Φόρμα αναζήτησης

Θερμές ευχαριστίες από τον κ. Σταύρο Μαλά

Ο Σταύρος Μαλάς ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία πολιτικά πληγωμένος. Δεν υπήρξε η πρώτη επιλογή του ΑΚΕΛ,δεν ήταν εύκολο να στελεχώσει ομάδα.. [...]

Read More...

Ο υποψήφιος Σταύρος Μαλάς έχει προσπεράσει τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Όλα δείχνουν ότι θα είναι ο αντίπαλος του Νίκου Αναστασιάδη στον δεύτερο γύρο παρά τις αρχικές, κακές του επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις.

Ο Σταύρος Μαλάς ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία πολιτικά πληγωμένος. Δεν υπήρξε η πρώτη επιλογή του ΑΚΕΛ, επίσης δεν ήταν εύκολο να στελεχώσει την επιτελική του ομάδα διότι οι περισσότεροι θεωρούσαν την υποψηφιότητά του μια λύση ανάγκης. Από τον Δεκέμβριο βέβαια άρχισε να ανεβάζει στροφές. Το πρόγραμμά του αποκρυσταλλώθηκε, ο ίδιος απέκτησε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και στο ΑΚΕΛ κατάλαβαν κάτι πολύ σημαντικό. Ότι αν ο Σταύρος Μαλάς δεν περάσει τουλάχιστον στον δεύτερο γύρο, δεν θα ηττηθεί απλά ο Σταύρος Μαλάς αλλά το ίδιο το ΑΚΕΛ.

Στην πορεία του χρόνου βέβαια ο Σταύρος Μαλάς, και με τη δεύτερη θέση μάλλον καπαρωμένη, πέρα από τις δικές του προσπάθειες οφείλει να είναι ευγνώμων άμεσα αλλά και έμμεσα και σε αρκετούς άλλους. Ποιοι συνέβαλαν εκούσια ή ακούσια στο ξεπέταγμά του. Σε όλους τους πιο κάτω ο κ. Σταύρος Μαλάς οφείλει θερμές ευχαριστίες.

 

Το ΑΚΕΛ

Σίγουρα στο ΑΚΕΛ το οποίο αποτελεί τη βάση των ψηφοφόρων του. Το κόμμα της Αριστεράς δείχνει να συσπειρώνεται σε ικανοποιητικό επίπεδο και να αποβάλλει μέρος της εσωστρέφειάς του. Σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα η συναινετική και νηφάλια παρουσία του Άντρου Κυπριανού. Μπορεί ο ηγέτης του ΑΚΕΛ να αμφισβητείται από πολλούς στο κόμμα, αλλά διά της ανοχής του καταφέρνει περισσότερο να συνθέτει παρά να δημιουργεί αχρείαστες ρήξεις. Αυτό αντανακλάται σε όλες τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη συσπείρωση του κόμματος να ξεπερνά τις τελευταίες βδομάδες το 70%, στη δε δημοσκόπηση της Noverna να φτάνει στο 77%. Αν με την προσθήκη Νίκου Κατσουρίδη και με δεδομένο ότι το ΑΚΕΛ διαθέτει ακόμα έναν επαρκή κομματικό μηχανισμό, όλα δουλέψουν σωστά, τότε δεν είναι καθόλου απίθανο το ΑΚΕΛ να φτάσει τη συνοχή του ακόμα και στο 85% τις τελευταίες 15 μέρες που απομένουν.

Ο Αβέρωφ

Ο Σταύρος Μαλάς επωφελείται διότι και ο ΔΗΣΥ του Αβέρωφ Νεοφύτου συσπειρώνεται επίσης ραγδαία. Η συσπείρωση του ΔΗΣΥ πλησιάζει το 75%, κάτι που αντανακλά τη διάλυση της Αλληλεγγύης. Το κόμμα της κ. Θεοχάρους μπήκε στο πλευρό του Νικόλα Παπαδόπουλου με στόχο να του προσφέρει τουλάχιστον το 20% των παραδοσιακών οπαδών του ΔΗΣΥ. Τόσο μέσα από κινήσεις του Νίκου Αναστασιάδη, του μηχανισμού του κόμματος, αλλά και των υπόγειων κινήσεων του Δημήτρη Συλλούρη και του Ρίκου Ερωτοκρίτου που κινεί νήματα, παρότι έγκλειστος στις φυλακές, στη Λεμεσό η συσπείρωση της Αλληλεγγύης δεν ξεπερνά το 30%, δηλαδή μεταφέρει στον Νικόλα Παπαδόπουλο μόλις το 2% από το 6% που περίπου πήρε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2016. Εν ολίγοις, η συσπείρωση του λαϊκού παραδοσιακού ΔΗΣΥ -για την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης φόρεσε άπειρες φουστανέλες- αποδυναμώνει τον Νικόλα και κατ’ επέκταση ευνοεί τον Μαλά.

Οι Ενδιάμεσοι

Η ΕΔΕΚ, μόλις που συσπειρώνει το 50% των πολιτών που την ψήφισαν το 2016, δηλαδή μεταφέρει στην κάλπη για τον Νικόλα Παπαδόπουλο ένα ποσοστό 3%. Η συμβολή του Μαρίνου Σιζόπουλου στην προεκλογική είναι μηδαμινή γιατί έτσι αποφάσισε το επιτελείο Νικόλα, ενώ δεν είδαμε να εμπλέκονται στην προεκλογική υπέρ του Νικόλα ο Γιαννάκης Ομήρου, ο Γιώργος Βαρνάβα και μια σειρά άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΕΔΕΚ. Τα πράγματα είναι χειρότερα για τους Οικολόγους, των οποίων η συσπείρωση κινείται πέριξ του 40%. Το υπόλοιπο 60% των Οικολόγων διαμοιράζεται μεταξύ Αναστασιάδη και Μαλά. Οι Οικολόγοι βέβαια πάντα κινούνταν με ελάχιστη κομματική πειθαρχία παρά τις οποιεσδήποτε υποδείξεις της ηγεσίας τους. Αυτό εξάλλου εξηγεί και γιατί πέραν της ενδεικτικής παρουσίας της κ. Ξάνθου η υπόλοιπη ηγεσία τους σχεδόν είναι απούσα από την προεκλογική.

Στον χώρο του Ενδιάμεσου βέβαια κινούνται και οι διαφωνούντες με τον Νικόλα ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ. Γύρω στο 40% όσων λένε ότι ψήφισαν ΔΗΚΟ το 2016 σήμερα επιμερίζονται επίσης υπέρ των Αναστασιάδη – Μαλά. Εδώ κι αν λείπουν πρωτοκλασάτα στελέχη τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να στέκονται δίπλα στον Νικόλα Παπαδόπουλο. Πού είναι οι Κάρογιαν, Πατσαλίδης, Κυριακίδου, Βότσης, Παναγιώτου, Αρμεύτης, Προκοπίου; Αυτό στοιχίζει πολύ σοβαρά ποσοστά στον Νικόλα, κυρίως στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου όπου τα ποσοστά του ΔΗΚΟ εμφανίζονται πολύ χαμηλότερα του αναμενόμενου.

Το ΕΛΑΜ

Αυτό που κάνει βεβαίως τη μεγαλύτερη ζημιά στον Νικόλα επιτρέποντας στον κ. Μαλά να είναι καθαρά δεύτερος είναι το ΕΛΑΜ. Το οποίο κατήλθε με καθαρή γραμμή στο Κυπριακό (ΟΧΙ στη Διζωνική) και καθαρή γραμμή στα οικονομικά (στη φυλακή οι κλέφτες των τραπεζών και των οικονομικών σκανδάλων). Πώς ωφελείται ο Μαλάς από την άνοδο του ΕΛΑΜ στο 6% περίπου; Ο ίδιος δεν έχει να πάρει ούτε μία ψήφο από την ομάδα αυτών των ψηφοφόρων διαμαρτυρίας, διότι είναι δεξιόστροφοι. Θα μπορούσε ωστόσο ο Νικόλας αν το ΕΛΑΜ δεν κατέβαζε υποψηφιότητα να πάρει την πλειοψηφία τους, με κράχτη κυρίως την Αλληλεγγύη αλλά και κάποιες ακροδεξιές μεταγραφές που έκανε από το κόμμα Λιλλήκα, αφού ο ίδιος για λόγους σκοπιμότητας δεν αποκήρυξε τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ούτε βέβαια μιλά για τους κλέφτες των τραπεζών και τους υπευθύνους του οικονομικού εγκλήματος, παρά το ότι έδωσε υποσχέσεις στους κατόχους αξιογράφων. Το πρόβλημα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο για τον Νικόλα Παπαδόπουλο αν ο Γιώργος Λιλλήκας μπορούσε να διατηρήσει κάποια ποσοστά μέχρι το τέλος. Δεν φαίνεται όμως να τα καταφέρνει. Αυτό εν μέρει βέβαια ευνοεί και τον Σταύρο Μαλά, διότι μέρος των ψηφοφόρων του Γιώργου Λιλλήκα προέρχονται από το ΑΚΕΛ.

Ποια ελίτ στον Μαλά;

Αυτό που φέρνει τον Σταύρο Μαλά στη δεύτερη θέση είναι επίσης μια ελίτ σκεπτόμενων ανθρώπων που προβληματίζονται σοβαρά από τη μη λύση του Κυπριακού. Τα άτομα αυτά, είτε ανήκουν στη Δεξιά είτε στην Αριστερά, το 2013 ψήφισαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία Νίκο Αναστασιάδη διότι προσέβλεπαν στο πρόσωπό του κάποιες ειλικρινείς προσπάθειες για επίτευξη λύσης. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των πολιτών στρέφονται αυτή τη στιγμή προς την κατεύθυνση της στήριξης Σταύρου Μαλά. Ο Σταύρος Μαλάς δεν παίρνει προσωπική ψήφο από αυτά τα άτομα, αλλά ψήφο στήριξης της συνεπούς στάσης του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό. Η λογική πίσω από την ψήφο αυτής της ομάδας πολιτών έχει δύο παραμέτρους και αφορά κατά κύριο λόγο την ψήφο τους στον πρώτο γύρο:

 

  • Ψήφο στον Μαλά στον πρώτο γύρο σημαίνει στήριξη στο ΑΚΕΛ. Αν υπάρχουν κάποιες πιθανότητες για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό μετά τις εκλογές, το ΑΚΕΛ πρέπει να είναι σε θέση μάχης ώστε να μπορεί να συμβάλει στη λύση. Αν δεν περάσει ο Μαλάς, τότε το ΑΚΕΛ θα μπει σε διαδικασία διάλυσης.
  • Ψήφο στον Μαλά στον πρώτο γύρο σημαίνει ότι δεν περνά ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ο Νικόλας σίγουρα δεν μπορεί να κερδίσει τον Νίκο Αναστασιάδη ωστόσο η δεύτερη θέση -με δεδομένο ότι ο Νίκος Αναστασιάδης το 2013 θα αποχωρήσει από την πολιτική- τον καθιστά κυρίαρχο παίκτη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και δη στις προεδρικές εκλογές του 2023. Γύρω από τον Νικόλα θα στοιχηθεί το πιο συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας που φοβάται τη λύση του Κυπριακού. Εν τοιαύτη περιπτώσει ο Ενδιάμεσος θα γίνει η δεύτερη μεγάλη πολιτική δύναμη στη χώρα -ίσως και η πρώτη- και σίγουρα στα επόμενα πέντε χρόνια ακόμα και αν ο Νίκος Αναστασιάδης θελήσει να επαναδιαπραγματευθεί το Κυπριακό, θα μπορεί άνετα να τον βραχυκυκλώνει, οδηγώντας την Κύπρο σε μια de jure διχοτόμηση.

 

Send this to a friend