Φόρμα αναζήτησης

Ποιος θα μιλήσει για τις μαύρες σακούλες των υποψηφίων;

Τι αδίκημα συνιστάται όταν ένας βουλευτής ψηφίζει έναν νόμο με χίλια παραθυράκια και εν γνώσει του ότι αυτός θα παραβιαστεί; [...]

Read More...

Δημοσιοποίησαν οι υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών τα ποσά που ξόδεψαν για την προεκλογική τους εκστρατεία. Με βάση την κείμενη νομοθεσία, το επιτρεπόμενο κόστος δεν μπορεί να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ και βεβαίως ουδείς το ξεπέρασε. Δεν ξέρω αν ο γενικός ελεγκτής, ο οποίος θα εξετάσει καθηκόντως τους λογαριασμούς των υποψηφίων, βρει κάτι μεμπτό, η κοινή γνώμη πάντως φαίνεται να έχει πειστεί. Ότι, δηλαδή, από τα 5-10 εκατ. που ξόδευαν οι υποψήφιοι σε προηγούμενες εκλογές, το 2018 όλοι έχουν συμμορφωθεί και έχουν διεξαγάγει μια προεκλογική εκστρατεία στο πλαίσιο της λιτότητας που έχει επιβληθεί.

Ο έλεγχος

Ποιος κοροϊδεύει ποιον σε αυτό τον τόπο;

Αν ήμουν νομικός θα έθετα ένα ερώτημα: Τι αδίκημα συνιστάται όταν ένας βουλευτής ψηφίζει έναν νόμο με χίλια παραθυράκια και εν γνώσει του ότι αυτός θα παραβιαστεί;

Ο νόμος βεβαίως είναι αυστηρός. Επιβάλλει σε όλες τις εφημερίδες να ενημερώνουν τον γενικό ελεγκτή και για το τελευταίο ποσό που εισπράττουν από κάθε υποψήφιο, ποσά τα οποία συγκρίνει ο γενικός ελεγκτής με τις καταστάσεις των κομμάτων. Να φανταστείτε ότι για τις βουλευτικές εκλογές του 2016 κάποιες εφημερίδες δέχτηκαν τηλεφωνήματα από τις ανακριτικές αρχές όταν προέκυψαν διαφορές στις διαφημιστικές δαπάνες ακόμα και λίγων εκατοντάδων ευρώ.

Οι κρυφές καμπάνιες

Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, ωστόσο, ένα έμπειρο μάτι θα μπορούσε να διακρίνει τις επίσημες και δηλωμένες καμπάνιες από τις κρυφές.

 

  • Για παράδειγμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ξόδεψε σε διαφημίσεις γύρω στις 600.000 ευρώ. Μπήκαν κάποιες διαφημίσεις στην τηλεόραση, αρκετές στα social media και ελάχιστες στον Τύπο. Αυτό συνέβη και με τους κυρίους Μαλά και Παπαδόπουλο.
  • Την ίδια στιγμή στα social media μας προέκυψαν για τους 3 πιο πάνω υποψηφίους δεκάδες ομάδες φίλων και υποστηρικτών οι οποίοι με χιλιάδες push μηνύματα κατέκλυζαν κυρίως το facebook αλλά και το twitter. Ποιος πλήρωνε γι’ αυτές τις καμπάνιες;
  • Η Κύπρος ολόκληρη γέμισε με αφίσες και τεράστιες φωτεινές πινακίδες. Ποιος πλήρωσε γι’ αυτές, όταν το κόστος σχεδόν όλων των υποψηφίων δεν ξεπέρασε τις 600-700 χιλιάδες ευρώ κατ’ άτομο;

Τα υπόλοιπα

Βεβαίως η προεκλογική είχε και άλλα έξοδα, τα οποία δεν προνοούνται και δεν ελέγχονται από τον νόμο.

 

  • Τουλάχιστον ο γράφων μίλησε τους τελευταίους μήνες με καμιά 20αριά άτομα τα οποία επισκέφθηκαν επιτελεία υποψηφίων και ζήτησαν βοήθεια. Δεν ξέρω κανέναν που να έφυγε με επιταγή κάτω των 300 ευρώ.
  • Κάποιοι υποψήφιοι σύμφωνα με πληροφορίες διέπρεψαν σε εισφορές σε σωματεία και μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Αντιλαμβάνομαι ότι τα λεφτά δόθηκαν για καλό σκοπό.
  • Μεμονωμένες κινήσεις εξόφλησης χρεών ήταν και αυτές στο πρόγραμμα, σύμφωνα με κάποια κομματικά στελέχη, από προεκλογικά επιτελεία, ιδιαίτερα σε παράγοντες που υπόσχονταν μεγάλο αριθμό δεδομένων ψήφων. Του στυλ «κουμπάρε έχω 500 ψήφους, αλλά έχουμε και ανάγκες»…
  • Ας μην μιλήσουμε για εκατοντάδες δημοσκοπήσεις, φανερές ή κρυφές, κυλιόμενες ή πολιτικά συγκυλιζόμενες προς δημιουργία τάσεων υπέρ κάποιων υποψηφίων. Αυτές ποιος τις πλήρωσε; Ποιος πλήρωσε ακόμα τα επικοινωνιακά επιτελεία εξ Ελλάδος και τους εκατοντάδες κράχτες και προβοκάτορες που βρήκαν αίφνης εργασία στα κοινωνικά δίκτυα;

Υποκρισία

Η Βουλή που ψήφισε τον νόμο δεν γνώριζε ότι όλα αυτά που περιγράψαμε πιο πάνω θα τον γελοιοποιούσαν; Άσε που ο νόμος έχει μια τρύπα από την οποία χωρά όλη η υποκρισία της χώρας μας. Λέει πόσα δικαιούσαι να ξοδέψεις, αλλά δεν διευκρινίζει πόσα δικαιούσαι να εισπράξεις, όπως συμβαίνει π.χ. στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Θα θυμάστε ότι πριν μερικές βδομάδες ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί τέθηκε υπό κράτηση και ανακρίθηκε για παραβίαση του εκλογικού νόμου σε ό,τι αφορά τις δαπάνες αλλά και για ύποπτα εμβάσματα. Σε μας ξέρετε πόσοι Ρώσοι και Κύπριοι επιχειρηματίες μπαινόβγαιναν σε κόμματα και επιτελεία με τα μαυροσάκκουλλα;

 Αλλά γιατί τα κόμματα να το σκεφτούν, να γνοιαστούν ή να το ξέρουν; Μήπως και τα κόμματα είναι καλύτερα από τους υποψήφιους Προέδρους; Μόνο για το έτος 2017 τα κόμματα εισέπραξαν ποσό 7 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 3,7 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν από το κράτος με σκοπό την κάλυψη της αντιμισθίας των 101 συνεργατών των βουλευτών και των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, η χορηγία που έλαβαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα το έτος 2017 ανέρχεται στα 6.664.753 ευρώ ως ακολούθως: ΔΗΣΥ – 1.990.518 ευρώ, ΑΚΕΛ – 1.683.453 ευρώ, ΔΗΚΟ – 980.230 ευρώ, ΕΔΕΚ – 461.989 ευρώ, Συμμαχία Πολιτών – 455.887 ευρώ, Κίνημα Αλληλεγγύη – 403.368 ευρώ, Κίνημα Οικολόγων – 381.357 ευρώ και ΕΛΑΜ – 307.951 ευρώ. Πρόσθετα, οι οργανώσεις νεολαίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων μοιράστηκαν το ποσό των 334.098 ευρώ ως εξής: ΝΕΔΗΣΥ – 85.919 ευρώ, ΕΔΟΝ – 73.338 ευρώ, ΝΕΔΗΚ – 45.317 ευρώ, Συμμαχία Πολιτών – 32.850 ευρώ, ΕΛΑΜ 28.972 ευρώ, ΕΔΕΚ – 24.489 ευρώ, Αλληλεγγύη – 22.133 ευρώ και Οικολόγοι – 21.080 ευρώ. 

Ερώτηση

 

Μόνο αυτά τα χρήματα πήραν τα κόμματα κατά το έτος 2017; Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική. Σαφέστατα και πήραν και άλλα μεγάλα ποσά από εισφορές και άλλα τινά. Θα ελεγχθούν ωστόσο από τον γενικό ελεγκτή για τα λεφτά που πήραν μόνο από το κράτος. Για τα υπόλοιπα ουδείς μπορεί να ελέγξει προς δόξαν της αδιαφάνειας σε αυτό τον τόπο.

Οπότε, αυτή η Βουλή και αυτά τα κόμματα δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν κάτι καλύτερο για τους υποψηφίους για την προεδρία.

Ψηφίζουν διάτρητους και αδιαφανείς νόμους διά των οποίων τηρούν τα προσχήματα των κανονισμών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τους όρους διαφάνεια και δημοκρατικός έλεγχος.

Για όλους αυτούς σε τελευταία ανάλυση η εξουσία είναι ένα λάφυρο και όχι το μέσο για την άσκηση πολιτικής για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Γι’ αυτό και οι νόμοι τους, όπως είπε και ο Βίσμαρκ, είναι σαν τα λουκάνικα. Δεν ξέρεις από τι είναι κατασκευασμένοι.

Γι’ αυτό και στην κυπριακή πολιτική σκηνή δεν χωρούν άτομα που θα παλέψουν για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων των πολιτών αυτής της χώρας. Χωρούν και περισσεύουν οι πολιτικοί-φεουδάρχες, που μπορούν να μαζέψουν από κάθε απίθανη πηγή λεφτά για να συντηρήσουν ξεπερασμένους κομματικούς μηχανισμούς και κονκλάβια. Κι εμείς βεβαίως δεν είμαστε καλύτεροι. Αυτούς ψηφίζουμε, αυτούς αξίζουμε.

Send this to a friend