POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

«Σκάνδαλο με το Πεδίο Βολής Αγ. Μαρίνας» του Μάριου Μακρυγιάννη 

 

Το Υπουργείο Άμυνάς μας ισχυρίζεται ότι κόπτεται και ανησυχεί για την άμυνα της χώρας, σε σημείο που «να μην κοιμάται τα βράδια».

Στην ΕΦ λειτουργούν δύο μεγάλα πεδία ασκήσεων-βολών, όπου οι μονάδες εκτελούν ασκήσεις μικρών και μεγάλων κλιμακίων, με πραγματικά πυρά, προκειμένου το προσωπικό τους να εκπαιδεύεται τόσο ατομικά όσο και ως σύνολο για να αυξάνεται η επιχειρησιακή ικανότητά τους.

Οι κάτοικοι των χωριών που γειτνιάζουν με τα πεδία ασκήσεων είναι αλήθεια ότι βιώνουν πολύ συχνά μια έντονη ενόχληση στην καθημερινότητά τους. Πάντοτε υπήρχαν και υπάρχουν προβλήματα, όμως με αμοιβαία καλή θέληση συμβιβασμού και συνεργασίας επιλύονταν με τον καλύτερο τρόπο. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι υφίσταται κατοχή και οι μονάδες θα πρέπει να ασκούνται και απλώς ζητούν, όπως με εποικοδομητικό διάλογο αφενός να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των οικογενειών τους, αφετέρου να μειώνεται, όσο το δυνατόν, η ανησυχία που βιώνουν. Τις καλοπροαίρετες προθέσεις τους, το φιλότιμο και τη φιλοπατρία τους, την έζησα προσωπικά.

Στις αρχές Νοεμβρίου 2018, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη μια μεγάλης κλίμακας νυχτερινή άσκηση της τοπικής ταξιαρχίας, ενώπιον της πολιτικής και στρατιωτικής ιεραρχίας, οι κάτοικοι του χωριού, όπως και άλλες φορές, διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά στο εξωτερικό όριο του ΠΒ Αγίας Μαρίνας, ζήτησαν όπως επιδώσουν ψήφισμα στον επικεφαλής της άσκησης. Αγνοώντας προκλητικά τους κατοίκους, κανένας δεν μετέβη για να παραλάβει την επιστολή και έτσι αποφάσισαν να μπουν στο πεδίο ασκήσεων, διακόπτοντας την άσκηση. Από τότε άρχισε η αποκάλυψη της πρωτοφανούς και απίστευτης αδιαφορίας του ΥΠΑΜ.

Το συμβούλιο της κοινότητας Αγίας Μαρίνας, που πρώτιστα επηρεάζεται από αυτό το πεδίο ασκήσεων, με πρωτοβουλία του ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό. Μετά από πολλές ταλαιπωρίες η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εντός Δεκεμβρίου 2018. Εκεί δόθηκαν πολλές υποσχέσεις και συμφωνήθηκε όπως γίνει «άμεσα» μελέτη για τις επιδράσεις του πεδίου στο περιβάλλον της περιοχής. Εν τω μεταξύ ματαιώθηκαν «προσωρινά» όλες οι δραστηριότητες των μονάδων και έτσι ακόμα και από τον Πύργο Τηλλυρίας αναγκάζονταν να μεταβαίνουν στη Λάρνακα για μια άσκηση. Ο κοινός νους καταλαβαίνει ότι, επιβάλλεται να βρεθεί λύση και μάλιστα «γρήγορα».

Το 2019, το συμβούλιο του χωριού αφού έβλεπε ότι, τίποτα δεν προχωρούσε ζήτησε εκ νέου συνάντηση με τον υπουργό. Βέβαια, επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό, «ενδιαφέρον» και «υποσχέσεις». Γνωστή τακτική, προσωρινά αποδοτική και τελικά αναποτελεσματική. Το ίδιο σκηνικό συναντούμε και το 2020. Μέχρι σήμερα πέντε φορές πήγαινε-έλα και τόσο υποβοηθητικό παρασκήνιο, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Μάρτιος 2021, αν είδατε εσείς μελέτη, την είδε και η ΕΦ και η κοινότητα. Δυόμισι ολόκληρα χρόνια!!!

Οι ταλαίπωρες μονάδες, οι έφεδροι, οι εθνοφύλακες της περιοχής, η ΕΛΔΥΚ, υπομένουν καρτερικά το «άγιο φως» από το Υπουργείο της Άμυνάς μας. Αν είναι δυνατόν, δυόμισι χρόνια δεν έχουν κάνει απολύτως καμία άσκηση, αφού η ασύλληπτης φαντασίας έκταση της αδιαφορίας του ΥΠΑΜ, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Ο αρχηγός της ΕΦ, οι διοικητές της περιοχής προσπάθησαν και προσπαθούν απεγνωσμένα να πείσουν το ΥΠΑΜ, για το αυτονόητο, ότι η κατάσταση αυτή πρέπει επιτέλους να τελειώνει. Μάταια όμως! Φαίνεται ότι το ΥΠΑΜ έχει άλλα πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθεί. Έχει βλέπετε να ασχοληθεί με την «υψηλή στρατηγική», να διαχειρισθεί και να συνάψει νέες «συμμαχίες». Οι ασκήσεις των μονάδων είναι στα ψιλά γράμματα, για τους «μικρούς στρατιωτάκους», χωρίς σημασία.

Δυστυχώς, κάτι παρόμοιο εξελίσσεται και στο Πεδίο Ασκήσεων και Βολών στο Καλό Χωριό Λάρνακας το οποίο αναμένει παρόμοιες υποσχέσεις να ολοκληρωθούν και πολύ σύντομα αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, δεν θα υπάρχει διαθέσιμος χώρος εντός Κύπρου για τις ασκήσεις των μονάδων. Βέβαια, το υπουργείο μας, μπορεί να θεωρεί, «εκ της εμπειρίας του», ότι οι ασκήσεις μπορούν να γίνονται μέσα στα στρατόπεδα ή ακόμα να σκοπεύει να «συνάψει» κάποια σπουδαία «συμμαχία» και οι μονάδες να μεταβαίνουν στο «εξωτερικό» για να εκπαιδεύονται!

Έλεος πλέον! Αν υπάρχει έστω και η παραμικρή υπερβολή σε όσα καταγγέλλω το Υπουργείο Άμυνας γνωρίζει το τηλέφωνό μου και ας διατάξει μια «έρευνα» που είναι… και της μόδας.

Αυτό και αν είναι σκάνδαλο.! Αυτή και αν είναι η έννοια της παντελούς αδιαφορίας!

Κύριε υπουργέ της Άμυνάς μας, αφήστε για λίγο την «υψηλή στρατηγική» και αφιερώστε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας, στα απλά και πρακτικά σπουδαία, διότι η άμυνα ξεφτιλίζεται καθημερινά στα μάτια όλων μας!

*Αντιστράτηγου ε.α.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.