Εφιάλτης στον δρόμο με τα σενάρια

ΠΑΥΛΟΣ Μ. ΠΑΥΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 16.10.2022
Εφιάλτης στον δρόμο με τα σενάρια
Με βάση το είδος ανθρώπου που εκπροσωπεί ο Ν. Χριστοδουλίδης, τυχόν εκλογή του στην Προεδρία θα σημάνει σημαντικές αλλαγές στον πολιτικό και κοινωνικό χάρτη

(Α) 6 Φεβρουαρίου 2023. Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, έχουν περάσει οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης. Από το πρωί, στη σύσκεψη του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, μεταφέρεται το μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη: «Για χάρη της ενότητας του κόμματος, της συνοχής και της ηρεμίας, η απόφαση για στήριξη του Ν. Χριστοδουλίδη θα πρέπει να ληφθεί άμεσα».

Λόγω της απουσίας επιλογών, και με αντάλλαγμα τη στήριξη του απερχόμενου Προέδρου προς το πρόσωπο του Αβέρωφ Νεοφύτου για παραμονή στην ηγεσία του κόμματος, η πλάστιγγα γέρνει προς την έναρξη διαπραγματεύσεων με το φαβορί των εκλογών. Ο τελευταίος δεσμεύεται για διευρυμένη συμμετοχή του κόμματος στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην κατανομή των θέσεων σε καίρια πόστα του κρατικού μηχανισμού και των ανεξάρτητων θεσμών. Στις 9 Φεβρουαρίου, ανακοινώνεται η στήριξη προς τον Ν. Χριστοδουλίδη. Ο οποίος τρεις μέρες αργότερα αναδεικνύεται νικητής, με ποσοστό πέραν του 60%.

Πιστό αντίγραφο

(Β) 6 Φεβρουαρίου 2023. Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, έχουν περάσει οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ Νεοφύτου. Από το πρωί, στη σύσκεψη του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, μεταφέρεται μήνυμα του Ν. Χριστοδουλίδη για ετοιμότητα άμεσης έναρξης διαβουλεύσεων.

Λόγω έλλειψης επιλογών, ανατίθενται στη γραμματεία διερευνητικές επαφές. Την επομένη, οι διαβουλεύσεις επικεντρώνονται στη σύνταξη ενός κειμένου πολιτικής, με το οποίο ο Ν. Χριστοδουλίδης θα δεσμεύεται για τον δρόμο που θα ακολουθήσει στα καίρια ζητήματα. Παράλληλα με το κείμενο, συμφωνείται και η συμμετοχή του ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση με δύο υπουργούς της επιλογής του (όχι στελέχη του κόμματος). Για το Υπουργείο Υγείας, συμφωνείται το πρόσωπο που θα επιλεγεί να τύχει της έγκρισης του κόμματος. Στις 9 Φεβρουαρίου, ανακοινώνεται η στήριξη του ΑΚΕΛ προς τον Ν. Χριστοδουλίδη, στη βάση του κειμένου πολιτικής. Τρεις μέρες αργότερα, ο Ν. Χριστοδουλίδης αναδεικνύεται νικητής με ποσοστό πέραν του 60%.

Προσδοκίες

Είναι γεγονός ότι τώρα αρχίζει η κανονική προεκλογική περίοδος και ότι τρεις μήνες δεν είναι λίγοι για να υπάρξουν ανατροπές. Από την άλλη όμως, η μικρή υποχώρηση στα δημοσκοπικά ποσοστά του Ν. Χριστοδουλίδη δεν εγγυάται τίποτε. Αν αυτά δεν υποχωρήσουν καθαρά κάτω από το 30%, πριν τα μέσα Νοεμβρίου, τότε παγιώνεται η παράσταση νίκης και τα πράγματα δύσκολα αλλάζουν.

Εξάλλου, υπάρχει ένας ιδιόμορφος σκληρός πυρήνας οπαδών του Ν. Χριστοδουλίδη, ο οποίος είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στις αποκαλύψεις, πληροφορίες ή ειδήσεις. Αυτός ο πυρήνας έχει χαρακτηριστικά αφοσίωσης, πίστης, και εμμονής. Αποτελείται κυρίως από:

(α) Άτομα ταυτισμένα με το αφήγημα του «ενδιάμεσου» χώρου, τα οποία ξέρουν πολύ καλά γιατί επιλέγουν Χριστοδουλίδη. Έστω κι αν παλιά ψήφιζαν ΔΗΣΥ, ή ακόμη και ΑΚΕΛ. Ο Χριστοδουλίδης είναι ο μόνος τον οποίο εμπιστεύονται ότι θα φροντίσει να μην υπάρξει καμιά κινητικότητα στο Κυπριακό και θα ενισχυθεί η αντιπαραθετική πολιτική (π.χ. η πολιτική των κυρώσεων). Τα fake accounts, οι ευθύνες για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, ή οι επισημάνσεις για τις αοριστολογίες, δεν πρόκειται να αγγίξουν καν την αφοσίωση, την πίστη και την εμμονή τους στο πρόσωπό του. Αντιπροσωπεύει γι’ αυτούς το σωσίβιο μέσα στον ωκεανό των απειλών και των συνωμοσιών κατά της ελληνοκυπριακής ηγεμονίας στις ελεύθερες περιοχές.

(β) Έναν κόσμο βαθιά συντηρητικό, που κινείται μέσα και γύρω από την εκκλησία. Ακόμη και για τη μερίδα του, που η διασύνδεση με την εκκλησία είναι ισχνή, το αίσθημα προσήλωσης στις παραδόσεις κάνει γι’ αυτούς την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη εγγύηση για επιστροφή στη στατικότητα. Αυτή η μερίδα πολιτών είναι υπολογίσιμη. Και έγινε ακόμη πιο υπολογίσιμη με τις κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας, το αίσθημα αστάθειας και απειλής, το μεταναστευτικό, την εισβολή στην Ουκρανία. Η αβεβαιότητα και η ρευστότητα είναι ένας μη διαχειρίσιμος εφιάλτης γι’ αυτούς τους πολίτες. Οι οποίοι είναι έτοιμοι να κάνουν υπερβάσεις για να συναντηθούν με τον άνθρωπο που πιστεύουν ότι: Μέσα από το «θρησκεία-πατρίδα-οικογένεια», τους εγγυάται μιαν επαναστατική επιστροφή στην παράδοση.

Εκρηκτικό μείγμα

Αυτό το μείγμα κάνει δύσκολη την υποχώρηση των ποσοστών του Ν. Χριστοδουλίδη. Γιατί στον πυρήνα του βρίσκονται άνθρωποι απόλυτα προσηλωμένοι σε αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Άνθρωποι που πολύ δύσκολα ακούνε· και ακόμη πιο δύσκολα επιτρέπουν σ’ αυτό που ακούνε να διαταράξει τις βεβαιότητες που έχουν χτίσει με τη σκέψη τους.

Με βάση το είδος ανθρώπου που εκπροσωπεί ο Ν. Χριστοδουλίδης, τυχόν εκλογή του στην Προεδρία θα σημάνει σημαντικές αλλαγές στον πολιτικό και κοινωνικό χάρτη. Συνήθως, κοιτάμε το προφανές, δηλαδή ότι είναι εγγύηση μονιμοποίησης της διχοτόμησης. Αυτό είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι το μόνο. Προεδρία Χριστοδουλίδη θα σημαίνει επίσης:

1. Σοβαρή διατάραξη του κομματικού σκηνικού. Είτε συγκυβερνούν μαζί του είτε όχι, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα χάσουν οριστικά την επιρροή τους στο συντηρητικό, εθνικιστικό και θρησκευόμενο κομμάτι της κοινωνίας. Πολλοί δεν βρίσκουν κάτι κακό σε αυτό. Όμως, το αρνητικό είναι ότι αυτή η αποδυνάμωσή τους θα είναι συνώνυμη με την ενδυνάμωση του συντηρητισμού. Ο εκσυγχρονισμός της πολιτικής ζωής και του πολιτικού συστήματος της Κύπρου θα είναι ακόμη πιο δύσκολος.

2. Ο συντηρητισμός θα απλωθεί σε όλα τα πεδία. Για παράδειγμα, το όραμα για κοσμικό κράτος θα εξανεμιστεί. Οι πόρτες θα είναι ανοιχτές ώστε το καθεστώς να μετατραπεί σταδιακά σε οιονεί θεοκρατικό. Αυτό δεν θα μας απομακρύνει μόνο από τον ευρωπαϊκό ουμανισμό. Θα καθιστά ακόμη πιο δυσλειτουργική την παρουσία μας στην ΕΕ, ακόμη πιο λίγο «παρούσα» την Ευρώπη στην Κύπρο.

3. Ο Ν. Αναστασιάδης θα «δικαιωθεί». Σύντομα, η Κύπρος θα γεμίσει με δρόμους και στάδια που θα φέρουν το όνομά του. Όμως, πέρα απ’ αυτό, θα υπάρξει και κάτι πιο ουσιαστικό. Εκτός του ότι θα συνεχίσει να είναι ρυθμιστής του πολιτικού χάρτη, το οικοδόμημα του καθεστώτος που έχτισε θα συνεχίσει να βασιλεύει. Και επειδή δεν θα έχει καν ισχυρή αντιπολίτευση ή κριτική, θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο στα χέρια του Ν. Χριστοδουλίδη. Ο οποίος, έτσι κι αλλιώς, ήταν ο ενεργός συνδιαμορφωτής του.

Καλάθι

• Ο Σπάιντερμαν (1): Το πόσο εύπιστους μας θεωρεί ο Πρόεδρος, δεν περιγράφεται. Κάθε μέρα τρέχει από το ένα μικρόφωνο στο άλλο, και πιστεύει ότι θα μας πείσει πόσο ενάρετος είναι. Τελευταία, εκτός από το ότι θα εξαγνίσει τον ΟΗΕ και θα βάλει στον ίσιο δρόμο την ΕΕ, θέλει να πιστέψουμε πως θα σώσει και τον πλανήτη από την κλιματική κρίση. Όλα με τα λόγια! Κι όλα δείχνουν πως αυτό θα κρατήσει μέχρι τον Φεβρουάριο.

• Σπάιντερμαν (2): Κυβερνητικός εκπρόσωπος την πρώτη μέρα: Αν μας αντικαταστήσουν τα οπλικά μας συστήματα με ισάξια, μπορούμε να στείλουμε τα ρωσικά που έχουμε στην Ουκρανία. Ο ίδιος τη δεύτερη μέρα: Δεν μας έγινε καμιά πρόταση για να στείλουμε ρωσικά οπλικά συστήματα στην Ουκρανία. Αν μας γίνει… Πρόεδρος την τρίτη μέρα: Δεν θα στείλουμε οπλικά συστήματα επειδή είμαστε υπό ημικατοχή και χρειαζόμαστε ισχυρή αμυντική θωράκιση. Μετά το πρώτο τηλεφώνημα, άρχισαν τα μισόλογα. Μετά το δεύτερο, «ηρωική» αναδίπλωση .

• Σπάιντερμαν (3): Ξεκίνησα το νέο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη «Κράτος Μαφία», και έπαθα αυτό που μου έλεγαν φίλοι, ότι δεν θα μπορώ να σταματήσω. Αντιστάθηκα. Θα το αφήσω για μια μέρα με περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Πάντως, από τις λίγες σελίδες που διάβασα, αν είχαμε κράτος (έστω και δέσμιο της μαφίας), κάποια αρχή θα έκανε αυτεπάγγελτα κάτι. Ο Πρόεδρος έχει ασυλία, αλλά θα γίνονταν κάποιες άλλες συλλήψεις και ανακρίσεις. Στο μη κράτος μαφία, το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να συλλάβουν τον συγγραφέα…

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Κούρεμα και έξτρα φορολογία στις πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων - Έξι προτάσεις κατατίθενται σήμερα
ΚΥΠΡΟΣ

Κούρεμα και έξτρα φορολογία στις πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων - Έξι προτάσεις κατατίθενται σήμερα

Κούρεμα και έξτρα φορολογία στις πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων - Έξι προτάσεις κατατίθενται σήμερα

Ηλεκτρισμός: Καμία σκέψη για νέα τέλη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρισμός: Καμία σκέψη για νέα τέλη

Ηλεκτρισμός: Καμία σκέψη για νέα τέλη

Συντονίστρια ΟΗΕ για Γάζα: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί

Συντονίστρια ΟΗΕ για Γάζα: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί

Συντονίστρια ΟΗΕ για Γάζα: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί

Η υπ. Γεωργίας επιβεβαιώνει ότι από ενέργειες τής Υπηρεσίας Μεταλλείων προκλήθηκε η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Διέταξε διοικητική...
ΚΥΠΡΟΣ

Η υπ. Γεωργίας επιβεβαιώνει ότι από ενέργειες τής Υπηρεσίας Μεταλλείων προκλήθηκε η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Διέταξε διοικητική...

Η υπ. Γεωργίας επιβεβαιώνει ότι από ενέργειες τής Υπηρεσίας Μεταλλείων προκλήθηκε η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Διέταξε διοικητική...

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και επαρχιακούς οργανισμούς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και επαρχιακούς οργανισμούς

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και επαρχιακούς οργανισμούς