Φόρμα αναζήτησης

Τι ξέρει περισσότερο ο κ. Κοτζιάς;

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υποστηρίζει τον νέο απομονωτισμό, αλλά την πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική [...]

Read More...

«Πέραν του Ερντογάν ουδείς μπορεί να λύσει το Κυπριακό», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, σε μια δήλωση που μάλλον αμηχανία προκάλεσε σε πολλούς θαυμαστές του στην Κύπρο. Οι οποίοι θεωρούν τον κ. Κοτζιά ως το κύριο ανάχωμα απέναντι σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και ακόμα ως τον διπλωμάτη εκείνον που κατάφερε να εκτρέψει και εν πολλοίς να ανατρέψει τους σχεδιασμούς του Προέδρου Αναστασιάδη στο Μοντ Πελεράν, στη Γενεύη και το Κραν Μοντανά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της επιτροπής σε μια αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, ο Νίκος Κοτζιάς εξήγησε ότι ο Ερντογάν είναι το κέντρο εξουσίας στην Τουρκία και υποστήριξε ότι ήταν σωστή η κίνηση της Ελλάδας να τον προσκαλέσει την περασμένη βδομάδα και να συζητήσει μαζί του. 

Ειδικότερα για το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής. «Βάλαμε πάνω στο τραπέζι ένα θέμα που είχε εξαφανιστεί. Βάλαμε πάνω στο τραπέζι ένα θέμα που όλα τα ιστορικά έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών το είχαν εξαφανίσει ή αποδέχονταν να παραμείνει: τα ξένα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και τα λεγόμενα ζητήματα των εγγυήσεων», κατέληξε. 

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υποστηρίζει τον νέο απομονωτισμό, αλλά την πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική που λέει ότι πρέπει να μιλάει κανείς με όλους προκειμένου να προωθήσει θέσεις και να επιλύσει προβλήματα.

Τι μας λέει; 

Εν κατακλείδι, τι μας υποδεικνύει ο κ. Κοτζιάς; Ότι οφείλουμε να συζητούμε τα προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία. Όπως δε υπέδειξε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής δημοσιογραφικής του συνέντευξης με τον κ. Ερντογάν, ο μοναδικός παραγωγικός δρόμος, όσο δύσβατος και αν είναι, είναι η συζήτηση των προβλημάτων που εκκρεμούν.

Δυσκολίες

Στην Κύπρο, βεβαίως, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα πολιτών οι οποίοι δεν θέλουν ακόμα και να συζητούμε… μπας και προκύψει κάτι. Αυτή την τοποθέτηση τη βδομάδα που πέρασε είχα την ευκαιρία να τη διαπιστώσω ακόμα μια φορά, όντας μέλος ενός πάνελ παρουσίασης ενός βιβλίου το οποίο επιχειρηματολογούσε κατά της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ακούστηκαν δύο κύρια επιχειρήματα.

  • Πρώτον, ακόμα και καλή λύση ομοσπονδίας να υπογράψουμε, η Τουρκία δεν τηρεί τις συμφωνίες, οπότε σταδιακά θα οδηγηθούμε σε κρίση και θα απολέσουμε αυτό που σήμερα έχουμε, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία.
  • Δεύτερον και συνεπαγόμενο, είναι προτιμότερο να παραμείνουμε στο status quo το οποίο διασφαλίζει όσα έχουμε, αναμένοντας κάποιες καλύτερες ευκαιρίες στο μέλλον.

Έχω την εντύπωση ότι και οι δύο θέσεις είναι πολιτικά και ιστορικά επιλεκτικές. Κάθε φορά που αναφέρεται κάποιος σε παραβίαση των συνθηκών από την Τουρκία έχει κυρίως κατά νου τη Συνθήκη της Λωζάννης και τις διατάξεις που αφορούν το καθεστώς των Ελλήνων της Πόλης αλλά και της Ίμβρου και της Τενέδου. Μπορεί επίσης να αναφερθεί και σε κάποιες διατάξεις των Συνθηκών της Ζυρίχης-Λονδίνου αλλά και στην εφαρμογή της Τρίτης Βιέννης μετά την εισβολή του 1974. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οφείλουμε να παραδεχτούμε κι εμείς αρκετές παραβιάσεις από δικής μας πλευράς. Όπως για παράδειγμα τη στρατικοποίηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου αλλά και των Δωδεκανήσων από την Ελλάδα. Αλλά και την παραβίαση κάποιων δικαιωμάτων των μουσουλμάνων της Θράκης. Στην Κύπρο, επίσης, ούτε εμείς τηρήσαμε τις Συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου, αλλά μονομερώς επιχειρήσαμε να τις αλλάξουμε. Τα κύρια εγκλήματα βέβαια κατά της Κύπρου τα οποία συνιστούν παραβιάσεις των συνθηκών, είναι το πραξικόπημα της ελληνικής Χούντας κατά της Κυβέρνησης Μακαρίου και η επακολουθήσασα τουρκική εισβολή και κατοχή του 36% του κυπριακού εδάφους. Με λίγα λόγια, το επιχείρημα ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις συνθήκες ισχύει και στο στόμα ενός Τούρκου ή Τουρκοκύπριου. Μπορεί να υποστηρίξει εύκολα ότι ούτε εμείς τηρήσαμε κάποιες συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά δε το status quo, η θέση μας μάλλον είναι αστεία. Κι αυτό διότι δεν ελέγχουμε εμείς την κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο, αλλά η Τουρκία. Αυτή η χώρα μπορεί στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά να ανατρέψει το status quo στην Κύπρο, διότι έχει υπεροπλία σε όλα τα επίπεδα. Οπότε αν κάποιος θέλει να παραμείνουμε σε αυτή την κατάσταση πραγμάτων, μάλλον δεν το κάνει όχι γιατί είναι πατριώτης, αλλά γιατί αποδέχεται τα τετελεσμένα που έχει επιβάλει η Τουρκία στην Κύπρο. Τόσο απλό.

Διαφέρει ο Ερντογάν;

Το ξανάγραψα, η Τουρκία δεν είναι κανένας εύκολος αντίπαλος και, ναι, έχει σχεδιασμούς για την Κύπρο. Από την άλλη, ο Ερντογάν είναι ο πολιτικός που απομάκρυνε από την πολιτική τον Ραούφ Ντενκτάς και ανέτρεψε την πολιτική των κεμαλιστών στην Κύπρο ότι το Κυπριακό λύθηκε το 1974. Στο Κραν Μοντανά για πρώτη φορά συζητήσαμε θέμα τερματισμού των εγγυήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο και τη λειτουργική ένταξη ολόκληρης της Κύπρου κάτω από τη γεωπολιτική ομπρέλα της Ευρώπης.

Με λίγα λόγια, ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο πρώτος Τούρκος πολιτικός που αποδέχτηκε το Κυπριακό να συζητηθεί έξω από τις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις του βαθέος κράτους της χώρας του. Έχουμε την εντύπωση ότι αυτό έστω και αργά το διέγνωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αλλάζοντας το μέχρι στιγμής αφήγημά του.

Στο κάτω-κάτω ο κ. Κοτζιάς είχε και έναν ακόμα λόγο να το πράξει. Ο άνθρωπος προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς, όπως, δε, θα έχει ήδη μετά λύπης διαπιστώσει, κατάφερε να γίνει το ίνδαλμα όλων των ακροδεξιών στοιχείων της Κύπρου. Η στροφή του, πάντως, ίσως προέκυψε κάπως αργά. Ήδη στην Κύπρο έχει νικήσει για άλλη μια φορά ο ανόητος και φοβικός εθνικισμός, τον οποίο όλοι οι πολιτικοί της υιοθέτησαν και καμουφλάρουν κάτω από την πατριωτική φουστανέλα που ενδύθηκαν ενόψει εκλογών και κυρίως της συμπεσούσης καρναβαλιστικής περιόδου.

Send this to a friend