα Χασαμπουλιά και συνήθως «έπιαναν τον Μίτα»... μέχρι τις μέρες μας.
Ο διαβόητος Τουρκοκύπριος Νταμάλ Μεχμέτ Μίτας (Cemal Mehmed Midas) γεννήθηκε στο χωριό Βρέτσια της επαρχίας Πάφου. Η ιστορία του ξεκινά το 1937 όταν καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης για κλοπή μερικών ζώων. Τέσσερα χρόνια μετά την αποφυλάκισή του, στις 11 Οκτωβρίου 1941, αποφάσισε να πάρει το αίμα του πίσω και να δολοφονήσει τον μουχτάρη Βρετσιών Χασάν Καρά Μεχμέτ ( Καραμεχμέτ) ο οποίος τον κάρφωσε.
Πενήντα χρόνια ενωρίτερα, τρεις άλλοι φυγόδικοι, τα Χασαμπουλιά, γελοιοποίησαν άπειρες φορές την Αστυνομία και τις αρχές, δρώντας για μια δεκαετία ασύλληπτοι στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού. Με τη βοήθεια της οικογένειάς του και άλλων χωρικών, συχνά ο Χασάν Πουλλής κατόρθωνε να αποφεύγει τις παγίδες της Αστυνομίας και να παραμένει ασύλληπτος, αν και συχνά κατέβαινε σε χωριά και παρευρισκόταν μάλιστα και σε εκδηλώσεις, όπως γλέντια σε γάμους. Μαζί του και οι δυο ανιψιοί του, ο Καϊμακκάμ και ο Καβουνής, που είχαν δημιουργήσει συμμορία και δρούσαν στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού. Το παράδοξο είναι ότι άνθρωποι σε πολλά χωριά των δυο επαρχιών φημίζονταν ότι ήταν φίλοι των Χασαμπουλιών, και η βοήθειά τους προσφερόταν άλλοτε επειδή χωρικοί πράγματι τους εκτιμούσαν, κι άλλοτε επειδή τους φοβούνταν. Για να καταλάβετε την επιρροή των Χασαμπουλιών, πρέπει να πούμε ότι ο τότε Βρετανός ύπατος αρμοστής σερ Ουόλτερ Σένταλ, τόσο πολύ ανησύχησε από το ασύλληπτο των ληστών, ώστε τον Οκτώβριο του 1895 υπέβαλε στο Νομοθετικό Συμβούλιο νομοσχέδιο το οποίο στρεφόταν κατά παντός ο οποίος χορηγούσε βοήθεια στα Χασαμπουλιά.
Την ίδια βοήθεια από τους απλούς ανθρώπους είχε και ο Μίτας με τη συμμορία του, η οποία έμελλε να κατακτήσει μία θέση στον κατάλογο των πιο γνωστών συμμοριών στην ιστορία του κυπριακού εγκλήματος. Μέλη της ήταν διάφοροι εγκληματίες της περιοχής γύρω από τα Βρέτσια που καταζητούνταν για φόνους και ζωοκλοπές. Ανάμεσα σε αυτούς, ο Αντώνης Γρηγορής από την Πάφο, ο οποίος είχε δολοφονήσει τον άντρα της καύκας του γιατί ο θρασύτατος, της ζητούσε να επιστρέψει κοντά του. Οι καταζητούμενοι της Πάφου, εν ολίγοις, αυξάνονταν και διέφευγαν στα βουνά, όπου μπορούσαν να κρυφτούν. Όλοι μαζί δημιούργησαν ένα συνδικάτο εγκλήματος που τρομοκρατούσε την Κύπρο για περίπου μία πενταετία. Λόγω των συνεχών αποτυχιών της Αστυνομίας να συλλάβει τον Νταμάλ Μεχμέτ Μίτα, οι απλοί άνθρωποι, στην αρχή για να κοροϊδέψουν την Αστυνομία, υιοθέτησαν τη φράση «πιάστον Μίτα», κάτι που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως γενίκευση για κάτι δύσκολο έως και αδύνατο να πραγματοποιηθεί.
Σήμερα
Με λίγα λόγια, οι Κύπριοι θαύμαζαν τον Μίτα και τα Χασαμπουλιά, οπότε κάπως έτσι μας προέκυψε και η γνωστή κυπριακή παροιμία «απόν φορτώνει πόσσω σου, τάνα του να φορτώσει». Ο Μίτας κατάφερνε να κατεβαίνει από τα βουνά και να πηγαίνει σε διάφορα καφενεία όπου συζητούσε με τον κόσμο αλλά και αστυνομικούς, χωρίς ωστόσο αυτοί να γνωρίζουν ποιος είναι, ενώ εργαζόταν στα δημόσια έργα με διαφορετικό όνομα και πληρωνόταν κανονικά χωρίς να αντιληφθεί κανένας οτιδήποτε. Στη σύγχρονη εποχή, βέβαια, υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Ο υπόκοσμος φορά κοστούμι, εργάζεται σε τράπεζες, λογιστικά γραφεία, μπαινοβγαίνει στη Βουλή και στο Προεδρικό Μέγαρο και έχει σοβαρές διασυνδέσεις με όλα τα υπουργεία.
Πριν μερικές δεκαετίες, τα Χασαμπουλιά, ο Μίτας και οι Ζαχαρίες τελικά συνελήφθηκαν και εκτελέστηκαν από τις βρετανικές αρχές. Σήμερα μας κυβερνούν κυπριακές αρχές. Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί και φυλακή πάνε όσοι χρωστάνε στις τράπεζες, στον φόρο εισοδήματος ή κλέβουν κανένα χαλλούμι από το σούπερ μάρκετ. Σήμερα ο υπόκοσμος δεν χρειάζεται την Αστυνομία αλλά ξεκαθαρίζει μόνος τις διαφορές του. Η Αστυνομία είναι μια υπηρεσία για να κόβκει λαπόρτα. Ο υπόκοσμος έχει στο τσεπάκι του μέρος της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας μας, έχει αστυνομικούς στο payroll, ταξιδεύει με τζετ, ξεπλένει άφοβα μαύρο χρήμα, ελέγχει τα χασίσια, τα ποτά και τα ξενύχτια, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια φρόντισε να ενισχυθεί με νέο αίμα. Εκατοντάδες απατεώνες και φυγόδικοι, έχοντας Full Support από την πολιτική μας ηγεσία, πήραν διαβατήρια και έχουν μεταφέρει τη βάση τους στην Κύπρο.
Ίσως γι' αυτό και ως κοινωνία, παρά τις βαρύγδουπες υποσχέσεις της πολιτικής μας ηγεσίας, δεν έχουμε υπόθεση και συλλήβδην «πιάνουμε τον Μίτα». Από το πιάσε-πιάσε, ο Μίτας τελικά είναι μέσα μας, έχει γίνει μέρος του DNA μας. Το ανθρώπινο μιτοχονδριακό DNA ήταν το πρώτο σημαντικό μέρος του κυπριακού γονιδιώματος που αλληλουχήθηκε, μου είπε πρόσφατα ένας γιατρός, για να σκάσουμε και οι δύο στα γέλια. Μήπως, όμως, πέρα από αστεία, θα έπρεπε να κλαίμε;
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.