Φόρμα αναζήτησης

Και ο τελευταίος μουχτάρης της επικράτειας

Τι δεν κατάλαβε στ' αλήθεια ο Θεόδωρος ο περιπτεράς μου; Ο κύριος Πρόεδρος, αν ήθελε να πατάξει τη φοροδιαφυγή, θα το έκανε τα τελευταία έξι χρόνια [...]

Read More...

Μπήκα στο περίπτερο να πάρω εφημερίδα. Έξαλλος ο Θεόδωρος, ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου: «Να τους γράψεις ότι μπορώ να φοροδιαφεύγω κι εγώ. Πολύ εύκολα μάλιστα». Για να συνεχίσει ως χείμαρρος πολύ πιο ισχυρός από αυτόν που πλημμύρισε την περασμένη βδομάδα τα καλντερίμια του Στροβόλου: «Δεν γίνεται να βγαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να καταγγέλλει τους γιατρούς για φοροδιαφυγή και να μην κάνει κανείς τίποτε. Ούτε ο ίδιος ούτε ο Φόρος, ούτε ο γενικός ελεγκτής, ούτε τούτοι ούλλοι οι κκιοουλάμπηες (σύμφωνα με το λεξικό της ε/κ και τ/κ Διαλέκτου, ο χασομέρηδες) του κράτους».

Τι δεν κατάλαβε στ’ αλήθεια ο Θεόδωρος ο περιπτεράς μου; Ο κύριος Πρόεδρος, αν ήθελε να πατάξει τη φοροδιαφυγή, θα το έκανε τα τελευταία έξι χρόνια. Χωρίς φωνές και απειλές. Αν ο Χριστόφιας, ο Τάσσος και ο Κληρίδης ήθελαν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, θα ήμασταν σοβαρό κράτος πριν μπούμε στον 21ο αιώνα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συγκεκριμένη συνέντευξη του στο Omega δεν εξήγγειλε καμιά μεταρρύθμιση κατά της φοροδιαφυγής. Απλώς έστειλε το μήνυμα ότι θέλει να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ και ότι αν οι γιατροί δεν συνάξουν τον νου τους θα ξεκινήσει έρευνες μέχρι 12 χρόνια πίσω και άντε τώρα να δικαιολογήσεις επαύλεις, πισίνες, υπερπολυτελή αυτοκίνητα και εξοχικά, όταν τα τελευταία χρόνια ο μέσος γιατρός δηλώνει στον Φόρο από 20-40.000 ευρώ τον χρόνο. Με λίγα λόγια, τους καρφώνει στην κοινή γνώμη, η οποία ήδη ξέρει.

Γνωρίζει κι αυτός

Το ότι το κράτος από αμνημονεύτων ετών χάνει εκατοντάδες εκατ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή των γιατρών, είμαστε σίγουροι ότι το γνωρίζει και ο γενικός ελεγκτής. Δεν έκανε όμως κάτι. Προτίμησε τις τελευταίες μέρες να αγνοήσει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και να ασχοληθεί με 21.000 ευρώ, και κυρίως την υπεράσπιση του εαυτού του κόντρα στην επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων. Πήρε τα προσωπικά δεδομένα ενός ανθρώπου και τον τραπεζικό του λογαριασμό και τα έδωσε στη δημοσιότητα. Χωρίς αυτός ο άνθρωπος να καταγγελθεί στην Αστυνομία, χωρίς να ανακριθεί, χωρίς να καταδικαστεί. Όταν η επίτροπος τον ρώτησε από πού βρήκε τα στοιχεία αυτά, απάντησε: «Δεν είμαι κάρφας».

Ο καλοπροαίρετος άνθρωπος ας σκεφτεί κάτι πιο απλό. Σε μας τους δημοσιογράφους απαγορεύεται να δημοσιοποιήσουμε ονόματα και φωτογραφίες ενός απλού συμπολίτη μας ο οποίος οδηγείται ως ύποπτος ενώπιον του δικαστηρίου. Μπορεί να είναι ένοχος, μπορεί όμως να είναι και αθώος. Οπότε, δεν μπορείς να τον θυματοποιήσεις. Ο κύριος Οδυσσέας όμως φαίνεται ότι προέρχεται από άλλον πλανήτη, οι δε πρακτικές του μπορούν να διέπονται από δικούς του νόμους. Βεβαίως ο κ. Οδυσσέας, που ως δημόσιο πρόσωπο εξαιρείται αυτών των κανονισμών, όταν ο «Πολίτης» έδωσε στη δημοσιότητα δικά του emails, με βάση τα οποία έπρεπε να οδηγηθεί ενώπιον του Ανωτάτου και να παυθεί, πήγε και κατάγγειλε την εφημερίδα στην Αστυνομία. Με τον σύντροφο του γενικό εισαγγελέα, όχι μόνο να τον καλύπτει, αλλά να ζητά και την ποινική δίωξη δημοσιογράφων.

Οι τραπεζίτες

Βεβαίως προβλήματα δεν έχουμε μόνο με τους γιατρούς, ούτε με τις επιλεκτικές ευαισθησίες του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Τεράστια προβλήματα έχουμε και με κάποιους τραπεζίτες οι οποίοι διέπραξαν εγκλήματα εναντίον αυτού του τόπου. Εγκλήματα τα οποία ούτε καν αυτό το λειψό μας σύστημα δεν μπόρεσε να μην στείλει ενώπιον του δικαστηρίου. Μάλιστα, και προ της τεράστιας κατακραυγής, το κράτος πλήρωσε γύρω στα 25 εκατ. ευρώ για να προετοιμάσει αυτές τις δίκες. Ειδικοί αστυνομικοί, forensic, λογισμικό, έρευνες μεγάλων οίκων. Όλα στη διάθεση της Νομικής Υπηρεσίας και του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος παρ’ όλα αυτά έχασε όλες τις δίκες. Πώς δικαιολογήθηκε αυτή η εξέλιξη; Οι περισσότεροι μίλησαν για ανικανότητα. Ο αδελφός του γενικού εισαγγελέα τη βδομάδα που πέρασε βέβαια μας έδωσε μία άλλη εκδοχή: Είναι πιασμένοι όλοι οι δικαστές του Ανωτάτου από συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο.

Στα χαμηλά

Αλλά, ας μην ψάχνουμε μόνο στα υψηλά δώματα. Μιλούσα προχθές με τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος παραδέκτηκε ότι λαμβάνει καθημερινά 10-20 καταγγελίες από κοινότητες. Πολλές από αυτές είναι καταγγελίες κατά των μουχταραίων. Οι οποίοι κάνουν πάρτι με τον καθορισμό των ζωνών. Τα χωράφια τους, τα χωράφια των κόρων τους και των γαμπρούδων τους, είναι πάντα μέσα στην οικιστική ζώνη. Στο κάτω-κάτω αυτοί εργάστηκαν για να εκλεγεί. Αν θυμάστε, το ίδιο έκανε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν επανεξελέγη το 2018. Ευχαρίστησε τις κόρες του και τους γαμπρούδες του. Κάποιοι όμως στο χωριό μένουν έξω και φωνάζουν. Επειδή όμως ξέρουν ότι δεν θα βγει και τίποτα με τις φωνές, επειδή είναι σίγουροι ότι ακόμα και στο δικαστήριο να πάνε η υπόθεσή τους θα δικαστεί μετά από 8 χρόνια, προσαρμόζονται. Ετοιμάζονται για τις επόμενες εκλογές της κοινότητας. Τάζοντας στους δυσαρεστημένους. Αν από ένα χωριό εξακτινώσουμε αυτή τη νοοτροπία, πάμε κατευθείαν στις προεδρικές εκλογές. Στη χώρα μας δεν εκλέγεται κανένας για να λύσει προβλήματα, Η εξουσία είναι απλώς το λάφυρο μιας νίκης που κερδήθηκε σε έναν πόλεμο που διεξάγεται κάθε 5 χρόνια χωρίς κανόνες και αρχές.

Εκ του αποτελέσματος

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος πάντως, η εικόνα φαντάζει καταθλιπτική. Ο Πρόεδρος κατηγορεί τους γιατρούς για φοροδιαφυγή αλλά δεν κάνει τίποτα. Μεταξύ μας, ποιον να πιάσει και ποιον να αφήσει; Εκ πείρας ξέρει ότι φοροδιαφεύγουν και δικηγόροι. Φοροδιαφεύγουν και καθηγητές και δημοσιογράφοι και εργολάβοι και πολιτικοί. Από την άλλη, ο γενικός ελεγκτής ασχολείται με τρίχες ή επιλεκτικά με θέματα που απασχολούν αυτούς που τον έχουν διορίσει. Τέλος, ο γενικός εισαγγελέας αποτυγχάνει να επιτελέσει το έργο του, με τον αδελφό του να επιχειρεί να τατσώνει και τον τελευταίο θεσμό που μέχρι πρόσφατα έμενε στο απυρόβλητο. Το Ανώτατο Δικαστήριο. Τέλος, το πολιτικό DNA αυτής χώρας είναι σάπιο άχρι μισγαγκείων. Φτάνει μέχρι και τον τελευταίο μουχτάρη της επικράτειας.

Τελικά, τι έμεινε όρθιο σε αυτό τον τόπο; Νομίζω η υποκρισία όλων μας. Με αποκορύφωμα αυτής της υποκρισίας την πατριωτική φράση ότι πρέπει να προστατεύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία από τους εχθρούς της. Κύριοι ο μεγαλύτερος εχθρός της Κυπριακής Δημοκρατίας είμαστε εμείς.

Send this to a friend