Φόρμα αναζήτησης

Κίνδυνος το φυσικό αέριο να μείνει στα έγκατα της Μεσογείου

Η εταιρία ΕΝΙ έχει επενδύσει χρήμα και χρόνο στην Κυπριακή ΑΟΖ. Θα μπορούσε κάποιος να αναμένει σοβαρή αντίδραση από τη Ρώμη; [...]

Read More...

Η Τουρκία είναι πλέον σαφές, μετά την ανανέωση της navtex στο οικόπεδο 3, ότι θέλει να εξωθήσει το παιχνίδι στα άκρα, βάζοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της όποιας λύσης προκύψει στο Κυπριακό και το φυσικό αέριο. Την ίδια στιγμή η συμφωνία του Ισραήλ για μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ στην Αίγυπτο δημιουργεί νέα δεδομένα στη διαχείριση του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία στην πορεία του χρόνου ίσως αποδειχθούν καταστροφικά για την Κύπρο.

Η navtex

Η ανανέωση της navtex από την Τουρκία έως και τις 10 Μαρτίου, πριν καν λήξει στις 22 Φεβρουαρίου, ουσιαστικά ματαιώνει τη γεώτρηση στον στόχο Σουπιά στο οικόπεδο 3. Με βάση τον προγραμματισμό της ENI, το γεωτρύπανο δεν μπορεί να παραμείνει στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού στις 8 Μαρτίου είναι δεσμευμένο για νέα γεώτρηση στο Μαρόκο.

Ακόμα και αν η ΕΝΙ επιθυμεί να τιμήσει το συμβόλαιό της με την Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να επαναπρογραμματίσει τη γεώτρηση περί τα τέλη Απριλίου και αυτό υπό προϋποθέσεις και σοβαρά ερωτηματικά. Ο ίδιος ο γενικός της διευθυντής κ. Ντεσκάλτσι δήλωσε ότι τα θέματα ασφαλείας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που τα διαχειρίζεται και όχι η εταιρεία.

Τη δήλωση Ντεσκάλτσι ήρθε να διευκρινίσει περαιτέρω το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας. Όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA επικαλούμενο πηγές του ιταλικού ΥΠΕΞ, «η κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ δεν αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας, αλλά τις σχέσεις και τις ισορροπίες μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του βόρειου τμήματος του νησιού». Εν ολίγοις η Ιταλία κάνει σαφή λόγο για την ανάγκη λύσης του Κυπριακού και, για να μην υπάρξουν καθόλου παρερμηνείες ότι αυτό εννοεί, προσθέτει ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο οφείλουν να συνεννοηθούν, διότι μπορούν να συμβούν και χειρότερα: «Ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τον καθορισμό συμφωνημένων διαδικασιών στις ερευνητικές δραστηριότητες θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το δυναμικό ανάπτυξης και τα οφέλη για ολόκληρη την περιοχή».

Η δήλωση αυτή δεν συνιστά τίποτε άλλο από λευκή πετσέτα στο ρινγκ για την ιταλική κυβέρνηση, αφού έρχεται να ταυτισθεί με τις θέσεις που εξέφρασαν τις τελευταίες μέρες οι κύριοι Όζερσαϊ και Ναμί. Οι οποίοι ζήτησαν επιτακτικά τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη χάραξη της ενεργειακής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνοντας αναφορά στα δικαιώματα της τ/κ κοινότητας.

Η δήλωση αυτή των Ιταλών προφανώς έχει και άλλες προεκτάσεις.

Συγκεκριμένα, με βάση τη δήλωση, ηχεί απόλυτα λογικό ότι σε νέα περίπτωση γεώτρησης η ΕΝΙ θα απευθυνθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία και θα ζητήσει διασφαλίσεις για την ομαλότητα μιας νέας προσπάθειας. Μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να παράσχει τέτοιου είδους διασφαλίσεις; Ποιος, δηλαδή, θα της εγγυηθεί ότι ακόμα και αν επανέλθει στην περιοχή δεν θα εκδοθεί νέα navtex από την Τουρκία; Την ίδια στιγμή λογικό ηχεί και ένα άλλο ενδεχόμενο. Ότι η ιταλική ΕΝΙ είναι πολύ πιθανό να διαβουλευτεί και με την Τουρκία ή την τουρκοκυπριακή πλευρά, κάτι βεβαίως που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Σε περίπτωση αρνητικών απαντήσεων στα ερωτήματα της ΕΝΙ, επίσης λογικό επακόλουθο θα μπορούσε να ήταν ο τερματισμός της δράσης της ΕΝΙ στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και του κυπριακού ενεργειακού προγράμματος αφού η ΕΝΙ πλην του οικοπέδου 10 δραστηριοποιείται είτε από μόνη είτε σε συνεργασία σε όλα σχεδόν τα αδειοδοτημένα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε τελευταία ανάλυση η ΕΝΙ δεν έχει συμφέροντα μόνο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και στην Τουρκία. Ως γνωστόν η ιταλική εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνία διάθεσης φυσικού αερίου με την τουρκική εταιρεία Altinbas Holding’s, ενώ την ίδια στιγμή είναι στρατηγικός εταίρος στον αγωγό Σαμψούντας -Τζεϊχάν για μεταφορά πετρελαίου σε συνεργασία με τις ρωσικές εταιρείες Transneft and Rosneft.

Το Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό έχουμε την εντύπωση ότι η Τουρκία διά της ανανέωσης της navtex ανοίγει ακόμα περισσότερο τα χαρτιά της επιχειρώντας να παίξει ταυτόχρονα σε δύο ταμπλό:

Αν το Plan A είναι η επιμονή σε λύση ομοσπονδίας, τότε διά της navtex η Τουρκία απαιτεί το φυσικό αέριο να μπει και αυτό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε περίπτωση τελικής αποτυχίας αυτών των διαπραγματεύσεων, οπότε περνούμε στο Plan B, δηλαδή της λύσης δύο κρατών, το φυσικό αέριο ως θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα γίνει και αυτό μέρος της συμφωνημένης λύσης.

Δηλαδή επιχειρεί να ανατρέψει τη συζήτηση στο Κυπριακό, όπως διεξαγόταν μέχρι πρόσφατα, όπου το φυσικό αέριο το διαχειρίζονταν οι Ε/Κ ως διαπραγματευτικό χαρτί, με μια γενική δέσμευση ότι μετά τη λύση οι Τουρκοκύπριοι θα έπαιρναν το μερίδιο που τους αναλογούσε.

Η Τουρκία, δυστυχώς για την ε/κ πλευρά, που έμεινε αυτές τις μέρες χωρίς καμιά διεθνή στήριξη, έχει επιπλέον και δυνατότητες κλιμάκωσης των νέων τετελεσμένων που δημιουργεί επί της κυπριακής ΑΟΖ, διά της καθόδου του δικού της γεωτρύπανου στην περιοχή για να προχωρήσει σε δικές της γεωτρήσεις.

Τα πράγματα εν ολίγοις είναι δύσκολα και αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ένας αξιόπιστος τρόπος αντίδρασης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνειδητοποιώντας προφανώς τα δύσκολα προβλήματα που έχει ενώπιόν της η Κύπρος έσπευσε με μια πολύ ορθή δημόσια δήλωσή του να καλέσει τους Τ/Κ να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Η δήλωσή του βεβαίως είναι γενική και αόριστη και σίγουρα ουδόλως συνάδουσα με τις παραμέτρους που έθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην τελευταία του έκθεση για επανεκκίνηση του τελικού διαλόγου προς τη λύση. Από την άλλη οι ηγέτες του Ενδιάμεσου συμφωνούν στη λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων που ξεκινούν από προσφυγή στο ΣΑ έως και την αφαίρεση διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους Τουρκοκύπριους.

Η σημαντική συμφωνία

Στο περιθώριο των navtex δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας η συμφωνία Ισραήλ – Αιγύπτου ύψους 15 δις δολαρίων για αγορά από την αιγυπτιακή ιδιωτική εταιρεία Dolphin. Η συμφωνία αυτή στην πράξη έρχεται να καταδείξει από τη μια τις προοπτικές συνεργασίας που υπάρχουν αλλά και την αδυναμία συνεννόησης όλων των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου για πολύπλευρη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην περιοχή. Η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, η υποκριτική συμπεριφορά του Ισραήλ το οποίο, μη αποδεχόμενο τη συμφωνία ενιαιοποίησης του οικοπέδου 12, μας έχει δέσει τα χέρια για την αξιοποίηση του κοιτάσματος, η έλλειψη ηγεσίας με όραμα στην Κύπρο, η μη λύση του Κυπριακού και κατ’ επέκταση η αδυναμία της χώρας μας να αποτελέσει τον ενδιάμεσο κρίκο συνεννόησης με όλους τους παίκτες της περιοχής με βάση τον αρχικό σχεδιασμό που έγινε για την περιοχή κυρίως από πλευράς ΗΠΑ και ΕΕ, στην ουσία οδηγεί προς το παρόν σε αποσπασματικές κινήσεις. Εταιρείες του βεληνεκούς της Noble, ακόμα και της ΕΝΙ, απέδειξαν ότι δεν μπορούν να συνεισφέρουν σε έναν ευρύτερο γεωπολιτικό σχεδιασμό. Ίσως η παρουσία της αμερικανικής Exxon το δεύτερο εξάμηνο στην περιοχή υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν σημαντικά ευρήματα να αλλάξει τη ροή των δεδομένων. Σε διαφορετική περίπτωση το κυπριακό φυσικό αέριο μέλλει να μείνει εγκλωβισμένο στα έγκατα της Μεσογείου.

Send this to a friend