Από το Βίλνιους στη Λευκωσία

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΙΔΗΣ Δημοσιεύθηκε 15.7.2023
Από το Βίλνιους στη Λευκωσία
Η Κύπρος έχασε πολύ έδαφος ροκανίζοντας τον χρόνο με αντιφατικές πολιτικές την εποχή Αναστασιάδη. Τώρα ο Κύπριος Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύει να τον προσπεράσουν τα γεγονότα, όπως συνέβη στο Βίλνιους.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους πυροδότησε μια νέα δυναμική στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και η συνέχεά της θα εξελιχθεί το φθινόπωρο. Τη διευκολύνει σημαντικά, μεταξύ άλλων, η επαναπροσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας, ο διμερείς πολιτικός διάλογος στο πιο υψηλό επίπεδο σε «ήρεμα νερά». Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε κρίσιμους διπλωματικούς χειρισμούς, εξαργυρώνοντας σε πρώτο στάδιο τον νέο γεωπολιτικό ρόλο της Τουρκίας στη Δύση. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσης ανταποκρίθηκε για να βγάλει την Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της αντιπαράθεσης με την Τουρκία. Με βάση αυτές τις εξελίξεις, γεννιέται ένα ερώτημα και αυτό αφορά τη Λευκωσία: τι θα γίνει με το Κυπριακό που πελαγοδρομεί εδώ και 6 χρόνια;

Οι αντιδράσεις στη Λευκωσία από τη ροή των ειδήσεων από το Βίλνιους ήταν νευρικές. Στην αρχή διαχέονταν στα ΜΜΕ οι συνήθεις απλοϊκές εκτιμήσεις περί του «εκβιασμού» Ερντογάν: ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έναντι ανταλλαγμάτων από την ΕΕ. Πολύ γρήγορα, όμως, πολλοί αντιλήφθηκαν ότι οι εξελίξεις είναι πολυσήμαντες. Μόνο που το Κυπριακό δεν είναι μέρος των ανατατάξεων.

Η Κύπρος στάσιμη

Όλα προχωρούν! Η Σουηδία στο ΝΑΤΟ, η αναβάθμιση των τουρκικών F16, o διάλογος Ερντογάν – Μητσοτάκη, τα ΜΟΕ για εδραίωση του θετικού κλίματος στο Αιγαίο. Το φθινόπωρο έπεται στην ΕΕ στρατηγική συζήτηση για την Τουρκία και η Κύπρος θα τοποθετηθεί: να προχωρήσει ή όχι; Την ώρα, όμως, που όλα προχωρούν, η Λευκωσία βρίσκεται ακόμα στο απόλυτο μηδέν, να αναζητεί απεσταλμένους από τον ΟΗΕ και την ΕΕ, για να ξαναστήσει στοιχειωδώς μια διαδικασία συνομιλιών. Όχι για να «διανύσει το τελευταίο μίλι» μιας στρατηγικής συμφωνίας από εκεί που έμεινε πριν από 6 χρόνια στη Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα, αλλά για να βρεθεί κάποιος αξιωματούχος του ΟΗΕ να πάρει το αεροπλάνο και να προσπαθήσει να βρει «κοινό έδαφος» στην Κύπρο: «ένας απεσταλμένος του ΟΗΕ να ηγηθεί περαιτέρω σύμπραξης μεταξύ των δύο κοινοτήτων το συντομότερο…», όπως αναφέρεται σε δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας (12/7).

Η Κύπρος έχασε πολύ έδαφος ροκανίζοντας τον χρόνο με αντιφατικές πολιτικές την εποχή Αναστασιάδη. Τώρα ο Κύπριος Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύει να τον προσπεράσουν τα γεγονότα, όπως συνέβη στο Βίλνιους. Εκεί, όλα περιστρέφονταν γύρω από ένα κεντρικό πρόσωπο, τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Με στοχευμένες κινήσεις διαμόρφωσε ξανά την ατζέντα για αναθέρμανση των ευρωτουρκικών που θεωρούνταν ξοφλημένες τόσα χρόνια. Πώς το πέτυχε; Με όρους ισχύος, επιμονή, ευελιξία, συμβιβασμό. Ο Ερντογάν έκανε εντατικές διμερείς συναντήσεις, προετοιμασμένες εδώ και καιρό. Κλειδί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο επαλήθευσε τον αυξημένο γεωστρατηγικό ρόλο της Τουρκίας, ως σύμμαχος της Δύσης στην «κινούμενη άμμο» της Ευρώπης. Η ΕΕ ήρθε εκείνη κοντά του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Απόδειξη ότι οι διαδικασίες ΝΑΤΟ – ΕΕ είναι μεν χωριστές, αλλά πολιτικά απόλυτα αλληλένδετες. Με έναν ανανεωμένο Ερντογάν, πιο ώριμο από ποτέ και έναντι της Ελλάδας, η Άγκυρα διαβάζει προς τα πού κατατείνει η μετωπική σύγκρουση Δύσης - Ρωσίας. Μια νέα ισορροπία στη Γηραιά Ήπειρο εξαρτάται από τη συνεχή εξουθένωση της Ρωσίας σε ένα αδιέξοδο πόλεμο – την εισβολή στην Ουκρανία. Ο κίνδυνος ολικής αποσταθεροποίησης της ολιγαρχικής εξουσίας της είναι πλέον υπαρκτός. Η Ευρώπη σχεδιάζει και το χειρότερο σενάριο και σε όλους τους σχεδιασμούς η Τουρκία είναι απολύτως απαραίτητη.

Νέα αρχή

Μετά την εκλογική επικράτησή του, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης δείχνει αποφασισμένος να δοκιμάσει τον δρόμο του διαλόγου με την Τουρκία, που άνοιξε από την εποχή των σεισμών. Το μήνυμα προς τη Λευκωσία, εδώ και κάποιες εβδομάδες ήταν σαφές: «εμείς πάντως θα προχωρήσουμε, σκεφτείτε τι θα κάνετε εσείς».

Η επιδίωξη για μια «νέα αρχή» επιβεβαιώνεται επίσης από την τοποθέτηση ενός μετριοπαθούς πολιτικού, του Γιώργου Γεραπετρίτη στη θέση του υπουργού Εξωτερικών και τη μετακίνηση του λαλίστατου Νίκου Δένδια στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Είναι σε πολύ λίγους γνωστό ότι ο Δένδιας είχε μπλοκάρει κάθε πρωτοβουλία στις διερευνητικές επαφές που προηγήθηκαν, «κόβοντας» τη συμμετοχή με τον Ιμπραχίμ Καλίν. Τώρα ο πολιτικός διάλογος θα καθοδηγείται από τους ΥΠΕΞ και θα αναφέρονται στους ηγέτες. Ο Τούρκος υπουργός Χακάν Φιντάν είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του Ερντογάν, όπως είναι και ο Γεραπετρίδης για τον Μητσοτάκη.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, στις λίγες αναφορές του για την Κύπρο, ο Μητσοτάκης εκφράζει τη σθεναρή υποστήριξή του για επανάληψη των συνομιλιών στο συμφωνημένο πλαίσιο. Αλλά, γνωρίζει ότι ο Χριστοδουλίδης θα πρέπει να βρει τον τρόπο να ξετυλίξει το κουβάρι για να μην φθάσουν ξανά τα πράγματα σε ένα αδιέξοδο – τελειωτικό αυτή τη φορά: «δεν είμαστε μόνο εμείς, είναι και η Λευκωσία. Εκεί η υποχρέωση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων είναι να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όχι με αφετηρία τη λύση δύο κρατών που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο. Κάτι που αφορά πρωτίστως την Κύπρο, αφορά όμως κι εμάς». (ΣΚΑΙ, 13/7)

Το δίλημμα

Η Τουρκία, με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ (13/7) διαμήνυσε ξανά ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί ξανά διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία γιατί, όπως ισχυρίζεται, «δεν ανταποκρίνεται στην κυρίαρχη θέληση των Τ/Κ». Θέτει, επίσης, ως προϋπόθεση για επανάληψη των συνομιλιών «την επαναβεβαίωση των εγγενών δικαιωμάτων των Τ/Κ, την κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς τους» (με τους Ε/Κ).

Πρόκειται για την πλέον «σκληρή» διαπραγματευτική θέση που τους επόμενους μήνες θα μετρήσει πάνω στο τραπέζι, βάζοντας φοβερά διλήμματα στον Χριστοδουλίδη. Ανάμεσα σε αυτά, είναι να μπλοκάρει την εξέλιξη της Ευρωτουρκικής σχέσης – για κάποιο χρονικό διάστημα και σε περιβάλλον σοβαρής κρίσης στους κόλπους της ΕΕ για να ζητήσει κάποιο αντάλλαγμα. Ποιο θα ήταν αυτό, όμως; Μια απλή διαδικασία συνομιλιών; Τέτοιες έγιναν πάμπολλες για μισό αιώνα και δεν κατέληξαν σε κανένα αποτέλεσμα. Ή ένα αντάλλαγμα «μαϊμού», όπως συνέβη τον Δεκέμβριο του 2004, όταν μετά το δημοψήφισμα και το ηχηρό «όχι», ο Τ. Παπαδόπουλος άφησε το Κυπριακό στο ράφι και ζήτησε από την ΕΕ, ανεπιτυχώς, την εφαρμογή ενός Πρωτοκόλλου για να μπορούν… κυπριακά πλοία να μπαίνουν σε τουρκικά λιμάνια;

Στο δίλημμα αυτό, ο Χριστοδουλίδης θα δοκιμαστεί αν όντως θα επιδιώξει να πάει γρήγορα σε λύση ή θα κινδυνεύσει να προσπεραστεί εντελώς από τις εξελίξεις, μένοντας με τη διχοτόμηση. Μια πραγματική δέσμευση για καταληκτική διαπραγμάτευση σύντομου χρόνου (results oriented) με βάση τα συμφωνηθέντα στο Κραν Μοντάνα, θα ήταν η διέξοδος. Θα την αποτολμήσει;

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Μέτωπα ανοίγει η καταψήφιση της πρότασης νόμου για φορολόγηση τραπεζών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτωπα ανοίγει η καταψήφιση της πρότασης νόμου για φορολόγηση τραπεζών

Μέτωπα ανοίγει η καταψήφιση της πρότασης νόμου για φορολόγηση τραπεζών

Bloomberg: Κοντά σε συμφωνία βρίσκεται η Ρωσία για τις βάσεις στη Συρία
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Κοντά σε συμφωνία βρίσκεται η Ρωσία για τις βάσεις στη Συρία

Bloomberg: Κοντά σε συμφωνία βρίσκεται η Ρωσία για τις βάσεις στη Συρία

Νέο βήμα στη στρατιωτική συνεργασία με ΗΠΑ
ΚΥΠΡΟΣ

Νέο βήμα στη στρατιωτική συνεργασία με ΗΠΑ

Νέο βήμα στη στρατιωτική συνεργασία με ΗΠΑ

Δεν είναι εφικτή η απέλαση Σύρων, λέει ο Ευρωπαίος Eπίτροπος για Μετανάστευση
ΚΟΣΜΟΣ

Δεν είναι εφικτή η απέλαση Σύρων, λέει ο Ευρωπαίος Eπίτροπος για Μετανάστευση

Δεν είναι εφικτή η απέλαση Σύρων, λέει ο Ευρωπαίος Eπίτροπος για Μετανάστευση

7.289 πρόσωπα έτυχαν ψυχιατρικής νοσηλείας τα τελευταία 5 χρόνια - Στα σκαριά πρόταση νόμου για υποχρεωτική νοσηλεία χρηστών ναρκωτικών
ΚΥΠΡΟΣ

7.289 πρόσωπα έτυχαν ψυχιατρικής νοσηλείας τα τελευταία 5 χρόνια - Στα σκαριά πρόταση νόμου για υποχρεωτική νοσηλεία χρηστών ναρκωτικών

7.289 πρόσωπα έτυχαν ψυχιατρικής νοσηλείας τα τελευταία 5 χρόνια - Στα σκαριά πρόταση νόμου για υποχρεωτική νοσηλεία χρηστών ναρκωτικών