Φόρμα αναζήτησης

Α’ Δημοτικό Αγίου Αθανασίου (Με τον Χριστόδουλο Σταμάτη)

Κεραμίδα… κεραμίδα στο κεφάλι μας. Όχι αστεία. Πηγαίνετε να δείτε σε σχολεία που κρέμονται τα ταβάνια, που φαίνονται τα σίδερα, σοβάδες που πέφτουν. Οι εκπαιδευτικοί γενικότερα έχουν τα δικά τους ψυχολογικά, για διάφορους λόγους, αλλά κυρίως γιατί τους ανακατεύουν οι άστοχες δηλώσεις και οι εμφανίσεις εφέ των αρμοδίων. Μα, είναι δηλώσεις αυτές και διαχείριση προβλήματος αυτή από έμπειρους τεχνοκράτες; Δηλαδή είπε κανείς ποτέ ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι τετρακοσάρηδες; Έναν ήξερα που ήταν απολύτως λογικός (και πολλοί θα διαφωνήσουν), ο οποίος την έκανε από την εκπαίδευση για να παραμείνει δημοσιογράφος (για αυτό λέω ότι μπορεί να την έχει τη διαρροή του).

Το θέμα μας όμως είναι άλλο. Διαχείριση προβλημάτων και επίλυση. Γιατί τις αδυναμίες του συστήματος τις πληρώνει ο πολίτης. Δηλαδή, αδυναμίες με παρενέργειες, όπως τα σαράντα εκατομμύρια που φύγανε στη Νομική Υπηρεσία για να μην ανακαλύψει τους ενόχους της οικονομικής καταστροφής, τα λεφτά που φεύγουν για τους μισθούς της εκκλησίας, τα λεφτά που χαθήκανε από το χρηματιστήριο, το κούρεμα (και να μην επεκταθώ γιατί ο καθένας που διαβάζει αυτές τις γραμμές κάτι θα σκεφτεί να προσθέσει). Όλα αυτά λοιπόν αφήσανε τα σχολεία χωρίς αναβαθμίσεις, χωρίς πυρασφάλεια, χωρίς δεύτερη πόρτα εξόδου, χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας και αρκετά άλλα.

Παρ’ όλα αυτά, μας έφταιξε ο δάσκαλος που κατά τα άλλα λειτούργησε -από ό,τι φαίνεται- σωστά. Και τι απομένει από την κορυφή (φτάσαμε στον Πρόεδρο); Ότι φταίνε όλοι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές γιατί υπάρχουν ανάμεσά τους κάποιοι ανεπαρκείς. Και τι να κάνω εγώ με δύο δάκτυλα στο πληκτρολόγιο; Να τους απολύσω από δω;

Είναι εκεί πάνω, ας πούμε, στον Άγιο Αθανάσιο στη Λεμεσό δύο σχολεία δημοτικά. Το Α’ και το Β’. Το ένα είναι το στολίδι, το άλλο κυνηγάει το πρώτο. Μα, καθώς η κορυφή προνόησε, στο Α’ δεν έχει γήπεδο κλειστό για γυμναστική και τα παιδιά κάνουν καθημερινά με τέτοια ζέστη μάθημα στον ήλιο (και στη βροχή αναλόγως) ή δεν κάνουν καθόλου γυμναστική. Και στις δύο περιπτώσεις ο δάσκαλος φταίει και την πάτησε. Έχουν λοιπόν ένα γήπεδο ασφάλτου και παίζουν μπάσκετ εκεί. Ο δάσκαλος πάλι φταίει. Όπως και να ‘χει.

Αποφάσισε ο σύνδεσμος γονέων να φτιάξει το δάπεδο το ειδικό για την ασφάλεια των παιδιών, εκεί που είναι η άσφαλτος (και σ’ αυτή την περίπτωση θα φταίξουν αυτοί) ώστε τα παιδιά τους να κάνουν γυμναστική με πιο ανθρώπινους όρους. Ένα χρόνο το παλεύουν το πράμα. Από εφορίες, τεχνικές υπηρεσίες, υπουργείο, ανταπόκριση καμιά. Τα παιδιά του Α’ Δημοτικού είναι παιδιά δεύτερης κατηγορίας. Δεν δικαιούνται ούτε κλειστό ούτε ανοικτό. Και σκεφτήκανε οι γονείς, με υπερπροσπάθεια και εισοδήματα εξ ιδίων, να το φτιάξουνε. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες τούς αγνοούν.

Να δούμε στο τέλος ποιος θα φταίξει. Να δούμε στο τέλος ποιο παιδί θα την πληρώσει.