Φόρμα αναζήτησης

Όταν ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατσιαρίζει

Την περασμένη Πέμπτη (21/12/2017) ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε μια «οργίλη» ανακοίνωσή του, όπως γράφτηκε σε διάφορα sites, κατήγγειλε την παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων από την εφημερίδα «Πολίτης». Την ίδια ακριβώς μέρα σε όλα τα ΜΜΕ (τυχαίο;) κυκλοφορούσε έκθεση του γενικού ελεγκτή για τον στρατιωτικό ακόλουθο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα, τον οποίο κατηγορούσε για υπερχρεώσεις των δημόσιων ταμείων για διενέργεια (μεταξύ άλλων) κολονοσκόπησης και άλλων γυναικολογικών εξετάσεων της συζύγου του.

 Σε ό,τι αφορά τα δικά του προσωπικά δεδομένα, για την παραβίαση των οποίων ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε τη σύλληψη, την καταδίκη και τη φυλάκιση των συντακτών του «Πολίτη», σχετίζονταν με τα γνωστά emails Λοϊζίδου. Στο πλαίσιο της ανάγνωσης αυτών των mails, ο κ. ελεγκτής «συνελήφθη», αντιδεοντολογικά και παράτυπα, να συνεννοείται με τη Νομική Υπηρεσία και τον ίδιο τον γενικό εισαγγελέα για μια γνωμάτευση που ζήτησε το Υπουργείο Υγείας, η οποία αφορούσε τον ίδιο τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ο κ. Οδυσσέας ζήτησε τα ιατρικά δεδομένα του ασθενούντος στις φυλακές Παναγιώτη Νεοκλέους και το Υπουργείο Υγείας ζήτησε συμβουλή από τη Νομική Υπηρεσία κατά πόσον ο γενικός ελεγκτής δικαιούται να τα έχει. Ο γενικός εισαγγελέας με επιστολή του στη Βουλή, που επίσης ασχολήθηκε με το θέμα, δήθεν είχε αυτοεξαιρεθεί, οπότε το θέμα ανέλαβε να διεκπεραιώσει η κ. Λοϊζίδου. Η οποία κυρία Λοϊζίδου, αντί να κάνει την έρευνά της και να δώσει τη γνωμάτευσή της, ξεκίνησε συνεννοήσεις με τον Οδυσσέα, στις οποίες είχε συμμετοχή και ο ίδιος ο γενικός εισαγγελέας, ο οποίος -είπαμε- δεσμεύτηκε ότι θα αυτοεξαιρεθεί!

Ερωτά κάποιος: Γιατί η ικανότατη κ. Λοϊζίδου, όπως διαφαίνεται από άλλα mails της, να συλλέγει πληροφορίες από ευρωπαϊκές χώρες προς εξυπηρέτηση των Ρώσων εισαγγελέων δεν μπορούσε να πληροφορηθεί το κοινοτικό κεκτημένο από τις Βρυξέλλες σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα; Γιατί δεν απευθύνθηκε στην επίτροπο Προσωπικών δεδομένων κ. Ειρήνη Νικολαΐδου για να πάρει απαντήσεις; Γιατί έπρεπε ντε και καλά να πάρουν τις απαιτούμενες πληροφορίες από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος βρισκόταν υπό κρίση;

 

Μεγάλη εικόνα

Η απάντηση είναι απλή σε κάθε νοήμονα άνθρωπο. Ο γενικός ελεγκτής και ο γενικός εισαγγελέας είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον φυλακισμένο Παναγιώτη Νεοκλέους. Ο γενικός εισαγγελέας είχε προσωπικό ενδιαφέρον για τον κ. Νεοκλέους και για τον Ρίκκο, η φυλάκιση των οποίων αποτέλεσε το μοναδικό επίτευγμά του σε όλα τα χρόνια που βρίσκεται στη θέση του εισαγγελέα. Γιατί αυτό το ενδιαφέρον, μπορεί να το απαντήσει ο καθένας από μας. Σαφέστατα και ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου το παρατράβηξε βρίζοντάς τον δημόσια. Προσεβλήθη ο κ. Κληρίδης και αυτός και η γυναίκα του. Λένε φίλοι του δικηγόροι! Θα μπορούσε ωστόσο κάποιος να πει ότι η αφετηρία αυτής της κόντρας ήταν πολύ πιο παλιά. Ξεκίνησε από τη διαχείριση ενός κλαπέντος fund της Providencia ύψους ενός δισ. Ακόμα και το επαρχιακό δικαστήριο που καταδίκασε τους Ρίκκο – Νεοκλέους δεν είχε άποψη για τον χειρισμό της υπόθεσης. Είναι αστική ή ποινική η υπόθεση; Ρίκκος και Νεοκλέους είπαν ποινική, οπότε πρέπει να ξεκαθαρίσει στο δικαστήριο σε 2-3 χρόνια. Κληρίδης και κάποια δικηγορικά γραφεία στη Λευκωσία είπαν αστική, οπότε το θέμα, αν κρίνουμε από τον χρόνο εκδίκασης τέτοιων υποθέσεων, μπορεί να σέρνεται για 7-10 χρόνια. Το fund αυτό όπως μου λέχθηκε έχει 100 εκατ. τον χρόνο κέρδη.

Γίνεται αντιληπτό ότι μέχρι στιγμής ολόκληρη η Κύπρος ασχολήθηκε με τη μικρή εικόνα της υπόθεσης. Οι Ρίκκος – Νεοκλέους καταδικάστηκαν για απόπειρα συμψηφισμού ενός ποσού 500.000 ευρώ για να γνωματεύσει ο Ρίκκος ότι η υπόθεση είναι ποινική! Το ένα δισ. της Providencia (η μεγάλη εικόνα) το διαχειρίζονται κάποια αντίπαλα δικηγορικά γραφεία, τα οποία στο πλαίσιο μιας αστικής υπόθεσης (ποιος ξέρει σε ποια κατάστιχα του αρχείου βρίσκεται) νέμονται τα νόμιμα απορρέοντα fees. Κατά την ταπεινή μου άποψη, και παρότι δεν είμαι νομικός, όλες οι υποθέσεις έπρεπε να βρίσκονται στο τραπέζι. Και οι ματσαράγκες του Ρίκκου αλλά και οι καταγγελίες για κλοπή εταιρειών από κάποια τρίτα δικηγορικά γραφεία. Θέλετε και μια πολύ μεγαλύτερη εικόνα; Χάσαμε την υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου, πίσω από την υπεράσπιση της οποίας βρίσκονταν όλα τα δικηγορικά τζάκια της Λευκωσίας. Η αξιολόγηση βέβαια του γενικού εισαγγελέα μάλλον είναι διαφορετική από τη δική μου. Γι’ αυτόν χάθηκε απλώς μια υπόθεση, απεναντίας ο γράφων όπως σημείωσαν οι κύριοι Κληρίδης και Οδυσσέας… εξυπηρετεί ύποπτα συμφέροντα!

 

Τα προσωπικά Νεοκλέους

Δεν έμειναν μόνο σε τέτοιες διαπιστώσεις. Ο γενικός εισαγγελέας και ο γενικός ελεγκτής, που εξυπηρετούν το πραγματικό δημόσιο συμφέρον, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακόμα και μετά την καταδίκη Νεοκλέους, για τα όποια θέματα υγείας τον απασχολούσαν. Αυτό πλέον είναι ξεκάθαρο μέσα από την ανταλλαγή των emails. Γιατί τόση εμμονή; Μάλλον όταν ξεκινάς μια υπόθεση πρέπει να την τελειώνεις. Ο δικηγόρος και πρώην γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, πάντως, απέστειλε τότε επιστολή ζητώντας διαφύλαξη των ιατρικών και προσωπικών δεδομένων Νεοκλέους. Γι’ αυτό ακριβώς ζητούσαν και γνωμάτευση από το Υπουργείο Υγείας, αφού όλοι γνωρίζουν ότι ο γενικός ελεγκτής ό,τι πάρει στο χέρι του την επομένη στο όνομα της διαφάνειας το δημοσιοποιεί. Εις μάτην! Σε όλα τα ΜΜΕ κυκλοφορούσε, από άγνωστο αποστολέα, ότι ο Νεοκλέους πήγε στο Μέλαθρον για να φτιάξει τα δόντια του. Για να βγουν στη συνέχεια και τα σοβαρά ιατρικά προβλήματα που έχει.

Εν ολίγοις, τα προσωπικά ιατρικά δεδομένα ενός κατάδικου ασθενούς δεν διαφυλάχθηκαν, αλλά βεβαίως πρέπει να διαφυλαχθούν τα προσωπικά δεδομένα του κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη (δηλαδή τα παράτυπα emails του), ο οποίος θυμήθηκε νόμους και ποινές τις οποίες επέσεισε στην ανακοίνωσή του επί των κεφαλών των δημοσιογράφων του «Πολίτη».

 Δύο μέτρα

 Τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά του κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη φάνηκαν για μια ακόμα φορά την ίδια μέρα που ο «Πολίτης» δημοσιοποίησε τα emails στα οποία διαφάνηκε η παράτυπη εμπλοκή του, την οποία έσπευσε να δικαιολογήσει βαφτίζοντας τον Κώστα Κληρίδη μέχρι και νομικό του σύμβουλο! Τη μέρα αυτή έδωσε στη δημοσιότητα μια αρκετά παλιά υπόθεση που αφορούσε τον στρατιωτικό μας ακόλουθο στη Μόσχα, ο οποίος διορίστηκε στη θέση αυτή το 2012, επί διακυβέρνησης Χριστόφια. Οι τίτλοι των εφημερίδων, πηχυαίοι: «Έκανε μασάζ σε spa με λεφτά της Δημοκρατίας». Προσωπικά δεν είμαι σε θέση να ελέγξω την εγκυρότητα της ουσίας της έκθεσης του ελεγκτή, και μόνο όμως από τον τρόπο και τη μέρα που βιάστηκε να τη δώσει στη δημοσιότητα (την ίδια σπουδή έδειξε και ο εισαγγελέας την ίδια μέρα, αφού έδωσε την υπόθεση του Συνεργατισμού που βρισκόταν στα ράφια τα τελευταία δυόμισι χρόνια) αξίζει κάποιος να τη διερευνήσει προσεκτικότερα.

 

  • Στην έκθεσή του ο γενικός ελεγκτής μιλά για τον στρατιωτικό ακόλουθό μας στη Μόσχα. Ένας είναι, οπότε όλοι ξέρουν για ποιον μιλά. Έδωσε δηλαδή τα στοιχεία του πριν καταδικαστεί από δικαστήριο.
  • Στην έκθεσή του είναι λαλίστατος και δεν φείδεται δημοσιοποίησης προσωπικών… μέχρι πολύ προσωπικών δεδομένων του στρατιωτικού. Γράφει με τον γλαφυρό του τρόπο: «με βάση τα υπό εξέταση στοιχεία διαπιστώνεται ότι, σεδιάστημα μόλις ενός έτους, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση λιπώματος, γαστροσκόπηση κατόπιν γενικής αναισθησίας και κολονοσκόπηση για αφαίρεση πολύποδα». Σημειώνει μάλιστα ότι αυτό είναι ύποπτο διότι ο εν λόγω στρατιωτικός δεν πήρε άδεια. Χωρίς να είμαι γιατρός, έχω την εντύπωση ότι και οι τρεις περιπτώσεις που αναφέρει είναι επεμβάσεις πλέον τυπικές και δεν χρειάζεται κανείς να πάρει πολυήμερη άδεια για να τις πραγματοποιήσει.
  • Γράφει για τη γυναίκα του στρατιωτικού: «Στη σύζυγό του διενεργήθηκε, σε χρονικό διάστημα 6 μηνών, συγκεκριμένηγυναικολογική εξέταση με υπερηχογράφημα συνολικά εννέα φορές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το κόστος κάθε εξέτασης, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης στον γυναικολόγο, ανερχόταν στα 306 ευρώ».
  • Γράφει και για τους δύο: «Τόσο ο ΑΚΑΜ όσο και η σύζυγός του υποβλήθηκαν σε θεραπείες μεφαρμακευτική αγωγή συνολικού κόστους 4.795 ευρώ, χωρίς ωστόσο να καθίσταται εφικτός ο προσδιορισμός της εκάστοτε θεραπείας που τους παρασχέθηκε». Γράφει και για τα παιδιά τους, αλλά αυτό δεν θα το γράψω.

 

Επαναλαμβάνω ότι δεν είμαι σε θέση να αμφισβητήσω την ορθότητα ή όχι των πορισμάτων του Οδυσσέα. Ούτε τα υπονοούμενά του ότι όλες αυτές οι θεραπείες δεν ήταν πραγματικές, ούτε ότι τα ποσά που χρεώνονταν ήταν πολύ ύποπτα. Αυτά πρέπει να τα ελέγξει το Υπουργείο Υγείας ή και η Αστυνομία. Σημειώνω ωστόσο ότι η έκθεσή του βγήκε, ενώ δεν είχε τις θέσεις των εμπλεκόμενων υπουργείων. Γράφει επί τούτου: «Η Ελεγκτική Υπηρεσία αποτάθηκε στο Υπουργείο Υγείας και στο Υπουργείο Εξωτερικών, για τις από μέρους τους απορρέουσες ενέργειες, ωστόσο εκκρεμεί μέχρι και σήμερα η απάντησή τους». Οπότε δημοσιοποίησε μια έκθεση για έναν στρατιωτικό, ο οποίος έκανε κολονοσκόπηση και γαστροσκόπηση, χωρίς ο στρατιωτικός να κατηγορηθεί για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και χωρίς να είναι τουλάχιστον ενώπιον δικαστηρίου! Τη στιγμή που σε εμάς τους δημοσιογράφους απαγορεύεται ακόμα και φωτογραφία προσαγωγής υπόπτου στο δικαστήριο να δημοσιοποιήσουμε. Έτσι αυτός ο κύριος Οδυσσέας μπορεί και να διασύρει μια ολόκληρη οικογένεια, με τον απλό κοσμάκη να τον χειροκροτεί και να θεωρεί ότι καθαρίζει τον στάβλο του Αυγεία! Μπορεί βέβαια να έχει δίκαιο, αλλά θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτικός, ιδίως όταν υπερασπίζεται τα δικά του προσωπικά δεδομένα, μπορεί απλώς να κατσιαρίζει για να πάρει δημοσιότητα. Όπως έκανε και με τον εκτελεστικό διευθυντή της cyta. Τον οποίο διέσυρε διά των ΜΜΕ αλλά μετά από μια βδομάδα πήγε στη Βουλή και μας είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα εναντίον του.

Μπήκα στον κόπο πάντως να κάνω ένα τηλεφώνημα στο Υπουργείο Άμυνας για να ρωτήσω γι’ αυτόν τον στρατιωτικό. Μου λέχθηκε ότι είχαν και οι ίδιοι κάποιες υποψίες. Μου λέχθηκε ότι έστειλαν την υπόθεση στην Ελεγκτική Υπηρεσία εδώ και πολύ καιρό. Μου λέχθηκε, τέλος, ότι στον εν λόγω στρατιωτικό δόθηκε ένας χρόνος παράταση για να επιστρέψει στην Κύπρο από τη Μόσχα διότι την τελευταία χρονιά είχε σοβαρά ιατρικά προβλήματα και είχε μεγάλο χρόνο παραμονής σε νοσοκομείο.

 

Εν κατακλείδι

 Όταν κάποιος υπερασπίζεται τα προσωπικά του δεδομένα, οφείλει να υπερασπίζεται και τα προσωπικά δεδομένα τρίτων. Όταν κάποιος υπερασπίζεται τη δεοντολογία και τον νόμο, οφείλει να συμπεριφέρεται και ο ίδιος με βάση τη δεοντολογία και τον νόμο. Η υπόθεση των emails των τελευταίων ημερών κατέδειξε ότι ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης κινείται στο κόκκινο. Το ίδιο και ο γενικός εισαγγελέας. Πρόκειται για δύο υπηρεσίες νευραλγικές για τη λειτουργία ενός δημοκρατικού κράτους, οι οποίες λειτουργούν χωρίς επαρκείς κανονισμούς και νομοθεσίες. Σε σημείο που και οι δύο υπερβαίνουν τα εσκαμμένα. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Βουλή επιβάλλεται να εγκύψουν στο θέμα, διότι η δική τους αναξιοπιστία έχει επιτρέψει σε κάποιους θεσμούς να λειτουργούν αντιδεοντολογικά. Χρειαζόμαστε κατεπειγόντως νομοθεσίες. Ουδείς μπορεί να είναι υπεράνω της Δημοκρατίας. Ουδείς μπορεί να είναι ανέλεγκτος. Ούτε οι δημοσιογράφοι, ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι.

 

 

 

 

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.