Νίκος Χριστοδουλίδης: Είναι ο πολιτικός που θα αλλάξει την Κύπρο;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 21.8.2022
Νίκος Χριστοδουλίδης: Είναι ο πολιτικός που θα αλλάξει την Κύπρο;
Ο κόσμος με βάση κάποιες δημοσκοπήσεις στρέφεται προς την κατεύθυνση της στήριξης Νίκου Χριστοδουλίδη διότι βλέπει στο πρόσωπό του έναν πολιτικό ο οποίος θα αλλάξει τα πάντα. Είναι, όμως, ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης ο μεταρρυθμιστής που περιμέναμε;

Τόσο ο ΔΗΣΥ, όσο και το ΑΚΕΛ βρίσκονται ενόψει προεδρικών εκλογών του 2023 ίσως μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας τους. Κάποιοι μιλούν ακόμα και για θέμα επιβίωσης των δύο μεγαλύτερων πολιτικών σχηματισμών της χώρας, που ως πρωταγωνιστές σχεδόν μονοπώλησαν την πολιτική ζωή της χώρας μας μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Ιδιαίτερα μετά τις προεδρικές του 1988, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είχαν πάντα στον δεύτερο γύρο τους υποψηφίους που υποστήριζαν με τη μάχη να κρίνεται πάντα στη λεπτομέρεια. Το 1988 ο Γιώργος Βασιλείου ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ κέρδισε τον Γλαύκο Κληρίδη. Το 1993 ο Γλαύκος Κληρίδης ως υποψήφιος του ΔΗΣΥ κέρδισε τον Γιώργο Βασιλείου. Το 1998 ο Γλαύκος Κληρίδης κέρδισε τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ Γιώργο Ιακώβου. Το 2003 ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Τάσσος Παπαδόπουλος κέρδισε τον Γλαύκο Κληρίδη. Το 2008 ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας κέρδισε τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ Ιωάννη Κασουλίδη. Το 2013 και το 2018 ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κέρδισε τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ Σταύρο Μαλά. Στις πιο πάνω εκλογές πολλές φορές την πλάστιγγα έγερναν τα κόμματα του Κέντρου, αλλά τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ με δικά τους σταθερά ποσοστά πέριξ ή και πάνω του 30%.

Το 2023

Στις προεδρικές εκλογές του 2023 ο ΔΗΣΥ κατέρχεται με υποψήφιο τον πρόεδρό του Αβερωφ Νεοφύτου και το ΑΚΕΛ με υποψήφιο τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές; Με βάση τις έως τώρα δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες το ένα εκ των δύο κομμάτων να μείνει για πρώτη φορά από το 1988 εκτός Β' Γύρου Προεδρικών Εκλογών. Ο ανεξάρτητος, αλλά στην πράξη υποψήφιος του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, Νίκος Χριστοδουλίδης, με έρεισμα σε όλα σχεδόν τα κόμματα, προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό σταθερά πάνω από 30%, ενώ οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων έχουν ποσοστά κάτω από 20%.

Ο ΔΗΣΥ

Τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου τελικά δεν καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο; Σαφέστατα, η ηγεσία του ΔΗΣΥ θα πρέπει να πάρει κάποιες σκληρές αποφάσεις. Ποιον θα υποστηρίξει στον Β' Γύρο; Τον έως πρόσφατα αποκαλούμενο διασπαστή του κόμματος Νίκο Χριστοδουλίδη ή τον υποψήφιο της Αριστεράς Ανδρέα Μαυρογιάννη; Αλλά και να περάσει στον Β' Γύρο, τι κόμμα θα είναι ο ΔΗΣΥ αν ο υποψήφιός του χάσει με τεράστια διαφορά, όπως δείχνουν οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις;

Κάποια στελέχη του ΔΗΣΥ τα οποία υποστηρίζουν μέχρι στιγμής τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη θεωρούν ψευδές και παραπλανητικό το δίλημμα: «Ο κ. Χριστοδουλίδης είναι μέλος του ΔΗΣΥ. Αν περάσει αυτός, τότε στον Β' Γύρο ο ΔΗΣΥ θα επανενωθεί και θα βγάλει νέο Πρόεδρο». Θεωρούν σίγουρο ότι ο κ. Χριστοδουλίδης θα υποσχεθεί μερικά υπουργεία σε στελέχη του ΔΗΣΥ και το θέμα θα κλείσει με εγγυητή της ενότητας το Νίκο Αναστασιάδη. Υποστηρίζουν ακόμα ότι «αν ο κ. Χριστοδουλίδης αντιπαραταχθεί στον Β' Γύρο και κερδίσει τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τότε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα αποσυρθεί και με τη στήριξη πάντα του Νίκου Αναστασιάδη θα εκλεγεί ένας πρόεδρος στο κόμμα που θα συνεργάζεται με τον κ. Χριστοδουλίδη».

Από την άλλη, βεβαίως, επώνυμα στελέχη του κόμματος τα οποία έχουν ταχθεί δημόσια εναντίον του κ. Χριστοδουλίδη, θεωρούν ότι το κόμμα θα μπει σε τεράστιες περιπέτειες: «Δεν μπορούμε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να στηρίξουμε τον κ. Χριστοδουλίδη ο οποίος δεν σεβάστηκε τις διαδικασίες και μαζί με το ΔΗΚΟ επιχείρησαν να διασπάσουν το κόμμα. Βεβαίως, ο κόσμος θα ψηφίσει, αλλά αν εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης ο ΔΗΣΥ πρέπει να μείνει στην αντιπολίτευση. Πώς θα συνεργαστούμε με κάποιον ο οποίος συνέγραψε το πρόγραμμά του με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ για να έχει τη στήριξή τους;»

Ό,τι και να συμβεί, το σίγουρο, σύμφωνα με νηφαλιότερους συναγερμικούς, οι πικρίες θα μείνουν. Σε περίπτωση ήττας, αναφέρουν, ο Αβέρωφ, όπως υποσχέθηκε, θα παραιτηθεί και θα προκηρυχθούν εκλογές για νέα ηγεσία στον ΔΗΣΥ. Είναι λογικό να υπάρξουν δύο τάσεις. Το κόμμα θα αναζητήσει νέο ηγέτη, διχασμένο ανάμεσα σε αυτούς που ψήφισαν Χριστοδουλίδη και αυτούς που ψήφισαν Αβέρωφ. Όποιος επικρατήσει δεν πρόκειται να είναι ποτέ καθολικής αποδοχής. Δεν αποκλείεται κάποιοι, αναλόγως αποτελέσματος, να αποχωρήσουν, δεν αποκλείεται ακόμα και η ίδρυση ενός νέου κόμματος.

Το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ μπήκε σε πορεία προεδρικών αρκετά αποδυναμωμένο λόγω της σημαντικής μείωσης ποσοστών στις βουλευτικές του 2021 (22%). Στόχος είναι να ανακάμψει μέσω των προεδρικών, εξού και η επιλογή Μαυρογιάννη, ο οποίος φαίνεται να έχει ερείσματα και στον χώρο του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς, αλλά και της Δεξιάς. Μίνιμουμ στόχος είναι να περάσει στον δεύτερο γύρο με αξιοπρεπή ποσοστά. Μάξιμουμ στόχος είναι να περάσει και να κερδίσει τις προεδρικές ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Όλοι, βέβαια, κατανοούν ότι σε περίπτωση που τίποτα από τα πιο πάνω δεν συμβεί, το κόμμα θα μπει σε μία διαδικασία περαιτέρω εσωστρέφειας και, πολύ πιθανόν, επιπλέον συρρίκνωσης. Ήδη μία μικρή ομάδα φαινεται να διαφοροποιείται παραμένοντας στη στήριξη του Αχιλλέα Δημητριάδη (3-4%), ενώ ποσοστό 15% φαίνεται μέχρι στιγμής να στηρίζει την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη. Πρόκειται για μια μαγιά η οποία θα μπορούσε μαζί με άλλες δυνάμεις να προχωρήσει στην ίδρυση ενός Σοσιαλιστικού ή και Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στη συνέχεια.

Εν ολίγοις, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι με ένα αποτέλεσμα στις προεδρικές που δεν θα κριθεί νικηφόρο ή έστω αξιοπρεπές θα δώσει το έναυσμα ώστε το ΑΚΕΛ να μπει σε τροχιά ΚΚΕ. Δηλαδή να μετατραπεί σε ένα μικρό συμπαγές Κομμουνιστικό Κόμμα (κάτι που φαίνεται να επιλέγει η Νεολαία του) μακριά από την τεράστια παράδοση ενός εργατικού κόμματος εξουσίας την οποία κουβαλά το ΑΚΕΛ από ιδρύσεώς του το 1941, αλλά και νωρίτερα με βάση τις διακηρύξεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου.

Το φαινόμενο Χριστοδουλίδη

Τα προβλήματα που προκαλούν συρρίκνωση στον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ είναι εν πολλοίς γνωστά. Το ΑΚΕΛ απογοήτευσε πολλά στελέχη του μετά τη συμπόρευσή του με τον Τάσσο Παπαδόπουλο στο δημοψήφισμα του 2004. Επίσης, προβλημάτισε και προβληματίζει ακόμα και σήμερα με τη διαχείριση της κρίσης το 2011 επί προεδρίας Χριστόφιας, αλλά και εν γένει για τις αντιλήψεις του γύρω από τη διαχείριση της οικονομίας. Ο ΔΗΣΥ είναι αλήθεια ότι στα θέματα οικονομίας εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη (τουλάχιστον με αυτούς δεν πεινάσαμε το 2013-14 λέει ο μέσος Κύπριος), αλλά προβληματίζει πολύ σοβαρά στα θέματα αξιοκρατίας και διαφθοράς της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - και λόγω δικών του συμπεριφορών - να εισπράττει μεγάλο κόστος.

Ο κόσμος με βάση τις δημοσκοπήσεις στρέφεται προς την κατεύθυνση της στήριξης Νίκου Χριστοδουλίδη διότι βλέπει στο πρόσωπο του έναν πολιτικό ο οποίος θα αλλάξει τα πάντα.

Είναι, όμως, ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης ο νέος πολιτικός Μεσσίας ή έστω ο νέος Μακρόν της Κύπρου; Ο οποίος (Μακρόν) κατάφερε να διαλύσει το κόμμα της Δεξιάς και των Σοσιαλιστών στη Γαλλία ιδρύοντας ένα δικό του κόμμα για να πάρει, όπως διακήρυξε, τη Γαλλία μπροστά; Αν ο κ. Χριστοδουλίδης είναι ένας νέος Μακρόν τότε θα πρέπει όλη η Κύπρος να τον στηρίξει να βγει από τον πρώτο γύρο, δίνοντας ένα ηχηρό χαστούκι στα δύο μεγάλα κόμματα για τις ελλείψεις και τις παραλείψεις τους. Από την άλλη, στην ανάλυσή μας οφείλουμε να συνυπολογίσουμε τα εξής:

* Ο κ. Χριστοδουλίδης στηρίζεται από δύο κόμματα, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, τα οποία ιστορικά ομιλούντες είναι χειρότερα και από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Πότε δεν είχαν ένα στοιχειώδες όραμα, αλλά ιδρύθηκαν κατ' επιταγή του Προέδρου Μακαρίου, το πρώτο για να αποδυναμώσει τον ΔΗΣΥ και το δεύτερο το ΑΚΕΛ. Εισήγαγαν την κομματοκρατία, έκαναν το ρουσφέτι επιστημονική μέθοδο προώθησης ημετέρων, εισηγαγαν τη διαφθορά στο επιχειρείν, δημιουργώντας μία νέα τάξη απατεώνων οι οποίοι (με το αζημίωτο) επωφελούντο από την αναβάθμιση πολεοδομικών ζωνών μετά την εισβολή, εισήγαγαν εν ολίγοις τον κορπορατισμό στην πολιτική ζωή της χώρας, χτίζοντας μία ανίερη συμμαχία πολιτικών και επιχειρηματιών σε βάρος του μέσου κύπριου φορολογούμενου. Πάνω σε αυτό το μοντέλο των δεκαετιών του 1970 και 1980 διέπρεψε ο κ. Νίκος Αναστασιάδης έχοντας ως δεξί του χέρι τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

* Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ένας πολιτικός ο οποίος μπορεί να διαχειριστεί το Κυπριακό; Προκλήθηκε πρόσφατα στο ντιμπέιτ να μας πει πώς θα αντιμετωπίσει την επιθετικότητα της Τουρκίας. Μας απάντησε, «με μαστίγιο και καρότο». Εκτός κι αν η Κύπρος είναι υπερδύναμη και δεν το γνωρίζουμε, αναρωτιόμαστε, πώς; Η αναβαθμισμένη σήμερα Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ οι οποίες δεν μπορούν να τη συνεφέρουν, η Τουρκία είναι στο ίδιο τραπέζι με τον Γκουτέρες για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, αλλά θα τη βάλει στη θέση της ο κ. Χριστοδουλίδης με μαστίγιο και καρότο;

Η πολιτική της δημιουργίας κόστους στην Τουρκία δυστυχώς δεν δούλεψε ποτέ. Είδαμε πώς η Τουρκία έρχεται στο τραπέζι και το 2004 με το σχέδιο Ανάν και το 2017 με το πλαίσιο Γκουτέρες. Χρειάζεται υψηλή διπλωματία και παγκόσμια κινητοποίηση. Με λίγα λόγια, θα ανέμενε κάποιος από τον κ. Χριστοδουλίδη να σταματήσει να παριστάνει τον θηριοδαμαστή της Τουρκίας και «να δαπανήσει λίγο από το πολιτικό του κεφάλαιο», ώστε να σκεφτεί πιο παραγωγικούς τρόπους πώς διαχειριζόμαστε το Κυπριακό και όχι να θεωρεί κάθε προσπάθεια λύσης ως «προδοσία», όπως είπε στον Ανδρέα Μαυρογιάννη την επομένη του δείπνου Αναστασιάδη - Ακιντζί της 1ης Δεκεμβρίου 2016.

* Ο κ. Χριστοδουλίδης μπορεί να οδηγήσει την Κύπρο με ασφάλεια τα επόμενα δύσκολα χρόνια που έρχονται σε ό,τι αφορά τη γεωπολιτική, την οικονομία και το μεταναστευτικό; Πραγματικά, δεν ακούσαμε τίποτε εκ μέρους του που να πείθει ότι μπορεί. Τα προβλήματα δεν λύνονται αν κάποιος είναι καλό παιδί, αν είναι ευγενικός κι αν χαιρετά όποιον συναντήσει μπροστά του. Ούτε είναι σωστό να διαλύσουμε το πολιτικό σύστημα, αναντίλεκτα με προβλήματα, που έχουμε, για να δώσουμε την εξουσία στον κ. Χριστοδουλίδη που κάνει προεκλογική, όχι με νέες ιδέες, αλλά με το όραμα του Ιωάννη Κασουλίδη του 2008. Δεν μπορούμε, τέλος, να επενδύσουμε στον κ. Χριστοδουλίδη ο οποίος με μία επίθεση που δέχτηκε σε ένα ντιμπέιτ εξαφανίστηκε από προσώπου γης, γιατί αισθάνεται ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιους συνυποψηφίους του στην Κύπρο.

Εν κατακλείδι, αν είναι να διαλύσουμε κόμματα όπως ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, οφείλουμε να τα αντικαταστήσουμε με κάτι καλύτερο. Είναι, νομίζετε, ο κ. Χριστοδουλίδης, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ αυτό το «κάτι καλύτερο» που όλοι μας εναγώνια ψάχνουμε; Είναι ο κ. Χριστοδουλίδης ο πολιτικός που έρχεται να αλλάξει την Κύπρο;

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Συναγερμός σε FED και ΕΚΤ - Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός σε FED και ΕΚΤ - Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής

Συναγερμός σε FED και ΕΚΤ - Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC
ΚΟΣΜΟΣ

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία
ΚΥΠΡΟΣ

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»
ΚΟΣΜΟΣ

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών
ΚΥΠΡΟΣ

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών