Φόρμα αναζήτησης

Αθήνα 2018… Του Χριστόδουλου Σταμάτη

Η Αθήνα θυμίζει πόλη παρακμής. Η πολιτική του κράτους για την είσπραξη των πολυπόθητων φόρων που του επιτρέπει να αναπνέει στραγγαλίζει τον κόσμο αλλά την ίδια στιγμή προάγει τη φοροδιαφυγή με κάθε τρόπο. Όλα πληρώνονται με φόρους αλλά μπορείς να γλυτώσεις κάτι με κάποιο τρόπο αν προσπαθήσεις. Έτσι ο καθένας φοροδιαφεύγει αναλόγως και ο επισκέπτης αποφεύγει τις αποδείξεις για μια μικρή έκπτωση.

Ο κόσμος επίσης αποφεύγει τους γιατρούς. Προτιμά τις δικές του διαγνώσεις και το φαρμακείο απευθείας. Κάθε στενό έχει έναν γιατρό και δύο φαρμακεία. Αν χρειαστεί ο γιατρός, κοστίζει από 20 ευρώ μέχρι πενήντα χωρίς απόδειξη φυσικά αν δεν είσαι ασφαλισμένος. Τα σφραγίσματα, οι εξαγωγές, τα τεστ Pap, μαστογραφίες κοστίζουν από 30 ευρώ και πάνω σε προσφορές. Η κολονοσκόπηση από 120 και πάνω. Τα φάρμακα στοιχίζουν στο ένα πέμπτο απ’ ό,τι στην Κύπρο.

Η βενζίνη πάλι στοιχίζει τριάντα σεντ πιο ακριβά απ’ ό,τι στην Κύπρο και το σουπερμάρκετ είναι ελαφρώς πιο ακριβό. Όσοι νέοι βρίσκονται στην Ελλάδα ή δεν παντρεύονται κάνοντας dolce vitae ή παντρεύονται και μιζεριάζουν με ένα παιδί και τη βοήθεια των παππούδων με τη σύνταξη που απόμεινε το τελευταίο αποκούμπι της σημερινής Ελλάδας. Οι υπόλοιποι το έχουν σκάσει από το ελληνικό κράτος σε άλλη χώρα για να έχουν αξιοπρεπή ζωή. Ο Έλληνας μετράει το κάθε ευρώ για να επιβιώσει, δεν αποταμιεύει γιατί δεν έχει, αλλά φροντίζει να πάει διακοπές ή να βγει στα μπουζούκια. Με μέτρο, αλλά βγαίνει.

Τα μπουζούκια στην Αθήνα είναι ανοικτά μόνο από Πέμπτη μέχρι Σάββατο ή Κυριακή. Οι παλιές καλές εποχές έχουν περάσει. Οι πολυδιαφημιζόμενοι τραγουδιστές που πέρασαν από τα τηλεοπτικά πάνελ την τελευταία εικοσαετία αποτελούν προϊόν προσφοράς και ζήτησης και αποτέλεσμα επιχειρηματικών διακανονισμών που επιτρέπουν μόνο στο δέκα τοις εκατό από αυτούς να τραγουδούν σε πίστες της Αθήνας. Αρκεί μια ανασκόπηση στο διαδίκτυο για να διαπιστώσει κάποιος το πιο πάνω. Την ίδια στιγμή τα φαντασμαγορικά θεάματα δεν υπάρχουν πια. Οι τραγουδιστές φιλότιμα διασκεδάζουν τον κόσμο με αυτά που έχουν.

Προσπαθώντας να καταλάβει κάποιος τι πηγαίνει λάθος αδυνατεί. Οι κυβερνήσεις διαφθοράς, οι ατυχίες και οι συγκυρίες, οι εμμονές του Νεοέλληνα για το ένδοξο παρελθόν ή οι ξένοι δάκτυλοι; Προφάσεις. Δίπλα στις ακριβές καφετέριες της Ερμού και του Κολωνακίου κοιμούνται οι άστεγοι.

Στις ίδιες καφετέριες τον χειμώνα θα δεις γονείς και θαμώνες να καπνίζουν με μανία δίπλα στα παιδιά τους. Μπορεί επίσης όποιος θέλει να επισκεφτεί οποιοδήποτε φυσικό τοπίο στη χώρα και θα δει κρυμμένα ή και φανερά τα σημάδια των επισκέψεων του περήφανου Έλληνα, άσπρα ή πολύχρωμα πλαστικά και χάρτινα αποτυπώματα να θυμίζουν ίσως την πιθανή αιτία της παρακμής, την έλλειψη σεβασμού προς τον άνθρωπο και τη φύση.