Φόρμα αναζήτησης

Σκόνη και καταχνιά (Του Χριστόδουλου Σταμάτη)

Καταχνιά, σκόνη και θρύψαλα, ο καιρός δεν λέει να ανοίξει. Από σκόνη σε σκόνη. Αφρικανική, ασιατική, από τον πόλεμο της Συρίας με μικροκονιάματα χημικών όπλων και νεκρών, σκόνη ευρωπαϊκή από ψεκασμούς των ισχυρών για να μην ανταποκρινόμαστε, να μην διαμαρτυρόμαστε. Και η ζωή στο στρουμφοχωριό συνεχίζεται. Ο κίνδυνος του Δρακουμέλ μόλις πέρασε, η σκόνη έφυγε με τον αέρα, μπορεί και να ξανάρθει, αλλά θα ευθύνεται άλλος γι’ αυτό. Η κοπέλα έφυγε, πήγε στο καλό, βρήκαμε τον ένοχο, τον ξαναδικάσαμε, δικάσαμε και τους υπεύθυνους του γραφείου ευημερίας, την Εκκλησία, τους συγχωριανούς τους, τους συγγενείς, εκτονωθήκαμε.

Μα το φαινόμενο της σκόνης και της καταχνιάς είναι διαχρονικό και βαθιά κοινωνικό. Κοινωνικό γιατί ξεκινά από μια κοινωνία που κυβερνάται από πέντε-δέκα οικογένειες, εδώ και χρόνια. Που έχουν βάσεις και εξουσία στην πολιτική, στη δικαιοσύνη, στην Εκκλησία, στον αθλητισμό και βάλε-βγάλε. Είναι φαινόμενο κοινωνικό γιατί κοιμόμαστε με τα λεφτά και ξυπνάμε με τα λεφτά. Μοναδική μας έγνοια οι καταθέσεις και οι αποδόσεις των επιτοκίων, το εξοχικό στον Πρωταρά, τα οικόπεδα. Η ευαισθησία μας εξαντλείται αναλόγως στο πόσο κουρευτήκαμε, στο τι χάσαμε με την οικονομική κρίση και πώς θα επανέλθουμε.

Μια κοπέλα που έχασε τη ζωή της εξαιτίας των κοινωνικών συνθηκών που έζησε μάς συγκινεί αρκετά και εξαντλούμε τη συγκίνηση αυτή στο facebook με μηνύματα μίσους. Η δικαιοσύνη επιτρέπει προσωπικά δεδομένα των εμπλεκόμενων στην υπόθεση να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και την ίδια στιγμή συλλαμβάνει δημοσιογράφους για κρατικά δεδομένα που κυκλοφόρησαν από ξένα μέσα και ύποπτη πηγή. Οι ιεράρχες μας αλληλοσφάζονται στα ΜΜΕ για ένα ανθρωπιστικό θέμα, αλλά πάντοτε συμφωνούν στις επιχειρήσεις τους και τις απάτες. Οι πολιτικοί μας δεν αναφέρονται σε κανένα από τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, εκτός κι αν είναι βέβαιοι ότι αυτό δεν θα βλάψει το προφίλ τους.

Ο ιερέας κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο. Η παπαδιά έπρεπε να παραπεμφθεί και αυτή σε δική, σύμφωνα με το δικαστήριο. Δυστυχώς, η κοπέλα έφυγε. Ένοχοι δεν είναι μόνο ο ιερέας και η παπαδιά. Επειδή θα ήταν άδικο να αναφερθώ σε κάποιον, μπορεί όποιος θέλει να διαβάσει μόνο σχόλια στο facebook. Εκεί βρίσκεις όλους τους υπόλοιπους ενόχους. Μα στην τελική η κοπέλα έφυγε. Γύρω μας υπάρχει σκόνη και καταχνιά. Πόσο οξύμωρο σε μια κρεατομηχανή που δουλεύει μέρα-νύχτα και με όλους τους μηχανισμούς στο φουλ, το μίσος να φωτίζει εωσφορικά τα πάντα, κρυμμένα σε αυτό το πέπλο υποκριτικής σκόνης.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ