Φόρμα αναζήτησης

Κάποιοι άπληστοι ιδιώτες γιατροί και η εφαρμογή του ΓΕΣΥ

Τη λύση σε αυτό τον φαύλο κύκλο μπορεί να την δώσει μόνο ένα ΓΕΣΥ. Αλλά αν κρίνουμε από τους καβγάδες των τελευταίων ημερών, ποιοι αντιδρούν; [...]

Read More...

O Κύπριος πολίτης καλείται να καταβάλει από την τσέπη του για αγορά υπηρεσιών υγείας το υψηλότερο ποσοστό δαπανών στην ΕΕ, το οποίο φτάνει το 55% των συνολικών δαπανών υγείας, την ίδια ώρα που ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 15%.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι δεν διαθέτουμε ένα ενιαίο σύστημα υγείας το οποίο θα μπορούσε να εξορθολογήσει τα ποσά που ο κάθε Κύπριος δαπανά για θέματα υγείας. Οπότε παρατηρείται το οξύμωρο:

  • Όλοι οι Δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν σοβαρά ποσά ετησίως για να έχουν πρόσβαση στα Κρατικά Νοσοκομεία, αλλά ελάχιστοι τα χρησιμοποιούν. Για να εξυπηρετηθούν έχουν σχεδόν όλοι ιδιωτικές ασφάλειες ή καταφεύγουν κατά περίπτωση σε αγορά ιατρικών υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς.
  • Τα κρατικά νοσοκομεία έχουν κατακλυσθεί από συμπατριώτες μας οι οποίοι κανονικά δεν θα ήταν δικαιούχοι, στην ουσία όμως εξαναγκάζονται να καταφεύγουν σε αυτά λόγω της οικονομικής κρίσης η οποία επέφερε ανεργία και μείωση μισθών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγεί τα κρατικά νοσοκομεία σε υπερφόρτωση που τα οδηγεί στα όρια της κατάρρευσης.
  • Ως εκ των πιο πάνω τα τελευταία χρόνια έχουν επωφεληθεί τα μάλα οι ιδιώτες γιατροί και οι κλινικές αφού σε αυτούς καταφεύγουν όλοι οι Κύπριοι της μεσαίας τάξης και άνω. Λειτουργούν χωρίς ταρίφες και πραγματικό ανταγωνισμό, αφού έχει επέλθει ένας ταξικός διαχωρισμός ασθενών. Οι έχοντες πάνε στους ιδιώτες, οι μη έχοντες και οι χρόνια πάσχοντες στα κρατικά νοσοκομεία, επιβαρύνοντας όλο και περισσότερο τα δημόσια οικονομικά.

Το ΓΕΣΥ

Τη λύση σε αυτό τον φαύλο κύκλο μπορεί να την δώσει μόνο ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας. Αλλά αν κρίνουμε από τους καβγάδες των τελευταίων ημερών, ποιοι αντιδρούν;      

Οι  ιδιώτες γιατροί και εν γένει οι ιδιώτες κλινικάρχες αντιδρούν στη δημιουργία του ΓεΣΥ. Το θέμα είναι κατά κύριο λόγο οικονομικό, αν όχι θέμα απληστίας. Έχει να κάνει με αμοιβές, μισθούς αλλά κυρίως το φορολογήσιμο εισόδημα του κάθε πολίτη που ασκεί το ιατρικό επάγγελμα σε αυτή τη χώρα.

Περί απόδειξης

Όλοι οι ασθενείς κατά καιρούς έχουν διαπιστώσει την πραγματική φύση του προβλήματος, αφού ήταν υποχρεωμένοι να απαντήσουν σε ένα σταθερά επαναλαμβανόμενο ερώτημα μετά από κάθε επίσκεψή τους στον προσωπικό τους γιατρό: «Θέλετε απόδειξη ή όχι;».

Αν ο ασθενής θέλει απόδειξη η ιατρική επίσκεψη στοιχίζει π.χ. 70 ευρώ, διότι ο γιατρός θα πρέπει να πληρώσει και έμμεση και άμεση φορολογία. Αν δεν θέλει απόδειξη η ιατρική επίσκεψη στοιχίζει π.χ. 50 ευρώ, αλλά ο γιατρός δεν είναι υποχρεωμένος να δηλώσει τίποτα. Κάποιοι φαίνεται ότι προτιμούν να βάζουν τα λεφτά στην τσέπη αφορολόγητα.

Δεν είναι τυχαίο που πολλοί ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι για να κλείσεις ραντεβού μαζί τους χρειάζεται να περιμένεις μια βδομάδα, δηλώνουν στον Φόρο Εισοδήματος ετήσιο μισθό 40-50.000 ευρώ. Στην πραγματικότητα εισπράττουν μισθούς άνω των 100 ή και 200 χιλιάδων ετησίως το μεγαλύτερο μέρος των οποίων μάλλον δεν φορολογείται.  

Ίσως λοιπόν δεν είναι τυχαίο και με βάση αυτούς τους υπολογισμούς στις συζητήσεις για την υιοθέτηση του ΓΕΣΥ να κρίθηκε και να προτάθηκε ότι οι αμοιβές των προσωπικών ιατρών (που φθάνει τις €100.000 ανά 1.100 ασθενείς τον χρόνο με προοπτική τις €240.000 ανά 2.500 ασθενείς, τον χρόνο) είναι αρκούντως ικανοποιητικές. 

Επιστρέφουμε στο αρχικό ερώτημα. Γιατί αντιδρούν οι ιδιώτες γιατροί στο ΓεΣΥ παρά το ότι τους προτείνονται αμοιβές από 100-240.000 ευρώ ετησίως; Διότι τα έσοδά τους θα είναι απολύτως ελεγχόμενα. Οι καλοί γιατροί θα εξακολουθούν να έχουν πολλούς πελάτες. Ίσως και περισσότερους, διότι ο καθένας από μας θα έχει το δικαίωμα να επιλέγει τον γιατρό του. Αυτό που θα αλλάξει είναι ο τρόπος πληρωμής. Αν εφαρμοστεί το ΓεΣΥ τα λεφτά για ιατρική φροντίδα θα τα πληρώνουμε εμείς στο ασφαλιστικό σύστημα του κράτους και αυτό με τη σειρά του θα πληρώνει τους γιατρούς. Οπότε:

  • Το ΓεΣΥ θα καθορίσει τις ταρίφες των γιατρών με αποτέλεσμα να μην χρεώνει ο καθένας ό,τι του κατέβει.
  • Όλες οι εισπράξεις των γιατρών θα είναι φορολογητέες, με αποτέλεσμα το κράτος να εισπράττει εκατοντάδες εκατ. ευρώ, από αυτά που σήμερα δεν φαίνονται και συνιστούν μέρος της παραοικονομίας.

Το ΓεΣΥ με λίγα λόγια, μεταξύ άλλων, έρχεται να βάλει σε τάξη την κατηγορία όλων εκείνων των γιατρών που όλα αυτά τα χρόνια φοροδιαφεύγουν συστηματικά, και των οποίων οι αντιδράσεις είναι κατανοητές μεν, απαράδεκτες δε για μια κοινωνία που θέλει να λειτουργεί ευρωπαϊκά. Καλά το είπε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Θωμάς Αντωνίου, θέλοντας να καταδείξει την τεράστια σημασία που θα έχει για τους Κύπριους πολίτες το ΓεΣΥ.  Η εφαρμογή του βάζει ψαλίδι στις ανισότητες που υπάρχουν σήμερα στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, ενώ προάγει την καθολικότητα, την αλληλεγγύη και την ελεύθερη επιλογή του ιατρού και ιατρικού κέντρου, που ο ασθενής θα τύχει φροντίδας.

Send this to a friend