Κανένας Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δεν μπόρεσε να λύσει το Κυπριακό μέχρι σήμερα. Και ο Γκουτέρρες δεν θα μπορέσει να το λύσει. Δεν είναι στο χέρι του. Αν αναλάμβανε πρωτοβουλία θα μπορούσε να πετύχει κάτι, όμως δεν αναλαμβάνει. Και αυτό δεν ωφελεί σε τίποτε άλλο από το να ενισχύει την άποψή μας ότι τα ΗΕ είναι κατευθυνόμενα. Για παράδειγμα, δεν άκουσα έστω και μία φορά μέχρι σήμερα τον κ. Γκουτέρες να κατηγορεί την τουρκική πλευρά, η οποία τινάζει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις θέτοντας την προϋπόθεση του «κυριαρχικά ίσου κράτους». Οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν λόγω αυτής της προϋπόθεσης, έτσι δεν είναι; Η τουρκική πλευρά λέει στην ελληνική πλευρά «αναγνωρίστε την ΤΔΒΚ και ύστερα να καθίσουμε στο τραπέζι». Μήπως ο κ. Γκουτέρες δεν γνωρίζει ότι δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεχτό αυτό το τετελεσμένο; Το γνωρίζει και δεν το λέει. Με αυτή τη στάση του ενθαρρύνει την Τουρκία, η οποία οδηγεί τις συνομιλίες σε αδιέξοδο.
Ιδού η τελευταία έκθεση που υπέβαλε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με την Κύπρο. Τι λέει; Υπάρχει χάσμα ανάμεσα στις απόψεις των πλευρών, λέει. Οι δύο ηγέτες πρέπει να δημιουργήσουν κλίμα ουσιαστικού διαλόγου, λέει. Ε, πώς θα γίνει αυτό; Σίγουρα και εκείνος δεν το γνωρίζει.
Όπως οι Γ.Γ. του ΟΗΕ στο παρελθόν, έτσι και ο κ. Γκουτέρες δεν έθεσε καθόλου στο τραπέζι μια λύση στη βάση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν υπέβαλε κανένα σχέδιο σε σχέση με αυτό. Όμως, κατά τη γνώμη μου, αυτός είναι ο πιο σύντομος δρόμος της λύσης. Υπάρχει ένα κράτος αναγνωρισμένο διεθνώς. Η Κυπριακή Δημοκρατία. Και οι Τουρκοκύπριοι είναι συνέταιροι αυτής της Δημοκρατίας. Θα μπορούσαμε να σμίγαμε ξανά σε αυτό το κράτος. Η τουρκική πλευρά μπορεί να μην το θέλει αυτό. Και η ελληνική πλευρά μπορεί να μην το βλέπει πολύ ζεστά. Ας είναι. Τα ΗΕ θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί δεν θέλει η τουρκική πλευρά; Διότι ενεργεί με τη νοοτροπία του κατακτητή, δεν θέλει να δώσει πίσω αυτά που πήρε από τους Ελληνοκύπριους με τη βία των όπλων. Και η ελληνική πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί με τους Τουρκοκύπριους αυτό το κράτος με τη μορφή που υπήρχε στις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου.
Αδικώ τον κ. Γκουτέρες, και άδικα παραπονιέμαι γι’ αυτόν μου φαίνεται. Μήπως μέσα στην κοινότητά μας υπάρχουν κάποιοι που αξιολογούν αντικειμενικά την κατάσταση; Κοιτάζω αυτά που λέει η αντιπολίτευσή μας, η οποία επαναλαμβάνει συνεχώς ότι επιθυμεί ομοσπονδιακή λύση. Και εκείνοι δεν λένε ότι οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο εξαιτίας της στάσης της τουρκικής πλευράς. Κατηγορούν στον ίδιο βαθμό τις δύο πλευρές. Όμως, δεν έχουν άποψη για το τι βήμα πρέπει να κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά σε αυτή την περίπτωση. Δηλαδή, τι πρέπει να κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις; Πώς να καθίσει στο τραπέζι την τουρκική πλευρά, η οποία λέει δεν κάθομαι στο τραπέζι χωρίς αποδοχή του «ίσου κυρίαρχου κράτους»; Δεν υπάρχει απάντηση γι’ αυτό.
Κανείς δεν υπερασπίστηκε ακόμα και τις προτάσεις που υπέβαλε το ΑΚΕΛ στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τους Τουρκοκύπριους. Το εθνικιστικό μας μέτωπο χαρακτήρισε «παγίδα» αυτές τις προτάσεις. Κατά τη γνώμη τους, αυτές οι προτάσεις υποβλήθηκαν για να ψυχράνουν τους Τουρκοκύπριους με το κράτος τους, δηλαδή την ΤΔΒΚ. Περίμενα τουλάχιστον η αντιπολίτευσή μας να υπερασπιστεί αυτές τις προτάσεις. Όμως, ούτε εκείνοι τις είδαν ζεστά. Τι έγινε, λέει; Το σημαντικό για εμάς είναι η συνολική λύση, λέει. Δηλαδή, όχι προτάσεις σαν αυτές. Τι σημαίνει αυτό; Μήπως σημαίνει να μην μας υποβάλλει τέτοιες προτάσεις η ελληνοκυπριακή πλευρά, να μας υποβάλλει προτάσεις συνολικής λύσης; Πραγματικά δεν καταλαβαίνω. Τι βήμα περιμένουν να κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά; Ή μήπως επιθυμούν και αυτοί το ίσο κυρίαρχο κράτος και δεν μπορούν να το πουν ανοικτά; Μου φαίνεται πως όλοι στην κατεχόμενη περιοχή έγιναν οπαδοί της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας. Συναγωνίζονται μεταξύ τους για να έρθουν στη διοίκηση κάτω από τις οδηγίες της Τουρκίας. Μέχρι σήμερα πάντα θεωρούσαμε ότι ο εθνικισμός ήταν το μεγαλύτερο κακό για την Κύπρο. Τελικά, δεν έχουν υπόθεση και εκείνοι που φαινομενικά τάσσονται ενάντιά του!
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.