Φόρμα αναζήτησης

Σπεύσατε για φωτοβολταϊκά

Πολύς κόσμος διερωτάται με κάθε ευκαιρία «γιατί δεν αξιοποιούμε τον ήλιο για την παραγωγή ρεύματος;», «γιατί δεν γεμίζουμε τις στέγες φωτοβολταϊκά;», «γιατί δεν αφήνουν τον κόσμο να βάλει πλαίσια στις ταράτσες του;». Είναι άξιον απορίας γιατί εξακολουθεί ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας να πιστεύει ότι κάποιος ή κάποιοι «στην κυβέρνηση», «στα υπουργεία», «στην ΑΗΚ», «στη ΡΑΕΚ» εμποδίζουν ή απαγορεύουν ή περιορίζουν την εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών.

Στην πραγματικότητα κανένας δεν απαγορεύει πλέον την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης. Δεν τίθενται εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια για να παραχωρηθεί η σχετική άδεια. Δεν υπάρχει καν περιορισμός στη συνολική ισχύ που μπορεί να παραχθεί από οικιακά φωτοβολταϊκά. Ίσως μελλοντικά, αν αυξηθούν κατακόρυφα τα σπίτια με φωτοβολταϊκά (σήμερα είναι μεταξύ 12 και 13 χιλιάδων), σε κάποιες περιοχές το τοπικό δίκτυο να κορεστεί και να υπάρξουν όντως περιορισμοί. Σήμερα δεν υπάρχουν.

Εκτός αν μένεις σε πολυκατοικία ή σε σπίτι χωρίς επαρκή πρόσβαση στο φως του ήλιου. Να το πω πιο απλά: Όποιος θέλει και όποιος μπορεί να εξοικονομήσει ή να εξασφαλίσει από τράπεζα ένα ποσό από 4 έως 6 χιλιάδες ευρώ, πάνω-κάτω, είναι ελεύθερος να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά και να μειώσει το κόστος ηλεκτροδότησης κατά περίπου 80%, αποσβένοντας την επένδυση μέσα σε 4-5 χρόνια. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο λόγο, εκτός από την έλλειψη διαθέσιμου ρευστού, να μην αξιοποιήσει κανείς αυτή τη δυνατότητα, κι ας κινδυνεύω να κατηγορηθώ ότι γράφω προς όφελος των εταιρειών που τα προμηθεύουν. Όχι, γράφω για τον μέσο καταναλωτή οικιακού ρεύματος.

Μάλιστα, εδώ και τρεις εβδομάδες προσφέρεται επιπλέον κίνητρο: Το Υπουργείο Ενέργειας έθεσε σε ισχύ σχέδιο επιδοτήσεων, μέσω του οποίου οι αιτητές, χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο, μπορούν να εξασφαλίσουν μέχρι χίλια ευρώ επιδότηση για μια εγκατάσταση των 4 κιλοβάτ (250 ευρώ ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ). Μια χαρά όμως μπορούν να εξυπηρετηθούν πολλά νοικοκυριά και με 3 κιλοβάτ. Η μαγκιά δεν είναι να παράγεις πλεόνασμα ρεύματος, το οποίο καρπώνεται στο τέλος η ΑΗΚ, αλλά όσο χρειάζεται το νοικοκυριό. Ισχύει σειρά προτεραιότητας για την επιδότηση και ήδη οι αιτήσεις είναι εκατοντάδες. Η επιδότηση παραχωρείται μετά την εγκατάσταση.

Για νοικοκυριά που εμπίπτουν στην κατηγορία των ευάλωτων (λήπτες δημοσίου βοηθήματος, ΕΕΕ κ.λπ.) η επιδότηση είναι 900 ευρώ ανά κιλοβάτ, με μέγιστο ποσό τις 3.600 ευρώ. Είναι επίσης σε ισχύ και σχέδιο επιδότησης (μέχρι 3.000 ευρώ) για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και μόνωση οροφής. Ακριβείς πληροφορίες και οδηγίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ενέργειας. Αν σας φοβίζουν οι διαδικασίες και τα τρεχάματα, κάντε έρευνα αγοράς και θα βρείτε εταιρείες που αναλαμβάνουν όλα τα διαδικαστικά τρεχάματα με τον Διαχειριστή Διανομής και άλλους. Εσείς απλώς θα πληρώσετε. Για να πληρώνετε μετά πολύ λιγότερο ρεύμα.