Φόρμα αναζήτησης

Στα δύσκολα η Νομική Υπηρεσία

Η έρευνα για τον Συνεργατισμό, όπως αυτή ετοιμάστηκε διεξοδικώς από την ερευνητική επιτροπή και παραδόθηκε στον γενικό εισαγγελέα, αποτελεί ίσως ένα από τα σημαντικότερα έγγραφα στην ιστορία του τόπου. Γιατί αυτό το πόρισμα περιγράφει την ιστορία και το τέλος του συνεργατικού πιστωτικού ιδρύματος, ενός θεσμού ο οποίος είναι συνδεδεμένος με την πολιτική ιστορία της χώρας και δεν αφορά μόνο την οικονομική, αλλά κυρίως την κοινωνιολογική εξέλιξη των Κυπρίων για πολλές δεκαετίες.

Η ερευνητική, η οποία μετά από οκτώ και πλέον μήνες ολοκλήρωσε την εργασία της, επιχείρησε μέσα από τη συνάφεια των δεκάδων μαρτυριών αλλά και των εγγράφων που παραθέτει, να συνοψίσει και να εξαγάγει συμπεράσματα για τις αιτίες και τις ευθύνες διάλυσης του Συνεργατισμού όπως αυτός βεβαίως εξελίχθηκε στη σύγχρονη εποχή. Το έργο της ερευνητικής, σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις μιας και δεν δόθηκε ακόμη στη δημοσιότητα, καταγράφει τις βασικές παθογένειες ενός οργανισμού ο οποίος δημιουργήθηκε στη βάση των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης , οικοδομήθηκε πάνω σε κοινωνικά θεμέλια για πολλές δεκαετίες, αλλά είχε την ατυχία να βρεθεί αντιμέτωπος με την ανικανότητα, τα ατομικά αλλά και τα μικροσυμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων. Ένας θεσμός ο οποίος ήταν άρρηκτα δεμένος με την αυθαιρεσία και την ατιμωρησία, καλυπτόμενος από το πολιτικό και κομματικό κατεστημένο, χωρίς προοπτική και κανένα είδος ορθολογισμού.

 Καταλυτικά συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα στο πόρισμα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι καταλυτικά και αναφέρονται όχι μόνο σε νοοτροπίες και υπερβάσεις εξουσιών, όχι μόνο σε ατασθαλίες και νεποτισμούς, αλλά και σε συγκεκριμένες δράσεις συγκεκριμένων ανθρώπων, ο αριθμός των οποίων δεν περιορίζεται βεβαίως στα δάκτυλα του ενός χεριού, αλλά οι ευθύνες κατανέμονται σε δεκάδες πρόσωπα και θεσμούς, που με τη δράση τους ξεπέρασαν τις πολιτικές τους αρμοδιότητες ή πέρασαν τη γραμμή των ποινικών ευθυνών. Κατανέμονται σε λειτουργούς του Συνεργατισμού, αγγίζουν εκάστοτε εκτελεστικές εξουσίες οι οποίες με τις αποφάσεις τους οδήγησαν ή άνοιξαν τον δρόμο της κατάρρευσης. Όπως συμπεραίνεται, άλλωστε, το σημείωσαν τόσο ο Πρόεδρος της ερευνητικής όσο και ο γενικός εισαγγελέας, προκύπτουν από το μνημειώδες έργο-πόρισμα τόσο πολιτικές όσο -κυρίως- και ποινικές ευθύνες. Σημειώνεται βεβαίως πως τα όποια συμπεράσματα εξάγονται από το πόρισμα τεκμηριώνονται με ένα σαφέστατο μαρτυρικό υλικό, αλλά και με σειρά εγγράφων τα οποία ενσωματώνονται στην έρευνα και δίνουν ακρίβεια και σαφήνεια στις ίδιες τις μαρτυρίες.

Τα συμπεράσματα βεβαίως βρίσκονται υπό την ενδελεχή μελέτη της Γενικής Εισαγγελίας. Όπως πληροφορείται ο «Π», έχει ήδη συσταθεί ομάδα λειτουργών της Εισαγγελίας η οποία αρχίζει αμέσως τη μελέτη του πορίσματος. Το αντικείμενο της μελέτης είναι να εξακριβωθούν οι ποινικές και πολιτικές ευθύνες ώστε αυτές να αξιολογηθούν, έτσι που η διαδικασία να προχωρήσει πλέον με εντολές του γενικού εισαγγελέα.

Η καθυστέρηση

Η δυστοκία πάντως στην άμεση δημοσιοποίηση των βασικών χαρακτηριστικών του πορίσματος, έως ότου αυτό μελετηθεί και αξιολογηθεί από τον γενικό εισαγγελέα, δημιουργεί ορισμένες παρενέργειες και πιθανώς αυτή η επιλογή να ερμηνευθεί ότι εκφεύγει των ορίων της απόλυτης αμεροληψίας. Η καθυστέρηση δημοσιοποίησης ενός δημόσιου πλέον εγγράφου ή τουλάχιστον κοινοποίησης των βασικών συμπερασμάτων από την έρευνα δεν βοηθά στη δημόσια ενημέρωση και στο περί δικαίου αίσθημα, στο οποίο ουσιαστικά χρωστά την ύπαρξή της αυτή η έρευνα.

Σημειώνεται ακόμη ως παρατήρηση νομικών κύκλων ότι όσο καθυστερεί η δημοσιοποίηση των βασικών συμπερασμάτων, τουλάχιστον του πορίσματος, τόσο θα εντείνεται το παιχνίδι των διαρροών, κάτι που σαφώς δημιουργεί αφερεγγυότητα στον τομέα της ενημέρωσης της κοινωνίας και των πολιτών.

Είναι βεβαίως κατανοητό ότι ο γενικός εισαγγελέας, ο οποίος έδωσε εντολή για την έκθεση, θα ήθελε να προχωρήσει σε απολύτως τεκμηριωμένα συμπεράσματα από τη μελέτη του πορίσματος. Η αίσθηση είναι ότι ο Κώστας Κληρίδης βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης της καριέρας του, γιατί μελετώντας το πόρισμα καλείται να πάρει αποφάσεις που αφορούν ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας των σύγχρονων Κυπρίων. Σύμφωνα ωστόσο με νομικούς κύκλους που μίλησαν στον «Π», η Εισαγγελία θα πρέπει το συντομότερο να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση του πορίσματος για να στείλει το καθαρό μήνυμα ότι δεν ανέχεται κανενός είδους μεροληπτική προσέγγιση σε ένα καίριο ζήτημα που ταλανίζει την κυπριακή κοινωνία.

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.