Φόρμα αναζήτησης

Επίσκεψη Λουτ και διλήμματα – Τελευταίο παράθυρο για λύση ομοσπονδίας

Η λύση του Κυπριακού στη βάση ομοσπονδίας δεν θα είναι για πάντα επιλογή. Θα είναι για όσο είναι ο Ακιντζί ηγέτης των Τ/Κ. Όμως, η καρέκλα του τρίζει. [...]

Read More...

Η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, κ. Τζέιν Χολ Λουτ, ξεκινά σήμερα έναν νέο γύρο διερευνητικών επαφών στο Κυπριακό με τους Νίκο Αναστασιάδη στις 6.30μ.μ. και Μουσταφά Ακιντζί στις 11.00 το πρωί. Θα υπάρξουν συναντήσεις και τη Δευτέρα. Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις, ο γύρος αυτός δεν θα είναι και ο καταληκτικός. Ήδη και οι δύο πλευρές είναι ενημερωμένες για ακόμα μια επίσκεψη της κ. Λουτ, η οποία υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί περί το τέλος Μαρτίου ή και αρχές Απριλίου. Όλοι πλέον έχουν συμφιλιωθεί με τη θέση ότι αν υπάρχει ένα παράθυρο ουσιαστικής συζήτησης στο Κυπριακό, αυτό ορίζεται από τα τέλη Μαΐου έως και το τέλος Οκτωβρίου. Αλλά κι αυτό υπό όρους. Ότι στις επόμενες μέρες ή βδομάδες οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα ξεκινήσουν ένα ουσιαστικό διάλογο για να διευκρινίσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες που απομένουν. Υπάρχουν όμως προβλήματα. Η ε/κ πλευρά, μέσω της κ. Σπέχαρ προ 20ημέρου, ζήτησε εκ νέου πραγματοποίηση συνάντησης των δύο ηγετών, ωστόσο η τ/κ πλευρά ακόμα να απαντήσει. Το πρόβλημα είναι γνωστό. Ο κ. Ακιντζί επιμένει ότι για να επιστρέψει στον διάλογο θέλει να συμφωνηθεί ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα δομημένου διαλόγου, ο οποίος να προνοεί ακόμα και τι θα γίνει σε περίπτωση αδιεξόδου. Η ε/κ πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν κάποιες πρώτες διερευνητικές συναντήσεις ώστε να διαπιστωθούν κάποιες βασικές συγκλίσεις και στη συνέχεια δεν υπάρχει πρόβλημα να μπουν και χρονοδιαγράμματα.

 

Έγγραφο

Κατά τις συναντήσεις που ξεκινά σήμερα η κ. Λουτ, σύμφωνα με πηγή των Ηνωμένων Εθνών, οι δύο πλευρές θα ενημερωθούν για τις μέχρι στιγμής σκέψεις της, ενώ δεν αποκλείεται να κατατεθεί και άτυπο έγγραφο, το οποίο θα αποτελεί μια πρώτη απόπειρα συνόψισης των όρων αναφοράς στο Κυπριακό με βάση την εντολή που έχει πάρει από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Η διεργασία αυτή προνοεί, α) την καταγραφή όλων των μέχρι στιγμής συγκλίσεων στο Κυπριακό, β) τη διευκρίνιση του πλαισίου Γκουτέρες όπως αυτό έχει κατατεθεί στο Κραν Μοντανά τον Ιούνιο του 2017, γ) τη διερεύνηση νέων ιδεών προσέγγισης στο Κυπριακό.

Η κατάθεση ή όχι του εγγράφου θα κριθεί την τελευταία στιγμή και εφόσον η κ. Λουτ διαπιστώσει ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να μπουν σε ουσιαστικό διάλογο.

 

 

Χρονοδιάγραμμα

Όλες οι ενδείξεις πάντως, σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα έναρξης ουσιαστικών συνομιλιών, κατατείνουν στον Μάιο. Η Τουρκία ολοκληρώνει με τις δημοτικές εκλογές μία μακρά εκλογική διαδικασία, Κύπρος και Ελλάδα τελειώνουν με τις ευρωεκλογές και ξεκαθαρίζει το σκηνικό σε ό,τι αφορά το Brexit για τη Βρετανία. Ίσως το πιο σημαντικό, σε μερικές βδομάδες ξεκαθαρίζει και το σκηνικό των γεωτρήσεων από πλευράς EXXON, κάτι το οποίο ενδιαφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά σίγουρα και την Τουρκία. Σε τοπικό επίπεδο, στην Κυπριακή Δημοκρατία οι επόμενες εκλογές είναι οι βουλευτικές το 2021 και στην τ/κ κοινότητα οι λεγόμενες προεδρικές την άνοιξη του 2020, με την προεκλογική να ξεκινά το φθινόπωρο αυτής της χρονιάς. Με λίγα λόγια, οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί, αν υπάρξει συμφωνία στο έγγραφο των όρων αναφοράς που ετοιμάζει η κ. Λουτ, θα μπορούσαν από το τέλος Μαΐου έως και το τέλος Οκτωβρίου να κλείσουν τις όποιες εκκρεμότητες, ορίζοντας ακόμα και ημερομηνίες δημοψηφισμάτων. Αυτό το χρονικό παράθυρο είναι ίσως η τελευταία προοπτική που υπάρχει στον ορίζοντα για συζήτηση και ολοκλήρωση της λύσης ΔΔΟ.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι τ/κ εκλογές ίσως οδηγήσουν σε νέες ανακατατάξεις στην τ/κ κοινότητα, με νέο ηγέτη κάποιο στέλεχος του UPP ή και με εκλογή τον Κουντρέτ Όζερσαϊ. Εν τοιαύτη περιπτώσει αλλάζει άρδην η ατζέντα της συζήτησης στο Κυπριακό, με τις λεγόμενες «νέες ιδέες» να κερδίζουν έδαφος έναντι της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σύμφωνα πάντα με δημόσιες δηλώσεις, αυτές οι «νέες ιδέες» μπορούν να τερματίσουν πλέον κάθε συζήτηση για τη ΔΔΟ.

 

  • -Με βάση τις δημόσιες δηλώσεις και διευκρινίσεις του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δείχνει διατεθειμένος να συζητήσει μια πολύ πιο αποκεντρωμένη λύση ομοσπονδίας, η οποία ωστόσο θα μπορούσε να παραπέμπει και σε συνομοσπονδία τύπου Ελβετίας, με απώτατη υποχώρηση τη συμφωνημένη λύση δύο κρατών εντός της ΕΕ με κοινή εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες.
  • -Η τουρκική πλευρά εμφανίζεται για πρώτη φορά διχασμένη. Από τη μια ο Μουσταφά Ακιντζί δηλώνει υποστηρικτής μέχρι τέλους της επανένωσης στο πλαίσιο μιας ισχυρής ΔΔΟ, ενώ η Τουρκία είναι έτοιμη, με βάση τις τοποθετήσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για όλα. Και ΔΔΟ και συνομοσπονδία και δύο κράτη.

 

Θα πρέπει να τονισθεί, με βάση πάντα τις πληροφορίες μας, ότι η κ. Λουτ δεν είναι διατεθειμένη να πιέσει καμιά πλευρά. Αυτό που μέχρι στιγμής φαίνεται να την ενδιαφέρει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι η προστασία του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες από μια ακόμα «παγίδα» στο Κυπριακό. Αν οι δύο πλευρές δεν ξεκαθαρίσουν επακριβώς τι θέλουν, και αν η κ. Λουτ δεν είναι σίγουρη ότι η επόμενη φάση του Κυπριακού θα είναι και η καταληκτική, δεν πρόκειται ποτέ να εισηγηθεί επανεμπλοκή του γ.γ. του ΟΗΕ στις συνομιλίες.

Ήδη τα μηνύματα αυτά στέλνονται με πολύ διπλωματικό τρόπο μέσω των δύο τελευταίων εκθέσεων του γ.γ. του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP. Ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πλέον κουραστεί από την έλλειψη επικοινωνίας των δύο πλευρών και από τους τακτικισμούς τους οι οποίοι δημιουργούν ένα τοξικό περιβάλλον το οποίο δεν ευνοεί τη συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού.

Εν ολίγοις, και οι σημερινές της επαφές, αλλά και αυτές του Μαρτίου, θα κρίνουν τη συνέχεια. Θα κρίνουν κυρίως αν οι δύο πλευρές θέλουν να αξιοποιήσουν το τελευταίο παράθυρο συζήτησης και κατάληξης σε μια λύση ΔΔΟ. Αν δεν υπάρξει εντός του 2019 κάποια κατάληξη στο θέμα αυτό, στην επόμενη φάση διευθέτησης του Κυπριακού θα αναζητήσουμε συνεννόηση με κάποιους Τ/Κ ή Τούρκους πολιτικούς νέας γενιάς με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία, με τη Βόρεια Κύπρο να κατοικείται κατά πλειοψηφία από εποίκους και με την Τουρκία (πέραν από στρατιωτικά) να είναι απολύτως εδραιωμένη κοινωνικά, θρησκευτικά και οικονομικά. Και τότε, ποιος Ε/Κ πολιτικός θα μπορούσε να συζητήσει για ομοσπονδία;

 

 

 

Send this to a friend